Udhëzues i plotë për nënshtresat: si të zgjidhni më të përshtatshmen për bimën tuaj

Grumbullohem

Një temë interesante dhe komplekse në të njëjtën kohë është padyshim ajo e nënshtresat. Në varësi të nevojave të kultivimit të secilës bimë, si dhe kushteve klimatike që ekzistojnë në secilin vend, do të kërkojë një ushqim ose një tjetër. Kjo do të duhet të ndihmojë rrënjët e tyre në mënyrë që ata të mund të zhvillohen siç duhet, dhe si pasojë, kjo do të shkaktojë gjithashtu rritja e bimëve është optimale.

Në ditët e sotme kopshtari ka shumë lloje të materialeve në rritje, dhe për këtë arsye, është shumë e zakonshme që kopshtari neofit, madje edhe ata që kanë qenë në këtë botë magjepsëse të kopshtarisë për vite me radhë, të kenë dyshime se cilën do t'ua sigurojë bimëve tuaja. Për të gjithë ata, kjo shkon udhëzues i substratit të cilat shpresojmë të jenë të dobishme për ju.

Çfarë është substrati?

Torfe e zezë

Torfe e zezë

Para se të futeni plotësisht në lëndën në fjalë, është e nevojshme të dini se çfarë nënkuptojmë kur flasim për substratin. Epo, nënshtresa është vetëm një material i ngurtë, me origjinë organike, minerale ose mbetje, i cili shërben si spirancë te bima. Mund të përdoret i pastër, domethënë, duke përdorur vetëm një lloj të substratit, ose duke përzier disa.

Alsoshtë gjithashtu e rëndësishme të theksohet se ky material, ose grup i materialeve, mund të ndërhyjë ose jo në procesin e të ushqyerit të qenieve bimore.

Prona të paluajtshme

Greda vullkanike

Greda vullkanike

Një substrat i mirë do të jetë ai që, siç thamë, do ta ndihmojë bimën të rritet fuqishëm dhe pa ndonjë problem. Por, Çfarë veti duhet të ketë për të përmbushur këtë funksion?

E vërteta është se kjo do të varet shumë nga kushtet e rritjes, por në përgjithësi do të duhet të zgjedhim një që është:

 • Poroze: ai që është poroz do të jetë ai që nuk është shumë i zënë nga grimcat e ngurta. Bimët janë shumë të ndjeshme ndaj ujitjes së tepërt, përveç natyrisht atyre ujore, dhe kjo është arsyeja pse ata kanë nevojë për një substrat që nuk ka një tendencë për t'u ngjeshur, pasi përndryshe rrënjët e tyre do të mbyten.
 • Pjellore: kur flasim për një substrat që është pjellor, nënkuptojmë se ai ka lëndë ushqyese që mund të përthithen nga rrënjët. Me këtë në mendje, të gjitha bimët përveç mishngrënësve do të bëjnë shumë mirë në tokë pjellore.
 • natyror: Mund të tingëllojë paksa e çuditshme, pasi të gjithë substratet janë nxjerrë nga planeti, por një substrat natyral është ai në të cilin nuk është shtuar asgjë artificiale. Megjithëse plehrat kimikë do të jenë shumë të dobishëm për të fekonduar kopshtin tonë, në natyrë bimët kanë gjithçka që u nevojitet, dhe për këtë arsye është e këshillueshme që të përdoren produkte natyrore dhe ekologjike, përfshirë substratet. Në këtë mënyrë, ne do të sigurojmë që impianti të mos humbasë asgjë.

Cilat lloje të nënshtresave mund të gjejmë?

Në çerdhet dhe dyqanet e kopshteve gjejmë lloje të ndryshme të substrateve: të përziera, të papërziera ... Nga vijnë dhe cilat janë karakteristikat e tyre kryesore?

akadama

akadama

akadama

La Akadama Substshtë substrati kryesor për bonsai, i importuar nga Japonia. Me origjinë vullkanike, kjo argjilë e grimcuar është e aftë të ruajë lagështinë ideale për bimët, diçka që lehtëson që rrënjët të ajrosen gjithmonë mirë dhe mund të zhvillohen në mënyrë korrekte. Meqenëse ka një pH neutral, mund të përdoret i zoti ose i përzier me substrate të tjerë.

Mund ta blini këtu.

kanuma

kanuma

kanuma

La kanuma Isshtë një substrat i importuar nga Japonia, i përdorur gjerësisht për kultivimin e bimëve acidofile, të tilla si azalea ose lulebore. Vjen nga mbetjet vullkanike të gërryera të rajonit Kanuma. PH e tij është i ulët, ndërmjet 4 dhe 5 dhe ka një ngjyrë të verdhë vërtet të bukur.

