Palmito, Chamaerops humilis

Chamaerops humilis

El Chamaerops humilis, salah siji saka rong spesies asli Spanyol bebarengan karo phoenix canariensisLontar multicaule ukuran dekoratif lan tahan banget. Ditanam ing kabeh wilayah iklim sedheng, lan ing kabeh jinis kebon, kalebu kebon cilik.

Iki minangka tanduran sing disenengi banget, sing nduweni macem-macem panggunaan sing menarik banget, lan katon apik ing endi wae.

Karakteristik humilis Chamaerops

Godhong humama chamaerops

Protagonis kita, dikenal kanthi jeneng populer margallón (utawa margalló ing Catalan), palmetto utawa kurma kurma, kalebu kulawarga botani Arecaceae. Iki asale saka Kapuloan Balearic, sing bisa ditemokake utamane ing Sierra de Tramuntana, ing Mallorca. Tuwuhe nganti udakara 4m (sanajan bisa tekan 10 kaya sing bakal dideleng ing ngisor iki), kanthi godhong kurma dipérang dadi pirang-pirang leaflet - saka 24 nganti 32-, lan umume ijo utawa bluish gumantung saka macem-macem. Petioles biasane duwe duri duri nganti dawa 3cm, warnane kuning.

Yaiku jinis dioecious, yaiku, ana sikil lanang lan wadon. Kembang kasebut katon diklumpukake ing antarane godhong-godhongan, lan ngasilake woh-wohan sing bentuk daging, bunderan utawa ireng nalika rampung diwasa, nalika musim gugur.

Ana telung jinis utama, yaiku:

  • Gunung berapi: sisih ngisor godhong ana lem, selebarane luwih amba, lan ora duwe duri.
  • Argentina: kanthi godhong biru, kanthi cenderung njupuk tunas basal.
  • cerifera: dheweke ngarani »Biru Palmito», amarga warna godhong biru-glaucous saka godhonge.

Kepiye carane ngrawat margallón?

Chamaerops humilis var. Argentina

Chamaerops humilis var. Argentina

Saiki sampeyan wis ngerti ciri-cirine, mesthine sampeyan bakal kepengin ngerti cara ngrampungake, bener? Ing ngisor iki kita bakal nerangake kanthi rinci babagan perawatan sing dibutuhake supaya sehat:

Lokasi

Lebokake telapak tangan ing njaba, luwih becik ing wilayah sing cerah utawa ing semi-shade (ing endi cahya luwih saka shade).

Ndhukung nganti -10ºC.

Irigasi

Yen ana ing pot kudu Kerep, siram nganti 3 kaping seminggu ing wulan sing luwih anget. Saliyane, yen disimpen ing kebon, mula kudu disiram asring banget sajrone taun kapisan; Wiwit kaping pindho, risikone bisa nyebar.

Transplan

Apa sampeyan pengin nandur ing lemah utawa ngganti pot, sampeyan kudu nindakake ing musim semi, sawise risiko frost liwati.

Lemah utawa landasan

Tumbuh ing kabeh jinis lemah, sanajan vegetasi luwih apik ing saluran pembuangan sing apik. Yen lemah cenderung duwe kompak, sampeyan bisa nyampur karo bal mutiara utawa lempung supaya oyot bisa tuwuh kanthi bener.

Yen wis ana ing pot, sampeyan bisa nggunakake medium sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite.

Pelanggan

Disaranake mbayar nalika musim semi lan musim panas. Gunakake pupuk khusus kanggo wit kurma, utawa pupuk organik cair, amarga sistem oyot bakal nyedhot luwih cepet lan efek bakal katon sawetara dina.

Pruning

Sampeyan ora prune pruning lontar. Mung godhong lan kembang sing wis garing sing kudu dicopot kanggo ngindhari hama.

Wabah lan penyakit

Weevil abang

Ferrugineus rhinchofor (wiji abang)

Sanajan margallón minangka telapak tangan sing tahan banget, sing biasane ora duwe masalah, nanging duwe telung mungsuh sing dituduhake karo kabeh tanduran kulawarga botani, lan yaiku: Weevil abang, ing paysandisia archon, lan jamur, ing antawisipun Phytophthora.

Weevil abang

Iki minangka weevil (serangga sing padha karo kumbang, nanging luwih dawa) larva dheweke nggunakake serat wit kurma kanggo nglindhungi awake dhewe lagi diwasa. Mula, langsung tanduran dadi kuning banjur mati.

