Wit klapa (Cocos nucifera)

Godhong wit klapa pinnate

Sawetara wit kurma misuwur kaya ing Cocos nucifera. Godhong dawa lan pinnate sing dawa lan langsing dadi tanduran sing dikarepake banget, amarga wohe uga bisa dipangan. Nanging, budidaya ing njobo ruangane ora gampang yen swasanane ora kepenak, lan uga ing njero omah minangka tantangan sing asring ora bisa diatasi.

Lan supaya bisa sehat, ora mung mbutuhake ora ana frosts sawayah-wayah taun, nanging suhune kudu anget lan asor lingkungane dhuwur, yen ora bakal garing suwe. Amarga kabeh alasan kasebut, kita bakal crita kabeh babagan wit kurma sing megah nanging angel iki.

Asal lan ciri

Wit klapa minangka wit kurma tropis

Protagonis kita yaiku wit kurma sing jenenge ilmiah Cocos nucifera, nanging dikenal minangka wit klapa. Iki minangka tanduran sing asale saka pesisir tropis Asia utawa Amerika, nganti saiki durung jelas. Sing dingerteni yaiku saiki tuwuh kanthi alami ing loro bawana, ing wilayah sing nikmati iklim sing anget lan lembab sajrone rolas wulan taun iki.

Kanthi gampang bisa ngluwihi sepuluh meter, lan malah tekan 30m. Godhonge mencet lan dawa, dawa nganti 3-6m. Iki ngasilake kembang wadon lan lanang kanthi infloresensi sing padha. Sawise diserbuki, woh-wohan wiwit mateng, yaiku drupe bunder bobote 1-2kg. Batang kasebut cukup lancip, kanthi ketebalan diameter 40-50cm.

Umur umure 100 taun.

Macem-macem

Ana macem-macem jinis sing dibedakake karo warna klapa (kuning utawa ijo), nanging uga kanthi dhuwur. Contone:

  • Varietas raksasa: digunakake kanggo produksi minyak lan woh-wohan kanggo dikonsumsi seger. Antarane yaiku Raksasa Malaysia, Dhuwur Jamaika, India saka Ceylon, utawa Dhuwur Jawa.
  • Varietas kerdil: Iki digunakake kanggo ngasilake omben-omben rangkep, lan minangka tanduran hias ing kebon cilik. Sing paling populer yaiku Dwarf Malaysia.
  • Hibrida: ngasilake woh-wohan ukuran medium utawa gedhe, kanthi rasa sing enak. Sing paling akeh dibudidayakake yaiku MAPAN VIC 14, yaiku persilangan antara Dwarf Malaysia lan Panama Ndhuwur lan Kolombia.

Apa sing dadi perhatiane?

Wit klapa minangka wit kurma sing tuwuh cepet

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

  • Interior: mesthine ana ing ruangan sing akeh cahya alami, adoh saka draf (adhem lan anget) lan asor dhuwur. Sing terakhir bisa diasilake kanthi nyelehake gelas banyu, utawa nyemprot sedina sepisan mung sajrone musim panas (aja nganti suwene setaun amarga godhong bisa bosok).
  • njaba: tansah ing semi-shade, kajaba iklim anget tropis, ing taun sabanjure sawise tuku, sampeyan kudu mboko sithik lan mboko sithik srengenge.

Bumi

  • Pot kembang: landasan budaya universal dicampur karo perlite ing bagean sing padha.
  • Taman: lemah kudu subur, kanthi saluran sing apik. Bisa gritty.

Irigasi

Mbanyoni kudu asring, utamane nalika musim panas. Siram saben 2-3 dina ing mangsa panas lan saben 4-5 dina suwene taun.

Pelanggan

Sajrone musim sing saya akeh sampeyan kudu mbayar Cocos nucifera con pupuk ekologis sewulan sepisan. Sampeyan mung kudu eling yen diwenehi ing pot, pupuk iki kudu cair supaya lemah ora ilang kapasitas nyaring.

Pruning

Ora prelu. Sampeyan mung kudu nyopot godhong garing lan kembang sing layu.

Multiplikasi

Multiply dening wiji ing musim semi-musim panas. Cara kanggo nerusake yaiku:

  1. Sing pertama ditindakake yaiku entuk klapa sing sehat, yaiku sing ora empuk lan duwe telung titik germinasi utuh - warna ireng.
  2. Banjur, sampeyan kudu ngisi pot udakara 35-40cm kanthi diameter vermikulit sadurunge wis dibasahi banyu.
  3. Banjur, klapa diselehake ing tengah lan nutupi udakara setengah utawa kurang saka setengah karo vermikulit.
  4. Panci banjur dilebokake ing njaba kanthi srengenge kebak utawa ing omah cedhak sumber panas.
  5. Pungkasane, disiram supaya substrat ora ilang kelembapan.

Mangkene, bakal germinal udakara 2 wulan.

Panen

Klapa bisa ing tanduran wiwit 5 nganti 6 wulan miturut macem-macem. Dheweke kudu diklumpukake yen wis tekan ukuran pungkasan.

Rustitasitas

Ora tahan adhem utawa es. Suhu minimal kudu 18ºC utawa luwih dhuwur.

Apa gunane?

Wit klapa dhuwure bisa ngluwihi sepuluh meter

Ornamental

El Cocos nucifera Wit iku wit palem sing asri banget, saengga ora biasane ilang ing kebon tropis. Salah siji minangka spesimen terisolasi utawa klompok, katon apik banget.

Kuliner

Tanpa mangu-mangu panggunaan sing paling misuwur. Sawise dibukak, bagean putih sing seger dikonsumsi, lan saka klapa sing isih ijo, banyune diombe kaya wedang sing nyegerake.

Nilai nutrisi saben 100 gram kaya ing ngisor iki:

  • Karbohidrat: 15,23g
    • Gula-gula: 6,23g
    • Serat: 9g
  • Lemak: 33,49g
    • kebak: 29,70g
    • monounaturaturat: 1,43g
    • polyunsaturated: 0,37g
  • Protein: 3,3g
    • Vitamin B1: 0,066 mg
    • Vitamin B2: 0,02 mg
    • Vitamin B3: 0,54 mg
    • Vitamin B5: 0,3 mg
    • Vitamin B6: 0,054 mg
    • Vitamin B9: 24μg
    • Vitamin C: 3,3 mg
    • Kalsium: 14 mg
    • Wesi: 2,43mg
    • Magnesium: 32 mg
    • Fosfor: 11 mg
    • Kalium: 356 mg
    • Seng: 1,1 mg

Medicinal

Woh-wohan iki digunakake minangka diuretik, emollients, vermifuges y obat pencahar.

Wit klapa bisa thukul bebarengan

Apa sampeyan mikir babagan wit kurma iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.