Taman palem ing Elche

Kebon palem Elche minangka salah sawijining sing paling misuwur

Gambar - Wikimedia / Diego Delso

Ana kebon karo wit kurma, nanging apa padha nindakake ing kutha Valencian Elche iku sawijining oasis Ponggawa sing campuran menyang malang. Dheweke nindakake kanthi apik, saengga kanggo akeh wong iki minangka kebon palem sing paling apik ing donya. Dolan maring iku meh kaya ing sawetara panggonan paling ayu ing Afrika, bawana ngendi kita bisa nemokake populasi paling gedhé wit tanggal, kang protagonis undisputed saka oasis Ponggawa Valencian iki.

Seneng iklim pesisir Mediterania, kanthi frosts banget entheng ing mangsa lan suhu sing bisa tekan 35ºC ing mangsa panas, las Phoenix dactylifera padha tuwuh kanthi seneng ing tlatah Spanyol iki. Nyatane, dheweke meh ora butuh perawatan, ngluwihi pruning sethithik. Mesthine, kita ora bisa lali babagan panen kurma, woh-wohan sing penting banget kanggo nutrisi ing negara iki.

Asal lan sajarah Palmeral de Elche

Palmeral of Elche ana ing semenanjung

Gambar - Wikimedia / Superchilum

Ora dingerteni manawa kapan tanggal menyang Semenanjung Iberia, nanging dipercaya manawa bisa teka karo Fenisia, utawa malah luwih awal. Ing pangertèn iki, sejarawan José Aparicio Pérez menehi kesaksian yen dheweke diwakili ing kapal Iberia Elche. Sadurunge penaklukan Romawi, kebon palem wis duwe sistem irigasi, sing ditambahi. Nanging ora rampung kanggo nambah nganti wong Mesir, ahli irigasi, manggon ing komunitas Valencian kanggo sawetara wektu.

Mengko, wong Islam bakal manggon, sing bakal nandur wit kurma luwih akeh. Lan supaya ora kekurangan banyu, jaringan parit uga digawe, saéngga nambah sistem irigasi. Sajrone Abad Pertengahan, sawetara undang-undang perlindungan diluncurake kanggo kebon palem. Jaume aku sing pisanan njaga kebon iki.

Ing taun 2000 diumumake Warisan Donya dening Unesco.

Komposisi lan jumlah wit kurma sing ditandur

Saiki ana spesimen wit kurma luwih sithik tinimbang ing jaman Muslim, nanging isih ana sekitar 200-300 ewu spesimen sing manggoni area 500 hektar. Kebon palem dumadi saka macem-macem kebon, kayata Huerto del Chocolate, Huerto de Abajo, lan sing paling misuwur: Taman Imam.

Wit kurma kurma tuwuh alon-alon; nyatane, bisa njupuk dasawarsa kanggo miwiti ngembangaken gedhe. Nanging padha bisa urip watara 300 taun, yen kabeh dadi apik. Wong-wong sing nggawe Palmeral sehat amarga iklim lan para penjaga, sanajan kadhangkala kudu ngatasi tantangan sing rumit.

Palm Imperial, tanggal Ratu Sissi

La Palmera Imperial ana ing Elche

Gambar - Wikimedia / Diego Delso

Taun 1894 nalika Permaisuri Isabel de Baviera (Sissi) ngunjungi kebon palem. Nalika ndeleng spesimen iki, sing duwe 7 batang utawa lengen sing tuwuh dadi lampu gantung, Sissi menehi komentar yen dheweke pantes dadi Kekaisaran.. Wiwit iku, kurma aneh iki bakal dijenengi Palm Imperial.

Dhuwuré 12,70 mèter lan kira-kira umuré 180 taun. Dina iki dibukak dening wong kutha, nanging uga dening turis penasaran.

Weevil palem abang ing Palmeral of Elche

Kumbang abang nyerang kurma

Gambar - Flickr / Katja Schulz

Yen ana hama sing paling akeh ngrusak wit kurma, utamane Phoenix lan, luwih spesifik, kanggo P. canariensis lan P. dactylifera, yaiku Weevil abang. Iki minangka weevil; yaiku, jenis kumbang sing awak luwih elongated, kang ing tataran larva iku ndhudhuk trowongan ing njero gagang tanduran nalika dipakani ing.

Gejala sing katon yaiku:

  • Godhong tengah tanduran, sing dadi pandhuan, nyimpang saka titik wutah.
  • Bolongan bisa dideleng ing batang sing bisa diekstrak serat.
  • Ing kasus sing luwih maju, mahkota godhong tetep "nggantung" saka batang, sanajan godhong bisa tiba sing bakal dadi coklat (garing).

Piye carane nambani? Ya, ing taun 2005, nalika pisanan dideteksi ing Palmeral de Elche, siji-sijine perkara sing bisa ditindakake yaiku perawatan karo Chlorpyrifos lan imidacloprid. Insektisida kasebut, tanpa dicampur (yaiku, siji digunakake dhisik, lan liyane ing wulan sabanjure) disuntikake ing batang.

Yen spesimen durung berkembang batang lan / utawa sehat langkah-langkah pencegahan ditrapake, kanthi nematoda, utawa karo insektisida kasebut ing ndhuwur. Malah bisa migunani kanggo mbanyoni nganggo selang nalika musim panas, ngarahake menyang tengah wit kurma, amarga kanthi cara iki bisa klelep larva.

Lan sanajan mangkono, yen ora dideteksi ing wektu, angel kanggo nyimpen. Sayange, wiwit pisanan dideteksi ing Palmeral de Elche, jumlah sing duwe tanggal wis suda. Untunge, wiwit taun 2017 luwih utawa kurang 60% palem sing lara wis disimpen.

Palmeral of Elche duweni luwih saka 200 ewu sing duwe tanggal

Gambar - Wikimedia / Superchilum

Kabeh ing kabeh, disaranake riko Palmeral de Elche, awit kita wis nggawe percoyo sing bakal seneng banget.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.