Pisanan gejala sing bakal kita waca yaiku:

  • Tanduran bakal mandheg tuwuh.
  • Bisa tuwuh mekar nalika ora ana wektu.
  • Godhonge dadi kuning banjur garing cepet.
  • Kita bisa ndeleng serat kanthi mripat langsung.

Pangobatan sing paling efektif yaiku Imidacloprid sewulan, lan sabanjure karo Chlorpyrifos. Sampeyan kudu diobati ing musim semi lan musim panas. Oalah, sampeyan kudu ngerti manawa ana perawatan liyane, kaya sing dakkandhani item liyane.

paysandisia archon

Spesimen diwasa ora nyebabake kerusakan, nanging ulat kasebut nyebabake bisa digali galeri nganti 1m dawane ing bagasi. Dheweke mangan tunas tender saka wit kurma.

ing gejala sing bakal kita waca yaiku:

  • Lengkungan mripat wit kurma.
  • Katon bolongan metu ing bagasi.
  • Godhong nganggo bolongan bentuke kipas.

Pangobatan kasebut padha karo kasus ing lalut. Sampeyan uga dianjurake kanggo banyu kanthi ngarahake selang menyang mripat tanduran sajrone wulan anget; saengga ulat bakal klelep.

Jamur

Sanajan ora umum, yen banyu akeh banget utawa yen lemah ora duwe saluran sing apik, oyot bosok lan tanduran mati amarga jamur. Kanggo ngerti manawa wit kurma lara, ana prekara sing bisa ditindakake njupuk agul-agul paling anyar banjur gulung alon-alon. Yen gampang metu, iku amarga sampeyan nandhang serangan jamur.

Musuh jamur iki kanthi cepet nyerang jinis tanduran iki. Biasane, yen gejala pisanan dideteksi, kayata godhong kuning utawa tangkep tuwuh, umume telat. Mula, penyiraman sing berlebihan kudu dihindari, lan luwih becik menehi perawatan nyegah nganggo tembaga utawa belerang ing musim semi lan musim gugur.

Multiplikasi

Wiji chamaerops humilis

Kanggo duwe salinan anyar, sampeyan bisa nyebar wiji nalika musim semi. Sampeyan kudu ngresiki woh-wohan kanthi apik, lebokake ing segelas banyu sajrone 24 jam, banjur ing kanthong plastik nganggo segel hermetik sing bakal diisi karo vermikulit sing wis lembab.

Bakal germin ing 10 dina kanthi suhu antara 20 lan 30ºC.

Migunakake jantung klapa

Kelapa sawit sing larang regane iki ditanem regane hias, nanging uga kanggo woh-wohan lan tunas, yaiku eatables. Ing Afrika Lor, oyot uga bisa dipangan, amarga gula ana akeh.

Curiosities

Palm of Goethe

Apa sampeyan ngerti manawa jantung klapa bisa urip pirang-pirang abad? Nyatane, ing Padua (Italia) urip spesimen sing ditandur udakara taun 1585. Iki diarani "La palma di Goethe", lan dununge ana ing omah kaca khusus ing Gerbang Lor. Saiki gagange ukuran 10 meter. Dhuwur sing apik banget kanggo spesies iki.

El Chamaerops humilis Yaiku wit kurma sing katon apik ing kebon apa wae. Apa sampeyan duwe? 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Naomi ngandika

    Matur nuwun kanthi sanget kanggo kiriman sing jelas lan ilustrasi iki. Aku duwe jantung sawit ing mallorca lan wis pirang-pirang wulan aku golek solusi kanggo bintik-bintik foliar. Nyatane, salah sawijine wis seda lan mula liyane uga durung ngasilake woh-wohan. Aku nembe ngerti yen ana sikil lanang lan wadon !! dadi aku duwe "duda" ...

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Noemi.
      Sampeyan bisa uga duwe atrachnosis. Aku nyaranake ngobati fungisida (kanggo jamur).
      Greetings.

  2.   Marietta ngandika

    Aku duwe pot ing kebon gedhe. Dheweke umure 40 taun, dawane udakara rong meter, lan dheweke pengin ngerti manawa woh-wohan bisa dipangan utawa migunani. Aku nyopot supaya ora nyuda tanduran.
    Thanks,
    Marietta.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Marieta.

      Sampeyan ora prelu nyopot. Wit aren disiapake kanggo ngasilake woh, amarga, sejatine, salah sawijining fungsi utamane yaiku 'nggawe' generasi anyar, supaya keturunan bisa mbukak.

      Woh-wohan iku bisa dipangan, ya.

      Greetings.