Apa bedane wit ijo lan godhong?

Wit bisa ijo, deciduous, utawa semi-ijo

Bener, bisa dadi pitakon sing gampang banget dijawab, nanging… apa bedane wit rontog lan wit ijo? Kita asring mikir manawa sing sadurunge yaiku sing telanjang nalika musim gugur lan musim salju, lan sing terakhir tetep ijo ing taun lan saben taun. Iki ora kabeh bener, lan ing artikel iki aku bakal nerangake sebabe.

Ngerti prilaku spesies wit sing pengin digawa bali penting kanggo ngindhari masalah lan masalah. Lan salah sawijining prekara paling penting sing kudu dingerteni yaiku deciduous utawa abadi.

Wit deciduous

Ayo diwiwiti karo sing asale, yaiku wit-witan. Ing Hemisfer Lor kita cenderung mikir yen ing ngisor iki godhong ilang, nanging sing sejatine, kayata, ing Afrika, ana spesies, kayata Adansonia digitata, sing ilang nalika musim panas. Dadi, Kepiye ciri khas wit luntur?

Tanduran iki minangka tanduran sing ora ana godhong sajrone sawetara taun, yaiku musim gugur-musim salju, utawa nalika musim panas. Sebab yaiku cuaca: ing wilayah sing sedheng, sawise ngentekake sawetara wulan kanthi suhu dhuwur, mula bakal mudhun, mula ditindakake nganti godhong ora tahan; Kosok baline, ing wilayah sing garing, nalika musim panas bisa panas banget lan udan deres utawa udan, mula tanduran kudu njupuk tindakan darurat yen pengin ngirit banyu.

Tuladhane wit godhong

Sawetara wit godhong yaiku:

Hippocastanum Aesculus (kastanye jaran)

Chestnut jaran minangka wit godhong

El kastanye jaran yaiku wit liyane sing dhuwur. Udakara 30 meter, lan makutha kandhel lan jembar. Godhonge kasusun saka 5-7 leaflet ijo, sing tiba ing musim gugur.

Asale saka Pegunungan Pego lan Balkan, tahan frosts nganti -18ºC.

Acer pseudoplatanus (pisang palsu)

Acer pseudoplatanus diwasa

Gambar - Wikimedia / Willow

El pisang palsu Wit iki wit sing dawane 30 meter lan duwe mahkota sing jembar banget, digawe saka godhong ijo sawit. Wutah iki tuwuh kanthi alami ing Eropa tengah lan kidul, saengga seneng iklim sedheng kanthi frosts.

Ing kasunyatan, tahan nganti -18ºC. Nanging ya, ora kena tuwuh ing iklim tropis utawa subtropis, amarga kudu adhem supaya tuwuh kanthi apik.

Albizia julibrissin (akasia saka Konstantinopel)

Albulia julibrissin minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / AnRo0002

La akasia saka KonstantinopelUga dikenal minangka wit sutra utawa akasia kanthi kembang sutra, yaiku wit sing dhuwure 15 meter. Makutane kandhel, amba lan mbukak, kasusun saka godhong ijo bipinnate. Ing musim semi ngasilake kembang jambon.

Wutah iki tuwuh subur ing Asia Kidul-Wétan lan Wétan, lan ditandur ing kebon ing papan-papan sing iklim panas anget. Tahan kadhemen lan beku nganti -18ºC.

Kaisar Erythrina (Wit karang Afrika Selatan)

Krythra eritrina minangka wit sing rontog

Gambar - Wikimedia / JMK

El Wit karang Afrika Selatan minangka tanduran sing ilang godhong sadurunge mangsa garing yen iklim tropis, utawa tumuju musim gugur / musim salju yen sedang. Ndhuwur udakara 9 nganti 12 meter, lan duwe mahkota parasol, uga eri cendhak nanging kandel ing pang-pange. Ing musim semi ngasilake kembang abang.

Asale saka Afrika Selatan, nanging sanajan wis kabukten menarik banget kanggo papan-papan sing iklim rada adhem. Ndhukung nganti -7ºC yen frosts spesifik lan jangka pendek.