Merre këtu.

kiryuzuna

kiryuzuna

kiryuzuna

La kiryuzuna Isshtë me origjinë minerale dhe përbëhet nga zhavorri vullkanik i dekompozuar. Ka një pH midis 6 dhe 5, dhe një përmbajtje të lartë hekuri. Përveç kësaj, ajo ka cilësi të jashtëzakonshme që nuk zbërthehet.

Bleje këtu.

Mulç

Mulç

Mulç

El mulch është një substrat natyral që mund ta gjejmë në kopshtet tona. Po, po, me të vërtetë: mund të bëhet në shtëpi, pasi që përbëhet nga mbetje bimore të dekompozuara. Në varësi të gjendjes së përbërjes, si dhe kushteve klimatike, ajo do të ketë një ngjyrë më kafe ose më të zezë. Ai ruan lagështinë për një kohë të gjatë, përveç kësaj bimët do të gjejnë në të të gjithë lëndët ushqyese që u duhen për t'u rritur.

Mos rri pa të.

Perliti

Perliti

Perliti

La pearlite Isshtë një material shumë i rekomanduar për shkak të porozitetit të tij. Edhe pse është pak kurioz për ne, është një gotë vullkanike që ka një përmbajtje të lartë uji. Quhet kështu, nëse vërehet nga mikroskopi, ato mund të shihen si margaritarë brenda.

Merrni atë duke klikuar këtu.

torfe

Torfe bjonde

Torfe bjonde

La torfe Substshtë substrati më i përdorur për bimët. Formohet ndërsa mbeturinat e bimëve në vendet me kënetë zbërthehen. Ekzistojnë dy lloje: torfe e zezë dhe torfe bjonde.

 • Torfe e zezë: format në lartësi të ulëta. Ata kanë një ngjyrë kafe të errët për shkak të faktit se mbetjet janë në një gjendje të përparuar të dekompozimit. Ata kanë një pH ndërmjet 7 dhe 5.
 • Torfe bjonde: format në lartësi të mëdha. Ata kanë ngjyrë kafe të çelët dhe kanë një pH midis 3 dhe 4.

Të dy kanë kapacitet të madh për mbajtjen e ujit, por në klimë shumë të thatë dhe të nxehtë ato mund të kompaktohen tepër.

Merrni torfe të zezë këtu dhe bjonde për këtu.

Vermikuliti

Vermikuliti

Vermikuliti

La vermikuliti Isshtë një substancë minerale që, kur nxehet, dehidratohet dhe rritet në vëllim. Ka një kapacitet të lartë thithës.

Merre atë.

Çfarë substrate mund të vë në bimët e mia?

Ndërsa secili lloj i bimës kërkon një substrat ose një tjetër, le të shohim cilat janë më të këshillueshmet në varësi të bimës që duam të rritemi:

Pemë dhe kaçube

Flamboyan

Delonix regia 1 muajshe

L pemëve dhe shkurreve Ato janë bimë që, varësisht nga origjina e tyre, do të rriten më mirë në disa nënshtresa ose në të tjera. Kështu, kemi:

 • Pemë dhe shkurre acidofile: për ta nuk ka asgjë më të mirë sesa përdorimi i 70% akadama (blini atë këtu) dhe 30% torfe bionde (merre) Opsione të tjera janë, për shembull, 50% torfe flokëverdhë, 30% perlit dhe 20% mulch.
 • Pemë dhe shkurre mesdhetare: këto lloj bimësh janë të përgatitura për t'i bërë ballë thatësirës, ​​kështu që ne do të përdorim substrate që kanë një pH të lartë (midis 6 dhe 7), siç është 70% torfe e zezë e përzier me 30% perlit. Ose substrate universale cilësore, të tilla si kjo.
 • Pemë dhe shkurre që jetojnë në zona ku reshjet janë të mëdha: këto lloj bimësh kërkojnë lagështi të lartë, kështu që nënshtresa që u vendosim atyre duhet të jetë në gjendje të mbajë ujë. Kështu, ne do të përdorim torfe të zezë (60%), të cilën do ta përziejmë me vermikulit (30%) dhe pak perlit (për shitje) këtu).

Bonsai

Bonsai

Eurya Bonsai

L bonsai ato janë pemë (ose shkurre) që mbahen në tabaka me shumë pak substrate. Kur fillojmë detyrën për të punuar një pemë për ta kthyer atë në një vepër arti, ajo që na intereson më shumë është që trungu i saj të zgjerohet. Për këtë, do të jetë thelbësore të zgjidhni një substrat që lejon rrënjët të ajrosen siç duhet, por që gjithashtu mund të ndihmojë bimën të marrë formë.

