20 bimët më të mira ngjitëse shumëvjeçare

Passiflora është një alpinist me gjelbërim të përhershëm

Po kërkoni bimë shumëvjeçare për ngjitje? Këto janë shumë interesante kur doni të keni intimitet në oborr ose kopsht, ose thjesht një ballkon të bukur gjatë gjithë vitit. Përveç kësaj, ka shumë lloje, aq shumë sa që për ta bërë më të lehtë për ju të kujdeseni për to ne kemi zgjedhur për ju më të mirat për të gjitha llojet e klimës.

Ato janë specie që i rezistojnë mirë nxehtësisë së verës, por edhe ngricave të ftohta dhe të moderuara. Gjithashtu, shumë prej tyre prodhojnë lule vërtet tërheqëse, e cila është arsyeja pse ato duken bukur në çdo cep.

Alpinistët për klimat e butë

Cilat janë bimët shumëvjeçare për ngjitje që përshtaten më mirë për të jetuar në klimë të butë? Epo, këto klimë nëse karakterizohen nga diçka, është duke i bërë verat të ngrohta deri në shumë të nxehta, dhe dimrat e ftohtë në shumë të ftohtë me ngrica që mund të jenë të dobëta ose të moderuara.

Speciet me gjelbërim të përjetshëm që dëshironi të vendosni, duhet t'i përshtaten jetesës në ato kushte, por për këtë ju duhet t'i zgjidhni mirë. Kjo është arsyeja pse ne rekomandojmë sa vijon:

Akebia

Pamje e lules mashkullore të Akebia

Imazh - Wikimedia / H. Zell - Lule mashkullore e Quinata e Akebia

La Quinata e Akebia është një bimë e bukur ngjitje 4-6 metra e lartë vendas në Azi me gjethe gjysmë të qëndrueshme (jo të gjitha bien) të përbëra nga pesë pendë ose fletëpalosje me gjatësi rreth 5 deri në 8 centimetra, me ngjyrë jeshile. Lulet e saj, të cilat mbijnë në pranverë, janë grupuar në grupe dhe janë me mish, me ngjyrë të kuqe jargavan dhe shumë të parfumuar.

Ajo i reziston ngricave deri në -10ºC.

Zile e purpurt

Pamje e Ipomoea purpurea

Imazh - Wikimedia / Magnus Manske

La Ipomoea purpurea, i njohur gjithashtu si ipomea, Don Diego gjatë ditës, zile blu ose dredhkë vjollcë, është një barishte ngjitje me gjelbërim të përhershëm që karakterizohet nga zhvillimi i gjetheve jeshile në formë zemre dhe arrijnë një lartësi prej 2-3 metrash. Lulet e saj janë të vetmuara ose shfaqen në grupe, vjollcë, të bardhë, rozë ose shumëngjyrësh.

Mund të rezistojë deri në -4ºC nëse janë ngrica me kohëzgjatje të shkurtër. Në rast se është më ftohtë, ajo do të sillet si një bimë vjetore, diçka që nuk duhet të shqetësojë sepse farat e saj mbijnë shumë mirë dhe shkalla e rritjes së saj është aq e shpejtë sa lulëzon vetëm disa muaj pas mbjelljes.

dredhkë

Ivy është një alpinist shumëvjeçar

La Heliks Hedera është një alpinist vendas në Evropë që mund të kalojë 10 metra lartësi nëse ka mbështetje për tu ngjitur, me gjethe jeshile me gjelbërim të përhershëm, lëkurë. Lule mblidhen në cadra të thjeshta që formojnë një panik, pa vlerë zbukuruese.

Resistantshtë rezistent ndaj të ftohtit dhe ngricave deri në -7ºC.

Jasemini dimëror

Pamje e Jasminum polyanthum

Imazh - Wikimedia / KENPEI

El Jasminum polyantum është një alpinist shumëvjeçar (megjithëse mund të humbasë gjethet nëse moti është shumë i ftohtë) që arrin një lartësi prej 5 metrash me origjine nga Kina. Gjethet janë të përbëra, të formuara nga 5-9 broshura jeshile të errëta. Nga pranvera në verë prodhon lule aromatike të bardha.

Ajo i reziston ngricave deri në -5ºC.

