Apa bedane wit lan grumbulan?

Ing kebon ana macem-macem jinis tanduran

Kerajaan Tanduran digawe saka macem-macem jinis tanduran, kanthi wit lan semak sing paling asring bingung; ora kaget, kalorone duwe batang kayu lan kembang sing biasane pamer.

Nanging, dheweke duwe ciri liyane sing nggawe dheweke unik. Nanging, kang ana Yen sampeyan pengin ngerti apa bedane wit lan grumbulan, aja nganti lali artikel iki 🙂.

Apa kuwi wit?

Wit kasebut minangka tanduran quintessential ing saben kebon. Wutah bisa tuwuh sawetara meter (kadhang tekan 30, kaya Chestnut jaran utawa Maple Pisang Palsu, ing 100m kaya Redwood), lan gumantung saka spesies kasebut menehi iyub-iyub sing apik banget lan / utawa ngasilake kembang gedhe lan / utawa apik banget.

Ditondoi kanthi duwe siji batang kayu, diarani batang, sing cabang ing dhuwur tartamtu. Tembung "wit" nuduhake tanduran sing tekan dhuwur tartamtu, sanajan durung ana tanduran sing durung ditemtokake. Ana sing ujar rong meter, sing liyane telu, lan liyane lima.

Iki ngasilake cabang sekunder anyar saben taun, sing tuwuh saka batang sing ukurane minimal 10cm diameter nalika diwasa.. Nduwe dominasi apik apik, yaiku cabang utama bisa dibedakake kanthi jelas.

Pangarep-arep urip paling dawa ing kerajaan tanduran, sing bisa urip luwih saka 4000 taun, spesies kasebut yaiku Pinus longaeva wong sing umure paling dawa. Nyatane, ana wong sing dietung 4900 taun.

Jinis wit

Ana kira-kira 60.065 spesies wit ing saindenging jagad. Ana sing ijo (yaiku, godhonge isih pirang-pirang wulan utawa taun); wong liya lagi garing (ilang godhong nalika sawetara taun); lan semi-deciduous utawa semi-evergreen liyane, yaiku sing mung ilang bagean godhonge ing sawetara titik.

Malah ana liyane, yaiku marcescentes. Iki minangka spesies sing asale saka iklim sedheng, nanging yen godhonge garing, tetep tetep ana ing wit nganti musim salju, malah nganti musim semi. Contone, kayata Quercus utawa Fagus. Mula, kita bakal ndeleng sawetara conto wit-witan:

Cypress rawa (Taxodium distichum)

Tampilan cemara saka rawa

Gambar - Flickr / FD Richards

El Taxodium distichum yaiku konifer sing asale saka Amerika Serikat sisih kidul wétan. Nduweni batang sing tuwuh nganti 40 meter ing dhuwur, kanthi mahkota sing bisa kurang luwih sempit gumantung saka endi tuwuh (yaiku, yen ana wit-witan liyane ing cedhak, ora bakal jembar kaya-kaya spesimen dhewekan kanthi akeh ruangan ing sekitar sampeyan). Kajaba iku, ing tanah rawa ngasilake oyot udara sing dikenal minangka pneumatofor, sing mbantu ambegan.

Cabang kasebut horisontal, dipanggoni dening Godhong kaya jarum ijo sing malih dadi kuning yen kahanan ngidini. Woh-wohan kasebut minangka kerucut, sing bisa uga lanang utawa wadon, lan wiji segi telu, dawane udakara 4-7mm.

Magnolia (Simbah Magnolia)

Magnolia grandiflora duwe kembang gedhe

Gambar - Flickr / Cathy Flanagan

La Simbah Magnolia Wit iki minangka wit cemara sing asli ing Amerika Serikat kidul-wétan sing akeh ditandur ing wilayah Eropa sing sedheng. Ndhuwur 35 meter, lan cabange saka pangkalan. Godhonge cukup gedhe, ambane nganti 12 sentimeter, lan warnane ijo tuwa.

Kembangé bisa ukuran nganti 30 sentimeter, putih lan ambune endah (lan iki dakkandhakake miturut pengalamanku dhewe). Sing paling menarik yaiku mekar ing pot, lan sanajan isih enom. Aku duwe ukuran sing ora nganti sak meter lan wiwit mekar setaun sawise tuku. Iki minangka tanduran sing luar biasa. Apike banget

Oron (Acer opalus)

Opalus Acer minangka wit godhong

Gambar - Flickr / Joan Simon

El Acer opalus minangka spesies godhong asli ing Eropa sisih kidul lan kulon, lan Afrika sisih Lor-Kulon. Ing Spanyol, kita nemokake rong jinis: Acer opalus subsp opalus, sing urip ing sisih wétan Semenanjung Iberia, lan Acer opalus subsp garnatense (kadang disebut uga Garnatense Acer) sing luwih milih wilayah Mediterania, malah ditemokake ing sawetara titik ing Sierra de Tramuntana (pulau Mallorca).

