5 причини да имате пепел во градината

Fraxinus Excelsior

Fraxinus Excelsior

Дрвјата се вистинско природно чудо. Секој од нив има карактеристики што ги прави уникатни: некои се издвојуваат по тоа што имаат многу светло обоени цвеќиња, други по големината што ја достигнуваат откако ќе достигнат зрелост, други по тоа што можат да растат повеќе од 1 метар годишно,. .. и други за својата елеганција, како што е случајот со свежо.

Идеално растение е да се има во градини со средна големина, каде што ќе стане дрво во кое ќе ужива целото семејство. Ти не ми веруваш? Откријте го ова фантастично дрво.

5 причини да имате пепел во градината

Пепелта е брзо растечко дрво, што е одлично во средните и големите градини. Сè додека времето е погодно за него, и тој е на десет метри цевки и така натаму, тој може да биде starвезда на тоа место. Затоа, ќе ви дадеме 5 причини зошто сметаме дека е одлично растение:

Овозможува сенка во лето, светло во зима

Fraxinus latifolia

Fraxinus latifolia

Ако барате листопадно дрво, односно оној што ги губи лисјата во некоја сезона од годината - во овој случај, зима - дрвото пепел е добра опција. Со својата висока 15 метри и широката крошна, во лето можете да се заштитите под нејзините гранки од силното сонце, додека во зима-пролет можете да уживате во цвеќето на луковичните растенија што сакате да ги засадите.

Нејзините цвеќиња се многу украсни

Fraxinus ornus

Fraxinus ornus

Цветовите, кои се групирани во inflorescences, се многу видливи, бели во боја. Никне на крајот на зимата кога остатокот од растенијата се уште хибернираат, и тие остануваат на дрвото до почетокот на летото.

Расте во сите видови почви

Fraxinus Excelsior

Fraxinus Excelsior

Дрвото од пепел е „некомплицирано“ растение. Може да расте во сите видови почви, вклучително и варовнички. Да навистина, треба редовно наводнување бидејќи не се спротивставува на сушата. Всушност, тоа расте природно во влажни и ладни планински области, така што за да се развие на најдобар можен начин треба да му обезбедиме многу вода (без да ја будиме почвата).

Станува прекрасно на есен

Дрвото од пепел станува убаво на есен

Слика - Фликр / Мет Лавин // Fraxinus pennsylvanica во есен

Пепелта е неверојатно дрво. Во пролет и лето има зелени лисја, но во есен ... работите се менуваат. Во зависност од видот, може да има црвена бојакако него Fraxinus Американа или Fraxinus ornus, или жолто како Fraxinus Excelsior.

Се спротивставува на студ без проблеми

Fraxinus angustifolia

Fraxinus angustifolia

Ако живеете во област каде што зимските температури паѓаат на -12 ° C, нема да се грижите. Пепелта издржува на студ и мраз без проблеми. Па, што чекаш да добиеш?

Која е грижата за пепелта?

Пепелта е вообичаено име за видовите од родот Fraxinus. Овие дрвја можат да станат многу големи и да имаат многу лиснато круна, па затоа се одлични за садење во тие големи области. Но, за да можат вистински да уживаат, важно е да се земат предвид нивните потреби, инаку не би било изненадувачки ако се појават проблеми во рок од неколку години по нивното засадување во земјата:

Локација

Треба да го почувствувате минувањето на сезоните, како и ветрот, сонцето, дождот. Затоа, секогаш мора да биде надвор, без заштита. Можеби му е потребен старател додека е мал за да му помогне да остане исправен, особено ако ветерот редовно дува.

Не заборавајте да го засадите најмалку десет метри од местото каде што имате цевки.

Кога да се засади јасен во градината?

fraxinus-excelsior

Ако сакате да имате јасен во градината, треба да знаете дека постојат неколку начини да го засадите. И затоа неколку конкретни моменти.

Во случај да се одлучите за засади го од семе, покрај тоа што се вооружувате со многу, многу трпение, тоа ќе треба да го направите на пролет, бидејќи е најдобро време за нивно 'ртење, кога ќе заврши студот.

