Kujdesi për dredhkë

Gjethet e Hedera spiral 'Buttercup'

Ivy është një alpinist shumë rezistent dhe me rritje të shpejtë që mund të përdoret si për të mbuluar mure ose mure, ashtu edhe për të krijuar një qilim të gjelbër. Veryshtë shumë i adaptueshëm, dhe nuk ka nevojë për ujitje të shpeshta për të qenë në gjendje të qëndroni bukur.

Shtë një bimë perfekte për fillestarët, pasi mund të thuhet se praktikisht kujdeset për veten e saj. Kështu që, kujdesi i dredhkës është minimal.

Origjina dhe karakteristikat e dredhkës

Pamje e bimës Hedera spiral 'Green Ripple' në një kopsht

Ivy, i cili i përket gjinisë botanike Hedera, është një alpinist me gjelbërim të përhershëm (d.m.th. duket gjithnjë e gjelbër) vendas në Evropë, Afrikë dhe Azi në rritje shumë të shpejtë pa dredha. Përbëhet nga gjethe të thjeshta, të lobuara, alternative, lëkure dhe me shkëlqim të një ngjyre të gjelbër të errët ose të larmishme me një diametër midis 5 dhe 10 centimetra. Këto mund të jenë dy llojesh: ato të degëve jo florifere lobohen, ndërsa atyre të degëve floriferike u mungojnë lobet.

Lulet e saj janë të vogla, me ngjyrë të gjelbër dhe shfaqen në çadra të thjeshta globulare që formojnë një korymb. Pasi të jenë pllenuar, fruti fillon të piqet, i cili është një kokrra të kuqe e zezë e ngjashme me madhësinë e bizeleve, brenda së cilës do të gjejmë 2 deri në 5 fara. Duhet të jeni shumë të kujdesshëm me këtë bimë, pasi të gjitha pjesët e saj janë toksike. Nuk është çështja e demonizimit të tij, por thjesht e informimit të vetes dhe evitimit të vendosjes së tij në kopshtet ku ka fëmijë dhe kafshë shtëpiake.

Ka një normë mjaft të shpejtë rritjeje, duke qenë në gjendje të rritet rreth 10-20 centimetra në vit, prandaj është një fabrikë shumë interesante për mbulimin e tokës.

Llojet e dredhkës

Ekzistojnë 15 lloje ose varietete të ndryshme të dredhkës. Edhe pse të gjithë na duken njësoj, e vërteta është se ka disa që janë vërtet të bukura. Këto janë disa:

Çfarë kujdesi kërkon?

Vend

Jashtë

Nëse duam ta kemi jashtë vendit rekomandohet shumë ta vendosni në një zonë të ndritshme, por pa diell direkt. Nëse jetojmë në një zonë me një klimë të butë ose jo shumë të nxehtë (me temperatura maksimale prej 30ºC) mund të jepet rrezet e diellit direkte për disa orë në mëngjes ose në perëndim të diellit, por do të zhvillohet më mirë në gjysmë hije.

I brendshëm

Duke qenë një nga alpinistët më të adaptueshëm që ekzistojnë, ne mund t'i përdorim ato si një fabrikë e brendshme duke e vendosur në një dhomë ku hyn shumë dritë natyrore. Ne mund ta kemi ashtu si ju keni potos (epipremnum aureum), domethënë, në një tenxhere vetëm duke u ngjitur në një mësues kujdestar, ose mund t'i lidhni rrjedhjet e tij, për shembull, në një kornizë dere ose në një mur.

Tokë ose substrat

Nuk është aspak kërkuese. Rritet mirë në tokë ose nënshtresa neutrale ose pak acid (me një pH prej 5 deri në 7). E vetmja gjë që duhet të marrim parasysh është se ai duhet të jetë një tokë ose substrat me kullim të mirë, pasi nuk toleron mirë mbushjen e ujit. Ju keni më shumë informacion mbi këtë temë këtu.

