Geotropisme

Geotropisme minangka reaksi alami saka tanduran

Apa sampeyan ngerti apa geotropisme? Iki minangka reaksi saka tanduran sing nggawe tuwuh lan tuwuh kaya; yaiku umume kanthi oyot mudhun lan gagang munggah.

Iki uga diarani gravitropism, amarga gravitasi duwe pengaruh gedhe marang tanduran (lan kasunyatane kabeh: makhluk urip, obyek sing ora duwe nyawa, ... kabeh). Nanging, Apa sejatine kalebu tropisme iki?

Apa sing diarani geotropisme utawa gravitropisme?

Ngandika kanthi tembung sederhana, geotropisme yaiku sing ngidini oyot lan batang ngerti tuwuh ing endi. Mula, sing biyene biasane tuwuh mudhun, yaiku menyang tengah bumi, lan gagang munggah, yaiku menyang srengenge.

Amarga iku, penting banget sajrone germinasi wiji, amarga kanggo miwiti urip, wiji kudu ana ing posisi sing bener; kanthi cara iki, bibit bakal bisa berkembang kanthi bener.

Jenis

Ana rong jinis:

  • Geotropisme negatif: yaiku salah sawijining batang sing ana, amarga iku sing tuwuh ing arah ngelawan gravitasi.
  • Geotropisme positif: iki diwenehi oyot, yaiku sing tuwuh menyang tengah gravitasi.

Kepiye cara tanduran ndeteksi gravitasi?

Geotropisme diwiwiti ing sel

Kanggo mangsuli pitakon iki, kita kudu ngomong babagan sel sayuran. Ing wong-wong mau dingerteni yen ana bagean, bisa uga amyloplas, sing ndeteksi akselerasi gravitasi mula, mula iku ndadekake sel bisa mlaku ing arah sing bener. Nanging apa amiloplas?

Iki minangka plastos sing ora duwe klorofil, mula ora duwe kapasitas fotosintetik, mula bisa menehi kontribusi kanggo ngasilake panganan, nanging granula pati kandhel banget. Butiran iki dipercaya bisa digunakake minangka statolit, yaiku, minangka organel sing pindhah ing sitoplasma kanggo nanggepi gravitasi (sitoplasma minangka cairan gelatin sing kasusun saka banyu lan uyah sing ngubengi inti sel).

Keterlibatan gen

Gen minangka kode informasi sing nggawe kita dadi sejatine: manungsa, tanduran, kucing, segawon lsp; nanging uga nuduhake umur pangarep-arep kita, yen kita rawan nandhang penyakit, lan liya-liyane. Genetika minangka jagad sing nyenengake amarga rumit; nyatane, kanggo menehi ide, butuh patang taun lan luwih saka 100 ilmuwan kanggo ngatur genom poplar ireng Virginia (Trichocarpa populus) miturut portal CORDIS.

Mula, yen pengin ngerti luwih akeh babagan pengaruh gravitasi ing tanduran, luwih becik kudu mriksa gen. Lan iku lagi wae ditindakake. Nganti saiki, wis ditampilake manawa sintesis RNA messenger (Iki minangka sing tanggung jawab mindhah kode genetik DNA saka inti sel menyang ribosom sing ditemokake ing sitoplasma), uga diarani SAURs (akronim sing asale saka RNA sing diatur kanthi tambahan auxin), dirangsang nalika ditambahake auxin (hormon tetanduran sing ngatur tuwuhing), kanthi geotropisme sing ana ing hypocotyls soybeans.

Artikel sing gegandhengan:
Hipokotil

Nalika tunas kacang biasane tuwuh, yaiku, vertikal, gen SAUR disebar kanthi simetris, nanging nalika tunas diselehake kanthi horisontal, distribusi iki bakal ganti kanthi cepet, konsentrasi ing setengah ngisor hypocotyl. Mangkono, gagang tuwuh tuwuh lengkungan sing tuwuh kanthi vertikal (Kene sampeyan duwe pasinaon, yen sampeyan pengin maca; Ya, nganggo basa Inggris).

Tuladhane geotropisme

Wit kurma thukul

Kita bisa nemokake conto mung metu saka omah: wit lan wit kurma minangka sawetara jinis tanduran sing bakal kita deleng kanthi becik. Batang, diarani stipe yen wit palem, tuwuh kurang luwih sakcara munggah, kanggo nggoleki sinar srengenge; oyod ing tangan liyane, kita ora bisa ndeleng kanthi mripat wiwit dikubur nalika tuwuh mudhun.

Kita uga bisa nyoba dhewe. Yen nyebar wiji lentil, ing pot cilik, dhiameter 5,5 sentimeter, kita ngenteni bibit kanggo oyot kanthi apik (yaiku, nganti bisa ndeleng oyot sing metu saka bolongan pembuangan) banjur kita lebokake pot, Sawise sethithik banget, kita bakal bisa ndeleng manawa tanduran mau tikungan munggah.

Apa sampeyan mikir babagan topik iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.