Сепак, ако претпочитате да одите на дрво со топчиња од корен, тогаш размислете секогаш да го садите наесен. Се разбира, во текот на првата година мора да го заштитите од зима, мраз и екстремен студ за да не се влоши (имајте на ум дека мора да се навикне на својата нова локација).

Земјата

Претпочита почви богати со органска материја, односно плодна. Толерира поплавување на вода, но нема да живее ако земјата се чува суво подолго време.

Во случај да сакате да го имате во тенџере некое време, или ако е сè уште расад, можете да го одгледувате во саксија со универзална подлога, или прекривка.

Риего

Дрвото од пепел сака вода, и многу. Воопшто не се спротивставува на сушата; всушност, и јас сам имав (живеам во Мајорка, каде што климата е типична медитеранска, со топлина и суша во лето) и лисјата почнаа да стануваат кафеави кога немаат хидратација.

Идеално, напојте го 3-4 пати неделно во најтоплото и најсушото време од годината. Во зима, бидејќи нејзината активност драстично ќе се намали поради падот на температурите, ќе мора да се напои помалку, еднаш неделно или слично.

Претплатник

Пепелта е брзо растечко дрво

Интересно е што, во текот на пролетта и летото, ставате некаков вид органски компост на него. На пример, гуано, прекривка или компост.

Сечење

На пепелта не му е потребно кастрење, бидејќи тоа е дрво чија убавина лежи токму во нејзиниот природен раст и развој (т.е. не е присилена од луѓе). Да, препорачливо е да се исечат сувите гранки на крајот на зимата, но ништо повеќе.

Чини и болести

јасен дрво

Иако јасенот е дрво кое можеби го сметате за слабо, вистината е дека има некои штетници и болести кои, напаѓајќи го, лесно можат да му го прекинат животот. Всушност, тоа е голем проблем и причината зошто ќе мора да го гледате за да ги спречите или да дејствувате навреме во случај да се појават.

Најчестите и оние кои можат да го загрозат животот на дрвото се следниве:

акронекроза

Се произведува од габа, Chalara fraxinea. Тоа е можеби најопасното и најсмртоносното нешто што може да го погоди, а тоа е дека го напаѓа секој јасен, без разлика на неговата возраст и состојба.

Се карактеризира со предизвикување некроза во гранките, лисјата и малку по малку во целото дрво. Како да се исуши.

Најлошо од сè, нема лек, а единствениот начин да го спречите да влијае на другите е да го впиете во пупката и да го изгорите што е можно поскоро.

Agrilus planipennis

Ова чудно име е всушност она на бубачки. Оној што може да биде смртоносен. Тоа влијае на многу јасенови дрвја бидејќи ова животно е способни да живеат во дрвото на дрвото.

Во Северна Америка, на пример, се борат со оваа чума затоа што ако го погоди јасенот, го убива без да може да ја излечи.

сфингата лигустри

Ова е уште еден од штетниците што мора да се внимава, особено во месеците јули и август, кога е најголема веројатноста да се појават. А што е? Па, зборуваме за лепидоптера, односно за летечки инсект, кој ноќе го напаѓа јасенот.

Неговото присуство може да се открие во дрвото бидејќи предизвикува целосно дефолијација.

абраксас пантарија

Продолжувајќи со бубачки, не треба да се грижите само за една, туку и неколку. Уште еден од важните што се штетници за јасенот е овој што го оштетува дрвото во неколку фази: како ларва ќе ги потроши листовите и ќе предизвика дефолијација. Во оваа фаза, може да се отстрани. Веќе во возрасната фаза е покомплицирано, а она што го прави е целосно консумирање на дрвото.

смарагд досадник

Овој инсект, мешавина меѓу оса и бубачки, е голем проблем за јасенот, бидејќи тие можат да ги убијат за многу кратко време.

Да се ​​биде возрасен не предизвикува проблеми. Се додека не дојде моментот на сложување на јајцата. Кога тоа ќе се случи, ова животно е способно да направи дупка во основата на своето стебло и да ги остави јајцата таму. По шрафирањето, ларвите влегуваат во дрвото и го консумираат одвнатре. Со други зборови, ги убиваат.

lytta vesicatoria

Друг од штетниците што не можете да го изгубите од вид кај јасенот е овој, оној на бубачката (друга бубачка) која се карактеризира со тоа што има тело со метални рефлексии (и мерка помеѓу 15 и 20 мм) што може целосно да го обезлистува растението.