Kështu, më e rekomanduara do të jetë akadama e perzier me kiryuzuna (Përkatësisht 70% dhe 30%), ose të përziera me kanuma (për shitje këtu) nëse është specie acidophilus. Gjithashtu, nëse preferoni, mund të përdorni substrat specifik për bonsai, si ai që ata shesin Nuk u gjet asnjë produkt..

Kaktus dhe bimë të shijshme

Rebutia fiebrigii

Rebutia fiebrigii

L kaktus dhe succulents Ata jetojnë në tokë ranore, kështu që substrati më i përshtatshëm për to do të jetë ai që lehtëson kullimin e shpejtë dhe total të ujit, pasi ato gjithashtu kanë tendencë të kenë probleme me lagështirën e tepërt.

Me këtë në mendje, rekomandohet të përzieni 50% vermikulit me 40% torfe të zezë dhe 10% perlit. Kjo përzierje do të na shërbejë edhe për shtratet e farës. Një alternativë po aq e vlefshme është toka e kaktusit që ata tashmë shesin të përgatitur, por është e rëndësishme që ajo të jetë me cilësi të lartë. Prandaj, ne e rekomandojmë këtë që ata të shesin këtu.

Bimë acidofile

Camelia

Camelia

L bimë acidofile, si panjet japoneze, kamelitë, luleboret dhe të tjerët, kërkojnë një substrat shumë poroz, por në të njëjtën kohë ruajnë një shkallë të caktuar lagështie. Sidomos nëse kemi këtë lloj bimësh në zona klimatike që i parandalojnë ata të kenë një zhvillim normal vegjetativ, domethënë, në vendet ku temperaturat janë shumë ekstreme (si minimale ashtu edhe maksimale) për to, është thelbësore të zgjidhni ushqimin e këtyre bimët mirë.

Ndërsa do të gjeni substrate të gatshme (të tilla si kjo), këto do të jenë të mira për ne vetëm nëse klima jonë është e përshtatshme për ta. Përndryshe, ne do të duhet të përdorim, për shembull, akadama dhe kiryuzuna (Përkatësisht 70 dhe 30%), pasi në këtë mënyrë do të kemi garantuar suksesin e rritjes së këtyre bimëve në vende teorikisht të vështira në mënyrë që ato të mbijetojnë.

Pëllëmbët

Pemë kokosit

Cocos nucifera mbin

L pëllëmbët ato janë bimë të jashtëzakonshme, shumë dekorative, të afta për t’i dhënë asaj prekjeje ekzotike çdo kopshti. Sidoqoftë, në fazën e të miturve rekomandohet shumë që ato të rriten në tenxhere. Por ... në cilin substrat?

Ne në fakt mund të përdorim pjesë të barabarta torfe të zezë dhe perlit, por meqenëse përpiqemi t'u japim bimëve tona më të mirën, një përzierje ideale do të përbëhet nga mulch (merre këtu) dhe perliti 50%. Alsoshtë gjithashtu shumë e këshillueshme që të shtoni një shtresë të parë akadama brenda tenxhere për të bërë që uji i tepërt të kullohet lehtë.

Bimë kopshtesh dhe lulesh

Domate

Domate

tonë bimë kopshtesh dhe lulesh ata janë shumë mirënjohës, aq sa nuk do të na kërkojnë të bëjmë shumë telashe duke kërkuar substratin më të mirë për ta.

Në fakt, nëse përziejmë 80% torfe të zezë me 10% perlit dhe 10% mulch, ne do të marrim fidanë të shëndetshëm dhe me rritje të jashtëzakonshme. Nëse jeni duke kërkuar për një alternativë, kjo përzierje e gatshme e substratit për kopshtin urban që mund të blini do të bëjë. këtu.

Bimë mishngrënëse

sundew madagascariensis

sundew madagascariensis

L bimë mishngrënëseNdërsa kanë evoluar, ata u janë përshtatur kushteve të mahnitshme. Në tokën ku ata rriten, e cila është gjithmonë e lagësht, vështirë se ka ndonjë lëndë ushqyese, kështu që ata janë detyruar të duhet të kërkojnë ushqimin e tyre duke modifikuar gjethet e tyre derisa të bëhen kurthet më të pabesueshme që ka krijuar natyra.