Ujitja

Pamje nga gjethet e spirales Hedera ose dredhkës së zakonshme, një bimë e përshtatshme për fillestarët

Nuk ka nevojë të jetë shumë e shpeshtë, veçanërisht nëse e kemi në tokë. Dy ose tre ujitje në javë do të jenë të mjaftueshme gjatë muajve më të nxehtë dhe një ose dy në javë pjesën tjetër të vitit.. Mundohuni të përdorni ujë që nuk është shumë gëlqeror (pH 7 maksimal), megjithëse nuk është ashtu acidophilus, gëlqere mund të mblidhet në sipërfaqen e gjetheve, të cilat mund të shkaktojnë probleme duke bllokuar poret tuaja.

pajtimtar

Veryshtë shumë e rëndësishme ta paguani atë, veçanërisht në pranverë dhe verë, me plehra organike. Nëse e kemi në kopsht, mund të shtojmë lëvozhgë veze dhe banane, llum kafeje, qeska çaji, si dhe sigurisht, përzierje plehrash o plehu. Nëse në vend të kësaj e kemi në një tenxhere, unë këshilloj ta fekondojmë atë me plehra të lëngshëm, siç janë ato kimikë (Universal, Bimët e Gjelbërta) që shesin në çerdhe, ose pleh artificial.

Krasitja

Mund të rritet me një shpejtësi prej 10-20 centimetra në vit, kështu që një nga kujdeset që duhet të sigurohet është krasitja. Rrjedhjet duhet të shkurtohen me gërshërë të mëdha të krasitjes të dezinfektuara më parë me alkool drejt fundit të dimrit ose vjeshtës., me qëllim për të mbajtur nën kontroll zhvillimin e uzinës. Gjithashtu, ne duhet të heqim ato kërcell që duken të sëmurë, të dobët ose të thatë.

Bimë Hedera algeriensis në një tenxhere

Koha e mbjelljes ose transplantimit

Koha më e mirë për ta mbjellë atë në kopsht ose për ta zhvendosur në një tenxhere më të madhe është ne pranvere, kur rreziku i ngricës ka kaluar. Në rast se e kemi atë në një enë, do të duhet ta transplantojmë çdo dy vjet. Nga rruga, një mashtrim shumë i thjeshtë në mënyrë që toka të mos dalë përmes vrimave të kullimit është të vendosni rrjetë me vrima shumë të vogla (si ato në rrjetën anti-barërat e këqija). Ky lloj pëlhure lejon që uji të kalojë, por jo substrati, kështu që është shumë i dobishëm deri sa të jetë i dobishëm.

Shumëzimi

Ivy shumëzohet me fara në pranverë dhe me prerje në pranverë-verë. Le të shohim se si të veprojmë në secilin rast:

fara

Nëse duam të mbjellim farat ne duhet të bëjmë sa vijon:

 1. Gjëja e parë që duhet të bëjmë është që të heqim frutat për të ekspozuar farat, pasi kemi vendosur më parë doreza.
 2. Tjetra, ne pastrojmë tërësisht farat me ujë.
 3. Pastaj, ne mbushim një tenxhere me diametër rreth 10,5cm me substrat dhe ujë universal në rritje.
 4. Tani, ne vendosim maksimumi 3 fara në sipërfaqen e substratit, sa më larg që të jetë e mundur.
 5. Më pas, i mbulojmë me një shtresë substrate jo shumë të trashë (aq sa të mos ekspozohen drejtpërdrejt në diell).
 6. Në fund, ne përhapim bakër ose squfur për të parandaluar shfaqjen e kërpudhave, dhe ne ujisim përsëri.

Farat do të mbijnë në një periudhë maksimale prej dy muajsh.

Prerjet

Për të shumëzuar dredhkë me prerje thjesht duhet të presim kërcell prej rreth 40cm dhe t'i vendosim në një gotë me ujë që do të ndryshojmë çdo ditë. Një tjetër mundësi është të mbarsni bazën me hormone rrënjosëse dhe t'i mbillni ato në një tenxhere. Ata do të rrënjosen pas dy ose tre javësh.