Гниење на коренот

Оваа болест Тоа е поврзано со прекумерни ризици., поради што листовите изгледаат жолто или кафеаво и паѓаат. Проблемот е што, кога го гледаме вака, на крајот повеќе полеваме и се разбира, целосно го убиваме.

пепел ТБ

Таа е предизвикана од бактерија, на pseudomonas syringae, способни да создаваат грутки на стеблото на дрвото како туберкули. Отпрвин се изолирани и можно е поради таа причина да не му придавате значење, но како одминува времето ќе се формираат нови и ќе го ослабат самото растение.

Единственото решение во овие случаи е да се отстранат тие делови и да се примени некој третман за да се спречи неговото ширење (како што е фунгицид од пехар).

Рустикалност

Се спротивставува до -18ºC.

Какви видови пепел постојат?

европски пепел

По сето она за што зборувавме, нема сомнеж дека пепелта е едно од најимпресивните и најубавите дрвја што би можеле да ги имате во вашата градина многу, многу години. Сепак, една работа што можеби не ја знаете е колку видови на јасен има. Затоа што немаме само еден вид, туку многу.

Поточно, и поврзани со родот Fraxinus, на кој му припаѓа јасенот, можеме да најдеме околу 60 различни видови. Од што зависи? Па, од областа на светот, како и од растот што го има.

Не се познати сите, а всушност би било премногу досадно да ви дадам список, па затоа ќе ви кажеме малку за тоа кои се најрепрезентативните, а кои полесно се наоѓаат.

Fraxinus Американа

Тој е способен да мери повеќе од 15 метри и е отпорен на мраз и екстремен студ. Нејзиното стебло е многу исправено и расте многу брзо, развивајќи голема круна. Нејзините лисја се листопадни и се карактеризираат со меѓу 5 и 9 зелени или жолти ланцетни лисја на есен.

Fraxinus angustifolia

Го нарекуваат и „јужен пепел“ и вистината е дека е еден од најголемите. Може достигне 25 метри во височина и има сиво стебло. Листовите (секогаш три по три) се составени од околу 11 летоци и има и цвеќиња, иако тие не се многу убави.

Fraxinus Excelsior

Можеби не го познавате по ова име, но во реалноста тоа е Европски пепел, најчест од сите. Има темно кафеави гранки и стебло и зелени листови кои пожолтуваат на есен.

Fraxinus ornus

Тој е способен да расте до 12 метри во височина и се карактеризира со зелените лисја придружени со многу миризливи бели цветови. Да, тоа е од листопадни листови и цветови остануваат неколку месеци (помеѓу крајот на пролетта и почетокот на летото).

Fraxinus pennsylvanica

Се нарекува Американски црвен пепел или зелен пепел. Може да достигне 15-20 метри во висина и се карактеризира со тоа што има многу право стебло со широка круна која дава многу сенка.

Како се корените на јасенот?

Мораме да ве предупредиме дека пепелта тоа е дрво чиј корен систем во најмала рака не е мал. Ниту слаб. Бара влага и е способен да се развива прилично големи и силни корени. Толку многу што би можеле да ги оштетат зградите околу нив.

Зошто се препорачува во моментот на ставање да нема никој во радиус од 10 метри. На овој начин ќе се погрижиме дрвото да не влијае негативно на ниту една градба.

Како изгледа јасенот на есен?

европски гранки од пепел

Една од најубавите карактеристики на јасенот е способност да ја промени бојата на лисјата. Додека во пролет и лето тие се обично темно зелени, во есен тие се менуваат во жолти. Да, ќе изгледа како да паднале, но тоа е всушност нешто од дрвото и ќе трае неколку недели.

Покрај тоа, има и бели цветови, многу ефективни и со опојна арома.

Што мислите за дрвото пепел?


Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

34 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   Фредерик Лајтнер dijo

  Здраво Моника. Имам и пепел, покрај сјајното. Го спасив да не ме извлекуваат theидарите. Бањата на скарата дома и нејзините одводи поминуваат многу близу. Theидот околу 75 см и мозоци повеќе или помалку од 1 мт. Знам дека ќе имам проблеми подоцна. Тој има околу 7 години и има висина од 6 до 7 метри. Багажникот во неговата основа од 20 до 25 см. И тоа е многу лиснато. Немам исечено гранки. Тој е многу здрав. Дали ќе биде потребно да се кастри, така што ќе се шири повеќе хоризонтално? Бидејќи сум во истиот влез. Имам и ќелав чемпрес од околу 3 до 4 години (го купив пред 3 години и сигурно беше 1 година во расадник) достигна 4 метри и не расте. Но, таа развива бесконечност на гранки и илјадници лисја кон нејзината периферија. Багажникот е 30 см во својата основа, но повисоко нагоре е многу тенок и не е можно да се разликува кој е главниот трупец. Па, благодарам многу.

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Федерико.
   Ако сакате да го исечете дрвото пепел, можете да го направите тоа во есен или доцна зима. Проблемот е во висината на дрвото. Идеално за да испушта пониски гранки е да ја исечете главната гранка, но бидејќи таа е веќе висока 6-7 метри, мојот совет е да ја оплодиш со ѓубрива богати со азот.
   Во однос на ќелавиот чемпрес (Taxodium distichum). Не ве советувам да го исечете. Ова е вид што со текот на времето добива пирамидална форма; па ако го исечете сега, можеби имате чудно дрво.
   Како и да е, ако сакате да испраќате фотографии во тинипични или сликички, копирајте ја врската овде и јас ќе ви кажам.
   Честитка.

 2.   Маркос ромеро dijo

  Здраво, сакам да засадам дрво од пепел, веќе засадив 9 бреза, 15 дабови костени, коњи и Американци, исто така, борови од Орегон, Монтереј, див пинион и родено, итн. Обожавам да гледам како растат овие прекрасни живи суштества и напис исто така

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво марко.
   Среќно со вашите дрвја
   Честитка.

 3.   Вероника dijo

  Здраво Моника, засадив две цветни протези од приближно 2,50 метри, тие се уште се многу млади. Моето прашање е колку време им треба да пораснат и да станат возрасни, бидејќи мојата идеја е да имаат сенка. Благодарам однапред.
  Веро

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Вероника.
   Дрвјата од пепел растат брзо, особено ако имаат постојано снабдување со вода. Ако го сторат тоа, мислам дека не требаат повеќе од 3-4 години за да засенчат.
   Честитка.

 4.   факундо dijo

  Здраво, сакам да ве прашам дали дрвото пепел го крева тротоарот.
  Во расадникот ми рекоа дека се прави еден вид свод, така што корените растат

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Факундо.
   Да, корените од пепел се инвазивни и можат да ја подигнат почвата.
   Друга опција е да се направи голема дупка за садење, 1м x 1м, и да се постави мрежа против ризом. Така, корените исто така ќе растат надолу.
   Честитка.

 5.   Даниел Франко dijo

  Здраво

  1. Колку мерат корените на пепелта?
  2. Можам да го засадам во близина на цистерна

  Го чекам вашиот одговор, поздрав

  1.    Моника Санчез dijo

   Хола Даниел.
   Препорачливо е да ги засадите на растојание од најмалку 10 метри од каква било конструкција, цевки и други.
   честитки

 6.   Кристијан dijo

  Здраво Моника, ми се допаѓа твојата статија и гледам дека пепелта е импозантно дрво, мојата грижа е за нејзините корени, дали тие можат да влијаат на темелите или зградите што се во близина на неа? или колку метри треба да биде далеку од такви конструкции како што се огради или куќи ??? Се надевам дека ќе можеш да ми помогнеш. Поздрав Благодарам

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво, христијанин.
   Драго ни е што написот ви се допадна.
   Да, корените од пепел се многу инвазивни. Мора да се сади најмалку 10 метри од зградите.
   Честитка.

