Rosemary (Salvia rosmarinus)

Rosemary minangka tanduran aromatik

Rosemary minangka tanduran sing ditandur ing kebon lan teras sing cerah. Sampeyan ora prelu ngerti banget amarga bisa urip kanthi banyu sithik, lan Kajaba iku, umume ora duwe hama utawa penyakit sing mbebayani nyawane. Kanggo kabeh iki, kudu ditambahake aroma khas, mula akeh digunakake ing pawon kanggo mbedakake sajian sing beda.

Tingkat pertumbuhane alon lan mulane rega adol uga luwih dhuwur tinimbang sing bisa kita bayangake. Amarga alasan iki, narik banget kanggo nambah karo wiji, amarga sanajan bisa luwih suwe kanggo ngrasakake kembang, kita uga bakal bisa duwe sawetara spesimen kanthi biaya sing murah banget.

Apa rosemary?

Rosemary minangka tanduran aromatik

Rosemary minangka tanduran shrubby evergreen sing jenenge ilmiah Salvia rosmarinus. Sadurunge ana Rosmarinus officinalis, jeneng sing saiki dianggep sinonim saka sing saiki. Sithik tuwuh alon-alon, lan bisa nganti 2 meter. Godhongé lancip, ijo tuwa ing sisih ndhuwur lan putih ing sisih ngisor amarga ditutupi rambut sing cendhak banget.

Kembangé biru-biruDawane udakara 2 sentimeter lan katon ing sadawane gagang, ing pucuk, lan ing sangisore godhong sajrone musim semi lan maneh nalika musim gugur. Iki kalebu melliferous, uga aromatik, mula apik banget kanggo serangga penyerbukan. Woh iki minangka nolula udakara 3 milimeter kanthi bentuk ovoid lan warna coklat.

Minangka kanggo asale, iku asli saka wilayah Mediterania, urip saka 0 nganti 1500 meter ing ndhuwur segara.

Apa kanggo?

Rosemary duwe pirang-pirang panggunaan saiki, yaiku:

  • Kuliner: temtu paling populer. Batang nganggo godhong dipotong lan digunakake kanggo bumbu, kayata ing godhok utawa paellas. Iki uga digunakake kanggo nutupi, contone, keju Manchego.
  • Obat: minangka tanduran sing duwe sifat antiseptik lan emmenagog, lan uga bisa ngatasi rasa sakit sing disebabake dening radhang sendi utawa osteoarthritis. Iki uga apik kanggo batuk, lan kanggo nambah sirkulasi getih. Nanging, iki aja asring dikonsumsi, amarga ngemot asam karnosat, sing bisa nyebabake masalah ati.
  • Panganggone liyane: Ing Spanyol, utamane ing All Saints 'Day lan ing Christmas Christmas, batang rosemary kadang digantung ing lawang utawa dilebokake ing makam wong sing dikasihi, amarga rosemary dipercaya bisa entuk nasib apik.

Apa mupangate rosemary?

Rosemary duwe panggunaan kuliner

Angger dijupuk mung sapisan, rosemary bisa ngewangi kita supaya sehat. Kanggo iki, infus digawe supaya bisa duwe teh rosemary. Iki duwe macem-macem mupangat, kayata:

  • Mbantu ngobati pembengkakan
  • Bisa nggawe kita rumangsa luwih ngaso
  • Mbenakake sirkulasi getih
  • Iki duwe pencernaan sing luwih apik
  • Iki minangka diuretik sing apik

Kepiye carane ngurus rosemary?

Tanduran gampang banget kanggo perawatan sing ora butuh perawatan khusus. Ing kasus apa wae, ora nate nate ngerti kepiye carane ngurus rosemary, amarga kanthi cara iki kita bisa njupuk langkah sing cocog supaya bisa tuwuh kanthi apik lan sehat.

Lokasi

Sampeyan kudu diselehake ing njaba. Penting sampeyan langsung entuk srengenge, saengga kabeh bagean bisa nyedhot lan nggunakake paling maksimal kanggo nindakake fotosintesis lan tuwuh kanthi normal. Amarga alesan iki, ora apik yen dijaga ing njero omah, amarga ora ana cahya lan ora butuh wektu suwe kanggo mbengkongake sumber cahya sing kuat.

