Cila është koha më e mirë për të fekonduar pemët frutore?

Pema e mollës fekondohet në pranverë dhe verë

Pemët frutore janë bimë që kanë nevojë për një seri kujdesi në mënyrë që të mund të prodhojnë një sasi të madhe frutash, dhe një prej tyre është plehrat. Por jo vetëm çdo pleh do të funksionojë, por rekomandohet që të jetë natyror, me origjinë organike, pasi ato janë për konsum njerëzor.

Sidoqoftë, nëse është hera e parë që kemi një nga këto pemë, ka më shumë gjasa që të duam të dimë se cila është koha më e mirë për të fekonduar pemët frutore. Epo, është koha ta zgjidhim atë pyetje. Atëherë do ta dimë kur duhet të shtojmë »ushqim» shtesë në bimët tona të dashura.

Kur të fekondohen pemët frutore?

Të gjitha ato bimë që prodhojnë fruta të mëdha, siç janë pemët frutore, kanë nevojë për furnizim të rregullt me ​​plehra gjatë gjithë vitit. Ky pleh jo vetëm që do t'ju ndihmojë të keni një korrje të shkëlqyeshme, por gjithashtu do t'ju lejojë të krijoni rezerva që, kur të vijë dimri, do t'ju mbajnë të shëndetshëm dhe të fortë deri në pranverë.

Prandaj, nuk ka kohë ideale për të paguar, pasi është gjatë gjithë vitit. Ajo që ndodh është se gjatë pranverës dhe veçanërisht gjatë verës, është koha kur do t'ju duhet më së shumti sepse është kur bima po rritet ndërsa frytet po zhvillohen.

Çfarë lloje të abonentëve ekzistojnë atje?

Ekzistojnë dy lloje të abonentëve:

 • Sfondi: konsiston në fekondimin e tokës para mbjelljes ose transplantimit të pemës.
 • Të mirëmbajtjes: është ajo që bëhet në mënyrë që bima të rritet normalisht, tre ose katër herë në vit pa kaluar dozën.

Si të paguani për pemët frutore?

Për t'iu përgjigjur kësaj pyetjeje, së pari këshillohet të dini se cilat janë lëndët ushqyese që u duhen bimëve dhe cilat janë simptomat e mungesës dhe tepricës së tyre:

Ushqyesve që u nevojiten pemëve frutore

Kloroza është një problem i zakonshëm në pemët frutore

Imazh - Flickr / Archivo de Planeta Agronómico // Kloroza në mandarina.

Ata janë këto:

Makronutrientët

 • Azoti (N): Essentialshtë thelbësore për formimin e klorofilit, prandaj është kaq e rëndësishme gjatë rritjes.
  • Mungesa: do të shihet së pari në gjethet e vjetra, të cilat do të tentojnë të bëhen të verdhë. Gjithashtu, zhvillimi i tij do të ngadalësohet.
  • E tepërt: rritja do të ekzagjerohet, por rrjedhjet dhe gjethet e saj do të jenë të dobëta.
 • Fosfori (P): Ajo stimulon lulëzimin dhe pjekjen e frutave, dhe gjithashtu ndërhyn në rritjen e rrënjëve.
  • Mungesa: do të shihet në prodhimin më të ulët të luleve dhe, rrjedhimisht, frutave. Do ta vini re edhe në gjethet e saj më të vjetra, të cilat do të priren të zverdhen. Gjethet e reja do të jenë gjithnjë e më të vogla.
  • E tepërt: kur ka fosfor të tepërt, bima ka probleme me thithjen e hekurit, zinkut dhe manganit.
 • Kaliumi (K): Essentialshtë thelbësore që bima të marrë frymë, pasi ndërhyn në hapjen dhe mbylljen e stomave (poreve) të gjetheve, dhe gjithashtu e bën atë më rezistente ndaj të ftohtit.
  • Mungesa: rritja ngadalësohet, dhe gjethet e vjetra do të fillojnë të kenë këshilla dhe buzë të thata.
  • E tepërt: parandalon rrënjët nga thithja e disa lëndëve ushqyese, të tilla si hekuri, zinku ose kalciumi.
 • Kalciumi (Ca): Shtë një lëndë ushqyese thelbësore për zhvillimin e frutave të farës, si dhe që indet të jenë rezistente.
  • Mungesa: gjethet do të zverdhen, duke filluar me më të voglin. Gjithashtu, frutat e saj mund të deformohen.
  • E tepërt: një tepricë e kalciumit do të bëjë që rrënjët të mos jenë në gjendje të thithin magnez, hekur ose fosfor.
 • Magnezi (Mg): Pa këtë lëndë ushqyese, bimët nuk mund të prodhonin klorofil. Prandaj, është thelbësore për rritjen e gjetheve dhe kërcellit dhe frutave.
  • Mungesa: kur mungojnë ose janë të pakta, gjethet e vjetra do të bëhen klorotike (duke i lënë nervat jeshile ose jo).
  • E tepërt: nëse ka shumë, kaliumi mund të bllokohet.
 • Squfuri (S): merr pjesë në prodhimin e klorofilit dhe proteinave. Gjithashtu, së bashku me azotin, është thelbësor për rritjen.
  • Mungesa: një mangësi e squfurit do të shihet në gjethet e reja, e cila do të bëhet klorotike.
  • E tepërt: nëse ka më shumë, rritja do të jetë e ekzagjeruar, por e dobët.

Mikroelementet

Ato janë këto:

 • Bor (B): Shtë një lëndë ushqyese falë së cilës qelizat mund të ndahen, diçka thelbësore që të ndodhë rritja. Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme për pllenim, si dhe për zhvillimin e farës që të realizohet.
  • Mangësia: simptomat e mungesës do të shihen në shpërthime të reja. Këto do të deformohen dhe rriten ngadalë.
  • E tepërt - Këshilla e gjetheve të vjetra do të bëhet klorotike, e zezë ose kafe.
 • Klori (Cl): ndërhyn në hapjen dhe mbylljen e stomave ose poreve të gjetheve, prandaj është thelbësore të shmanget dehidrimi i bimës.
  • Mungesa: kufijtë e gjetheve do të verdhë, dhe ato mund të nekrotizohen.
  • E tepërt: gjethet e saj deformohen dhe bëhen klorotike.
 • Bakri (Cu): Me bakër, bimët mund të rriten normalisht, pasi ndërhyn në frymëmarrjen qelizore dhe në metabolizmin e proteinave dhe karbohidrateve. Një tjetër fakt interesant është se rrit aromën dhe ngjyrën e luleve dhe frutave.
  • Mangësia: gjethet e reja do të paraqesin deformime, dhe rrjedhja mund të humbasë rezistencën.
  • Teprica: Kur ka një tepricë, bimët do të shfaqen klorotike dhe do të rriten më ngadalë.
 • Hekuri (Fe): Veryshtë shumë e rëndësishme që klorofili të mund të prodhohet, prandaj ndërhyn në rritjen e bimëve.
  • Mungesa: gjethet e reja do të bëhen klorotike, duke i lënë venat të gjelbërta. Ritmi i zhvillimit ngadalësohet.
  • E tepërt: ata do të rriten më shumë dhe ndoshta më shpejt, por do të humbin rezistencën.
 • Mangan (Mn): Ajo është e përfshirë në sintezën e klorofilit, prandaj është e rëndësishme për rritjen.
  • Mungesa: do të shihet në gjethet e reja, të cilat do të bëhen klorotike, duke i lënë nervat jeshile. Ju gjithashtu do të shihni se rritja e tyre ngadalësohet.
  • E tepërt - Këshilla e gjetheve më të vjetra do të duket me ngjyrë kafe ose të kuqërremtë.
 • Molibden (Mo): Mo është një lëndë ushqyese që shoqërohet shpesh me azotin. Me të, ajo ndërhyn në rritjen e bimëve duke stimuluar prodhimin e klorofilit.
  • Mangësia: është e rrallë, por kur ndodh, gjethet bëhen klorotike, me përmasa më të vogla dhe me buzë të thata.
  • E tepërt: gjethet e poshtme bëhen të verdha dhe bëhen nekrotike.
 • Zinku (Zn): Ndihmon në metabolizimin e proteinave, si dhe ushqimit (karbohidrate dhe sheqerna) nga bimët. Gjithashtu i bën ata më rezistentë ndaj temperaturave të ulëta.
  • Mungesa: do të shihet së pari në gjethet e reja, të cilat do të rriten të deformuara, më të vogla dhe klorotike.
  • E tepërt: nëse ka më shumë sesa duhen, disa lëndë ushqyese bllokohen, të tilla si hekuri, fosfori, mangani ose bakri.

