Përzgjedhja e bimëve për klimën mesdhetare

Kopsht mesdhetar

Klima mesdhetare karakterizohet nga vera shumë të nxehta dhe të thata dhe dimra të butë. Bimët që duam të kemi në rajonet që kanë këtë klimë të domosdoshme të jetë në gjendje të përballojë insolacionin e fortë të verës, si dhe mungesën e shiut, veçanërisht nëse do t'i mbjellim ato në një kopsht me mirëmbajtje të ulët.

Gjetja e bimëve për një klimë mesdhetare është nganjëherë një detyrë shumë e komplikuar, pasi jo gjithmonë i gjejmë ato që na pëlqen. Por kjo nuk do të të ndodhë më ty. Në këtë speciale ne do t'ju japim një lista e bimëve që mund t’i keni si në kopshte ashtu edhe në tarracat mesdhetare.

Arboles

Zbukurues

Prunus Pisardii

Ne nuk do ta mashtrojmë veten: pemët zbukuruese që mbillen në kopshte me një klimë mesdhetare kanë nevojë për të paktën një lotim javor, veçanërisht gjatë verës. Por ato janë specie shumë dekorative, të cilat rriten mirë në tokat gëlqerore tipike për këto rajone. Nga të gjithë ata, ne rekomandojmë:

 • Akacie baileyana (mimoza): pemë me gjelbërim të përhershëm me lule që i ngjajnë një pompe të vogël 1cm dhe me ngjyrë të verdhë. Ajo rritet deri në 8 metra lartësi.
 • albizia julibrissin (Pema e mëndafshit): pemë qumeshtit deri në 15m, me një kurorë të gjerë dhe tufë lulesh rozë.
 • Bauhinia variegata (Pema e lopës): pemë qumeshtit deri në 12m. Ka gjethe vezake, deri në 20 cm, dhe lule rozë ose të bardha.
 • Cercis siliquastrum (Pema e dashurisë): pemë qumeshtit deri në 6m, me gjethe të thjeshta të rrumbullakosura dhe tufa lulesh jargavan.
 • Prunus pissardii (Qershi zbukuruese): pemë qumeshtit deri në 15m, me gjethe vjollcë dhe lule rozë.

Pemë frutore

ficus carica

Ka shumë pak pemë frutore, dhe shumica duan shumë ujë. Sidoqoftë, ka disa që i rezistojnë mirë periudhave të thatësirës:

 • ficus carica (fik): është qumeshtit dhe rritet deri në 5 metra. Prodhon fiq me shije të ëmbël gjatë verës (gusht në hemisferën veriore).
 • prunus dulcis (bajame): është specia e vetme e Prunus që ka arritur të natyralizohet në Mesdhe. Ajo rritet deri në 6-7 metra, dhe është gjetherënëse. Në fund të dimrit ajo mbushet me lule të bardha, dhe në vjeshtë piqen frutat e saj, bajamet.
 • punica granatum (shega): është një pemë e gjatë deri në 6 metra që ka gjethe gjethe. Gjatë vjeshtës-dimrit frytet e saj, shegët, piqen.
 • Olea europaea (ulliri): Isshtë një pemë me gjelbërim të përhershëm që rritet në 5-6m. Ajo jep fryte në vjeshtë.

Shkurre

Myrtifolia poligala

Shkurret janë shumë të dobishme kur dëshironi të keni një oborr spanjol ose tarracë ëndërr, ose duhet të plotësoni hapësira që kanë mbetur bosh në kopshte. Nëse jetoni në një klimë mesdhetare, ju sugjerojmë sa vijon:

 • Myrtifolia poligala (poligale): bimë që rritet deri në 2 m në lartësi. Ka gjethe me gjelbërim të përjetshëm, dhe lule rozë shumë dekorative.
 • Oleandër Nerium (oleander): bimë që arrin lartësinë 2-3m. Ka gjethe me gjelbërim të përhershëm dhe lule që mund të jenë të bardha, rozë ose të kuqe. Shtë një bimë helmuese.
 • Tamarix afrikan (tare): kaçubë ose pemë e vogël deri në 3m e lartë. Lulet e saj janë shumë të vogla, rozë, por shumë të bollshme.
 • Euonim (eponim): Bimë shumë dekorative me gjelbërim të përjetshëm, me ngjyrë të gjelbër ose të larmishme. Ajo rritet deri në 3 milion në lartësi.