  2.    Бисер Корал dijo

   Добра вечер засадив нем дрво, би сакал да знам дали неговите корени можат да ја оштетат оградата или wallидот, не е далеку од 1 wallsида, но е на околу 2 метри од мојата куќа

   1.    Моника Санчез dijo

    Здраво Бисер Корал.
    Кореновиот систем на дрвото гребен е високо развиен. Има робустен основен корен (или главен) и други секундарни кои се шират доста со текот на времето.

    Бидејќи е само еден месец во земјата, препорачувам да го извадите со корени и да го засадите на растојание од околу 7 метри или од куќата.

    Поздрав.

 7.   Данте dijo

  Здраво, сите пепелчиња имаат корени што можат да ја подигнат почвата или зависи од тоа колку долго ќе се остави да расте? Благодарам

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Данте.
   Да, сите дрвја од пепел можат да предизвикаат проблеми ако се засадат на несоодветни (за нив) локации.
   Честитка.

 8.   АНГЕЛ БЕРНАЛ dijo

  Здраво
  Ми требаат 70 пепел и 100 грвилија
  Ве молам, некое место за цитирање

 9.   Хорхе dijo

  Здраво, имам дрво од пепел Fraxinus Udhei висок еден метар што ќе го засадам, но ископав круг со дијаметар од 1 метар и ставив цигли околу него. Колку длабоко и широко копам за корените да не ја расипуваат земјата кога е голема?

  1.    Моника Санчез dijo

   Хола Хорхе.
   Корените на растенијата, дури и најголемите, обично не одат подлабоко од 60-70 см. Но, во случај на пепел, тие се протегаат многу, неколку метри.

   Дупката што ја направивте е одлична, но ако можете да добиете мрежа од ризом, тоа би било одлично. Повеќе од сè да се спречи. Но, ако треба да биде на околу 10 метри од земјата, не мора да се грижите.

   Честитки!

 10.   Клаудио dijo

  Здраво Моника! Вашата статија е многу интересна.
  Јас засадив американско дрво од пепел во средината на април 2019 година, еден метар од канализациони цевки и два од мојата куќа, овој вид има и инвазивни корени што можат да предизвикаат штета на конструкциите?

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Клаудио.
   За жал, да, сите дрвја од пепел се дрвја што треба да се садат што е можно подалеку од куќи и цевки.
   Поздрав.

 11.   Џеки dijo

  Ви благодарам многу за вашата статија, имам одлична копија. Тој е висок нешто повеќе од 10 метри и истиот е широк. И трупот и дрвото воопшто изгледаат доста силно и здраво. Мојата грижа е да знам колку долго може да живее ова дрво и колку е веројатно овој вид на видови да пропадне во невреме. Имам и еден во задниот дел од мојата куќа и е многу близу до куќата на соседите. Благодарам

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво ieеки.
   Пепелките имаат животен век од 150-200 години.

   Во врска со тоа колку е веројатно да паднат, колку подолго се засадени во таа област, толку е помал. Исто така, многу ќе зависи од тоа дали за време на бурата има многу силни налети на ветер (од 100 км / ч или повеќе), колку долго траат овие појави, како и од карактеристиките на теренот, бидејќи во многу порозни почви е полесно за да паднат.

   Честитки!

 12.   Вирџинија dijo

  Здраво Моника, имам две пепелчиња стари меѓу 17 и 20 години, за да поставам базен (базен) на кое растојание би се препорачал? Благодарам

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Вирџинија.
   Дрвјата од пепел имаат многу инвазивни корени. Барем мора да бидат на десет метри од базени, wallsидови, итн.
   Поздрав.

   1.    Мигел dijo

    Здраво Моника, статијата е многу интересна и има многу информации за пепелта, имам семе засадено во тенџере, сè уште е мало околу 5 или 6 см, но расте брзо. Прашањето ми е, дали може да се чува во тенџере? Бидејќи немам простор да го засадам во земјата, или не би можел да биде во толку мал простор?

    1.    Моника Санчез dijo

     Здраво Мигуел.