Jasemini mbretëror

Jasminum grandiflorum ka lule të bardha

Imazh - Flickr / Magnus Manske

El Jasminum grandiflorum, i quajtur gjithashtu jasemini spanjoll, jasemini spanjoll ose jasemini aromatik, është një kaçubë ngjitje me gjelbërim të përhershëm, vendas në Afrikën Verilindore dhe Arabinë Jugore që arrin një lartësi prej 4 deri në 6 metra. Gjethet e saj janë me gjelbërim të përjetshëm, të përbërë nga 5-7 broshura vezake të gjelbra. Nga pranvera në vjeshtë prodhon lule të bardha shumë të parfumuara.

Ajo i reziston ngricave të herëpashershme deri në -6ºC.

Dorëzonjë

Pamje e dorëzonjës

Imazh - Flickr / Bersa Berndtsson

La Lonicera caprifolium është një bimë shumëvjeçare për ngjitje me origjinë nga Evropa Jugore që arrin një lartësi prej 3 deri në 6 metra. Gjethet e saj janë ovale, me ngjyrë jeshile dhe lulet e saj janë të kuqe dhe aromatike. Lulëzon gjatë pranverës.

Resistantshtë rezistent ndaj të ftohtit dhe ngricave deri në -12ºC.

Lule pasioni

Pamje e pasiflorës

La Passiflora caerulea është një kaçubë ngjitje me origjinë në Brazil dhe Peru që arrin një lartësi prej rreth 7 metrash. Gjethet e saj janë alternative, shumëvjeçare dhe petiolante, me ngjyrë jeshile. Lulet janë blu kaltërosh ose vjollcë të çelët dhe lulëzojnë nga vera në vjeshtë. Frutat e saj janë të ngrënshëm, por kanë pak aromë.

Ajo i reziston ngricave deri në -5ºC, ndoshta deri në -10ºC nëse është në një zonë të mbrojtur. Ajo mbin përsëri nëse është e dëmtuar.

grafit

Plumbago është një kaçubë ngjitje

El plumbago auriculata është një kaçube ngjitje përherë e gjelbër e njohur si jasemini blu, shkrepëse, plumbago, ose jasemini qielli vendas në Afrikën e Jugut që rritet në një lartësi prej 4-5 metrash. Gjethet e saj janë të errëta dhe me shpatulla, me ngjyrë të gjelbër dhe lulet e saj janë grupuar në grupe blu ose të bardha. Lulëzon gjatë gjithë vitit përveç dimrit.

Reziston deri në -5ºC.

Trakelosperm

Pamje e jasemines së rreme në lulëzim

Imazh - Wikimedia / Luca Camellini

El Trachelospermum jasminoides, i njohur gjerësisht si jasemini kinez, jasemini yll, jasemini i rremë ose jasemini qumështor, është një kaçubë ngjitje me origjinë nga Kina dhe Japonia që arrin lartësinë 7 metra. Lulet e saj, të cilat mbijnë nga pranvera në vjeshtë, janë të thjeshta, ovale deri në heshtak, të bardha dhe të parfumosura.

Reziston deri në -10ºC.

solano

Solano është një alpinist

El Jasminoide Solanum është një kaçubë ngjitje e lindur në Amerikën e Jugut e njohur gjerësisht si solano, vello martese, jasemini solano ose lule sandiego, e cila arrin një lartësi prej 5 metrash. Gjethet janë me gjelbërim të përhershëm, jeshile të errët, të thjeshta dhe alternative. Lulëzon në pranverë dhe verë, duke prodhuar lule të grupuara në grupe të bardha dhe shumë aromatik.

Reziston deri në -4ºC. Mund të humbasë pjesërisht gjethet e saj në varësi të të ftohtit të fortë ose jo, dhe nëse është disi i mbrojtur ose përkundrazi është i ekspozuar.

Bimë ngjitëse për klimat pa ngrica ose shumë të dobëta

Nëse jeni në një vend ku klima është e ngrohtë, pra ku temperatura më e ulët është 0 gradë ose edhe më e lartë, mund të zgjidhni të blini alpinistë të tjerë. Këto lloje janë ato që rriten në pyjet tropikale ose subtropikale, shpesh të strehuara nga degët e pemëve dhe palmave.