Me këtë në mendje, ne do të përdorim torfe bjonde natyrale për t'u siguruar që ata kanë të gjithë lagështinë e nevojshme dhe, nëse duam, do ta përziejmë me pak perlit për të parandaluar rrënjët të kenë probleme me ujitje të tepërt. Ju gjithashtu mund të blini substrate të gatshme për përdorim për mishngrënësit, të tilla si kjo.

Siç mund ta shohim, çështja e substrateve është me të vërtetë shumë e rëndësishme. Prandaj, ne shpresojmë që ky udhëzues është praktike për ju në mënyrë që të zgjidhni më të përshtatshmet për bimët tuaja dhe që ato të duken të shkëlqyera.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

31 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   Lavdi dijo

  Artikull i shkëlqyeshëm Monica, po filloj dhe sa herë që lexoj botimet tuaja mësoj diçka tjetër, faleminderit !!! Lavdi

  1.    Monica Sanchez dijo

   Faleminderit shumë për fjalët tuaja, Gloria

 2.   efraul dijo

  pershendetje, per akadama, une kam pare ne shkembinjte sicila te vullkanit etna ka madhesi te ndryshme, eshte akadama apo thjesht akadama eshte nga japonia? të fala

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Efraul.
   Akadama e përdorur për bonsai dhe bimë të tjera vjen nga Japonia.
   Një përshëndetje.

  2.    Tomas dijo

   Përshëndetje, unë do të doja të di nëse ka ndonjë mënyrë për të marrë ushqyesve nga një torfe bjonde e fekonduar.
   Shumë falemnderit

   1.    Monica Sanchez dijo

    Përshëndetje Tomas.

    Jo, nuk është e mundur në nivelin e brendshëm (në një laborator kimie, mbase mund të jetë). Lëndët ushqyese janë diçka kaq, por aq e vogël sa nuk është e zbatueshme.

    Përshëndetje!

 3.   Miguel Angel Coleote dijo

  Plotësoni artikullin tuaj Monica, urime !!!

  1.    Monica Sanchez dijo

   Faleminderit shumë, Miguel Angel

 4.   MartaN.A dijo

  A është akadama i përshtatshëm për orkide? Unë kam disa Cymbidiums nga jashtë dhe unë kam nevojë për të ndryshuar ato dhe pastruar çdo gjë "pocho" ose të vdekur!
  Nëse jo, çfarë lënde duhet të vendos, cila është më e mira?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje, Marta.
   Ju mund ta përdorni akadama pa probleme. Veryshtë shumë poroze dhe do t’i mbajë rrënjët të ajrosura mirë.
   Një përshëndetje.

 5.   Hermogjen Alonso dijo

  Përshëndetje mirëmëngjesi Monica
  A mund të më tregoni se çfarë lloji të nënshtresave janë të nevojshme për lloje të ndryshme të farërave, unë numëroj, Qitro, Rrap, Pisha, Shegë, Chirimollas Eccetera
  Nga ana tjetër për të njëjtën, por me aksionet
  Thanks in advance
  H.Alonso

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Hermogenes Alonso.
   Pemët e panjeve kanë nevojë për tokë acidike (pH 4 deri 6), pjesa tjetër mund të mbillet në nënshtresa me pH 6 deri 7.
   E njëjta gjë për aksionet.
   Një përshëndetje.

 6.   Roberto dijo

  Cili do të ishte substrati ideal për kanabisin? Faleminderit

  1.    Monica Sanchez dijo

   Hi, Roberto.
   Një përzierje e mirë sipas ekspertëve në kultivimin e kësaj bime është e mëposhtme: 40% torfe e zezë + 20% fibra kokosi + 20% perliti + 10% vermikulit + 10% humus krimbi.
   Një përshëndetje.

  2.    lupë dijo

   Miremengjes. Unë transplantova një spathiphylium ditën tjetër dhe vendosa kullimin dhe substratin e blerë në tenxhere, por duket se është i mykur. Isshtë normale. A është për shkak të substratit? Gjethet janë të lëngshme. A mund të më ndihmoni?

   1.    Monica Sanchez dijo

    Përshëndetje Lupe.

    Sa shpesh e ujitni atë? Nëse keni një pjatë poshtë ose në një tenxhere pa vrima, është e mundur që po kalon një kohë të vështirë për shkak të ujit të tepërt.

    Ne ju rekomandojmë që të konsultoheni me tuajin skedar për të parë se çfarë mund të ndodhë me të.

    Përshëndetje.

 7.   Harmonia Vergara dijo

  Përshëndetje Monica, artikull i shkëlqyeshëm, kam një pyetje specifike, për tulipanët, cili është substrati ose përzierja më e mirë në një klimë oqeanike, chiloe?