     Па, тоа не е негова работа, но да, може да го имате во тенџере. Всушност, често се работи како бонсаи. Значи, во тенџере може да се чува како дрво, па дури и како грмушка, сè додека не е истрижено јасно.

     Честитки!

 13.   Наталија dijo

  Многу интересна статија.
  Имам пепел во својата градина и ги сакам! Има 2 од нив, едниот е женски, а другиот маж, така што секоја пролет имам трага од садници во земјата.
  Би сакал да знам дали има некаков начин да се идентификува мажјакот од женката, бидејќи би сакал да дозволам маж да порасне, кој нема семе како женката, бидејќи е есен многу валкано ...
  Ви благодарам многу!

 14.   Cecilia dijo

  Здраво како се работите! Имам пепел во задниот двор на мојата куќа, што е многу мало, и каде што немам почва, само материјален под. Откривме дека нејзините корени се инвазивни затоа што не подигна низ целиот под. Дрвото треба да биде старо помеѓу 15 и 20 години, приближно и има димензии од 7 или 8 метри. Моето прашање е дали може да се исечат корените без да се оштети дрвото, бидејќи тоа ни дава многу добра сенка. Се радувам на вашиот одговор. Од веќе ви благодарам многу.

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Сесилија.

   За жал не. Ако корените се исечат, дрвото ќе има тешко време. Она што можете да го направите е да го исечете, за да ја намалите неговата висина. Но, бидете внимателни, мора да го сторите тоа малку по малку. За една година не можете да исечете 50 сантиметри од трупот затоа што најверојатно нема да преживее. Но, можете да исечете 10-15 см секој пат. Ова мора да се направи на крајот на зимата, малку пред да никнат неговите лисја.

   Така, со помалку гранки за храна, корените не растат толку многу.

   Честитки!

 15.   Monika dijo

  Почитувана Моника! Би имал прашање за пепелта: колку длабоко одат нејзините корени? Може ли посилен ветер да го сруши? Поентата е, јас само израснав високо пепел во мојата градина. Иако сум среќен за него, но мојот сосед не е, бидејќи мисли дека ветрот ќе одлучи за тоа, а неговата куќа се наоѓа на околу 10 метри. Ако мојата пепел е стабилна, нејзините корени добро се држат, не сакам да го исечам. Иако соседот е вознемирен поради неколкутемина што паѓаат, тоа е само мала работа, но ако навистина би можел да падне, тоа веќе би било сериозен проблем. Го чекам вашиот kindубезен одговор, на кој однапред му благодарам.

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Моника.

   Па, да видиме, возрасното дрво од пепел што со години и години беше на земја е тешко да падне. Корените се многу долги, можат да измерат повеќе од 10 метри во должина.

   Но, се разбира, возрасно дрво не е исто како младо. Поради оваа причина, ако ветерот дува силно во вашата област, препорачувам да го заштитите со заковање на еден или повеќе колци и врзување со отпорно јаже, како што е рафија; или со пластични врски.

   Честитки!

 16.   OLGA dijo

  ДОБАР ДЕН
  ЈАС СУМ ОЛГА И ИМАМ ПЕПЕЛ КАЈ ДВЕ КУЌИ И КОРЕНИТЕ ЈА ПОДИГНУВААТ ПОД ШТО МОЖАМ ДА ПРАВАМ ДА НЕ ГО ОТСТРАНАМ ИМА НАЧИН ДА ГИ ИСЕЧАМ ТИЕ КОРЕНИ ДА НЕ ПОГОДИ НИКОГАШ. НЕ САКАМ ДА ГО ИЗВАДАМ МИ ДАВА МНОГУ СЛАТКА СЕНКА

  ТИ БЛАГОДАРАМ МНОГУ

  1.    Моника Санчез dijo

   Здраво Олга.
   Па, имате можност малку да го исечете дрвото. Односно, ако неговите гранки се долги, на пример, 2 метри, можете да ги исечете околу 30 сантиметри, но не повеќе затоа што ќе страда многу. Следната година можете да исечете уште малку, бидејќи ќе никнеа пониски гранки.
   Но, ова кастрење се врши на крајот на зимата. Дополнително треба да ставите и лековита паста за добро да зараснат.
   Честитка.