Dëmtuesit

Afide jeshile, një nga dëmtuesit që mund të ketë dredhkë

Edhe pse zakonisht nuk ka probleme, ndonjëherë mund të ndikohet nga:

 • Merimangë e kuqe: ato janë marimangat shumë të vogla, më pak se 0,5 cm, me ngjyrë të kuqe që të kujtojnë shumë merimangat. Ata ushqehen me qeliza bimore. Mund të themi se çfarë ka nëse shohim rrjetëza midis gjetheve. Për fat të mirë, ne mund t'i eliminojmë ato me insekticide si Chlorpyrifos, ose me produkte natyrore si p.sh. vaj neem ose sapun kaliumi. më shumë informacion.
 • Bugs të butë: ato mund të jenë disa lloje: leshi pambuku, ose i sheshtë. Nëse janë pak, mund t'i heqim me një shtupë nga veshët e lagur në alkoolin e farmacisë, por nëse ka shumë, unë këshilloj të përdorni tokë diatomace (Doza është 30g për çdo litër ujë). më shumë informacion.
 • Afidet: ata janë parazitë më pak se 0,5 cm që, ashtu si marimanga, ushqehen me lëngun e gjetheve dhe kërcellit. Ato mund të gjenden edhe në lule. Për t'i luftuar ata, më të efektshmet janë kurthet e verdha kromatike. Ata tërheqin parazitë, të cilët fiksohen në kurth. më shumë informacion.

Sëmundjet

Sëmundjet që mund të keni janë:

 • Bakterioza: ato shfaqen në formën e njollave në gjethe dhe fundeve në kërcell. Trajtimi më i rekomanduar është prerja e pjesëve të prekura me gërshërë të dezinfektuar më parë me alkool të farmacisë.
 • Antraknozë: e njohur si kanceri ose kanceri është një sëmundje e prodhuar nga një kërpudhat e gjinisë Colletotrichum ose Gloeosporium. Simptomat në dredhkë janë njollat ​​kafe në gjethe, rreth nervave. Trajtimi konsiston në prerjen e pjesëve të prekura dhe aplikimin e fungicideve me bazë bakri 3 herë në intervale 7 ditore. më shumë informacion.
 • Myk pluhur: është një kërpudhat që prek kryesisht gjethet dhe frutat, ku do të shfaqet një lloj pluhuri i bardhë. Trajtohet me fungicide me bazë bakri. më shumë informacion.
 • E theksuar: zakonisht shfaqet si pasojë e sulmit të mollëzave. Shtë një kërpudhat që prek çdo pjesë të bimëve, të cilën e mbulon me një pluhur të zi. Nuk është shumë serioze, por këshillohet të priten pjesët e prekura me gërshërë të dezinfektuar më parë dhe të trajtohen me fungicide. më shumë informacion.

Rusticiteti

Ashtë një bimë mjaft rezistente ndaj të ftohtit dhe ngricave deri në -4ºC.. Akoma, ekzemplarët e rinj kanë nevojë për pak mbrojtje për dy vitet e para.

Çfarë përdorimi ka dredhkë?

Kjo është një fabrikë që ka disa përdorime, të cilat janë:

 • dekorativ: eshte shume dekorative. Gjethet e saj jeshile ose të larmishme duken bukur në çdo cep, si brenda ashtu edhe jashtë. Mund të jetë e nevojshme të mbulojë dyshemetë, muret, rrjetat, trungjet e thata të pemëve, dhe madje edhe si një varje.
 • mjekësor: gjethet përmbajnë saponinë, e cila është një substancë me veprim spazmolitik, ekspektorant dhe antitusiv. Sidoqoftë, mund të izolohet vetëm në laboratorë. Mos harroni se kjo bimë është toksike nëse konsumohet direkt, dhe mund të shkaktojë të vjella në gjendje kome.

