+10 lloje të palmave që duhet të keni në një tenxhere

Elegante kameedorea

Palmat janë bimë shumë të bukura, elegante dhe të stilizuara, por ato zakonisht mbillen vetëm në kopshte. Lartësia që arrijnë shumica e tyre e bën të pamundur rritjen e tyre në tenxhere, por, edhe pse pak, ka disa që mund të mbillen në tenxhere.

Nëse doni të dini se cilat janë llojet më të përshtatshme të palmave, këtu keni zgjedhjen tonë.

Llojet e palmave xhuxh

Nëse jeni duke kërkuar për pëllëmbë xhuxh ose të vegjël për t’u rritur në tenxhere, duhet të dini se, në përgjithësi, speciet që kanë këto karakteristika nuk tolerojnë shumë të ftohtë. Por kjo nuk duhet t'ju shqetësojë së tepërmi, pasi mund t'i keni brenda në dimër.

Allagoptera arenaria

Allagoptera arenaria është një pëllëmbë e vogël me gjethe me këmbë.

Imazh - Flickr / Mauricio Mercadante

La Allagoptera arenaria Është një palmë e vogël arrin më pak se 2 metra lartësi, duke qenë 1,5-1,8 metra e zakonshme. Por po, ajo ka gjethe të gjata me këmbë, deri në 1,5 metra, kështu që pamja e përgjithshme e saj është ajo e një bime shumë, shumë të bukur. Këto lindin nga një trung nëntokësor, kështu që të jep përshtypjen se ato mbijnë vërtet nga toka.

Ai toleron mjediset detare, pasi habitati i tij natyror janë pikërisht zonat bregdetare dhe plazhet. Por po, në një tenxhere duhet të mbillet në një përzierje torfe dhe perliti në pjesë të barabarta në mënyrë që të rritet mirë. Përveç kësaj, është e rëndësishme që të vendoset në një vend me diell dhe të mbrohet nga i ftohti nëse temperatura bie nën -3ºC.

Butia archeri

Butia archeri është një palmë e vogël

Imazh - Flickr / Mauricio Mercadante

La Butia archeri Speciesshtë specia më e vogël e gjinisë së butya. Njihet si palma e fushës, dhe arrin vetëm një metër lartësi. Trungu është rreth 30-35 centimetra i trashë, dhe kurorëzohet nga gjethe jeshile ulliri shumë të harkuara.

Duhet ta vendosni në një zonë me diell, ose në gjysmë hije. Përndryshe, ajo i reziston ngricave të dobëta, deri në -2ºC.

Gjini Chamaedorea

Chamaedorea nutckeimii

Chamaedorea nutckeimii

Gjinia e palmës Chamaedorea përbëhet nga specie që ndodhin të jenë perfekte për t’u rritur në tenxhere. Shumica nuk i kalojnë 2-3 metra lartësi, por edhe ato që rriten më shumë, si p.sh. Chamaedorea radikalisMeqenëse ka një bagazh të hollë, nuk do të keni nevojë ta kaloni në tokë. Ka prej tyre me gjethe pinnate, si Elegans Chaamedorea që mund ta shihni në imazhin që drejton artikullin, ose me fletë të pandara, si ajo në figurën më sipër.

Këto bimë janë më të përshtatshme të rritet në zona ku dielli nuk arrin direkt, si brenda ashtu edhe jashtë - për sa kohë që temperatura minimale është më e lartë se -3ºC-.

Speciet më të përshtatshme për tenxhere janë:

 • Elegante kameedorea: është një pëllëmbë e vogël me një trung të vetëm që zakonisht shitet në vazo me fidanë të shumtë. Gjethet e saj janë me këmbë, jeshile.
 • Chamaedorea ernesti-augustii: Kjo është një palmë me një trung të vetëm që arrin 2 metra lartësi. Gjethet e saj janë të dyfishta, me fletëpalosje të gjera.
 • Chamaedorea metallica: është një camadorea shumë kurioze, e cila ka gjethe të dyfishta; pra me dy fletëpalosje, të gjera dhe të kaltërta të gjelbra ose metalike. Ajo rritet deri në 3 metra lartësi. Është një opsion i shkëlqyeshëm kur kërkoni një palmë për tarracë.
 • Chamaedorea oblongata: është gjithashtu një specie me një trung të vetëm që arrin një madhësi prej 3 metrash në lartësi. Gjethet e saj janë pendore, me pendë ose fletëpalosje të gjera.
 • Chamaedorea radikalis: është një specie që zhvillon përgjithësisht një trung të vetmuar, megjithëse mund të jetë rasti që ata nuk e bëjnë këtë. Lartësia e saj maksimale është 4 metra, dhe gjethet e saj janë pendë, jeshile.
Dëshironi një Elegante kameedorea? Kliko këtu.

