Jagad Bonsai

Wit maple minangka wit sing cocog kanggo digunakake bonsai

ing bonsai. Ngomong babagan kasebut yaiku mlebu ing jagad, nganti saiki, isih bisa diakses sawetara wong bejo saka sawetara negara ing Asia Wétan. Ana sing ngarani Seni, lan sing liya nglawan alam, nanging sing ora bisa ditolak yaiku tetanduran sing narik kawigatene kanthi cara liya.

Saiki, ngerti asal usul lan sejarahe luwih gampang tinimbang sadurunge, lan apa sampeyan ngerti paling apik? Sampeyan ora kudu ninggalake situs kasebut kanggo nemokake rahasia praktik iki (utawa akeh).

Apa sing diarani bonsai?

Bonsai minangka wit miniatur

Nanging supaya ora ana sangsi, kita bakal miwiti karo nerangake tegese tembung "bonsai". Saiki sejatine, kita cukup mbingungake apa sing diarani bonsai sejati karo apa sing diarani pra-bonsai utawa proyek bonsai, amarga ora kabeh tanduran sing ditandur ing nampan sing biasane disenengi bisa diarani.

Nyatane, aku dhewe wis ndeleng potongan anyar sing wis bosok ing sawetara nursery, sing ditandur ing nampan, didol nganggo label kanthi rega sing meh padha karo 'wit miniatur' sing sejatine. Ngelingi apa sing wis diandharake, yen kita pengin yakin manawa ana ing ngarepe, yaiku a penzai (kaya sing bakal kasebut ing China), sing kasebut ing ndhuwur kudu nduweni ciri khas kasebut:

  • Nduwe a gaya sing wis ditemtokake kanthi apik, sing bisa meh padha karo wujud lan tuwuh tuwuhan sing urip ing alam. Uga, profil tanduran kasebut segi telu.
  • El batang kenthel, Diameteripun 2cm utawa luwih, lan kerucut, luwih amba ing pangkal tinimbang ing sisih ndhuwur.
  • Wis pirang-pirang taun digunakake (paling ora 5, yaiku sing biasane dibutuhake kanggo menehi gaya).
  • Pangembangan cabang lan batang iku alami; yaiku, ora dipeksa. Kita ora ndeleng, contone, batang sing tuwuh terus banjur mlengkung kanthi landhesan.
  • Ukuran, bentuk lan warna nampan sing ditandur ora pati jelasMaksudku, iku apik banget, nanging tanduran kasebut tetep dadi tataran utama.
  • Bonsai menehi inspirasi kanggo katenangan. Pancen iki mesthi ora gampang digatekake, nanging yen sampeyan pungkasane seneng karo jagad iki, mengko bakal krasa feel.

Banjur apa sing ora Bonsai?

Adenium minangka tanduran sing padha karo bonsai

Aku arep ngakoni apa-apa marang sampeyan: rada angel yen aku mangsuli pitakon kasebut. Aku bakal menehi katrangan kenapa: ing jaman saiki standar sing ditemtokake guru pisanan wis ora… maneh. Kajaba iku, ana akeh tanduran sing bisa bonsai, utawa uga diarani kaya ngono. Nanging, isih lan kabeh, kita bisa ngucapake, dudu Bonsai ...:

  • Motong anyar sing wis bosok
  • Tanduran, bulbous
  • Wit kurma lan Cycas
  • Tanduran caudex (kayata ara-ara samun)
  • Wit-witan lan semak-semak kanthi batang sing tipis banget lan ora bisa digunakake
  • Telpon "bonsai njero ruangan»

Apa asal-usul lan sejarah… Art?

Saiki kita arep ngobrol babagan asal usul lan sejarah. Lan kanggo iki, kita kudu bali menyang wektu, udakara rong ewu taun kepungkur, ing endi Ing Tiongkok, para bangsawan lan masarakat ing masarakat kasebut wiwit nggarap wit lan semak ing wilayah kasebut kanggo njamin kalanggengan, soko sing dipercaya bakal entuk yen diwenehake menyang biksu Tao.

Tanduran iki istimewa banget kanggo wong Tionghoa, ora mung amarga makili jembatan antara gaib lan manungsa, nanging uga amarga niru alam. Sanajan rasane penasaran, dheweke ora kudu inspirasi, amarga tanduran gunung inggil ora tuwuh kaya tanduran ing sisih ngisor, amarga kahanan iklim ora kepenak tuwuh utawa dikembangake.