Ficus carica (wit anjir)

Wit anjir minangka wit godhong

Gambar - Wikimedia / Juan Emilio Prades Bel

La higuera, utawa sing luwih spesifik, wit ara Mediterania, yaiku wit utawa semak gedhe sing tekan 7-8 meter. Makutha kasebut mbukak banget, dibentuk dening godhong sing kasusun saka 3-7 lobus. Sajrone mangsa panas ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan, woh ara sing rasane legi.

Asale saka sisih kidul-kulon Asia, nanging ing wilayah Mediterania (sisih wétan lan kidul Semenanjung Iberia, lan ing Kapuloan Balearic) wis dadi naturalisasi lan budidaya kanthi apik saengga meh bisa diarani uga khas saka panggonan kasebut. Bisa tahan nganti es nganti 7ºC, uga mangsa garing.

Wit ijo

Evergreens, evergreens, yaiku sing mesthi ana godhong. Nanging ati-ati, iki ora ateges sampeyan mesthi duwe sing padha. Nyatane, sajrone taun sampeyan bakal ilang nalika entuk sing anyar. Amarga alasan iki, kadang ora pilihan sing apik kanggo nyelehake spesies perennial ing kolam renang, amarga dheweke bakal ngrusak malah luwih saka spesies sing asale.

Tuladhanipun wit cemeng

Sawetara evergreens yaiku:

acacia saligna (akasia biru)

Ndeleng saligna Acacia

Gambar - Wikimedia / Anna Anichkova

Akasia biru yaiku wit utawa wit cilik udakara 3 nganti 8 meter sing dawane mahkota godhong-godhongan, kanthi cabang-cabang sing nggantung sing katon hias banget. Godhonge linier, ijo tuwa. Ing musim semi, ngebaki akeh kembang kuning.

Asale saka Australia, lan tuwuh kanthi apik ing iklim sing anget lan sedheng, kanthi frosts nganti -7ºC.

Ceratonia siliqua (wit carob)

Wit carob ing lapangan

El wit carob Wit iku wit sing bisa nganti 10 meter, nanging umume ora ngluwihi 5-6 meter. Makutha kasebut bercabang, lan ngasilake godhong paripinnat ijo tuwa. Kembang mekar ing musim semi, lan woh-wohan kasebut kalebu kacang carob utawa kacang carob, sing ora liya yaiku polong kulit. Ing njero wiji, dilindhungi pulp gummy sing bisa dipangan.

Tuwuh kanthi alami ing Cekungan Mediterania, lan tahan frosts nganti -7ºC. Uga mangsa garing ora gawe piala.

Sitrus reticulata (mandarin)

Mandarin minangka wit cilik

Penting, kanggo njlentrehake manawa kabeh woh-wohan jeruk iku ijo, nanging kanggo dhaptar iki kita isih mandarin amarga cocog banget kanggo kebon lan pot cilik. Dawane udakara antara 2 lan 6 meter, lan makutane kandhel nanging ora ana eri. Godhong ijo peteng ing sisih ndhuwur lan luwih entheng ing sisih ngisor. Ing musim semi, kembang-kembang putih sing cilik lan gondho thukul, lan nalika musim panas, woh-wohan kasebut rampung mateng, sing dibunderake kanthi kulit oranye lan pulp utawa jus sing jus.

Asale saka Filipina lan Asia Tenggara, minangka wit sing becik kanggo tuwuh ing iklim sing panas, yen ana hawa salju iki nganti -7ºC.

Cupressus lusitanica (Cedar San Juan)

Tampilan saka Cupressus lusitanica

Gambar - Wikimedia / Sergio Kasusky ing Flickr

Cedar San Juan minangka konifer sing dhuwure 30 nganti 40 meter, kanthi batang lempeng lan kandel diameteripun nganti 2 meter. Iki ngembangake makutha kerucut, kanthi godhong ijo sing bersisik. Woh-wohan wiwit musim panas nganti musim salju.

Asal-usule saka Meksiko menyang Amerika Tengah, mula urip mewah ing iklim panas, uga ing wilayah kasebut frosts nganti -7ºC.

