Aloe vera mund të duket kafe

Si të rikuperoni një Aloe vera kafe?

A po kthehet aloe vera juaj kafe dhe nuk e dini se çfarë nuk shkon me të? Hyni këtu dhe ne do t'ju tregojmë se cilat janë shkaqet dhe trajtimi i tyre.

Monstera deliciosa është e lehtë për t'u kujdesur

Pse monstera ime ka gjethe kafe?

A ka gjethe kafe monstera juaj? Këtu ju shpjegoj shkaqet e mundshme dhe çfarë masash duhet të merrni për ta përmirësuar atë. Hyn.

Dardha mund të ketë disa sëmundje

dëmtuesit e dardhës

Zbuloni se cilët janë dëmtuesit e dardhës dhe çfarë mund të bëni për t'i luftuar ato, duke bërë që pema juaj të shërohet sa më shpejt të jetë e mundur.

Petunia mund të jetë ngjitëse

Pse petuniat janë ngjitëse?

Nëse petuniat tuaja janë ngjitëse dhe nuk e dini se çfarë e shkakton atë, mos u shqetësoni. Hyni dhe ne do t'ju ndihmojmë ta identifikoni atë.

Sëmundjet e drithit mund të parandalohen dhe trajtohen

Sëmundjet e drithit zviceran

Dëshironi të dini se cilat janë sëmundjet e drithit? Këtu flasim për to, si t'i parandaloni dhe si të bëni ilaçe shtëpiake.

Pjepri mund të pësojë ndryshime që nuk kanë të bëjnë me sëmundjet

sëmundjet e pjeprit

Dëshironi të dini cilat janë sëmundjet më të shpeshta të pjeprit? Këtu flasim për to, për dëmtuesit dhe për ndryshime të tjera.

Sëmundjet e marules që prekin

sëmundjet e maruleve

Ju tregojmë me detaje se cilat janë sëmundjet e marules dhe çfarë duhet bërë për t'i trajtuar në kohë. Mësoni më shumë këtu.

Mbrojtja e privet: problemet

Mbrojtja e privet: problemet

Nëse keni një gardh privat, a e dini se çfarë problemesh mund të ketë dhe si t'i zgjidhni ato? Ne bëjmë një listë të më të zakonshmeve dhe zgjidhjet e tyre.

Bimët mund të jenë të varura për arsye të ndryshme

Pse bimët duken të varura?

Këtu shpjegojmë pse bimët duken të varura dhe çfarë duhet të bëni për t'i bërë ato të bukura përsëri.

gjethe myku pluhur

Oidium: ilaçe shtëpiake

Keni një pemishte me kultura të goditura nga sëmundjet? Ne ju tregojmë se cilat janë kurat më të mira shtëpiake kundër mykut pluhur.

Dafina është një insekticid efektiv kundër milingonave, afideve dhe mizave

Përdorimi i dafinës si insekticid

Dëshironi të dini se cilat janë përdorimet e dafinës si insekticid? Këtu ju shpjegojmë se çfarë insektesh largon dhe si ta aplikoni atë në mënyrë korrekte.

Pemët e manit mund të preken nga kërpudha të ndryshme

sëmundjet e manit

Nëse ju pëlqejnë manaferrat dhe dëshironi t'i rritni, mësoni këtu cilat janë sëmundjet më të zakonshme të manit dhe si të kujdeseni për këtë bimë.

sëmundjet e anthuriumit

Anthurium: sëmundjet

Çfarë dini për Anthurium dhe sëmundjet? Ne ju japim një listë të disa prej më të zakonshmeve dhe ju ndihmojmë të zgjidhni problemin.

Sëmundjet e hibiscusit në kopshte

Sëmundjet e Hibiscus

Ne ju tregojmë me detaje gjithçka që duhet të dini për sëmundjet e Hibiscus dhe cilat janë karakteristikat e tyre.

Zambakët e Calla mund të preken nga insektet e miellit, afidet dhe marimangat e kuqe të merimangës

sëmundjet calla

A po mendoni të rritni limane? Këtu shpjegojmë se çfarë janë ato, çfarë kujdesi kërkojnë dhe cilat janë dëmtuesit dhe sëmundjet e limaneve.

sëmundjet e hardhisë

sëmundjet e hardhisë

Çfarë sëmundjesh të hardhisë njihni? Ne ju bëjmë një udhëzues për më të zakonshmet dhe çfarë mund të bëni për të trajtuar të korrat tuaja.

Ka shumë panje me gjethe të verdha

Pse bima ime ka gjethe të verdha?

