Како да изберете кутија за наводнување?

Многу луѓе сонуваат за прекрасна градина каде можат да се релаксираат и да уживаат во зелената боја на растенијата. Други, пак, сакаат да имаат градина каде што можат да одгледуваат свој зеленчук. Сепак, да имате убави градини и добро чувани овоштарници вклучува и многу работа, како наводнување. Со цел да се избегне оваа задача, можеме да избереме да набавиме кутија за наводнување индициран за поврзување на вода и во градината и во овоштарникот.

Но, што е кутија за наводнување? Тие се кутии со перфорации кои најчесто се користат во подземните системи за наводнување. Нивната главна функција е да ги штитат елементите што ги сочинуваат овие системи, како што се вентили, филтри, вентили за исклучување итн. Во оваа статија ќе ги потенцираме најдобрите кутии за наводнување и ќе разговараме за аспектите што треба да ги разгледате пред да купите и каде да ги купите.

? Топ 1. Најдобрата кутија за наводнување?

Нашиот врвен во шахтите за наводнување е овој модел од Rain Bird. Оценките на купувачите, и покрај тоа што се малку, се многу добри и цената на овој производ е многу прифатлива. Има основа на брановидни структури што дава А. поголем отпор и со тоа и подобра заштита на вентилот. Благодарение на јазичињата за пристап до цевките, инсталацијата е прилично едноставна и брза. Оваа кутија за наводнување има должина од 59 сантиметри, ширина од 49 сантиметри и висина од 39,7 сантиметри.

Добрите

Најзабележителната предност на оваа кутија за наводнување е нејзината многу добра вредност за парите. Тоа е многу робустен и отпорен производ по многу добра цена.

Contras

Очигледно нема никакви недостатоци. Купувачите се задоволни од производот. Единствената лоша страна што можевме да ја откриеме е дека овој производ не нуди придобивки за членовите на Амазон премиер.

Подобри кутии за наводнување

Постојат многу повеќе модели, освен нашиот врвен. Следно ќе зборуваме за шесте најдобри кутии за наводнување на пазарот.

Кружна кутија Гардена

Списокот го започнуваме со овој кружен модел од производителот Гардена. Таа е идеална за мал систем за наводнување, бидејќи е погоден само за вентил од 24 V. Максималното оптоварување што може да го поднесе оваа кутија за наводнување е 400 килограми. Димензиите на овој производ се како што следува: 17.78 х 12.7 х 5.08 сантиметри. Неговата тежина е 480 грама.

Стандардна шахта за наводнување на Rc Junter

Продолжуваме со овој правоаголен модел од Rc Junter. Оваа кутија за наводнување има висина од 22 сантиметри. Неговиот врв е со димензии 40 х 25 сантиметри, а основата 49 х 35 сантиметри. Што повеќе, има вграден клуч за исклучување. Направен е од полиетилен и има голема отпорност. Капацитетот на оваа кутија за наводнување предвидува три електромагнетни вентили.

Rc Junter ARQ Дневник за наводнување

Истакнуваме друг модел на Rc Junter, овој пат кружен. Овој е исто така изработен од полиетилен и неговите димензии се 20,5 x 20,5 x 13 сантиметри. Кутија за наводнување ARQ тој исто така вклучува и рачен вентил за чешма. 

Тркалезна шахта S&M 260 со славина и вртлив лакт за наводнување под земја

Продолжуваме со овој модел на S&M 260. Тоа е тркалезна кутија за наводнување што Има вртежен лакт од 360 степени. Наменет е за подземни системи за наводнување. Димензиите на овој производ се како што следува: 17,8 х 17,8 х 13,2 сантиметри.

Гардена 1254-20 шахта

Друг модел за истакнување на овој од Гардена. Оваа кутија за наводнување е наменета за вентили од 9 или 14 V. На капакот на овој производ има безбедносна брава за деца. Покрај тоа, склопувањето е многу лесно благодарение на телескопската врска со навој. Тој е идеален производ за наводнување на градината.

Гардена 1257-20 1257-20-Шахта

Конечно, да го истакнеме овој друг модел на Гардена. Тоа е висококвалитетна кутија за наводнување изработена од многу отпорни материјали. Сепак, најважната карактеристика на овој производ е тоа нуди опција за поставување на вкупно три електромагнетни вентили 9 или 24 V. Димензиите на оваа кутија за наводнување се 36.7 x 28 x 21 сантиметри и нејзината тежина е еквивалентна на 2.06 килограми.

