Apa gunane wiji?

Wiji flamboyan kudu dikethok

Gambar - Wikimedia / Forest & Kim Starr

Ing alam, kahanan habitat luwih seneng germinasi wiji, nanging kadang kanggo budidaya butuh pitulung sithik supaya bisa tangi. Kanggo nindakake iki, ana sawetara cara sing bisa digunakake, gumantung karo karakteristik wiji kasebut dhewe lan spesies sing diduweni.

Salah sijine yaiku scarification wiji. Tembung iki bisa uga aneh kanggo kita yen krungu iki kaping pisanan, nanging sampeyan bakal bisa ndeleng, sawise maca artikel iki, sampeyan bakal ngerti apa sing kalebu lan tanduran apa sing bisa dadi langka.

Apa gunane wiji?

Kertas pasir

Iki minangka perawatan pra-germinasi sing tepat mbantu wiji kanggo germin. Kanthi cara alami, lumaku wektu, uga pengaruh sinar srengenge, saluran pencernaan kewan sing mangan woh-wohan, udan lan variasi termal, wiji sing angel lan / utawa sing duwe periode lemes sing dawa banget bakal tuwuh, nanging sejatine butuh wektu suwe (wulan utawa taun).

Mesthi wae, wong sing nandur tanduran kepengin tuwuh kanthi cepet, mula dheweke milih nyilikake. Carane wis rampung? Sampeyan bisa rampung rong cara:

  • Kanthi amplas: sampeyan kudu nembus kertas pasir kaping pirang-pirang, nganti sampeyan wis ganti warna. Banjur, lebokake ing segelas banyu sajrone 24 jam, lan esuke bisa ditandur ing wiji.
  • Tundukake kejutan termal: Iki kalebu ngenalake ing gelas kanthi banyu sing umob nganti 1 detik, lan 24 jam ing gelas liyane kanthi banyu ing suhu kamar. Aku nyaranake nggunakake saringan supaya ora kontak karo banyu sing umob.

Apa wiji sing kudu disaring?

Bibit akro akro

Gambar - Wikimedia / Joozwa

Iki dhaptar karo genera utama tanduran luwih becik dislametake:

  • Acacia
  • Albizia
  • Ailanthus
  • Bauhinia
  • Cercis
  • Delonix
  • Robinia
  • Sophora

Lan, umume, kabeh wiji sing angel, lan uga duwe bentuk bunder utawa oval.

Apa germinasi winih?

Germination wiji mbukak liwat sawetara fase

Kanggo ngerteni apa germinasi winih, kita bakal crita sampeyan sing mbaleni, ing ndhuwur kabeh, saben musim semi lan kadang uga ing musim panas lan musim gugur. Protagonis kita bakal dadi loro tanduran angiosperm, sing ngasilake kembang lan, ing Kajaba iku, nglindhungi wiji ing woh. Contone, kayata tawon nggawa serbuk sari saka siji kembang menyang kembang liyane, sing sejatine ditindakake yaiku pupuk ovum sing kaping loro iki.

Mangkono, yen wis kelakon, kelopak dadi garing, amarga wis ngrampungake fungsine (narik kawigaten penyerbuk, ing lebah iki). Sanalika, endhog wiwit bengkak, lan uga ana "kulit" sing dibentuk, sing bisa dadi kurang luwih hard, sing nglindhungi. Sanalika rampung diwasa, yaiku yen wis tekan ukuran sing dikandhani genetika, mula bakal entuk warna pungkasan. Saka kene, bisa tetep ing tanduran ibu sawetara, utawa tiba.

Nanging iki mung wiwitan. Saiki ovum sing dibuahi, sing ora liya wiji, kudu germin yen pengin terus. Lan kanggo iki, sampeyan kudu luwih hydrate ing ndhuwur kabeh. Yen endhog kasebut ora hidrasi sanalika bisa, bakal rusak. Lan sabenere iki lan ora ana liyane sing bakal nemtokake, umume, suwene wektu urip winih kasebut.

Saiki, kanggo bisa hidrat Penting, »kulit» iki, cangkang iki, duwe potongan mikro liwat banyu sing bisa mlebu. Luka cilik kasebut meh ora katon manungsa, amarga digawe dening:

  • gosok banget winih karo watu,
  • pengaruh kasebut dhewe ing lemah nalika tiba,
  • variasi suhu tiba-tiba,
  • utawa ing kasus tartamtu, kanthi untu lan / utawa weteng kewan

Sanalika endhog dihidrasi, nalika proses germinasi pancen diwiwiti. Miwiti tuwuh, lan nggunakake energi ing oyod pertama, diarani radicle. Sanalika, ing kotiledon sethithik mbaka sethithik, nganti tekan titik sing kapisah saka »kulit» utawa kulit ing woh. Iki minangka godhong pertama, sing dikenal minangka godhong embrio, lan iki paling penting, amarga ngemot nutrisi sing dibutuhake kanggo bibit supaya bisa ngasilake godhong sejatine lan, saka kana, tuwuh.

Apa sing salah?

Jamur akeh ngrusak bibit

Gambar - Wikimedia / Jerzy Opioła

Asring dielingi manawa sing paling angel kanggo wiji yaiku saben germin, nanging sing sejatine ora. Ing alam, uga ing budidaya, Kudu ngatasi pirang-pirang tantangan: kéwan hérbivora sing pengin mangan, jamur parasit sing gelem nggunakke kesempatan sithik kanggo ngrusak, ... lan ora kalebu faktor lingkungan. Frost sing ora dikarepake utawa kenaikan suhu sing drastis, kahanan garing ... kabeh iki bisa mengaruhi sampeyan.

Saben tukang kebon, saben petani, bisa njupuk sawetara langkah supaya wiji ora mung germinates, nanging uga bisa diwasa. Iki kalebu:

  • Gunakake landasan anyar, kanthi saluran banyu sing apik, lan cocog kanggo jinis tanduran sing ditandur (Kene sampeyan duwe pandhuan babagan substrat)
  • Nambani wiji sadurunge lan sawise nyebar karo fungisida
  • Tindakake landasan lembab, nanging ora kebanjiran banyu
  • Selehake seedbed ing papan sing ana ventilasi lan kanthi cahya
  • Aja nyelehake luwih saka 2-3 wiji ing saben wiji

Lan kanthi iki kita rampung. Apa sampeyan mikir babagan topik iki? Apa sampeyan wis krungu babagan scarification wiji?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Rodrigo Principe ngandika

    Iki pisanan kanggo maca babagan kejutan termal. Mung 1 detik, apa sithik banget? Aku nyoba uga 10 detik. Ayo ndeleng apa sing kedadeyan =)

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Rodrigo.
      Ora, sadetik ora sithik. Coba pikirake yen sampeyan lebokake ing banyu sing umob. Sedetik luwih saka cukup kanggo nyuda wiji cilik, supaya bisa germin.
      Matur suwun!