Bumi

Rosemary sensitif banget karo banyu. Tumbuh ing lemah sing entheng lan lemes kanthi bahan organik. Mula, yen lemah kebon dadi banjir lan / utawa butuh wektu pirang-pirang jam kanggo nyedhot banyu, prelu digawe bolongan udakara 50 x 50cm, pasang lapisan udakara 10 sentimeter kerikil, lempung (didol Kene) utawa lempung vulkanik, banjur rampung isi karo landasan universal (didol Kene).

Saliyane, yen bakal ditanam ing pot, sing pertama kudu mriksa manawa ana bolongan ing pangkalane. Saenipun, sampeyan kudu duwe sawetara sing cilik lan dudu sing gedhe ing tengah, saengga banyune mbutuhake wektu luwih sithik kanggo metu. Sawise rampung, kita bakal nglajengake tanduran nggunakake landasan universal dicampur karo 40 utawa 50% perlite utawa substrat sing padha.

Irigasi lan pupuk

Rosemary mekar ing musim semi lan musim gugur

Nyiram rosemary kudu moderat. Sampeyan kudu ngombe kaping pindho saben minggu, nganti kabeh lemah utawa landasan wis teles. Sampeyan ora kudu disiram saka ndhuwur, yaiku, tanduran ora udan amarga yen bisa ngobong nalika srengenge nyerang lan garing. Kajaba iku, yen ana ing pot ora luwih becik dilebokake piring ing sangisore, sanajan sampeyan bisa nindakake iki yen mengko kelingan mbusak banyu sing wis ditinggalake sawise disiram.

Saliyane, yen ngobrol babagan pelanggan, amarga tanduran minangka macem-macem panggunaan, luwih becik nggunakake pupuk ekologis kanggo pupuk, kayata casting cacing, kotoran sapi, kompos, ing musim semi lan musim panas. Sampeyan uga bisa nambah endhog sing disigar, utawa sanajan ana ing lemah banana, utawa kanthong teh.

Transplan

Transplantasi kasebut bakal ditindakake nalika oyot rosemary metu liwat bolongan got pot, lan mung kudu rampung ing musim semi. Yen sampeyan pengin nandur ing wadhah sing luwih gedhe, udakara saben 3 taun rampung.

Wabah lan penyakit

Umume tahan banget. Nanging bisa diserang dening laba-laba abang lan mealybugs. Kaloro hama kasebut gampang dicopot nganggo bumi diatom (kanggo didol Kene), serangga ekologis sing tumindak cepet.

Penyakit meh kabeh tuwuh amarga kakehan banyu, lan yaiku alternariosis sing nyebabake bintik-bintik ireng ing godhong, lan Rhizoctonia sing ngrusak oyot. Ing kasus kasebut, sampeyan kudu ngobati fungisida sing ngemot tembaga (didol Kene), uga nyedhiyakake risiko.

Multiplikasi

Multiply dening wiji lan stek ing musim semi. Tilas disebar ing pot kanthi substrat kanggo bibit (didol Kene), diselehake ing lokasi sing cerah. Supaya lemah tetep lembab, mula bakal germinal sajrone rong utawa telung minggu.

Yen sampeyan pengin nambah kanthi potongan, sampeyan kudu ngethok batang lan ngiseni pangkalane agen rooting krasan. Banjur sampeyan kudu nandur (dudu kuku) ing pot kanthi serat klapa (didol Kene) contone, utawa landasan universal. Sampeyan kudu banyu kaping pirang-pirang seminggu supaya ora garing. Yen kabeh bisa sukses, mula bakal ngasilake oyote udakara 15 dina.

Rustitasitas

Biyen dikenal minangka Rosmarinus officinalis, iku shrub sing nolak frosts nganti -12 ° C

Tuku rosemary ngendi?

Apa sampeyan pengin duwe tanduran dhewe? Klik ing ngisor iki:

Yen luwih seneng winih, mung winih siji klik.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.