Водич за купување кутија за наводнување

Пред да набавите кутија за наводнување, постојат низа прашања што мора да си ги поставиме: Која би била идеалната големина за нашата градина или градина? Какви видови градинарски кутии постојат? Колку можеме да си дозволиме да потрошиме? Подолу ќе ги коментираме сите овие аспекти.

Големина

Постојат различни големини на кутии за наводнување. Нормално, големината е избрана според бројот на електромагнетни вентили што ги сместивме во истиот колектор. Мерките на кутиите за наводнување обично се разликуваат според производителот, но обично тие се прилагодени за да можат да се вметнуваат од еден до шест електромагнетни вентили. Сепак, постојат и многу поголеми модели на пазарот за специфични инсталации.

Видови

Вкупно има три различни типови кутии за наводнување. Прво, тука се округлите, кои обично се прилично мали и се користат за регистрирање на стоперна цевка, допрете или за сместување на електромагнетниот вентил. Потоа ги имаме правоаголните, кои се со стандардна големина и се дизајнирани да соберат помеѓу три и четири електромагнетни вентили. Jамбо моделите на правоаголните се нешто поголеми, бидејќи можат да соберат помеѓу пет и шест електромагнетни вентили. Конечно, тука се кутиите за наводнување против кражба. Тие се обично правоаголни или џамбо тип. Тие се разликуваат од нив со тоа што имаат капак и бетонска рамка. Тие обично се инсталираат на јавни места.

цена

Цените варираат многу во зависност од големината на кутијата за наводнување. Додека мал тркалезен тип може да чини помалку од десет евра, големите од типот umамбо можат да надминат педесет евра. Најважното нешто кога ја разгледувате цената е да бидете сигурни каков вид и големина на кутија за наводнување ни требаат за нашата градина или градина.

Како да се направи шахта за наводнување?

Кутијата за наводнување главно се користи за сместување на електромагнетни вентили

Обично, кутиите за наводнување веќе доаѓаат со направени дупки. Бројот зависи од влезовите и излезите на цевките што ги поврзуваат вентилите. Сепак, со сечилото за пила, на пример, можеме да се дупчиме на местото што најмногу ни одговара. Дури и ако ги имаме вистинските материјали, можеме да направиме кутија за наводнување. Во основа тоа е кутија со дупки за вентилите. За да го добиеме она што ни треба, можеме да посетиме продавници како Брикомарт или Лерој Мерлин. Мал совет што може да биде корисен: Постојат специјални решетки за стандардни кутии за наводнување во форма на правоаголник, кои се користат за чистење на земјата. Овие имаат подвижни куки чија функција е да ги држат електромагнетните вентили.

Каде да купите

Откако ќе ни стане јасно што бараме, време е да избереме каде да бараме. Денес има многу физички продавници и онлајн платформи кои ни нудат разни производи. Додека купувањето преку Интернет може да биде многу погодно и практично, гледањето на шахтите за наводнување што нè интересираат лично може да биде поинформативно и побрзо. Подолу ќе разговараме за некои од опциите што ги имаме.

Амазон

На веб-страницата Амазон можеме да најдеме секакви кутии за наводнување, со сите опсези на цени и различни додатоци како за наводнување, така и за градината или овоштарникот воопшто. Оваа опција за купување е многу удобна, Па, можеме да порачаме сè што сакаме без да мора да се движиме од дома. Исто така, испораките обично се одвиваат многу брзо. Ако сме дел од Amazon Prime, можеме да уживаме и во специјални цени, па дури и пократки времиња на испорака. Во случај да имаме прашања или проблеми во врска со производот, можеме да го контактираме продавачот преку приватна порака.

Брикомарт

Друга опција што ја имаме при купување кутија за наводнување е Bricomart. Во оваа установа можеме да најдеме кутии за наводнување од сите видови: Тркалезни, правоаголни и umамбо. Покрај тоа, тие исто така нудат разни додатоци за наводнување, овоштарник и градина. Во случај да сакаме сами да произведеме кутија за наводнување, Во Брикомарт можеме да ги најдеме потребните материјали за ова. Исто така, ни дава можност директно да ги прашаме професионалците од секторот на лице место.

Лерој Мерлин

Лерој Мерлин, исто така, има широк спектар на кутии за наводнување и додатоци, вклучувајќи ги и решетките што ги споменавме претходно. Овој голем магацин е друго место каде што можеме сами да ги купиме потребните материјали за да изградиме кутија за наводнување. Освен сите производи што ги нуди, Може да бидеме и советувани од професионалци во оваа област.

Се надевам дека овој напис ви помогна да изберете кутија за наводнување. Сега само треба да уживате во вашата градина или градина во потполност.