Cilat lloje të plehrave janë atje?

Afërsisht, qofshin ato plehra organikë ose kimikë, këto mund të klasifikohen sipas formës së tyre:

Plehrat e lëngshëm

Ato janë ato që shiten në formë të lëngshme, zakonisht të paketuara në shishe me një litër edhe pse ka 5 litra ose më shumë. Këto zakonisht janë shumë të përqendruara, kështu që efektiviteti i tyre është mjaft i shpejtë (përgjithësisht, brenda pak ditësh tashmë e vëreni që bima po përgjigjet). Sidoqoftë, rreziku i mbidozimit është i lartë, pasi sasia për të cilën ata kanë nevojë është shumë e vogël dhe nuk është e vështirë të tejkalohet. Doza e treguar duhet të hollohet në ujë para aplikimit..

Por, nëse ato përdoren mirë, ato janë shumë interesante për bimët që ndodhen në vazo pasi që kapaciteti i substratit për të kulluar ujin mbetet i paprekur.

Plehrat në pluhur ose granula

Plehrat pluhur ose të grimcuar janë ato që, në përgjithësi, lirohen ngadalë, pasi ujiten. Gjithashtu me ta Essentialshtë thelbësore të lexoni etiketën në enë për të shmangur rrezikun e mbidozimit, por gjithashtu duhet të bëni diçka tjetër: përzieni ato me tokën.

Duke marrë parasysh këtë, ato rekomandohen më shumë për kulturat e tokës, pasi kjo do ta bëjë më të vështirë dëmtimin e rrënjëve. Dhe kjo për të mos përmendur që nëse ato do të përdoreshin për pemë frutore në vazo, kullimi mund të përkeqësohet.

Bare

Shkopinjtë e kompostos janë kryesisht kimikë. Ata janë shumë të lehtë për t'u përdorur, pasi që Thjesht duhet të gozhdoni ato që tregohen në paketim në tokë ose nënshtresë. Ujitja që u jepni pemëve tuaja do të bëjë pjesën tjetër. Ndërsa lëndët ushqyese lirohen, bimët do të jenë më të mira.

Por, a rekomandohet më shumë për të korrat në tokë apo në tenxhere? E vërteta është se nuk ka rëndësi. Sigurisht, duhet të kihet parasysh se, pasi ato janë mjaft të vogla, në një kopsht ose në një pemishte ato mund të humbin lehtësisht.

I bërë në shtëpi

Plehrat shtëpiak meritojnë një seksion individual, sepse ato nuk shiten askund (mirë, teknikisht po, por do ta shihni pse e them këtë). Në shtëpi, dhe veçanërisht në kuzhinë, ka shumë gjëra që mund të përdorni për të fekonduar pemët tuaja frutore, të tilla si këto:

 • Lëvozhgat e vezëve
 • Lëvoret e bananes
 • Unë mendoj për kafshët (që ata nuk duan ose që ka skaduar)
 • Hiri i drurit ose duhanit (që është mjaft i ftohtë. Mos e shtoni kurrë kur është akoma i nxehtë)
 • Mbetjet e perimeve
 • Qese çaji
 • përzierje plehrash

Po, Ne nuk e rekomandojmë zbatimin e tij në bimë që ndodhen në vazo. (përveç lëvoreve të vezëve, qeseve të çajit dhe hirit) sepse nëse bëhet kullimi mund të përkeqësohet, duke rrezikuar rrënjët.