Nanging, untunge, ilmu babagan bonsai ora tetep ana ing China. Udakara 800 taun kepungkur sawetara wit kasebut dikenalake menyang Jepang, ing ngendi dheweke ditafsirake saka konsepsi Zen babagan "kaendahan sing abot banget."

Iki nggawe wit bisa digunakake kanthi tujuan makili lanskap, asring diiringi suiseki (watu kanthi wujud lan warnane ngelingake obyek utawa barang sing ana ing alam), tanduran aksen (tanduran cilik sing "nulungi" bonsai kanggo ngrampungake lanskap sing diwakili), lan / utawa kakemonos (poster kanthi lukisan utawa kaligrafi sing digantung ing tembok, vertikal).

Kepiye carane diklasifikasikake?

Pinus bisa dianggo bonsai

Bonsai diklasifikasikake miturut ukuran utawa gayane:

Miturut ukuran

  • sitik: yaiku sing ukurane kurang saka 5cm.
  • Mame: ukurane antara 5 lan 15cm.
  • shohin: ukurane kurang saka 25cm.
  • Komono: ukurane antara 15 lan 31cm.
  • Chumono: ukurane antara 30 lan 60cm.
  • omono: ukurane antara 60 lan 120cm.
  • Hachi-uye: ukurane luwih saka 130cm.

Miturut gaya

Ana macem-macem gaya, yaiku:

  • cuk: vertikal, kanthi batang lurus lan siluet segitiga.
  • moyogic: vertikal informal, kanthi batang sing mbebayani.
  • shakan: batang condong ora luwih saka 45º.
  • Kenya: utawa grojogan. Batang kasebut nguripake awake dhewe, lan pucuke ana ing sangisore pojok pot.
  • han kengai: separo air terjun. Pucuk trunk yaiku ing ndhuwur dhasar pot.
  • Fukinagashi: utawa kesapu angin. Kabeh cabang tuwuh ing sisih sing padha.
  • Neagari: oyot kena, biasane ing watu.
  • Bunjin: o Literati, bagine langsing, kanthi makutha sing meh ora ana. Asale saka Cina.
  • sokan: yaiku tanduran sing padha karo rong batang, sing siji kandel lan luwih gedhe tinimbang liyane.
  • Ikadabuki: yaiku gaya rakit, ing endi pirang-pirang cabang lair saka bagasi sing padha semi dikubur.
  • Yose-Ue: yaiku gaya alas. Nomer ganjil sing ditanam (kajaba mung ana loro), sing ditindakake miturut aturan triangularitas, kanthi individu lan klompok.
  • Kabudachi: iki minangka pirang-pirang log, lan bisa digunakake kaya alas.
  • hokidachi: yaiku gaya sapu. Cabang kasebut metu saka titik sing padha, lan disusun ing kipas munggah.
  • Sekijōju: wit siji utawa luwih ditandur ing bolongan watu.
Artikel sing gegandhengan:
Apa jinis bonsai sing ana?

Kepiye cara tuwuh bonsai?

Conifers pancen bonsai

Tumbuh bonsai bisa dadi pengalaman sing luar biasa, amarga, yen ditindakake kanthi apik, kita bakal rumangsa luwih tenang sing bakal mbantu urip luwih apik. Nanging ya, supaya ora ana masalah utawa, yen ana, bisa dirampungake kanthi kurang luwih, penting banget supaya tansah ana, mesthi lan mesthi ana (ngapura pengulangan, nanging sing pertama yaiku biasane lali) iki:

Sabar lan hormat

Pisanan sampeyan kudu nindakake tugas sing dibutuhake ing wektu sing tepat. Lan sing nomer loro, amarga yen sampeyan ora ngurmati wit utawa grumbul, yen ora ngurmati siklus alami, cepet utawa suwe sampeyan bakal entek, amarga ora ana tanduran sing bisa nindakake perkara kaya cepeting manungsa.

Wiwit diwiwiti, sampeyan bisa mikir babagan perawatan kasebut, yaiku:

  • Lokasi: yen bisa, kudu disimpen ing luar negeri. Sanajan miniatur, wit kasebut ana wit-witan lan semak-semak, lan nyatane, yen ditandur ing lemah, tuwuh kanthi dhuwur, miturut genetika, cocog karo dheweke.
    Mung spesies tropis lan subtropis sing tuwuh ing iklim adhem mbutuhake perlindungan ing musim salju, ing ruangan sing adoh saka sumber panas.
  • Substratum: Iku gumantung banget karo spesies sing tuwuh. Campuran standar sing apik banget yaiku 70% akadama kanthi 30% kiryuzuna, nanging yen sampeyan duwe Ficus, Ulmus utawa Zelkova, sing kuat banget lan bisa adaptasi, sampeyan bisa nandur ing gambut ireng sing padha karo perlite. Sampeyan duwe informasi luwih lengkap Kene.
  • Irigasi: mung nalika permukaan bumi wiwit asat banget, saben 1-3 dina (kadhang luwih) ing mangsa panas lan saben 3-4 dina suwene taun. Gunakake kaleng banyu kanthi bolongan sing apik, utawa jupuk botol plastik lan cucuk sawetara bolongan ing tutup kasebut.
    Yen bisa, irigasi banyu udan; lan yen ora, kanthi banyu tanpa jeruk.
  • Pelanggan: wiwit musim semi nganti pungkasan musim panas, kanthi pupuk khusus kanggo bonsai sawise indikasi sing kasebut ing kemasan. Sampeyan bakal nemokake ing toko khusus, utawa Kene.
  • Pruning: ana rong jinis:
    • Cubit: uga dikenal minangka pruning pangopènan. Iki kalebu mbentuk alon-alon bonsai, ngidini godhong 7-8 pasang lan ngethok 2-3 pasang. Pengisap uga kudu dicopot, kajaba digunakake kanggo nggawe alas.
    • Pruning formasi: yaiku salah sawijining jinis supaya diwenehi bentuk sing dikarepake. Disaranake ditindakake sethithik-sethithik (sajrone 2-3 taun), amarga energi sing digunakake tanduran kanggo pulih gedhe tenan, lan yen bisa dipangkas banget, bisa uga ora ngluwihi.
      Aja lali disinfeksi alat sadurunge lan sawise digunakake, lan kanggo nutup tatu nganggo tempel penyembuhan (sampeyan bisa nemokake Kene).
  • Wiring Diagram: mung yen prelu. Iki digunakake kanggo njupuk cabang menyang papan sing kita karepake, kanthi pitulung kabel bonsai khusus. Wis rampung ing antarane musim semi lan musim gugur, kanthi giliran dadi misahake pemisahan sing padha.
    Priksa kawat saka wektu kanggo wektu supaya ora nemplek ing cabang.
  • Transplan: saben 2 utawa 3 taun, gumantung karo spesies kasebut. Yen bisa, kabeh substrat dianyarake, lan oyote dipangkas sithik (volume kudu 1/3 luwih gedhe tinimbang volume makutha).

Tuku bonsai endi?

Yen sampeyan pengin tuku bonsai sejati, sampeyan Aku nyaranake menyang nursery utawa toko khusus kanggo produksi. Ing nursery "konvensional" sampeyan bakal nemokake akeh tanduran kanthi label kasebut, nanging sejatine ora mung proyek bonsai, utawa malah ora.

Sanajan ya, iku ora murah. Wit utawa shrub sing kerja pirang-pirang taun suwene regane € 40, lan bisa ngluwihi € 2000.

Nanging aja padha sumelang.

Wit cilik sing adol kanthi murah minangka bahan wiwitan sing apik. Dadi, yen sampeyan ora ngrencanakake menyang nursery saiki, iki sawetara (omongane, ora preduli, amarga para ahli uga ora setuju karo masalah iki):

Spesies Fitur Rega

Zelkova parvifolia

Elm Cina, proyek bonsai

Nggolek wit sing kuat sing cocog kanggo pamula? Sampeyan ora bakal nemokake kaya iki. Tahan frost, pruning drastis, lan penyakit.

Wis thukul ing njaba ruangan ing saindhenging taun, kanthi surya srengenge.

35 €

Entuk kene

ficus retusa

Proyek Ficus retusa bonsai

Wit cemeng sing apik banget lan mesthi bakal nambah kabungahan, amarga tahan uga frosts sing ringkih (nganti -2ºC).

Yen adhem banget ing wilayah sampeyan, sampeyan bakal butuh perlindungan.

24,90 €

Entuk kene

Olea europaea var. sylvestris

Proyek Acebuche bonsai

Zaitun alam bébas minangka wit sing cocog kanggo tuwuh ing iklim sedheng. Ijo ijo, lan tahan panas tanpa masalah angger ana banyu.

Wis thukul ing njobo, kajaba yen ana frosts sing signifikan ing musim salju.

37,50 €

Entuk kene

Lan kanthi iki kita rampung. Muga-muga sampeyan seneng karo apa sing sampeyan wis sinau babagan bonsai, lan sampeyan disaranake mlebu ing jagad kasebut 🙂.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)