Për këtë arsye, ato mbahen ndonjëherë në ambiente të mbyllura në rajone të buta, pasi janë shumë të ndjeshme ndaj të ftohtit. Për shembull, disa nga ato interesante janë si më poshtë:

Brinja e Adamit

Monstera mund të ketë nevojë për një kujdestar

Imazh - Flickr / Dinesh Valke

La brinjë adam, emri shkencor i të cilit është Monstera e shijshme, është një bimë ngjitëse që zakonisht e kemi në ambiente të mbyllura; megjithatë, kur moti është i ngrohtë, pa ngrica, mund të mbahet jashtë. Mund të arrijë 20 metra lartësi, dhe siç e dini mirë, ka gjethe shumë të mëdha, deri në 90 centimetra të gjata dhe 80 centimetra të gjera.

Është një bimë që duhet vendosur në hije, pasi nëse do të ekspozohej në rrezet e diellit direkte do të digjej menjëherë. Gjithashtu, është e rëndësishme që lagështia e ajrit të jetë e lartë.

dipladenia

dipledenia ose mandevilla Është një bimë ngjitëse me gjelbërim të përhershëm me origjinë nga Amerika tropikale. Mund të arrijë një lartësi prej 10 metrash, dhe e bën këtë duke i përdredhur kërcellet e tij barishtore rreth çdo gjëje që përdor për mbështetje (një trung, një kunj ose ndonjë gjë tjetër aty pranë). Lulet e saj janë të bukura: ato janë në formë zile dhe kanë një diametër rreth 3-4 centimetra. Këto janë rozë, të kuqe, të verdhë ose të bardhë, dhe ato mbijnë nga pranvera deri në fund të verës.

Nuk i reziston ngricave, përveç nëse vendoset në një vend shumë të mbrojtur, veçanërisht nga era. Megjithatë, nëse temperatura bie nën 0 gradë, është më mirë ta keni në shtëpi. Jashtë do të vendoset në gjysmëhije.

ngjitje ficus

Ficus pumila është një bimë ngjitëse

Imazh - Wikimedia / Ixitixel

El ficus pumilla Është një bimë e vogël ngjitëse shumëvjeçare me origjinë nga Azia Lindore që arrin 4 metra lartësi. Gjethet janë të gjelbra dhe të përfunduara në një pikë të rrumbullakët. Gjithashtu, duhet thënë se ritmi i rritjes së tij është mjaft i shpejtë.

Megjithatë, temperatura më e ulët që mbështet është 15ºC. Për këtë arsye, është e përkryer për ta pasur në një kopsht tropikal, pa ngrica, ose në ambiente të mbyllura nëse, përkundrazi, dimrat janë të ftohtë.

duke u ngjitur në filodendron

Philodendron hederaceum është një alpinist shumëvjeçar

Imazh - Wikimedia / David J. Stang

Filodendroni ngjitës, emri shkencor i të cilit është Hederaceum Philodendron, është një bimë ngjitëse me gjelbërim të përhershëm vendas në Amerikën tropikale që arrin një lartësi prej rreth 2 metrash. Gjethet janë në formë zemre dhe me shkëlqim të gjelbër të errët.

Është një bimë me rritje të shpejtë, e cila duhet të jetë në një zonë ku ka shumë dritë, por jo diell të drejtpërdrejtë. Nuk i reziston ngricave.

Lule dylli

Lulja e dyllit është një alpinist i brendshëm

La lule dylli, emri shkencor i të cilit është Hoya me mish, është një alpinist shumëvjeçar me origjinë nga Azia tropikale. Arrin 6 metra lartësi, dhe zhvillon gjethe me mish, jeshile të errët dhe në formë eliptike ose ovale. Lulet e saj janë të vogla, me diametër rreth 2 centimetra dhe të bardha. Këto mbijnë në pranverë-verë.

Duhet të vendoset në një vend ku ka shumë dritë, por duhet të mbrohet nga dielli direkt. Përveç kësaj, duhet të kihet parasysh se mbështet vetëm të ftohtin deri në 5ºC.

Jasemin nga Madagaskari

Stephanotis është tropikale

Imazhi – Wikimedia/randreu

Jasemini i Madagaskarit, emri shkencor i të cilit është Stephanotis floribunda, është një alpinist me gjelbërim të përhershëm vendas në Madagaskar që arrin 6 metra gjatësi. Ka gjethe jeshile të errët dhe lule të bardha me diametër rreth 2 centimetra që lëshojnë një aromë shumë të këndshme. Lulëzon në pranverë dhe veçanërisht në verë.