Chamaerops humilis

Palma është një palmë e vogël

Imazh - Wikimedia / Juan Emilio Prades Bel

L Chamaerops humilis Trueshtë e vërtetë që ata kanë një prirje të madhe për të rritur të vegjël, por ata mund të jetojnë mirë në pjesë të mëdha tenxhere çimentoje ose material tjetër, ku ato do të rriten pa tejkaluar 4 metra e lartë. Ata kanë gjethe të gjelbërta, të trasha dhe një trashësi maksimale të trungut prej 20-25cm. Prandaj, shko përpara dhe vendos një Chamaerops në tarracën tënde me diell. Reziston deri në -7ºC.

Dipsis në minutë

Ekzemplar dypsis minuta

Imazh - PACSOA

La Dipsis në minutë është me të vërtetë një mini palmë. Rritet vetëm 50 centimetra i gjatë, dhe zhvillon rreth 5-8 gjethe me pirun të ngjyrës jeshile. Veryshtë shumë, shumë e rrallë, por nëse e merrni, sigurisht që do t'ju befasojë, por është e rëndësishme të dini që është një specie tropikale; Me fjalë të tjera, nuk i reziston aspak të ftohtit ose acarit.

Temperaturat ideale për të janë midis një maksimumi prej 30ºC dhe një minimumi prej 10ºC. Përveç kësaj, ajo ka nevojë për lagështirë të lartë, dhe mbrojtje nga dielli.

Nannorhops ritchieana

Pamje nga ritcheana e Nannorhops

Imazh - Flickr / Bobder

La Nannorhops ritchieana Është një palmë e jashtme, me shumë kërcell, me pamje shkurresh. Arrin një lartësi prej 1 deri në 3 metra. Gjethet janë në formë tifozi dhe mund të jenë jeshile-blu-glaukoze, ose jeshile në varësi të varietetit. Nuk është një specie shumë e zakonshme, por ne mendojmë se ka shumë potencial, pasi i reziston thatësirës dhe temperaturave të larta (40-45ºC) mirë. Ai gjithashtu mbështet të ftohtin dhe ngricat deri në -4ºC.

roebellini feniks

Phoenix roebellinii është një palmë e vogël

Imazh - Wikimedia / David J. Stang

La feniks roebelinii është një nga më të voglat e gjinisë Phoenix. Ajo rritet deri në 2 metra lartësi, dhe gjithashtu ka një bagazh të hollë, me diametër deri 20 cm. Gjethet e saj janë pendore, dhe janë pak të prirura poshtë, një karakteristikë që është padyshim shumë interesante, pasi i jep asaj një pamje të mahnitshme ekzotike.

Kjo pemë palme do të duket mirë në dhoma të ndritshme, ose jashtë në qoshe me hije. Mbështet deri në -3ºC.

Raphis shkëlqen

Raphis shkëlqen

Imazhi - Palm Raphis

La Raphis shkëlqen Isshtë një palmë që zakonisht shitet si bimë e brendshme dhe është shumë kurioze. Ka gjethe të rripa, me fletëpalosje shumë të përcaktuara, me një ngjyrë të gjelbër të errët. Veryshtë shumë interesante të kesh brenda shtëpisë, pasi nuk i kalon 3 metra lartësi, dhe bagazhi i tij mbahet gjithmonë shumë i hollë, i trashë deri në 5 centimetra.

Mund të ketë edhe jashtë nëse klima është tropikale, në një zonë prej gjysmëhije.

Repens Serenoa

Serenoa repens është një pëllëmbë e vogël dhe shumëkallëshe

Imazh - Flickr / Scott Zona

La Repens Serenoa Isshtë një pëllëmbë shumëkallëshe që arrin mbi 3 metra lartësi. Gjethet janë palmate, me një ngjyrë të bukur jeshile. Përveç bukurisë së saj natyrore, është interesante të theksohet se ai mund të jetojë në një larmi të madhe të klimave, nga mesatarja në tropikale.

Vendoseni në diell, ujisni herë pas here dhe do t'ju mbetet vetëm një gjë për të bërë: shijoni në maksimum. Gjëja më e mirë është se mund të jetë një palmë për ta pasur në një mbjellës -të madh-. Reziston deri në -4ºC.

Thrinax parviflora

Pamje e Thrinax parviflora, një palmë që mund ta keni në një tenxhere

Imazh - Wikimedia / Kyle Wicomb

La Thrinax parviflora Isshtë një pëllëmbë shumëkallëshe që mund të rritet midis 1 dhe 10 metra, me trungje shumë të hollë me diametër mezi 15 centimetra. Për këtë arsye, megjithëse rritet shumë në lartësi, në të vërtetë nuk ka nevojë për shumë hapësirë, dhe mund të vihet në vazo pa probleme. Gjethet janë të rripa, dhe me ngjyrë të gjelbër.

Shtë një bimë që duhet të rritet në zona me diell, kështu që sa herë që është e mundur është më mirë ta mbash atë jashtë. E vetmja pengesë është se nuk mbështet ngricat, vetëm deri në -1ºC dhe me kusht që ato të jenë të sakta dhe me një kohëzgjatje shumë të shkurtër.

Cili është kujdesi i palmave në vazo?

