Како да изберете хотели за инсекти?

Постојат многу инсекти кои можат да бидат наши најдобри сојузници во градината, а исто така и во градината: пеперутки, пчели, мравки, оси, бубамара ... Сите тие се опрашувачи, односно се одговорни за транспорт на полен од еден цвет на друг. Од оваа причина, кој подобар начин да им го олеснат животот?

Еден начин да се чувствуваат пријатно кај нас е да поставиме неколку хотели за инсекти расфрлани низ областа. Бидејќи повеќето од нив се направени од кафеаво дрво, тие одат одлично бидејќи не се истакнуваат особено, но го сакаат, а тоа е она што им смета. Дали сакате да знаете какви видови модели постојат?

Избор на најдобри модели

Нема да ве измамиме: иако моделите се слични, сите тие имаат нешто што го сакаме. Изборот на нас не беше лесен, но се надеваме дека ќе ви се допаднат многу или повеќе од нас:

двоен хотел „Инсекти“

Дали барате нешто што е многу прифатливо и квалитетно? Тогаш го препорачуваме овој хотел за инсекти, направен од буково дрво, што е многу отпорен. Пчелите, осите и бубамарите можат да останат таму. Покрај тоа, има убав покрив што ќе служи за да ги заштити од дождовите.

Димензиите на овој производ се: 15 x 8,5 x 25,5 сантиметри, а тежи 859,99 грама.

Опуштени хотели во Casa за инсекти

Ова е убав хотел за инсекти како пчели, пеперутки и бубачки, кој е направен од изгорено дрво. Покривот е исправен, со малку настрешница за да се спречи дождот да стигне до засолништата, и со тоа да се осигура дека тие можат да продолжат со секојдневните рутини без компликации.

Големината е 13,5 х 33 х 29 сантиметри, а тешка е 1,5 килограм.

Хотел „Наварис инсекти“

Ова е фантастичен хотел со 5 starвездички за инсектиорозна фауна кој сака да има засолниште во вашата градина, како што се бубамари, мравки или пчели на пример. Направен е од дрво, бамбус и има и борови шишарки, сите природни производи, така што животните се чувствуваат многу пријатно. Покрај тоа, има покрив што ги штити од дожд, а секој дел има скара за да ги држи предаторите подалеку.

Неговите димензии се 24,5 х 28 х 7,5 сантиметри, а тежи 1,48 килограми.

Диво животно | Хотел на пчели

Ако сте заинтересирани да имате само пчели, тие сигурно ќе ја сакаат оваа мала куќа-хотел. Направен е од нетретирано дрво, многу издржлив и отпорен, способен да ги издржи условите на животната средина. Нема декоративни елементи, бидејќи е наменет за заштита на овие инсекти кои се неопходни за опрашување.

Димензиите на овој хотел за пчели се како што следува: 21,5 х 25,5 х 19 сантиметри, а тежи 1,58 килограми.

пожесток Херц | Insektenhotel

Тоа е прекрасен модел на луксузен хотел со инсекти кој ги издржува елементите и ќе ви трае со години. Направен е од цврсто дрво, и се навртува со завртки од месинг. Неговиот двокрилен покрив не е само елегантен, туку е и функционален со заштита на секое од засолништата од дожд.

Димензиите на овој хотел се 28 х 10 х 42 сантиметри, а има тежина од 1,77 килограми.

Нашата препорака

Кој би го одбрале ако треба да купиме хотел за инсекти? Па, ова е одлука што може да се донесе за кратко време, бидејќи како што видовме има многу модели кои се многу ефтини и со одличен квалитет. Дури и да е така, ако сакате да ви кажеме кој е нашиот топ 1, ние несомнено ќе ви кажеме дека тоа е ова:

Добрите

  • Направен е од издржливо и цврсто дрво.
  • Засолништата се заштитени со жица.
  • Идеално е за бубамари, оси, пеперутки, пчели.
  • Може да се обеси или чува на подот или на некоја површина.
  • Големина е 20 х 7 х 20 сантиметри, а тешка е само 680 грама.
  • Вредноста за парите е многу интересна.

Contras

Не најдовме, иако секако ако ја земете предвид нејзината цена и ја споредите со другите модели, може да мислите дека е висока.