Pinus nigra (pinus ireng)

Pinus nigra minangka konifer sing tuwuh kanthi cepet

Gambar - Wikimedia / Jclopezalmansa

Pinus ireng, uga dikenal minangka pinus salgareño utawa pinus ireng, yaiku konifer sing tuwuh nganti paling dhuwur 55 meter, sanajan sing paling umum yaiku ora ngluwihi 20 meter. Godhonge katon ijo, dawa lan ijo tuwa. Ngasilake nanas cilik wiwit pungkasan musim semi nganti awal musim panas.

Asale saka Eropa, Asia Minor lan Pegunungan Atlas (Afrika Lor), iku wit gedhe sing tahan frosts nganti -18ºC.

Wit semi-deciduous utawa semi-ijo

Kanggo ngrumusake masalah, ana jinis wit liya sing ora cocog karo kategori ijo utawa asem, nanging duwe dhewe. Dheweke semi-deciduous, utawa semi-abadi, gumantung saka apa sing pengin sampeyan sebut. Dheweke sebagian ilang godhong ing sawetara taun, gumantung karo iklim utawa sipate dhewe.

Mangkono, contone, Brachychiton populneus cenderung endhog luwih utawa kurang saka separo godhonge ing mangsa adhem sawetara minggu, sadurunge ngembang. Ana liyane, kayata Delonix, sing sanajan ijo ing iklim tropis lembab, ing kahanan kasebut ana kahanan garing lan kurang adhem utawa adhem, mula tumindak semi-luruh.

Tuladhanipun wit semi-rontog / semi-ijo

Acer sempervirus

Semervirens Acer minangka wit sing urip ing Eropa

Gambar - Wikimedia / Lathiot

El Acer sempervirus Wit iki wit sing tekan 10 meter, kanthi batang sing diametere udakara 50 sentimeter. Godhonge sederhana utawa lobed, mengkilap ijo tuwa, lan cilik, dawane ora luwih saka 4 sentimeter. Kembangé uga cilik, kuning ijo, digantung lan thukul nalika musim semi.

Tuwuh ing sisih kidul-kulon Eropa lan sisih kidul-kulon Asia, dadi salah sawijining spesies maple sing paling cocog kanggo iklim panas-panas lan garing. Nolak nganti -18ºC. Iki bisa tumindak minangka perennial sing anget lan udan iklim.

Brachychiton populneus (wit botol)

Populisi Brachychiton minangka wit ijo

Gambar - Flickr / John Tann

El wit botol Yaiku wit sing dhuwure 10-12 meter, kanthi batang lempeng lan ora kandel (ukurane udakara 30-40 sentimeter). Makutha kasebut akeh dienggoni lanceolate dadi godhong ovate-lanceolate, ijo peteng sing padhang ing sisih ndhuwur lan peteng ing sisih ngisor. Iki bisa sebagian tiba ing musim salju. Sajrone musim semi, ngasilake kembang cilik lan abang.

Alam Australia, minangka tanduran sing tahan panas lan frost banget nganti -7ºC.

Delonix regia (flamboyan)

Flamboyan minangka wit ijo utawa semi diwasa

Gambar - Flickr / er Guiri

El flamboyan Yaiku wit sing dawane 12 meter, lan duwe mahkota parasol sing digawe saka godhong pinnate. Iki kalebu spesies sing apik banget, amarga ing musim semi ngasilake kembang udakara udakara 8 sentimeter, abang utawa oranye.

Habitat alami yaiku alas sing garing lan garing ing Madagaskar, mula bisa uga dianggep bisa asale; Nanging, ing iklim sing kurang angel bisa uga mung ilang godhong-godhongan. Yen iklim udan tropis, sing paling normal yaiku tumindak kaya perennial. Ora nolak es.

Ulmus parvifolia (Elm cina)

Elm Tionghoa semi-ijo

El elm cina yaiku wit sing tekan 20 meter. Duwe mahkota sing dienggoni godhong cilik, sederhana lan sulih, wernane ijo. Mekar nalika pungkasan mangsa panas, ngasilake kembang cilik, ijo, utawa putih utawa abang.

Asale saka China, Jepang, Korea (kalor Lor lan Kidul) lan Vietnam. Nolak nganti -18ºC.

Apa sampeyan ngerti bedane antara wit-witan lan kembang ijo?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   maik ngandika

    Aku seneng banget karo artikel iki babagan prekara sing kita anggep bener, nanging beda sejatine tanggepan lan teks iki nuduhake kanthi cetha