Cuscuta

dodder

Dina iki kita bakal ngomong babagan jinis tanduran parasit sing biasane katon saben taun lan bisa mengaruhi tanduran. Umume ing wilayah kanthi iklim sedheng lan cenderung luwih akeh ing musim semi. Babagan babagan dodder. Iki minangka tanduran sing duwe macem-macem rasa penasaran lan prilaku nalika berinteraksi karo tanduran sing dadi parasit.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan dodder lan carane ngilangi.

Karakteristik utama

dodder parasit

Iki minangka tanduran sing bisa dingerteni kanthi gampang. Iki amarga nggawe jinis kusut kanthi batang tipis sing oranye, kuning lan abang. Batang iki ditekuk ing tanduran sing wis parasit. Godhongé ukurané cilik lan kandhungan klorofil sing sithik. Iki tegese ora bisa fotosintesis kanthi efektif. Dheweke duwe konsentrasi klorofil paling dhuwur yen isih cilik. Dheweke mung nggunakake supaya bisa germin lan ngasilake oyod kanthi ukuran sing luwih cilik banjur ilang.

Amarga ora bisa fotosintesis dhewe, gumantung saka tanduran liya kanggo nutrisi lan kaslametan. Mula, dianggep tanduran parasit. Biasane, yen ana tanduran liya, dodder gabung karo kabeh struktur sing diarani haustoria. Struktur kasebut mbantu dilebokake ing sistem pembuluh darah tanduran sing dadi parasit. Struktur sing padha uga mbantu supaya entuk nutrisi sing dibutuhake kanggo terus berkembang lan bisa urip ing lingkungan.

Yen kita analisa saka sudut pandang tani lan ngolah kebon, bisa dingerteni manawa dodder minangka jinis tanduran sing bisa ngasilake masalah serius. Yen dodder wiwit nggawe parasit kanggo tetanduran, kita bakal bisa nyuda panenan produktif. Mula, kita kudu sinau nyegah panyebaran tanduran iki lan bisa ngilangi sanalika bisa.

Siklus urip sing luwih sithik

Dodder dudu tanduran tartamtu, yen dudu genus sing ngemot udakara 150 spesies. Iki kalebu kulawarga Convolvulaceae lan dheweke duwe kulawarga dhewe-dhewe sing diarani Cuscutaceae. Salah sawijining spesies sing paling akeh ing kebon budidaya yaiku Cuscuta campestris. Iki minangka salah sawijining spesimen sing paling akeh nyebar lan agresif tumrap tanduran sing dawane parasit. Identifikasi kasebut rada angel amarga gumantung karo ciri infloresensi lan kembang kasebut.

Yen tanduran wis germin, bakal ngasilake oyod sing cendhak, abuh lan gagang sing tipis. Yaiku, mung bisa tuwuh nalika isih enom nganti bisa parasit tanduran liya. Bibit dodder entuk bentuk busur lan alon terus lan muter kanthi gerakan jarum jam. Kanggo nindakake rotasi iki, dibutuhake sinar srengenge. Kanggo nindakake iki, dheweke butuh klorofil sing dikasilake nalika isih enom. Sawise tanduran tuan rumah angsal, bisa tuwuh kanthi normal lan kanthi laju luwih cepet.

Bibit dodder biasane metu saka jerone ing antarane 1-5 sentimeter. Haustoria minangka struktur bentuk pointer sing bisa nembus lan nyambung karo sistem pembuluh saka tanduran tuan rumah. Mung siji spesimen spesies iki bisa nyebar nganti diameter 3 meter saben taun.

Tuwuh utamane ing klompok kembang sing bisa dadi putih, jambon lan kekuningan. Dheweke bisa ngasilake kapsul sing ngemot wiji coklat abu-abu kanthi tekstur sing apik. Mung bagean saka populasi wiji iki sing germinal taun kepungkur. Masalah karo wiji yaiku sawetara duwe tegument sing angel banget lan ora tahan karo oksigen lan banyu. Iki nyebabake germinasi ora kedadeyan.

Nanging wong liya, bisa uga suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya suwe saya oksigen lan banyu. Iki carane bisa germin ing kahanan lingkungan sing luwih disenengi.

Cara ngilangi dodder saka tanduran

Sawise dodder ngrusak tanduran liya, masalah iki bisa dianyari saben taun suwene ing panen kita. Iki bisa dadi masalah kinerja pertanian. Masalah utama kanggo tanduran parasit iki yaiku kabeh genus duwe distribusi ing saindenging jagad. Yaiku, bisa ngukur ing wilayah tropis kanthi iklim sing lembab, lan ing zona semi-garing lan wilayah sedheng. Ana ing iklim sedheng, ing endi palawija paling asring diserang.

Contone, India minangka salah sawijining wilayah sing spesies refleks dodder asring nyerang wit lan semak hias. Iki uga cenderung nyerang sawetara tanduran sing jamu. Salah sawijining spesies sing paling kena pengaruh yaiku macem-macem sayuran lan alfalfa. Ora mung panenan nyuda kualitas panen, nanging uga ngganggu mekanika pangembangan panen. Kabeh iki nambah biaya produksi panen.

Kanggo ngilangi dodder, ana macem-macem cara kontrol. Kita bakal nganalisa babagan apa:

  • Nyegah: Iki minangka salah sawijining cara paling murah sing bisa nyuda ngarsane Cuscuta ing tanduran. Amarga bisa nyebar saka siji peternakan menyang kebon liyane liwat ngolah kebon utawa panen saka kebon sing rame, luwih becik ditrapake pupuk saka kewan sing mangan jerami utawa pakan sing ora kena kontaminasi.
  • Pangobatan titik: dodder biasane katon ing dharatan lan wujud minangka tambalan sing terisolasi. Bisa diobati nganggo herbisida kontak, dipotong utawa dibakar. Sampeyan kudu dipikirake manawa tanduran ora ana hubungane langsung karo tanduran tuan rumah, mula ora bakal bisa urip dhewe.
  • Pangobatan lapangan lengkap: yen kita duwe tanduran umum, dibutuhake cara sing luwih agresif. Cara spot kudu dikombinasikake nalika nggunakake bahan kimia supaya bisa nyetel level kontrol.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan dodder.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.