Gjethet e verdha janë një simptomë që mund të shkaktohet nga arsye të ndryshme. Hyni për të zbuluar se çfarë të bëni për të rikthyer bimën tuaj.

hiqni folenë e grerëzave

Si të hiqni një fole grerëzash

Dëshironi të eliminoni një fole grerëzash, por nuk dini si ta bëni? Këtu ju japim disa zgjidhje që mund t'i aplikoni nëse jeni në një zonë tranziti.

Sëmundjet më të zakonshme të pemës së portokallit janë gumosis, anthracnose dhe kalbja kafe.

sëmundjet e pemëve të portokallit

Dëshironi të rritni portokall? Ju duhet të dini për sëmundjet e pemës së portokallit për të mbajtur të korrat tuaja të sigurta. Këtu flasim për to.

Ne mund të zbulojmë nëse pata jonë është e sëmurë nga gjethet e saj

sëmundjet e pothos

Dëshironi të dini se cilat sëmundje potho janë më të zakonshmet? Këtu ne shpjegojmë se si t'i zbulojmë dhe si t'i trajtojmë ato.

Dëmtuesit më të shpeshtë në pemët e portokallit me mete dhe aphids

dëmtuesit e pemës së portokallit

Dëshironi të dini se cilët janë dëmtuesit më të zakonshëm të pemës së portokallit? Këtu flasim për më të shpeshtat dhe si t'i luftojmë ato.

Ka disa kura natyrale për të eliminuar miellin e limonit

Si të hiqni miellin nga pema e limonit

A vuan pema juaj e limonit nga infektimi i insekteve të miellit? Këtu ju shpjegojmë se çfarë janë këto insekte dhe si të eliminoni miellin nga pema e limonit.

Sëmundjet e barbarozës janë mjaft të zakonshme

sëmundjet e geraniumeve

A nuk është barbaroza juaj e shëndetshme? Këtu flasim për dëmtuesit dhe sëmundjet më të zakonshme të barbarozës dhe mënyrën e trajtimit të tyre.

Shkurret e trëndafilit mund të kenë dëmtues të ndryshëm

Dëmtuesit e trëndafilave

Zbuloni se cilët janë dëmtuesit e trëndafilit: dëmet që shkaktojnë dhe si t'i trajtoni bimët në mënyrë që ato të shërohen sa më shpejt të jetë e mundur.

Botritis në qepë mund të shkaktojë dëme të mëdha në të korrat

Si të luftoni Botrytisin në qepë

Dëshironi të dini se si të luftoni Botrytis në qepë? Këtu ju shpjegojmë se çfarë është kjo sëmundje dhe si ta eliminoni atë për të kuruar qepën tuaj.

bishtajore të kontaminuara

Si të hiqni kërpudhat

Ne ju tregojmë se cilat janë truket më të mira për të mësuar se si të eliminoni kërpudhat. Mësoni si të shpëtoni nga këto insekte.

Diplodenia mund të ketë sëmundje

Diplodenia: sëmundjet

Cilat janë sëmundjet e dipledenisë? Nëse dyshoni se diçka nuk është në rregull me të dhe dëshironi ta ktheni atë, futuni brenda.

Më e mira që mund të bëjmë është të përpiqemi të parandalojmë sëmundjet e ftua

sëmundjet e ftua

A mendoni se diçka nuk shkon me pemën tuaj të ftua? Zbuloni këtu se cilët janë dëmtuesit dhe sëmundjet më të zakonshme të ftua dhe si t'i trajtoni ato.

Në përgjithësi, sëmundjet e magnolisë nuk janë shumë të rrezikshme

Sëmundjet e manjollës

Dëshironi të dini më shumë për sëmundjet e magnolisë? Këtu flasim për më të zakonshmet dhe si t'i trajtojmë ato.

Karakteristikat e sëmundjeve të zonjës së natës

Sëmundjet e zonjës së natës

Ju tregojmë me detaje se cilat janë sëmundjet kryesore të zonjës së natës dhe karakteristikat e tyre. Mësoni më shumë këtu.

Ka disa lloje të krimbit të drurit

llojet e krimbit të drurit

Mësoni rreth llojeve të ndryshme të krimbave të drurit që prekin më shumë drurin dhe gjithçka që mund të bëni për t'i eliminuar ato.

çfarë janë tëmthat e lisit

Çfarë janë tëmthët e lisit?

A keni dëgjuar ndonjëherë për tëmthin e lisit? Zbuloni pse shfaqen në këtë pemë, për çfarë shërbejnë dhe si t'i shmangni ato.