Ku ta blini dhe cili është çmimi?

Mbillni dredhkën tuaj për të mbuluar një mur

Nëse kemi ndërmend të marrim një kopje, do të jetë e mjaftueshme për ne që të vizitojmë një çerdhe ose dyqan kopshtesh të zonës. Shtë një bimë shumë e zakonshme që shitet praktikisht kudo. Çmimi i tij do të varet nga madhësia, por për të na dhënë një ide, ai që është në një tenxhere 10 cm mund të kushtojë 1 ose 2 euro; dhe një tjetër që është në një 20-25 cm për rreth 20 euro.

Çfarë mendove për dredhkën?


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Cristina dijo

  Së pari, faleminderit për artikullin!
  Unë kam një dredhkë në shtëpi që nuk mund ta rrit. E kam brenda në një tenxhere plastike. Shtë një dhomë shumë e ndritshme pa dritë direkte, dhe unë e ujit atë një herë në javë. Edhe kështu, gjithnjë e më shumë kërcell thahen dhe më pak gjethe jeshile dalin, dhe ato që janë tharë.
  Ndani një qëndrim me një potus i cili duket i magjepsur nga vendndodhja e tij, por me të, nuk ka asnjë mënyrë. Mund të më ndihmoni mua?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Cristina.

   A keni një pjatë poshtë saj, apo është në një tenxhere pa vrima? Nëse është kështu, këshillohet ta ndryshoni atë në një tenxhere me vrima në bazën e saj, dhe nëse keni një pjatë mbi të, hiqni ujin e tepërt pas ujitjes.

   Nëse keni ndonjë dyshim, ju lutemi na kontaktoni.

   Përshëndetje.

 2.   Anglisht dijo

  Përshëndetje .. Unë do të doja ndihmën tuaj me hardhinë time të dredhkës .. Unë aktualisht e kam atë në një tenxhere, por dua ta zhvendos në mënyrë që të mund të ngjitet në një mur, por rritet me shumë vështirësi pasi ka një lloj barishte që mbështillet rreth gjetheve të vogla nuk i lë të rriten ... është si një kordon që bëhet i kuq në kërcellin e gjetheve dhe i ngatërron dhe i mbyt. Unë i kam hequr me dorë, por është e vështirë pasi ato ngjiten në kërcell. Çfarë mund të jem A do të ketë diçka me të cilën unë mund të pastroj bimën për ta nxjerrë atë dhe ato nuk do të dalin përsëri?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Angelica.

   Në ato raste është më mirë të hiqni dredhkën nga tenxherja dhe gradualisht të hiqni atë bar që rritet nga rrënjët. Në këtë mënyrë, ka shumë të ngjarë të mos merrni përsëri probleme.

   Përshëndetje!

 3.   Jordi dijo

  Përshëndetje. Unë do të doja të vendosja në tarracën e restorantit tonë atë dredhkë gjetherënëse që bëhet e kuqe në vjeshtë dhe e humbet atë në dimër. Ne jemi në Girona Pyrenees në 1700m. Në dimër jemi rreth 0 me -5 minimum. E kuptoj që do të më mbajë sepse në luginë, me përmbysje termike (që janë të shumta), vlerat negative janë edhe më të larta poshtë dhe zbukurojnë shumë shtëpi në zonë.
  Ndërsa kam tokë çimentoje, do të duhet ta mbjell atë në mbjellës. Sa thellë duhet të jem 1-5m i gjatë, sa duhet të jenë këto mbjellëse?
  Gracias y un saludo.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Jordi.

   Unë mendoj se ju keni marrë emrin e gabuar: dredhkat janë shumëvjeçare, dhe ato janë gjithmonë të gjelbra. Në vend të kësaj, hardhi e virgjër është skaduar dhe bëhet e kuqe në vjeshtë.