Për të përfunduar, ne do t'ju tregojmë se si të kujdeseni për palmat në vazo. Sigurisht, mbani në mend se këto janë këshilla të përgjithshme, pasi çdo klimë është e ndryshme. Le të fillojmë:

Cila është vazoja më e mirë për një palmë?

Palmat kanë nevojë për enë me vrima

Imazhi – Wikimedia/RJ Raawat

Është e rëndësishme ta zgjidhni mirë; jo çuditërisht, do ta përdorni për një kohë të gjatë. Prandaj, do të na duhet të marrim një që ka midis 10 dhe 15 centimetra më shumë në gjerësi dhe lartësi se ajo që ka për momentin dhe që ka edhe vrima në bazën e saj. Ato kontejnerë që nuk kanë vrima kullimi nuk janë të dobishme për bimët, përveç atyre ujore.

Nëse flasim për materialin, kjo është indiferente. Nëse duam që pëllëmba jonë në vazo të jetë jashtë, rekomandojmë të zgjedhim një balte, pasi kjo lejon që rrënjët të rriten më mirë duke qenë në gjendje të "kapen". Plastika, duke qenë një material i lëmuar, nuk e lejon këtë.

Por nëse keni ndërmend të blini më shumë varietete, në fund do të jetë më e vlefshme t'i mbillni në vazo plastike.

Çfarë substrate duhet të vendoset në të?

Substrati duhet të jetë sfungjer, i lehtë dhe i pasur me lëndë organike. Për shembull, ne mund të vendosim ndonjë nga këto:

Kur duhet të paguhet?

Blini plehun më të mirë për palmat tuaja. Kliko këtu.

Nëse palma juaj është brenda apo jashtë, është e nevojshme të paguhet në pranverë dhe verë. Për ta bërë këtë, ju duhet të përdorni plehra specifike për ta, ose për bimët. Çdo markë do të bëjë: Lule, compo, etj. Në çdo rast, nëse preferoni të përdorni plehra natyralë, ju rekomandojmë guano.

Sa herë duhet të ujiten palmat në vazo?

Kjo do të varet shumë nga kushtet klimatike në zonën ku rriten bimët. Por zakonisht, ju duhet t'i ujitni dy ose tre herë në javë gjatë verës, për sa kohë që nuk bie shi, sepse nëse kjo ndodh, ne do të duhet të largojmë rreziqet. Në dimër, përkundrazi, do të ujitim shumë më pak.

Në momentin e ujitjes është e rëndësishme që uji të derdhet në tokë, derisa të dalë nga vrimat e kullimit.

Kështu, palmat tuaja do të jenë shumë të bukura.


Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Roksan Paçeko dijo

  Pershendetje Miremengjes ..

  Mund të më ndihmoni; Unë kam një bimë Phoenix roebellinii me dy krahë (si binjakë), nga një krah të gjithë krahët e gjetheve heshtën dhe vetëm kërcelli i pastër mbeti.

  Pyetja ime është: a rriten më shumë gjethe në atë kërcell? Çfarë duhet të bëj që ajo të mos thahet? A mund ta marr përsëri?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Roxana.
   Nëse maja, domethënë udhëzuesi i rritjes, nuk është prekur, gjethet e reja do të mbijnë; përndryshe asgjë nuk mund të bëhet. Për ta zbuluar, e vetmja gjë për të bërë është të presësh. Nëse e shihni që ajo kërcell bëhet e zezë dhe fillon të duket keq, mund ta krasitni atë dhe të vendosni pastë shëruese në plagë (në palmën) për të parandaluar që kërpudhat ta dëmtojnë atë.

   Sa shpesh e ujitni atë? Shtë e rëndësishme të shmangni që toka të jetë përgjithmonë e lagur, pasi përndryshe rrënjët lehtë mund të kalbet. Nëse keni një pjatë poshtë, hiqni ujin e tepërt dhjetë minuta pas lotimit.

   Një përshëndetje.

 2.   valeria dijo

  pershendetje, kam nje palme qe dua ta fus ne nje tenxhere te madhe… ne rregull?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Pershendetje valeria.
   Më falni, por nuk ju kuptova. Çfarë lloj peme palme është? Nëse është një nga gjinitë Phoenix ose Syagrus, nuk e rekomandoj. Ata mund të rriten mirë në tenxhere për disa vjet, por do të vinte një kohë kur ata do të duhet të ishin në tokë.

   Nëse dëshironi, kontaktoni me ne përmes profilit tonë në Facebook dhe na dërgoni një foto. Ne do t'ju përgjigjemi sa më shpejt të jetë e mundur.

   Një përshëndetje.

 3.   LOUIS CARLOS THOMAS dijo

  mirë
  Unë do të doja të kisha një palmë që është gjithmonë në tenxhere (20-30 litra), cilën rekomandoni? Faleminderit

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Luis Carlos.

   Më shumë se një palmë, unë do të rekomandoja një Cyca, qoftë ajo Cycas revoluta ose Cycas circinalis.

   Nëse dëshironi po ose po një palmë, roebellini feniks është ai që do të ishte më i miri në një tenxhere.

   Përshëndetje!