Pir liar (Pyrus cordata)

pir cilik sing alam bébas

El Pirus cordata utawa pir liar Atlantik Dheweke kalebu kulawarga mawar (Rosaceae), sawijining kulawarga kulawarga amigdaloid, uga apel lan quince.

Genus Pyrus kasusun saka udakara 22 spesies sing ditemokake ing Asia, Eropa lan Afrika Lor, salah sijine kalebu Pyrus cordata, wit cemeng cilik, uga dikenal minangka pir liar, sing asring banget ing wilayah kanthi grumbul.

Karakteristik saka Pyrus cordata

wit gedhe sing wis lair ing alam bébas

El Pirus cordata Wit cilik yaiku wit ciri sing padha karo Pyrus bourgaeana sing umure bisa nganti 3 nganti 5 meter, sanajan ing lingkungan sing cocog bisa tuwuh luwih gedhe. Nduweni batang sing cukup kuwat lan fleksibel, kanthi kulit coklat abu-abu kanthi tampilan retak.

Kanthi cabang eri lan godhong godhong kanthi bentuk jantung ing pangkalane yaiku 2,5 nganti 3,5 cm kanthi ekstensi, oval, nuding lan ganti diatur. Godhong duwe rambut nalika sprout, nanging alon-alon ilang lan nalika diwasa ora duwe rambut. Spesies kasebut hermaphrodit, amarga duwe organ lanang lan wadon, polinasi kedadeyan amarga intervensi serangga.

Kembang

Kembang kasebut tuwuh antara wulan April lan MeiKembang kanthi kelopak cilik putih lan disusun meh padha. Woh-wohan saka tanduran iki sithik saka 1 nganti 1,5 cm lan wernane abrit.

Pir liar Atlantik tuwuh ing lemah lempung sing abot, ing wilayah sing cerah ing pinggir alas utawa ing pager. Kekuwatane nggawe toleransi polusi udara; asor banget lan macem-macem jinis lemah, yen mung subur kanthi subur; papan kanthi cahya sing garing lan garing. Umume urip ing dhuwur sing beda, saka segara nganti ketinggian udakara 1500 meter.

Asal

Tanduran iki asale saka Eropa tengah lan wetan, sanajan uga ana ing sisih kidul-kulon Asia. Kanggo dadi wit sing kuwat lan akeh oyotIki ditemokake ing saindenging Eropa wétan, tengah lan kulon, utamane ing Atlantik lan wilayah subatlantik ing antarane Negara Basque lan Brittany.

Budidaya lan perawatan

Nyebar pir alam bébas disaranake nalika wiji mateng ing musim gugur; germinasi ana nalika musim salju. Kanggo tanduran sing paling apik, bibit kudu dipotong lan nyebar ing wadhah saben, yen wis tekan ukuran sing cocog kanggo ditangani, mula luwih becik ditandur ing lingkungan sing adhem kanthi warna-warni sing bakal tetep setaun.

Tanduran pungkasan bakal digawe ing musim semi utawa awal musim panas taun ngarep. Wiji saka Pirus cordata dheweke ora asring banget, mula dheweke wis langka, sing nyebabake kabutuhan program pemulihan lan konservasi tanduran.

Nggunakake

cabang kebak pir cilik

Spesies iki ora duwe aplikasi utama. Nanging, digunakake minangka cantuman spesies wit pir liyane (dadi penting kanggo ngerti kapan nindakake cangkokan), kalorone Eropa lan Asia, kanggo entuk hibrida sing luwih produktif sing oyot duwe serapan luwih gedhe.

Ancaman

Iki minangka spesies sing wis ngejarke owah-owahan iklim sing kuat lan penekanan pager, sing ora dingerteni nyedhiyakake penyakit sing bisa mbebayani kelangsungan tanduran iki. Mula, wis dadi obyek kerja lan gaweyan kanggo ngupayakake konservasi lan panyebaran amarga nggambarake sumber daya genetik sing unik lan langka. Tanduran iki nawakake hibridisasi sing apik karo spesies pir liyane sing bakal diarepake asil sing apik.

Wit iki minangka bagean saka kulawarga Rosaceae, kanthi luwih saka 2.500 spesies lan luwih saka 90 genera, perwakilan kembang mawar Rosaceae minangka salah sawijining kulawarga angiosperma sing paling penting. Ya ora apa-apa klasifikasi tetep dadi bahan diskusi, taksonomi biasane cocog karo papat kulawarga sing didhasarake utamane karo jinis buah sing dimaksud, yaiku drupes (woh watu daging), kanthi woh-wohan sing kembang hypanthium dadi daging) utawa folikel (woh-wohan garing sing dibukak ing sisih siji.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.