Mushkonjat janë një dëmtues shumë i bezdisshëm

Si të hiqni mushkonjat nga bimët

Ata janë këmbëngulës dhe mund të shkaktojnë probleme serioze. Hyni dhe zbuloni se si t'i eliminoni mushkonjat nga bimët në mënyrë që t'i shijoni përsëri.

shenjat e gjetheve të agrumeve

Minator i gjetheve të agrumeve

Minatori i gjetheve të agrumeve është një dëmtues që sulmon këto kultura. Mësoni t'i hiqni ato në mënyrë efektive. Hyni tani!

Ka shumë lloje të afideve

Llojet e afideve

Cilat janë llojet e afideve që dëmtojnë më shumë bimët? Hyni për t'i takuar dhe zbuloni se si t'i luftoni ato.

Nematodat e tokës janë shumë të dëmshme për bimët

Nematodat e tokës

A mendoni se ato mund të kenë nematoda tokësore? Këtu shpjegojmë se cilat janë ato, çfarë dëmi u shkaktojnë bimëve dhe si t'i kontrollojmë dhe parandalojmë ato.

Gjethet mund të bëhen të zeza me moshën

Pse gjethet e zeza futen në bimë

Zbuloni pse gjethet e zeza vendosen në bimë dhe çfarë duhet të bëni për t'i bërë ato të shërohen sa më shpejt të jetë e mundur.

qershi

Dëmtuesit e pemës së qershisë

Në këtë artikull do t'ju tregojmë se cilët janë dëmtuesit më të shpeshtë të qershisë dhe si duhet t'i njihni ato. Mësoni se cili është trajtimi i tyre.

Nuk ka trajtim për plagën e zjarrit të dardhës

Plagë zjarri dardhe

Ka sëmundje bimore që mund të jenë vdekjeprurëse për ta, siç është djegia e zjarrit e dardhës. Zbuloni më shumë këtu.

Sëmundjet e hardhisë

Sëmundjet e hardhisë

Ka shumë sëmundje të rrushit, por disa prej tyre janë shumë më të shpeshta. Gjeni se cilat janë ato, simptomat dhe trajtimet e mundshme.

Gjethet e rrotulluara në bimë janë një simptomë e stresit

Gjethet e rrotulluara në bimë

A keni parë gjethe të rrokullisura në bimët që rritni? Hyni këtu dhe zbuloni shkaqet e mundshme, dhe cili është trajtimi i tyre.

Pseudomonat shkaktojnë dëmtime të gjetheve

Pseudomonas

Pseudomonat janë baktere që mund t’i shkaktojnë shumë dëm bimëve. Hyni këtu dhe zbuloni se çfarë janë ato dhe si t'i trajtoni ato.

Phytopthora ramorum është një patogjen i rrezikshëm i bimës

Phytophthora ramorum

Phytopthora ramorum është një armik vdekjeprurës për shumë bimë. Hyni dhe dini se cilat janë dëmet që shkakton dhe si mund të trajtohet.

Mykja është një oomycete

Oomycetes: simptomat dhe trajtimi

Oomycetes janë organizma që mund të dëmtojnë shumë bimët. Hyni këtu dhe do të mësoni për dëmet që ato shkaktojnë dhe si trajtohen ato.

Sëmundjet e pemës së bajames

Sëmundjet e pemës së bajames

A keni pemë bajame në shtëpi dhe shënime të çuditshme? Shikoni Sëmundjet e Pemës së Bajameve dhe shikoni nëse pema juaj është e sëmurë dhe si ta kuroni atë.

Ostrinia nubilalis

Ostrinia nubilalis

Dëshironi të dini se çfarë është Ostrinia nubilalis? Zbuloni këtë dëmtues që jo vetëm prek misrin, por shumë kultura më të larmishme.

domate në rritje

Kur të domate bakri

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini për kohën e domateve të bakrit. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

sëmundjet e pemës së qershisë

Sëmundjet e pemës së qershisë

Në këtë artikull ne bëjmë një listë të dëmtuesve dhe sëmundjeve kryesore të pemës së qershisë. Mësoni për simptomat dhe trajtimet e tij.

krimb me kokë të madhe

Krimb me kokë të madhe

Di thellësisht gjithçka që duhet të dish për murtajën e krimbave të mëdha dhe kontrollin e saj. Këtu shpjegojmë gjithçka në detaje.

