wit udan

wit udan

Tetanen tadah udan nuduhake jinis perkebunan sing ora mbutuhake manungsa kanggo nindakake proses irigasi nganggo banyu, mung nggunakake banyu udan, nggawe paling akeh kelembapan sing ana ing lemah. Iki minangka jinis tetanèn sing dumadi ing wilayah semi-gersang sing curah udan taunan rata-rata kurang saka 500 mm. Kanggo njamin tetanèn tadah udan sing nguntungake, germination lan wutah tanduran mbutuhake panggunaan kelembapan lemah sing efisien lan efisien. Ing wit udan yaiku sing ditanam ing jinis tetanèn iki.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan wit tadah udan, karakteristik lan sawetara conto.

wit udan

woh-wohan sing tahan kekeringan

Amarga sifat sistem tetanen tadah hujan, nduweni serangkaian karakteristik sing spesifik banget amarga pancen nentang tetanen irigasi:

  • Tetanen tadah udan diwatesi ing wilayah sing curah udan sithik, utawa kedadeyan mung ing wektu tartamtu ing taun, kayata ing negara kanthi patang mangsa ing taun.
  • Kanggo aplikasi perkebunan tadah udan, monokultur digunakake, yaiku, tanduran siji ditanam ing sawijine wektu, lan tanduran diganti utawa diganti saben telung taun.
  • Pupuk lemah, nggunakake pupuk organik, dipikolehi liwat proses biologi saka dekomposisi sing dikontrol, sing umum dikenal minangka kompos utawa kompos, kanggo nyedhiyakake lemah karo kabeh nutrisi sing dibutuhake kanggo nyerep tanduran.
  • Dampak ing lingkungan minimal lan mulane tetep ing jangka panjang. Sithik banget tenaga kerja sing dibutuhake.

Kaluwihan saka tetanèn tadah hujan yaiku:

  • Pertanian tadah hujan sing lestari ditindakake nalika musim udan, sing ngidini ekstensif lemah bisa diolah, tanpa nggunakake tenaga kerja sing akeh banget kanggo nindakake kabeh tugas nandur, ngrawat lan panen kebon.
  • Nambah kesuburan lemah, Iku mbantu nglindhungi lingkungan lan nyimpen akeh banyu ngombe.
  • Perkebunan tadah udan luwih apik nggunakake lemah ing lingkungan sing ora bisa ditandur amarga kurang banyu utawa medan sing ora teratur.
  • Yen udan langka amarga faktor iklim, sawetara tanduran bisa urip amarga sawetara tanduran bisa nyerep kelembapan sing disimpen ing lemah, sanajan ing siklus udan sadurunge.

Nanging uga duwe sawetara kekurangan:

  • Pertanian tadah udan bisa kena pengaruh banget amarga fenomena iklim, awit tanduran bisa garing amarga kurang banyu, utawa rusak amarga keluwihan.
  • Owah-owahan dadakan ing suhu minangka faktor risiko liyane kanggo pertanian tadah hujan tradisional, amarga kenaikan panas nyuda kelembapan lemah lan kadhemen oversaturates tanah.
  • Produktivitas bisa kena pengaruh fenomena iklim lan owah-owahan sing bakal mengaruhi wilayah sing gumantung saka tanduran kasebut.

Kanggo nemtokake tetanduran sing paling nguntungake kanggo perkebunan tadah hujan sing lestari, sawetara faktor kudu dianggep, kayata jinis lemah, perluasan lahan lan faktor liyane kanggo milih sing paling nguntungake. Antarane wit woh, kita bisa nggawa metu popularitas anyar saka wit almond, zaitun lan carob minangka favorit. Sayur-sayuran lan kacang-kacangan lan sereal uga misuwur.

Ciri wit tadah udan

wit udan sing tahan

Pilihan saka wit udan ora mung gumantung ing kekeringan iklim, nanging uga ing suhu, mesthi. Dheweke kerja ing wilayah Mediterania uga tanah garing sedheng lan iklim tropis sing rapuh, kanthi sawetara kawin silang ing sawetara nanging ora liyane. Tanah garing yaiku lemah sing curah udan kurang saka 500 mm. Nanging kita uga kudu ngerteni manawa ana iklim sing dianggep garing amarga iklim sing rawan. Dadi, sanajan padha rada ndhuwur, Spanyol kidul ing 2016-17 (ujan 600mm), iku iklim sing rapuh, nglayang watara 7 sasi karo sethitik utawa ora udan, sok-sok intensified ing sasi panas.

Wit-witan iki fotosintesis cukup efisien lan nutup stomata kanggo ngurangi mundhut banyu liwat penguapan. Aku uga kudu nyathet yen woh-wohan kasebut butuh banyu sing kurang kanggo tuwuh. Iki tegese wit tadah udan bisa tahan wektu sing cukup suwe tanpa udan tanpa nandhang karusakan.

Wit-witan sing tahan kekeringan

zaitun

Saliyané wit-witan tandur, uga ana wit woh-wohan sing bisa tahan kahanan garing lan kurang banyu. Ayo goleki sawetara conto sing paling apik:

Jujube

Kurma minangka wit sing tanggung jawab kanggo ngasilake woh-wohan, sing biasane ripen ing wulan September lan katon kaya zaitun utawa malah tanggal. Yen seger, daginge dadi ijo cahya lan tekstur lan rasa meh padha karo apel. Bisa uga digawe garing utawa ing senggol. Iki minangka wit woh Ibero-Afrika endemik. Ditanem sacara wiyar ing wilayah Mediterania, nanging uga ing Afrika Lor.

Arbutus

Wit strawberry minangka wit woh perennial garing sing woh-wohan ripen ing musim gugur. Wutahé sedheng, utawa rada alon. Karakteristik sing paling penting saka wit iki yaiku tahan banget kanggo kadhemen. Woh-wohané cilik, bunder, mung diameter 2 cm. Woh-wohan iki bisa dipangan lan sejatine enak banget nganti bisa digunakake kanggo nggawe omben-omben. Iki uga minangka wit sing apik banget kanthi panggunaan hiasan ing kebon.

Plum

Wit plum minangka salah sawijining wit woh udan sing paling gampang tuwuh. Asalé saka Persia lan Kaukasus, dhuwuré bisa nganti 6 utawa 7 meter. Iku sampurna nolak panas lan sampurna kanggo iklim tanpa akeh banyu. Ciri-ciri kasebut padha karo apricot, wit woh udan liyane sing uga ngidinke kekurangan banyu.

Ana ing

Iki minangka tanduran climbing semi-kayu. Diprodhuksi saka woh-wohan, anggur lan anggur, minangka produk sing nduweni nilai budaya lan ekonomi sing gedhe, utamane ing wilayah tartamtu ing Semenanjung Iberia.

Anggur ripen ing mangsa panas, lan yen sampeyan menehi tanduran care padha perlu, sampeyan bakal duwe harvest apik. Coba entuk sinar srengéngé udakara 6 jam saben dina, lan nglindhungi saka hama lan penyakit (kelembapan nyengkuyung pertumbuhan jamur). Sampeyan uga kudu pruned ajeg. Iki nolak kahanan garing lan kurang banyu, nanging uga dianjurake kanggo mbanyoni tanduran iki, utamane ing musim panas.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan wit tadah udan lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.