Wortel: jinis lan tips sing tuwuh

Sampeyan kudu ngerti babagan wortel

Wortel minangka salah sawijining sayuran sing paling akeh resep-resep lan sing bakal dibahas bahan saka fleksibilitas gedhe lan sabanjure diisi kebak bathi. Saiki kita bisa nemokake macem-macem wortel, nanging wujude ora gampang amarga sing paling akeh yaiku wortel oranye, yaiku sing duwe produksi ekstensif.

Ing negara kulon wortel sing isih ana asale saka Walanda, sing kita kabeh ngerti duwe warna oranye. Nanging, wortel sing asale ing negara wetan lan sing bisa ditemokake ing pasar saiki wungu, kuning utawa bisa uga putih.

Jinis wortel

Macem-macem jinis wortel

Wortel bisa macem-macem jinis, nanging iki gumantung ing papane tuwuh utawa uga wektu panen. Saka umume sing paling umum kanggo panganan, kita bisa nyebutake kaya ing ngisor iki.

Danvers

Iki macem-macem wortel sing beda karo ukuraneAmarga dawa umume, gulu amba lan umume runcing.

Imperator

Wortel iki umume ngluwihi 20 sentimeter dawaDheweke duwe warna oranye sing cukup kuat lan rasane legi, iki kalebu jinis wortel sing paling ditemokake ing pasar.

Nantes

Sampeyan ana ing sisih liyane duwe bentuk sing padha karo silinder. Ukuran dimensi wortel iki udakara 15 nganti 20 sentimeter lan umume kandel udakara 3 cm.

Adol kasebut khusus ditindakake ing Negara-negara Eropa lan ing wektu sing padha kita bisa nemokake macem-macem jinis ing klasifikasi iki.

Flakee

Iki minangka variasi gedhe banget sing dawane udakara 25 cm lan ora kaya sing pertama, iki duwe warna oranye alus. Iki digunakake kanggo ngonsumsi panganan sing seger uga kanggo nylametake utawa panganan beku.

wortel kanthi ukuran beda

Babak

Kaya jenenge, wortel iki duwe bentuk bunder lan ukurane kaya werni golf. Iki digunakake kanggo masak gourmet, nanging uga kanggo industri barang beku lan kalengan.

Chantenay

Iki padha banget karo wortel Nantes, ukurane mung beda-beda, udakara 12 lan 15 cm. Werna warna iki oranye nanging cedhak karo godhonge iyub-iyub kain wungu lan ijo.

Kepiye cara nambah wortel ing pot?

wortel akeh ing pot

Wortel minangka sayuran sing bisa ditandur sajrone taun, luwih becik ing musim semi, antara wulan Februari lan Mei.

Iki mung kudu nyebar wiji udakara udakara 1 utawa 2 cm ing lemah, kanthi mempertimbangkan manawa saben tanduran butuh udakara 10 cm. Kajaba iku, iki ora bisa ditransplantasikan maneh, mula ora gampang yen kita ganti panggonane lan dilebokake ing pot liyane.

En el wayahe winih wiwit tuwuh, kita kudu mung ninggalake sing paling kuat, ngilangi kabeh liyane. Pungkasan, kanggo nglumpukake kudu 3 utawa 4 wulan.

Wortel duwe kemampuan kanggo tahan kabeh jinis cuaca lan warnane gumantung banget. Ing iklim sing panas banget duwe iyub-iyub sing luwih enthengBiasane umure luwih dawa lan luwih tipis, beda karo iklim adhem sing wernane kuning lan rada luwih cendhek. Tanah sing kudu ditandur Sampeyan kudu entheng lan pasir, bisa nahan banyu lan kanthi iki sampeyan bakal ngerti manawa cukup sayur-sayuran.

Minangka kanggo pencahayaan, ing mangsa panas kudu ana ing papan sing ora duwe shade banget, amarga kanthi cara iki kita bisa nyegah kelembapan.

Hama lan penyakit sing nyebabake wortel

Hama lan penyakit sing nyebabake wortel

Wortel mabur Psiliarosae

Iki minangka larva sing nyebabake kerusakan utama yaiku parasit sing bisa nyebabake kerusakan cukup signifikan. Iki nembus oyot, mbentuk papan sing nggawe galeri sing mbebayani, utamane ing njaba, sing mengko bakal wortel dadi bosok.

Aphids

Iki dipakani wortel, nyokot epidermis, nyebabake godhong gedhe ing godhong lan dadi kuning. Ing acara tartamtu, oyot rusak dening aphid, gampang banget dingerteni amarga katon wulu lan putih.

Cacing abu-abu

Iki minangka serangga sing kalebu kulawarga Nuctidae saka genus Agrotis. Uler iki nganggo bagian ndhuwur tanduran ing wayah wengi, nalika awan ditemokake ing lemah utawa ing godhong garing.

Cacing kabel

Iki nyerang oyot wortel sing nyebabake galeri sing asring bosok. Ing negara tartamtu, iki wabah sing wis dadi salah sawijining sing penting.

Godhong kobong

Wiwitane menehi perasaan kaya bintik-bintik coklat cilik, areoles warna kuning lan liya-liyane sing kasebar ing pinggir godhong.

Yen jumlah bintik mundhak, iku nyebabake matine jaringan penengah, halMula, tanduran kasebut katon diobong srengenge utawa kanthi perawatan sing ora bener.

Cilik

Iki minangka penyakit sing disebabake jamur tartamtu Dheweke kalebu klompok oomycetes, sing biasane ana macem-macem sayuran, njupuk banyu udan utawa banyu irigasi minangka sarana panularan.

Biasane katon minangka bintik-bintik coklat utawa bubuk sing kaya abu banget lan nduwe tampilan greasy ing sisih ndhuwur godhong tanduran, nyebabake dheweke sesak nganti garing.

Jamur bubuk

Iki minangka jamur sing katon minangka bubuk putih utawa padha karo awu sing umum ing godhong, tunas lan padha karo woh-wohan. Rong jamur sing bisa uga nyebabake jamur bubuk wortel yaiku Erysipheumbelliferarum lan Laveillulataurica.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.