Whitefly ndikon në orkide

Dëmtuesit në agrumet

Çfarë janë dëmtuesit e agrumeve dhe si trajtohen ato? Gjeni këtu gjithçka rreth tyre: dëmet që ato shkaktojnë, si trajtohen, dhe shumë më tepër.

Bimët mund të kenë mushkonja nëse ka lagështirë të tepërt

Pse ka mushkonja në bimë?

A ka mushkonja në bimët që rritni? Hyni këtu dhe do të zbuloni gjithçka që mund të bëni për t'i eleminuar ato.

Dafina mund të ketë sëmundje të ndryshme

Sëmundjet e dafinës

Dëshironi të dini cilat janë sëmundjet e dafinës? Hyni këtu dhe do të njihni karakteristikat, simptomat dhe trajtimin e tij.

milingonat në kopsht

Milingonat fluturuese

A janë të dëmshme milingonat fluturuese për kopshtin tuaj? Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth tyre.

Lutja e ullirit është një murtajë shkatërruese

Pema e ullirit lutet

Lutja e pemës së ullirit është një nga dëmtuesit më të zakonshëm që mund të ndikojë në këtë pemë frutore, por si e luftoni atë? Këtu ju themi juve. Hyn.

Domatet mund të kenë shumë sëmundje

Sëmundjet e domates

A e dini se ka disa sëmundje të domateve që mund t'ju lënë pa të korra? Hyni dhe ne do t'ju tregojmë gjithçka rreth tyre.

qindarka

Centipede

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me centipedes dhe rolin e tyre në të korrat.

Frutat agrume kanë tendencë të kenë patofiziologji

Fiziopatitë e agrumeve

Cilat janë fiziopatitë në agrumet dhe çfarë të bëni për t'i bërë ato të prodhojnë përsëri fruta të shëndetshëm? Hyni dhe ne do t'ju tregojmë.

lebra e pemës së pjeshkës

Lebra e pemës së pjeshkës

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me lebrën e pjeshkës dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth tij këtu

piretin natyrale

Pirethrin

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me insekticidin natyror të njohur si piretrin. Mësoni më shumë këtu.

grerëz gështenje

Grerë gështenje

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth grenzës së gështenjës dhe karakteristikave të saj. Mësoni më shumë rreth këtij dëmtuesi këtu.

Miza e mulch është një dëmtues i kaktuseve

Dëmtuesit e kaktusit

Dëshironi të dini se cilat janë dëmtuesit e kaktuseve? Hyni dhe ne do t'ju tregojmë në detaje se si janë, dëmet që shkaktojnë dhe shumë më tepër.

Prays oleae është një dëmtues i pemës së ullirit

Dëmtuesit e pemës së ullirit

Mësoni për dëmtuesit e pemës së ullirit: karakteristikat e tyre, simptomat dhe dëmtimin që ato shkaktojnë, dhe më e rëndësishmja: si t'i trajtojmë ato.

sëmundjet e pemës së dardhës

Sëmundjet e pemës së dardhës

Ne ju tregojmë se cilat janë sëmundjet kryesore të pemës së dardhës dhe simptomat e tyre. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

insekt si grerëz

Sesia apiformis

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, ciklin jetësor dhe metodat e kontrollit të Sesia apiformis.

Palo de Brasil është një bimë shtëpie shumë e njohur

Si të ringjallni një shkop brazilian?

Si të ringjallni një Brazilwood të thatë, të mbytur ose me gjethe të verdha? Nëse bima juaj ka një problem, ejani dhe ne do t'ju ndihmojmë ta rikuperoni atë.

Rhizoctonia është një sëmundje kërpudhore

Rhizoktonia

Bimët janë të prekshme nga infeksionet Rhizoctonia. Por mos u shqetësoni: hyni dhe ju do të dini se si ta parandaloni atë, dhe shumë më tepër.

Bugs mealy janë një nga dëmtuesit më të zakonshëm

Llojet e metaleve

Mësoni rreth llojeve të ndryshme të alkoolitave që bimët kanë më shpesh, simptomat dhe dëmtimin që ato shkaktojnë, dhe mënyrën e eliminimit të tyre.

kontrolli i insekteve

Cryptolaemus montrouzieri

Ne ju tregojmë në detaje të gjithë ciklin biologjik dhe dobinë e Cryptolaemus montrouzieri si një kontroll biologjik i dëmtuesve.

parazitare diglyphus isaea

Diglyphus isaea

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth Diglyphus isaea dhe karakteristikat e saj. Mësoni më shumë rreth këtij insekti parazit.