Cilat janë plehrat më të mirë për pemët frutore?

Plehu i kalit është një pleh organik natyral

Nga përvoja ime personale, unë rekomandoj përdorimin e plehrave organikë me efekt të shpejtë gjatë muajve të ngrohtë të vitit (pleh artificial), dhe lirimin e ngadaltë (plehu, përzierje plehrash) në dimër. Pse Sepse në pranverë dhe verë është kur pema ka nevojë të ushqehet më shumë, ndërsa në muajt e ftohtë rritja është praktikisht zero.

Në çerdhet dhe dyqanet e kopshtit do të gjeni shumë lloje të plehrave, të cilat mund të klasifikohen nëse ato janë me origjinë organike ose përbërje (zakonisht quhen plehra kimikë). Duke pasur parasysh Këto bimë prodhojnë fruta të ngrënshëm, dhe siç thamë në fillim të këtij artikulli, ne rekomandojmë përdorimin e plehrave organikë.

Tani, kjo nuk do të thotë që kimikatet nuk rekomandohen, si trefishi 15, sepse është bërë. Në fakt, ato janë shumë interesante (dhe të dobishme) kur pema ka nevojë urgjente për ndonjë lëndë ushqyese. Por kujdes, ato duhet të përdoren në mënyrën e duhur, duke ndjekur udhëzimet e specifikuara në paketim dhe duke respektuar periudhën e sigurisë.

Kështu që çdo plehrash do t'ju bëjë të drejtë në kohën e duhur ..., si këto:

Plehra të përbërë

Ata janë që Përveçse përmbajnë azot, fosfor dhe kalium, ato gjithashtu kanë mikroelementë. Për përdorim të saktë, udhëzimet duhet të ndiqen në shkronjë, pasi një mbidozë mund të jetë fatale.

Mund ta merrni këtu.

Ekstrakt alga deti

Ato janë plehra që merren nga kulturat e baktereve, algave dhe perimeve të tjera. Ato përmbajnë proteina, fitohormone, si dhe minerale të tjera thelbësore, por ato janë shumë alkaline, prandaj nuk duhet të abuzohen. Për pjesën tjetër, një kontribut kaq shpesh (për shembull, një herë në dy muaj) do të ndihmojë pemët tuaja frutore të jenë më produktive dhe rezistente.

Mund ta blini këtu.

pleh artificial

El pleh artificial nuk është asgjë më shumë sesa jashtëqitja e zogjve të detit, apo lakuriqëve të natës. Shtë shumë e pasur me lëndë ushqyese, të tilla si azot, fosfor dhe kalium, duke e bërë atë interesant për pemët frutore. Plus, është shumë e përqendruar, kështu që duhet të shtoni vetëm një sasi të vogël në të njëjtën kohë për të parë rezultatet.

Merre atë këtu i grimcuar.

Pemët frutore kanë nevojë për plehra të rregullt

Shpresojmë që ky artikull të ketë qenë i dobishëm për ju.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

9 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   francisco dijo

  Përshëndetje Monica, më pëlqen faqja juaj për sa mirë na informoni si në pemë frutore ashtu edhe në kopshtari. Faleminderit.

 2.   Nestor Zunún dijo

  Përshëndetje, do të doja të dija se çfarë plehrash vendosa në guanabano, tashmë është një vit e gjysmë. Faleminderit

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Nestor.
   Mund ta paguani me produkte organike: plehu, pleh artificial, lëvore veze dhe banane. Këtu keni me shume informacion.
   Një përshëndetje.