Nuk e mban të ftohtin, ndaj është një specie që rritet më shumë në ambiente të mbyllura. Tani, në klimat pa ngrica, është e mundur që ta keni në kopsht të ekspozuar ndaj diellit.

Manettia luteorubra

Manettia luteorubra është një alpinist shumëvjeçar

Imazh - Wikimedia / Michael Wolf

La Manettia luteorubra Është një hardhi me gjelbërim të përhershëm vendas në Amerikën tropikale që mund të arrijë 3-4 metra gjatësi. Gjethet janë vezake, jeshile të ndezura dhe kanë një strukturë të ashpër. Lulet e saj janë tuba, të kuqe dhe të verdha dhe lulëzojnë gjatë gjithë vitit, përveç në dimër nëse rritet në një rajon ku klima është e ftohtë në dimër.

Është një bimë me rritje të shpejtë që duhet të ekspozohet në gjysmëhije nëse do të jetë jashtë, ose në një dhomë me shumë dritë nëse, përkundrazi, do të jetë brenda.

syri i poetit

Thunbergia është një alpinist

Bima ngjitëse e njohur me emrin e syri i poetit, dhe emri shkencor i të cilit është Thunbergia alata, është një vendas i Afrikës. Mund të arrijë një lartësi maksimale prej 3 metrash, dhe është me gjemba. Gjethet janë të gjelbra, dhe lulet janë të mëdha, rreth 3 centimetra në diametër dhe me ngjyrë portokalli ose të verdhë. Këto mbijnë në pranverë-verë.

Është një alpinist që rritet shpejt, por nuk i reziston të ftohtit. Prandaj, duhet të mbrohet nëse temperaturat bien nën 10ºC.

palme bastun prej palme kacavjerrëse

Calamus është një pëllëmbë ngjitëse

Imazhi – Wikimedia/Eric në SF // Calamus gibbsianus

Palma bastun prej palme kacavjerrëse është një palmë ngjitëse, me gjelbërim të përhershëm që i përket gjinisë Calamus. Kjo është vendas në pyjet tropikale të Azisë Juglindore. Mund të arrijë një lartësi prej 10-15 metrash, dhe zhvillon gjethe me këmbë deri në 4 metra të gjata. Duhet thënë se e gjithë ajo është me gjemba: trungu, gjethet; për këtë arsye duhet pasur kujdes gjatë trajtimit.

Është shumë, shumë i ftohtë, aq sa nëse temperatura bie nën 15ºC, është mirë ta mbani në shtëpi derisa të vijë pranvera. Përveç kësaj, ajo ka nevojë për shumë dritë, por asnjëherë direkte.

Pothos

Poto mund të ketë gjethe të verdha

Pothos, emri shkencor i të cilit është epipremnum aureum, është një alpinist shumëvjeçar me origjinë nga Azia Juglindore. Mund të arrijë 20 metra lartësi, dhe zhvillon gjethe në formë zemre, jeshile ose të larmishme. Edhe pse jep lule, këto janë shumë të vogla dhe jeshile, ndaj kalojnë pa u vënë re.

Nuk i reziston aspak të ftohtit, ndaj nëse klima në zonën tuaj është e ngrohtë gjatë gjithë vitit, mund ta rritni në kopsht. Po, vendoseni në hije.

Çfarë mendoni për këto bimë shumëvjeçare për ngjitje? A i njihni të tjerët?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

  1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
  2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
  3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
  4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
  5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
  6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

  1.   Francis Aguilera dijo

    Epo, kujdesi për mirëmbajtjen dhe shqetësimet mungojnë, pasi disa janë shumë agresive për muret, të tilla si dredhkë të caktuar, të tjerët shumë të ndotur, sepse ato lëshojnë përgjithmonë mbetje gjethesh dhe lulesh, gjë që nuk është interesante për ambientet e pishinave të tilla si dorëzonja, etj . Dhe të tjerët janë të mundimshëm për të kontrolluar rritjen e tyre. Të tjerët janë të moderuar në zonë ...