Rozmarina është një bimë që i reziston thatësirës

Pse rozmarina bëhet e verdhë?

Dëshironi të dini pse rozmarina bëhet e verdhë? A shqetësoheni që ka ndaluar së rrituri? Pastaj hyni brenda dhe ne do t'ju ndihmojmë.

marimangë e kuqe

Phytoseiulus persimilis

Ne ju tregojmë në thellësi gjithçka që duhet të dini për Phytoseiulus persimilis, një marimangë që përdoret për të kontrolluar marimangat e kuqe.

murtaja e molës

Helicoverpa armigera

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me murtajën Helicoverpa armígera dhe karakteristikat e saj.

përbërësi i glifosatit

Përmbledhje

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë karakteristikat dhe funksionimin e Roundup, një prej herbicideve më të mira në botë.

Verticillium

Ne ju tregojmë në detaje se si duhet ta njihni Verticiliumin dhe disa teknika parandaluese. Mësoni më shumë rreth kësaj sëmundjeje.

si të sprapsni karkalecat nga kopshti

Si të sprapsni karkalecat

Ata janë insekte që mund të shkaktojnë dëme të konsiderueshme në bimët tona, duke ngrënë të gjitha gjethet e tyre brenda pak ditësh. Gjeni se si t'i zmbrapsni karkalecat.

si të hiqni karkalecat nga bimët me ilaçe shtëpiake

Si të heq karkalecat nga bimët e mia

A keni gjetur ndonjë gjethe të kafshuar? Nëse jeni të shqetësuar se mund të ketë insekte kafshuese, hyni brenda dhe ne do t'ju tregojmë se si të eliminoni karkalecat nga bimët e mia.

aspergillus niger

aspergillus niger

Në këtë artikull ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me karakteristikat e kërpudhave Aspergillus niger dhe si ndikon ajo tek bimët.

Nematodat

Ne ju tregojmë gjithçka që duhet të dini rreth nematodave dhe dëmtuesve në të korra. Mësoni më shumë rreth këtyre organizmave dhe si t'i eliminoni ato.

Plague Zeuzera pyrina

Zeuzera Pyrina

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, dëmtimet dhe masat e kontrollit të murtajës Zeuzera pyrina. Mësoni më shumë rreth këtij insekti.

Gummoza është një problem i zakonshëm në pemë

Si të trajtohet gummoza?

Gummoza është një sëmundje kërpudhore që prek bimët drunore, veçanërisht pemët. Gjeni se si ta trajtoni atë.

brumbulli i qefinit ose banja Oxythyrea

Beetle qefin (Oxythyrea funesta)

A po shihni se shkurret tuaja të trëndafilave dhe bimët e tjera po sulmohen nga një specie brumbulli? Ky është zhurma e Oxythyrea, hyni dhe zbuloni këtë dëmtues

insekt i bashkangjitur në një bar të vogël të një lëndinë

Tipula (Tipula oleracea)

A jeni i shqetësuar se lëndina juaj preket nga dëmtuesit e rrezikshëm që janë po aq të zakonshëm sa ato tipikë? Nëse është kështu, hyni dhe hidhni një sy!

merimangë ujku grabitqare

Merimangë ujku

Ne ju mësojmë të gjitha karakteristikat, habitatin, ushqimin, riprodhimin dhe rëndësinë për bujqësinë e merimangës së ujkut.

Duke u lutur mantis

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat e mantisit të lutjes dhe si na ndihmon në të korrat me dëmtuesit.

Minjtë dhe minjtë

Ne ju tregojmë karakteristikat, habitatin dhe ushqimin e minjve dhe minjve dhe disa këshilla për t'i trembur ata larg kopshtit tuaj.

Miza e zezë është një dëmtues i substratit

Miza e zezë e substratit

Miza e zezë është një insekt që shpejt arrin dimensionin e dëmtuesve. Hyni dhe ne do t'ju tregojmë se cilat janë dëmet që shkakton dhe si mund t'i eliminoni ato.

Pythium mund të prishë fidanë

Pythium: simptomat dhe trajtimi

Pythium është një kërpudhat parazitare që dëmton rrënjët e bimëve. Hyni dhe ne do t'ju tregojmë simptomat dhe të gjitha masat që mund të merrni për t'i mbrojtur ato.

gjethe me njolla të zeza të infektuara nga një kërpudhat

Njolla e verdhë e gjetheve (Septoriosis)

A e keni vërejtur që gjethet e bimëve dhe pemëve tuaja kanë si pika të vogla të zeza? Nëse po, ata janë të infektuar me Septoria. Vendos një frenim në të!