   Duke iu përgjigjur pyetjes tuaj, sa më shumë thellësi të jenë, aq më mirë. Nëse keni mundësi, unë do të rekomandoja të shkoni në një dyqan të tipit pazari, sepse atje ata zakonisht shesin mbjellësa plastike me gjatësi 1 metër dhe thellësi 60 cm me një çmim të mirë. Nëse dielli nuk do t'u japë atyre shumë, ato do të zgjasin me vite.

   Përshëndetje!

  2.    Meso dijo

   Përshëndetje Unë jam gati të blej një hardhi për të mbuluar një mur të jashtëm prej 6 x 3 metrash (i cili i jep fqinjit) sa dredhkë më duhen?

   Do të doja ta vendosja në një mbjellëse por po shoh që është invazive ... A rekomandohet pasi muri ngjitet me fqinjin?

   Klima këtu në nxehtësi është deri në 40 ° C dhe në dimër është -5 ° C dhe unë do të ekspozohem në diell. Çfarë lloj dredhke rekomandoni?

   1.    Monica Sanchez dijo

    Përshëndetje Sayra.

    Dredhkë nuk mund të marrë rrezet e diellit direkte, pasi do të digjet.

    A keni menduar për një jasemin të rremë? Evershtë gjithnjë e gjelbër dhe ka lule të bardha aromatik. Këtu keni me shume informacion.

    Përshëndetje!

 4.   Emi dijo

  Të mirë.
  Faleminderit shumë për këtë artikull të shkëlqyeshëm!
  Unë jam nga një qytet në Ourense ku temperaturat mund të arrijnë -10 në dimër dhe 30 në verë.
  Më duhet një hardhi për të mbuluar një gardh 30 metra të gjatë dhe 3 metra të lartë gjatë gjithë vitit (Që fleta të mos bjerë).
  Këtu në dimër bie shumë shi.
  Po mendoja ta vendosja këtë dredhkë.
  A ma rekomandoni me këto kushte? Cili nga llojet që ekziston do të ishte ideal?

  Ju faleminderit shumë për kohën tuaj.

  Një përshëndetje.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Emi.

   Dredhkë e zakonshme, dmth Heliks Hedera, i reziston ngricave të moderuara shumë mirë. Në fakt, ata e rritin atë edhe në zonat e Mbretërisë së Bashkuar ku bie shumë më tepër, kështu që nuk do të keni probleme.

   Përshëndetje!

   1.    Emi dijo

    Faleminderit shumë Monika që morët kohën tuaj për t'u përgjigjur. Epo e njëjta bimë!

    Një përshëndetje!

    1.    Monica Sanchez dijo

     Perfekt Të gjitha të mirat!

     1.    Emi dijo

      Monika e mire.

      Unë kam një pyetje tjetër.
      Ata më rekomanduan që unë të mbjell spiralin e trashëgimisë në anën e jashtme të gardhit të fermës, dhe jo në anën e kopshtit vetë sepse ato janë shumë invazive. Cfare do te me rekomandonit?

      Përshëndetje dhe faleminderit shumë!


     2.    Monica Sanchez dijo

      Përshëndetje Emi.

      Isshtë e vërtetë që është një bimë që rritet shumë shpejt, prandaj nuk rekomandohet ta vendosni pranë bimëve të tjera (tuba, dysheme, etj., Nuk do të bëjë asgjë). Por ajo toleron krasitjen shumë mirë, kështu që ju mund ta vendosni atë me të vërtetë kudo që dëshironi.

      Përshëndetje.


 5.   Drita Angela Maya dijo

  Faleminderit shumë për artikullin !! Unë kam një dredhkë që nuk rritet dhe nuk kam mundur ta rrit, është në dritë pa diell të drejtpërdrejtë por gjethet e saj janë shumë të buta. A mund të më thuash pse?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Luz Angela.

   Sa shpesh e ujitni atë? Mund të mos marrë sasinë e ujit që i nevojitet, ose mund të ketë nevojë për një tenxhere më të madhe nëse nuk e keni transplantuar kurrë.

   të fala