Bimë ngjitje

plumbago auriculata

Shkurret e ngjitjes janë ato që sjellin gëzim në kopsht ose tarracë, veçanërisht nëse ato prodhojnë lule me ngjyra të ndezura. Më të përdorurat janë:

 • Bouganvillea sp (të gjitha speciet): bimë qumeshtit me tufë lulesh rozë, portokalli, të kuqe ose të bardhë. Ajo rritet deri në 6 milion në lartësi. Ju duhet mbështetje.
 • plumbago auriculata (plumbago): bimë me lule spektakolare kaltërosh ose të bardhë. Ajo rritet deri në 3 metra lartësi, kështu që zakonisht mbillet në ballkone ose në mure që shikojnë rrugëve për t'i mbuluar ato.
 • Jasmine officinale (jasemini): kjo është një bimë që rritet deri në 6-7 metra. Ajo shquhet për të pasur lule të bardha të cilat japin një aromë të këndshme dhe të butë. Ajo gjithashtu ka nevojë për mbështetje për t'u rritur.

Aromatike

Rosmarinus officinalis

Bimët aromatike janë ato me të cilat është e mundur që vendi ku ndodhen të ketë erë të mrekullueshme. Më të përdorurat në klimën mesdhetare janë:

 • Rosmarinus officinalis (Rozmarinë): Ka gjethe të vogla, heshtakë, jeshile dhe lule jargavan. Mund të rritet deri në 1 m në lartësi, por zakonisht nuk i kalon 40-50cm.
 • Lavandula sp (të gjitha speciet e livandës): Ato janë bimë që nuk janë vetëm aromatike, por edhe largojnë mushkonjat. Ato rriten, në varësi të specieve, deri në 1 m në lartësi.
 • Petroselinum crispum (majdanoz): Shtë një bimë barishtore shumëvjeçare që kryesisht mbahet në tenxhere. Ka gjethe jeshile shumë të gjalla dhe rritet deri në 30cm i gjatë.
 • Salvia officinalis (i urtë): Kjo specie është një nga ato që i reziston më mirë kushteve të kësaj klime. Ka gjethe gri-jeshile dhe lule jargavan. Ajo rritet deri në 50 cm në lartësi.
 • thymus vulgaris (trumzë): bimë e gjatë deri në 40cm e gjatë me gjethe shumë të vogla, jeshile ose jeshile me gri. Lulet e saj janë vjollcë ose të bardhë.

Lule

Dimorfoteka

Një kopsht pa lule është një kopsht që i mungon diçka, i mungon ngjyra, i mungon jeta. Edhe nëse jeni në një zonë me një klimë mesdhetare, ju gjithashtu mund të keni një kopsht shumë të gëzuar me këto lule:

 • Gazania ngurtësohet (gazani): Kjo bimë shumëvjeçare kurioze ka lule që hapen në diell dhe qëndrojnë të mbyllura në ditët me re. Lule që me siguri duken si margarita, të bardha, portokalli ose të kuqe.
 • officinalis Calendula (calendula): bimë e rritur si një vjetore. Ajo rritet në 50 cm e gjatë dhe ka lule portokalli.
 • Dimorfoteka eklonis (dimorfoteka): kjo është një bimë shumëvjeçare që rritet në 30-40 cm të gjatë, me lule të kuqe, të bardhë ose jargavan.
 • Lobelia erinus (Lobelia): bimë që sillet si një bimë shumëvjeçare me jetë të shkurtër nëse temperaturat e dimrit janë të buta. Kur çel, ajo mbushet me lule të bukura jargavani të bukur. Ajo rritet deri në 20 cm e gjatë, dhe duhet të dini se është helmuese.

Palmat dhe të ngjashme

Cycas revoluta

Palmat dhe ato bimë që kanë një pamje të ngjashme shpesh përdoren për të dhënë atë prekje ekzotike dhe tropikale që kërkohet kaq shumë në këto kopshte. Po si quhen?