Vole

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë karakteristikat e vollit, habitatit të tij dhe kontrolleve të mundshme të popullsisë të këtij dëmtuesi të kulturave.

Mumifikimi i frutave është një problem i zakonshëm

Çfarë është mumifikimi i frutave?

Çfarë është mumifikimi i frutave? Dhe si parandalohet? Nëse doni të dini gjithçka në lidhje me këtë simptomë kurioze, mos hezitoni të hyni.

Lëngu i ullirit

Lëngu i ullirit

Në këtë artikull do t'ju tregojmë të gjitha karakteristikat, ciklin biologjik, simptomat dhe trajtimin e murtajës së farës së qumështit të ullirit.

Dëmtuesi në të korra

Frankliniella occidentalis

Ne ju tregojmë të gjitha karakteristikat, ciklin biologjik dhe trajtimin e murtajës Frankliniella occidentalis. Mësoni më shumë rreth tij këtu.

fletë duhani që është e sëmurë

Virusi i mozaikut të duhanit

Nëse keni një plantacion të vogël duhani dhe gjethet e tij po dobësohen, kjo mund të jetë për shkak të virusit të mozaikut të duhanit. Zbuloni !!

Imazhi i Anarsia lineatella në masë të madhe

Anarsia (Anarsia lineatella)

Nëse keni një kopsht ose një fushë të mbushur me pemë futalesh, duhet ta mbani larg tyre insektin Anarsia lineatella. Hyni dhe zbuloni se si ta bëni !!

Mërzitësi

Dëmtuesi i mërzitshëm

Në këtë artikull ne do t'ju tregojmë se cilat janë karakteristikat dhe trajtimi i murtajës mërzitëse. Mësoni si ta hiqni këtu.