Udakara nganti 20 meter, kanthi bagasi nganti 1 meter. Godhonge ditanduri, warnane ijo, sanajan ing musim gugur katon kuning sadurunge tiba. Kembangé kuning, lan woh kasebut disámara swiwine (yaiku loro samaras gabung ing salah sawijining pucuk) dawane udakara 3-4 sentimeter.

Apa sing diarani grumbulan?

Yen wit kasebut, tegese, wit sing mbentuk struktur kebon, grumbulan minangka wit sing nglengkapi. Katon apik banget ing sudhut apa wae, amarga uga ngasilake kembang kanthi kaendahan tunggal. Nanging apa cirine?

Tanduran iki ora beda karo wit, ora ngadeg ing siji batang kayu, nanging luwih saka sawetara kanthi cabang saka dhuwur banget, kadang saka level lemah.

Pangarep-arep urip beda-beda miturut spesies, nanging umume biasane umure udakara 20-30 taun.

Jinis grumbul

Ana macem-macem spesies semak, nanging aku ora bisa ngandhani jumlah spesies kasebut amarga aku durung nemokake (yen sampeyan ngerti, tulung critakake ing komentar). Sing bisa dakkandhani yaiku akeh banget saben kebon bisa duwe kebon. Iki minangka sawetara conto:

Azalea (Rhododendron simsii o Rhododendron japonicum)

Azaleas minangka shrubs sing ngasilake kembang sing nyenengake banget

Azaleas bisa dadi rong jinis: Rhododendron simsii o Rhododendron japonicum. Ing kasus apa wae, umume semak cemara (sanajan ana evergreens, kalebu klompok Tsutsuji), utamane asale saka Asia Wétan (China lan Jepang, sing luwih spesifik).

Ukurane udakara 20 nganti 60 sentimeter, gumantung saka macem-macem lan kultivar, lan duwe godhong ijo ing sisih ndhuwur. Kembang kasebut nduweni nilai hiasan sing dhuwur banget, amarga ukurane 2-3 sentimeter, bisa dadi siji utawa dobel, lan warna-warna beda-beda (abang, putih, kuning, jambon).

Hydrangea (Hydrangea macrophylla)

Hydrangeas minangka shrub sing sampurna kanggo tanduran

La Hydrangea macrophylla Iki minangka shrub deciduous sing asli ing Jepang, akeh ditanduri ing wilayah sing sedheng ing saindenging jagad. Iki minangka tanduran kanthi dhuwur antara 1 lan 3 meter sing cabang saka dhasar, kanthi godhong oval dawane nganti 20 sentimeter. Kembangé diklompokaké dadi klori terminal, biru, putih, abang utawa jambon.

Olivilla (Fruticans teucrium)

Teucrium minangka semak semak ijo

Gambar - Wikimedia / Zidat

El Fruticans teucrium Iki minangka semak cemara ijo kanthi cabang sing asli ing wilayah Mediterania. Tekan dhuwur 50 nganti 200 sentimeter, kanthi gagang sing tipis banget mula godhonge thukul, ijo zaitun lan pubescent utawa glabrescent ing sisih ndhuwur, lan putih ing sisih ngisor. Kembang kasebut diklompokaké ing kembang kembang kanthi klompok, lan warna lilac sing apik.

Apa sampeyan ngerteni menarik?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gregorio Fernández Saborido ngandika

    Kanggo kula grumbulan yaiku wit sing duwe bentuk wit ukurane luwih cilik, contone wit zaitun yaiku wit lan hawthorn wit

  2.   Ana ruth arias ngandika

    Pitakon kenapa sawetara tetanduran tuwuh akeh meter lan liyane sawetara sentimeter? Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Ana Rut.
      Kanthi evolusi tanduran. Gumantung saka kahanan sing wis ditemokake, supaya bisa urip, dheweke nggunakake macem-macem wujud lan ukuran. Contone, sing manggon ing cedhak cagak, biasane tetep cedhak karo lemah, amarga angin cenderung gedhe banget lan uga adhem banget; Kosok baline, sing urip ing alas tropis sing lembab, bisa tekan dhuwur sing apik banget amarga duwe banyu, panganan lan suhu sithik ing saindhenging taun.
      A Salam.

  3.   John ngandika

    Monica sugeng siang, kula kepengin ngerti kepiye cara nyiyapake inventarisasi wit. Ing papan sing dakenggoni, kita duwe wit-witan gedhe, wit-wohan lan wit-witan sing dipotong kanggo nggawe pager urip (kaya ayunan jeruk nipis), uga semak-semak lan liya-liyane sing mbentuk alangan sing luwih dhuwur.

    sing kudu dakklasifikasi klasifikasi sing bener.

    muchas gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai John.
      Luwih saka kabeh panggunaan sing diwenehake. Contone, ornamen duwe godhong, kembang lan / utawa woh-wohan sing apik banget; wit woh ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan, lan sing digunakake kanggo pager bisa nolak pruning kanthi apik.

      Yen sampeyan duwe pitakon maneh, sampeyan bisa takon.

      A Salam.

  4.   Nohelia ngandika

    Apa bedane wit lan grumbul?