 • butia capitata (Jelly Palm): pemë palme që rritet deri në 6 metra lartësi. Ka gjethe me pendë, pak të harkuar, dhe një trashësi trungu deri në 45 cm.
 • Chamaerops humilis (Palmetto): pëllëmbë shumëkallëshe, që do të thotë, me disa trungje, me gjethe jeshile palmate. Ajo rritet deri në 2 m në lartësi, dhe ka një trashësi trungu deri në 30cm.
 • Cycas revoluta: Shtë një bimë që rritet e gjatë 1,5 ose 2m. Nuk është një palmë, por e vërteta është se ato janë shumë të ngjashme.
 • Zamia furfuracea (Zamia): kjo është një bimë që ka gjethe pendë, me fletëpalosje të gjera deri në 1 cm. Nuk është një palmë.

Bimë të shijshme

Kaktus

Echinopsis oksigona

Kaktusët janë ato bimë, kryesisht me gjemba, që nuk mungojnë në kopshtet xero, apo në oborre. Të gjithë janë shumë të rekomanduar, pasi ato mbështesin rrezatimin intensiv diellor të Mesdheut si asnjë impiant tjetër, por ne rekomandojmë sa vijon:

 • Ferocactus sp (të gjitha speciet): kaktus me ferra me ngjyra shumë kurioze: e verdhë, e kuqe intensive, portokalli. Lulet e saj janë të vogla, por dekorative, me ngjyra që kalojnë nga e kuqja në të bardhë, duke kaluar nëpër të verdhën. Ata arrijnë 50-60cm në lartësi.
 • Echinocactus sp (të gjitha speciet): kaktusë globozë me gjemba dhe lule shumë të spikatura, përveç atyre të Echinocactus grussoni që ka shumë të vogla. Në varësi të specieve, ato arrijnë një lartësi midis 10cm dhe 70cm.
 • Rebutia sp (të gjitha speciet): kaktus të vegjël me lartësi 15cm, globozë me ferra dhe me lule spektakolare, të mëdha, me diametër deri 2cm.

Succulents

Sedak spektabile

Succulents janë ato që ruajnë ujë në gjethet e tyre. Ata nuk kanë ferra, kështu që mund të gjenden në kopshte ku ka fëmijë dhe / ose kafshë shtëpiake pa probleme. Më të rekomanduarit janë:

 • Sedum spectabilis: bimë që rritet në 40 cm, me gjethe jeshile dhe të dhëmbëzuara, dhe tufë lulesh rozë në grupe.
 • Aloe spp: Ka shumë lloje të Aloes që mund të keni, ndër të tjera Aloe vera, Aloe arborescens, Aloe plicatilis ose Aloe saponaria. Të gjithë ata karakterizohen nga gjethe të gjata, të holla, me mish, jeshile ose gri-jeshile. Lulëzimi është i kuq, i verdhë ose portokalli. Ata arrijnë një lartësi midis 30 dhe 2 m.
 • Aptenia cordifolia (thua e maces): bimë me gjethe jeshile trekëndore dhe lule rozë. Nuk i kalon 10 cm në lartësi.

Dhe deri më tani zgjedhja jonë e bimëve për klimën mesdhetare. Shpresojmë që të shërbejë si një udhëzues për të pasur një kopsht apo tarraca spektakolare.

Nëse doni ta njihni më mirë motin, mos hezitoni ta merrni një të tillë Stacioni i motit.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

5 komente, lini tuajën

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.

 1.   hola dijo

  sherbim shtepie ????

  1.    Monica Sanchez dijo

   Hey.
   Ne nuk shesim.
   Një përshëndetje.

 2.   SANNICOLA ROSE dijo

  Përshëndetje, unë kam një albor, alcacia bailayana, gjithçka që mund të bëj, nuk e di nëse është sëmundje apo sepse ndodh, a mund të më ndihmoni, faleminderit

 3.   hhhhhh dijo

  shumë interesante

  1.    Monica Sanchez dijo

   Jemi të lumtur që ju pëlqeu