Sot do të flasim për një kërpudhë të njohur parazitare që mund të ndikojë në një larmi të gjerë të drithërave dhe bimëve të tjera. Ky është ergot. Emri i tij shkencor është Claviceps purpurea dhe është një kërpudhat parazitare, strehuesi më i zakonshëm i të cilit është thekra. Infektimet me këtë kërpudhat shpesh zvogëlojnë cilësinë dhe sasinë e grurit dhe sanë. Gjithashtu, nëse të lashtat përdoren për të ushqyer bagëtinë dhe janë të infektuara, kjo mund të shkaktojë një sëmundje të quajtur ergotizëm. Në këtë artikull ne do të flasim për karakteristikat, ciklin jetësor të ndikimeve që ergot ka në të korrat. Karakteristikat kryesore Ergot depozitohet në tokë dhe mund të mbetet në gjumë derisa kushtet të mos jenë të favorshme për rritje. Kur filloi të rritet ajo njihet si faza e frytshme. Mund të identifikohet sepse, gjatë kësaj faze, zhvillon një kërpudhë të vogël që çliron sporet e kërpudhave. Këto spore mezi janë të trasha një mikron. Çrrënjosja e kësaj kërpudhe duhet të jetë e shpejtë, pasi ajo mund të ndikojë seriozisht në të mbjellat, veçanërisht nëse synon të shërbejë si ushqim për bagëtinë. Kjo sëmundje u përshkrua për herë të parë në vitet 1800. Gjatë Mesjetës kishte helmime për shkak të konsumimit të drithërave të infektuar me këtë kërpudhat. Ishte shumë e zakonshme afeksioni ndaj qenies njerëzore në Evropë për të ngrënë drithëra të infektuar. Për ta identifikuar atë, ergot mund të shihet me sy të lirë si një prodhim që bashkohet me kokrrat e drithërave. Zakonisht ka ngjyrë vjollcë në të zezë dhe është e gjatë vetëm 1 deri në 4 centimetra dhe e gjerë rreth 5 milimetra. Ndër përbërësit kryesorë të ergotit të thekrës kemi alkaloidin e quajtur ergotaminë (pra sëmundja e shkaktuar nga gëlltitja e mishit të infektuar nga bagëtia njihet si ergotizëm). Komponentë të tjerë të rëndësishëm janë alkaloide të tjera të tilla si ergometrine, ergocristrine dhe ergocriptine. Efektet negative të ergot Kjo kërpudhë që kishte një incidencë të madhe tek njerëzit e varfër që hanin drithëra të ndotur. Në kohët antike kjo kokërr e ndotur ishte përgjegjëse për ergotizmin. Kjo sëmundje mund të prekë të dy njerëzit, kafshët që hanë bimën e infektuar me kërpudhat. Për të njohur këtë sëmundje, dihet që simptoma kryesore është humbja e gjymtyrëve në këmbë dhe në duar, veshë, hundë, etj. Kjo humbje e gjymtyrëve ndodh sepse qarkullimi i gjakut përkeqësohet në nivele të mëdha në mënyrë të tillë që gjaku të mos arrijë të gjitha ekstremitetet e trupit. Ata që janë përgjegjës për këtë qarkullim të dobët janë alkaloidët që kemi përmendur më lart. Këto te kufomat shkaktojnë një ngushtim të enëve të gjakut në një masë të tillë që pengon qarkullimin e gjakut në një mënyrë normale. Kur furnizimi me gjak mungon në ndonjë pjesë të trupit tonë, ajo që njihet si gangrena ka origjinën. Anëtarët me gangrenë duhet të amputohen në mënyrë që infeksioni të mos përhapet në pjesën tjetër të trupit. Një tjetër simptomë me të cilën ata njohën ergotizmin është për shkak të halucinacioneve të prodhuara nga përbërësit e tij. Në Mesjetë besohej se ato ishin halucinacione të thjeshta pa ndonjë problem, por më vonë, kjo simptomë u studiua në thellësi dhe dihej që pacientët që ishin infektuar çmendeshin. Helmimi nga Ergot Helmimi nga Ergot është i njohur mirë. Efektet e alkaloideve kanë veti vazokonstriktive që janë ato që prodhojnë gangrenë në ekstremitete. Këtij efekti, duhet t’i shtojmë toksicitetin që ka kjo kërpudhat në sistemin nervor qendror. Në mënyrën se si ato ndikojnë në sistemin nervor, mund të shihet duke u shfaqur në kriza, halucinacione dhe gjendje depresive. Nëse një grua shtatzënë infektohet duke ngrënë drithëra të ndotur nga kjo kërpudhat, kjo mund të shkaktojë një abort ose lindje të parakohshme. Efekti abortifacient i ergot ishte i njohur tashmë në Mesjetë dhe u përdor me qëllim nga shëruesit dhe mamitë për këtë praktikë. Doza fatale është afër 1 gram. Sot kjo lloj dehje është pothuajse e pamundur të shihet. Në rastin e helmimit, administrohet trajtimi urgjent qymyr i aktivizuar dhe administrohet heparina e shoqëruar me vazodilatator. Ky vazodilatator është ai që bën efektin e kundërt të ergotit që rrit presionin në enët e gjakut. Efektet më të menjëhershme të alkaloideve që rrjedhin nga ergotamina janë të vjellat për të eleminuar helmin në mënyrë efektive. Mund të përpiqeni të nxisni të vjella për të eleminuar helmin sa më shpejt që të jetë e mundur. Nëse personi i prekur vuan nga kriza, rekomandohet përdorimi i diazepamit. Duhet gjithashtu të theksohet se simptomat e toksicitetit mund të gjenden edhe me doza të rekomanduara të ergotaminës dhe alkaloideve të tjera të thekrës. Kjo sepse ato mund të administrohen bashkë me një antibiotik nga familja e makrolideve. Kjo administratë është kundërindikuar plotësisht. Karakteristikat medicinale Megjithëse kjo kërpudhat ka një shkallë të lartë toksiciteti, ajo përdoret në industrinë farmaceutike për prodhimin e barnave të ndryshme. Për shembull, është përdorur për të prodhuar ilaçe për të trajtuar migrenën, për të ndaluar gjakderdhjen pas lindjes ose për sëmundjen e Parkinsonit. Përdorimi tradicional i kësaj kërpudhe është mjaft i vjetër. Siç kemi përmendur më parë, ai gjithashtu u përdor në mënyrë të papërshtatshme si abortifikues dhe për të ndaluar gratë të lindnin. Shtë përdorur gjithashtu në mënyrë të gabuar të përbashkët halucinogjene. Kjo praktikë ka çuar shumë njerëz në probleme serioze shëndetësore. Ndër simptomat kryesore që ne gjejmë gjatë marrjes së ergotit janë këto: • Dhimbje koke • Diarre • Të vjella • Dridhje • Vështirësi në frymëmarrje • Kontraksione • Hipotension • Ndalim kardiorespirator Prandaj, duhet të jemi të vetëdijshëm dhe të dimë nëse kemi gëlltitur ergot, pasi që një dozë e një gram mund të jetë fatal.