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Harmonia.
   Ju mund të përdorni një mjedis universal në rritje, por unë rekomandoj përzierjen e tij në pjesë të barabarta me rërë lumi të larë më parë, topa argjile të zgjeruar për bimë ose të ngjashme (pompë, perlit, akadama).
   Një përshëndetje.

 8.   John dijo

  Vëzhgoni kundërshtinë

  Kiryuzuna është me origjinë minerale dhe përbëhet nga zhavorri vullkanik i dekompozuar. Ka një pH ndërmjet 6 dhe 5, dhe një përmbajtje të lartë hekuri. Përveç kësaj, ajo ka cilësi të jashtëzakonshme që nuk zbërthehet.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Hi, Juan.
   Me "përbërjen" e parë ai donte të thoshte se përbëhej nga zhavorri vullkanik.
   Një përshëndetje.

 9.   jako dijo

  Përshëndetje Monica: Unë jam entuziast për qëllimin e rritjes së Fuchsias, sepse më pëlqejnë shumë dhe për shkak të një çështje afektive, unë kam qenë duke u marrë me çështjen e përhapjes së tyre pasi kam kaluar aromatik dhe i shijshëm. Duke kërkuar informacion mbi këtë temë që ju e komentoni kaq mirë këtu, unë hasa këtë, komentin tuaj. Kontribut i patëmetë që ka me shumë detaje dhe sqaron idetë që neofitet entuziastë mbartim me vete, të cilët këmbëngulin me këmbëngulje vazhdimisht për të arritur atë që për disa është çështje e zakonshme. Leximi për ju ishte një kënaqësi, për shkak të pasurisë së shkrimit tuaj, qartësisë dhe lehtësisë së të kuptuarit të secilit aspekt të diskutuar atje është rritur nga shoqërimi grafik i përdorur. Kjo na e bën më të lehtë jo vetëm të shohim ndryshimet midis substrateve të ndryshëm, por edhe të kuptojmë pse ato janë të dobishme për kërkesat e secilës bimë. Faleminderit, me dashuri

  1.    Monica Sanchez dijo

   Faleminderit shumë Jako për fjalët tuaja.

   Alwaysshtë gjithmonë një kënaqësi të shkruash për bimët, dhe më shumë kur ajo që shkruan ju tregon se është e dobishme

   Nëse doni të dini më shumë rreth fuchsias, unë ju lë kjo lidhje. Sidoqoftë, nëse keni ndonjë pyetje, na kontaktoni.

   Përshëndetje!

 10.   Nancy Fernandez dijo

  Informacioni i ekspozuar është shumë interesant .. faleminderit shumë!

  1.    Monica Sanchez dijo

   Faleminderit për fjalët tuaja, Nancy

 11.   Xavier dijo

  Përshëndetje Monica, unë kam disa bimë që nuk kam qenë në gjendje t'i përfshij në ekspozitë
  Për shembull, livando, kur i blej dhe i transferoj në një tenxhere më të madhe, i ujit dhe shoh se thahen, por toka mban lagështi dhe bie në tokë, duke vdekur më vonë. Kohët e fundit bleva një tjetër fytyrë të ashtuquajtur kali dhe ajo është kalbur për dy javë duke e ujitur vetëm një herë kur mbillet
  Bleva karafila por ato mezi janë rritur dhe gjethet marrin një nuancë të bardhë
  të fala

 12.   Asher dijo

  Faleminderit për udhëzuesin, shumë i plotë!

  1.    Monica Sanchez dijo

   Faleminderit për ndalimin dhe komentimin, Asher.

 13.   satxa dijo

  Përshëndetje Monica. Çfarë substrate më këshilloni për fidanët nga farat e Hibiscus? Atëherë, kur t’i transplantoni do të jetë e njëjta gjë? Faleminderit.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Pershendetje Satxa.

   Për farën e farës unë rekomandoj fibra kokosi, ose substratin universal të markave Lule ose Fertiberia.
   Kur të rriten, i pari nuk do t'u shërbejë shumë pasi nuk ka pothuajse asnjë lëndë ushqyese; në vend tjetri po.

   Përshëndetje.

 14.   lary reyes dijo

  Artikull i mirë, por nuk mendoj se kam parë substratin ideal për succulents?
  Doja të riprodhoja timen (francesco baldi) dhe nuk jam i sigurt se çfarë përzierje duhet të përdor.

  1.    Monica Sanchez dijo

   Përshëndetje Lary.

   Rekomandohet përzierja e 50% vermikulitit me 40% torfe të zezë dhe 10% perlitit.

   Përshëndetje!