Што е хотел за инсекти и каква е неговата употреба?

Хотелот со инсекти ќе привлече корисен животински свет

Инсектите се многу, многу важни животни, така што многу од растителните видови за кои знаеме дека можат да продолжат да постојат. Но, денес, поради масовната употреба на пестициди и ѓубрива, тие се изложени на сериозна опасност. Поради оваа причина, многу се препорачува доколку имате градина и / или овоштарник, да добиете хотел за инсекти.

ова тоа не е ништо повеќе од структура направена од дрво, која може да има различни големини и форми, како и неколку засолништа или панели секој ќе привлече различен инсект. Има многу кои имаат фронтон покрив, иако има и други чиј покрив е рамен. Исто така, некои можат да бидат обесени или да бидат на површина.

Има неколку предности, меѓу кои ги истакнуваме:

  • Тие привлекуваат инсекти кои се корисни: пчели, пеперутки, пчели, пеперутки итн.
  • Овие инсекти можат да бидат ваши сојузници, бидејќи покрај опрашувањето на цвеќето, тие можат да ги контролираат и штетниците (на пример, бубамарата ќе ги задржи лиснатите).
  • Направени се од природни производи, поточно од дрво, така што добро одат насекаде.
  • Има мала тежина и обично е мала, така што може да се земе насекаде.

Па, зошто да не добиете еден?

Каде да поставите хотел со инсекти?

Хотелот со инсекти мора да биде поставен во област заштитена од ветер

Откако ќе го имате хотелот за инсекти, време е да изберете каде ќе го поставите. Значи, за да биде идеално место, треба да го знаете тоа важно е дека е заштитено од силни ветрови, и ако е можно тоа да е на површина. И тоа е дека, ако го оставите во земја, може да се расипе; но ако го ставите на врвот на нешто како на пример трупец од дрво или слично, тој ќе остане недопрен подолго.

исто така, препорачливо е да не бидете изложени на сонце, барем не во текот на целиот ден, инаку некои инсекти може да не бидат привлечени.

Водич за купување хотели од инсекти

Ако сè уште имате сомнежи за тоа кој да изберете, тогаш ќе ги решиме сомнежите што можат да се појават:

Кои се инсектите што сакате да ги привлечете?

Ова е првото нешто што треба да го решите. Постојат хотели кои се наменети само за еден вид инсекти, но има и други кои привлекуваат 3-4 или повеќе видови. Вторите имаат повеќе оддели, по еден за секој вид инсекти, за да можат да бидат добро.

Мал или голем?

Willе зависи многу од тоа каде сакате да го поставите и од просторот што го имате на располагање. На пример, моделите што ги видовме тука се совршени за поставување во мали градини, бидејќи тие не заземаат многу и можат да останат незабележани, што е токму она што инсектите го сакаат. Но, постојат и други поголеми кои повеќе се препорачуваат за пространи градини или овоштарници.

Цена?

Понекогаш ниската цена е синоним за слаб квалитет, но тоа не е нужно случај со хотелите со инсекти. За 10-15 евра можете да набавите оној чиј животен век ќе биде голем. Значи, цената не треба да претставува проблем.

Каде да купите хотел за инсекти?

Ако сакате да купите, можете да го направите тоа од тука:

Амазон

Амазон има обемен и разновиден каталог на хотели за инсекти, по цени што се движат од 9 до 200 евра. Има толку многу, што можете да го купите оној кој најмногу ви се допаѓа знаејќи дека сте го сфатиле правилно првиот пат, бидејќи имате можност да одлучите за едниот или за другиот во зависност од неговото вреднување. Потоа, само треба да размислите каде ќе го ставите додека чекате да го примите дома.

Лерој Мерлин

Во Лерој Мерлин тие не продаваат многу модели. Најмногу се препорачува одете во физичка продавница и прашај. Во секој случај, ако најдете, сигурно ќе биде квалитетно, иако цената може да ве изненади.

Лидл

Понекогаш во Lidl тие исто така продаваат хотели за овие животни. Проблемот е во тоа за да знаете кога точно ќе ги продадат, мора да бидете свесни за нивните списоци за списанија или списанијаТие не се производи што секогаш ги имаат во своите продавници.

Дали го најдовте хотелот со инсекти што го баравте?