Ergot (Claviceps purpurea)

Ergot (Claviceps purpurea) është një kërpudhat që prek të korrat dhe njerëzit. Mësoni gjithçka rreth pronave të saj këtu.

armillaria mellea

armillaria mellea

Kërpudhat Armillaria mellea sulmojnë shumë pemë dhe përfundojnë duke i shkatërruar ato. Mësoni gjithçka rreth kësaj sëmundjeje në këtë artikull.

pemë degët dhe gjethet e së cilës errësohen nga një murtajë

Zjarri (Erwinia amylovora)

Një nga dëmtuesit më të rrezikshëm që mund të gjejmë është sëmundja e zjarrit, e shkaktuar nga bakteri Erwinia amylovora. Hyni dhe zbuloni se si ta ndaloni atë!

Grafioza

Grafioza, sëmundja e elmës

Ne ju tregojmë gjithçka rreth grafiozës. Nga cilat janë simptomat dhe origjina e sëmundjes, deri te mënyra e zhdukjes së saj. Mos e humb atë!

Afidet në pjesën e poshtme të fletës

Afidet

Në këtë artikull ne shpjegojmë me shumë detaje ciklin jetësor, karakteristikat kryesore dhe mënyrën e luftimit të afideve në kopshtin tuaj.

Sëmundjet bakteriale në bimë

Sëmundjet bakteriale në bimë

Në këtë postim ne shpjegojmë në detaje se cilat janë sëmundjet bakteriale në bimë, si t’i identifikoni ato dhe si t’i kuroni ato. Mos e humb atë!

Weevil në kokrra

Gëmushë

Në këtë artikull ne ju tregojmë në lidhje me karakteristikat dhe ciklin jetësor të weevil. Përveç kësaj, ne ju mësojmë se si të parandaloni dhe çfarë dëmi shkakton.

Alternaria në domate

Alternarioza

Në këtë artikull ne do t'ju mësojmë karakteristikat e alternariozës, si dhe do të mësojmë ta identifikoni atë dhe çfarë duhet të bëni për ta trajtuar atë.

Infektimi i puçrrave të veshit

Earwig

Në këtë artikull ne ju mësojmë gjithçka që duhet të dini në lidhje me murtajën e qukës së veshit. Hyni këtu për të mësuar më shumë rreth këtij insekti.

Shenjat e metaleve

Morri i San Hozeut

Ne ju mësojmë gjithçka që duhet të dini rreth morrit të San José. Mësoni këtu rreth ciklit jetësor, trajtimit dhe karakteristikave të tij.

Agrobacterium shkakton shumë probleme për bimët

Agrobacterium tumefaciens

Një nga bakteret që prek më shumë bimët është Agrobacterium tumefaciens. Hyni dhe ne do t'ju tregojmë se cilat janë simptomat që shkakton dhe si ta parandaloni atë.

Marimanga e merimangës është një marimangë e vogël që prek monsterën

Cilat janë dëmtuesit e pemës së mollës?

Hyni për të zbuluar se cilat janë dëmtuesit e pemës së mollës dhe gjithashtu zbuloni se çfarë mund të bëni për të trajtuar dhe / ose shmangur ato duke përdorur produkte natyrore.

Shkallë druri ulliri, i rritur

Si ta eleminoni miellin nga ulliri?

Hyni për të mësuar se si të trajtohet shkalla e drurit të ullirit, një dëmtues shumë i zakonshëm në rajone të butë dhe të ngrohtë që mund të shkaktojë shumë dëme në bimë.

Kërpudhat vrasëse Aliette

Çfarë është Fosetyl-Al?

Hyni për të ditur gjithçka në lidhje me Fosetil-al, një nga fungicidet më efektive që mund të ndihmojë bimët të luftojnë sëmundjet.

Afide të kuqe në gjethet e domates

Si ta luftoni afidën e kuqe?

Afida e kuqe është një insekt që mund të shkaktojë dëme të konsiderueshme në bimë, veçanërisht tek bimët kopshtare. Hyni dhe zbuloni se si ta shmangni atë.

Myku është një sëmundje që mund të kurohet

Myk

A mendoni se bimët tuaja kanë myk? Nëse në gjethet tuaja janë shfaqur njolla ose një pluhur i bardhë / gri, shkoni brenda për t'i ndihmuar të rikuperohen.

Minator gjethesh

Çfarë është një minator?

Minatori është një larvë që, kur ushqehet me gjethe, i shkatërron ato. Gjeni se si të shmangni shkaktimin e problemeve për bimët tuaja.