 3.   Julio dijo

  Përshëndetje. hOY Unë kam shkuar për të blerë disa pemë frutore në një çerdhe dhe pronari më tha që ju kurrë nuk duhet të fekondoni një pemë frutore kur mbjellja e saj pasi që duke bërë kështu shkakton sëmundje, dhe ajo gjithashtu bëhet dembel dhe nuk zgjat rrënjët e saj duke kërkuar të zgjerohen. Çfarë është e vërtetë në lidhje me të? Faleminderit shume.
  Vitin e kaluar tre pemë vdiqën, ato më thanë. A mund të mbjell në të njëjtin vend sapo të nxirret rrënja?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetni korrikun
   Gjëja normale është se ndodh e kundërta: që ajo rritet me shumë më shumë forcë, duke përhapur rrënjët e saj dhe duke zënë rrënjë mirë.

   Nëse ka qenë një vit, po. Nxirrni rrënjët dhe voila

   Një përshëndetje.

 4.   Andrea dijo

  Përshëndetje… Kam mbjellë shumë pemë frutore, 10% të pemëve të mbjella. vetëm një pemë molle, kumbull dhe një bukuroshe dhanë fruta që nëse ishin shumë pak. Ata nuk kanë më shumë se 3 vjet jetë, në lidhje me madhësinë shumë të ulët, atë pleh, pleh, etj. Mund të aplikoj, në parcelat fqinje pemët frutore dhanë shumë fruta dhe pothuajse të gjitha. Faleminderit paraprakisht për përgjigjet tuaja.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Andrea.

   Epo, jo të gjitha pemët janë njësoj. Për shembull, edhe nëse dy njerëz që jetojnë në të njëjtin qytet blejnë dy pemë portokalli të së njëjtës moshë dhe i mbjellin në tokë, secila në parcelën e vet, ka shumë të ngjarë që njëri nga të dy të japë fryte para tjetrit.

   Toka juaj mund të mos ketë aq lëndë ushqyese sa parcelat e tjera, ose pemët tuaja marrin kujdes disi të ndryshëm nga të tjerët. Gjithsesi, me 3 vjet ata janë ende shumë të rinj. Unë vetë kam dy kumbulla: njëra ka qenë me mua për 4 vjet, dhe tjetra 1. Ajo që ka qenë me mua për 4 vjet filloi të jepte fryte dy vjet më parë, dhe ishte të paktën pesë vjeç në atë kohë.

   Një pleh natyral shumë i mirë dhe efektiv është pleh artificial, por ndiqni udhëzimet në enë pasi është shumë e përqendruar. Nëse mund ta merrni, edhe plehu i pulës është një nga më të mirët, por mos e spërkatni me bimë nëse është i freskët (më së miri lihet në diell për disa ditë që të thahet).

   Përshëndetje.

 5.   Mariano arzalluz dijo

  Unë duhet të fekondoj pemët e bajames dhe ata më rekomanduan ta bënin atë në dimër me 100 g trefishtë 15 të varrosur në këmbët e bimës, ato janë pemë që ne i kemi mbjellë në fushë një vit më parë dhe janë të larta midis 70 dhe 1.5 metra

  Është e drejtë?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Mariano.

   Po, por në të vërtetë mund të përdorni lloje të tjera të plehrave kimikë. Për shembull, ai pleh artificial është natyral dhe është shumë i pasur me lëndë ushqyese (NPK dhe të tjerët), dhe gjithashtu është shpejt efektiv. Ose plehu i pulës, për sa kohë që është tashmë i thatë.

   Nuk ka nevojë të përdorni plehra. Nëse ju pëlqen, sigurisht që po. Por duhet ta dini se ka edhe produkte të tjerë ekologjikë dhe që nuk dëmtojnë mjedisin, siç janë ato të përmendura.

   Përshëndetje.