Melati musim dingin (Jasminum nudiflorum)

Jasminum nudiflorum minangka shrub sing gampang dirawat

Gambar - Wikimedia / NoJin

Apa sampeyan seneng melati? Yaiku tetanduran kanthi kaendahan sing luar biasa, gampang banget dirawat, nanging ana sawetara spesies sing luwih nengsemake tinimbang liyane, dudu amarga asile hias nanging amarga rustitasitas. Tuladhane yaiku Jasminum nudiflorum, tresna banget karo jumlah kembang sing thukul ing musim salju-musim semi, sanajan kadhemen bisa uga ana ing wilayah kasebut.

Sing paling apik yaiku bisa ditanam ing pot lan ing kebon, cilik, medium utawa gedhe. Dadi, tanpa ado liyane, ayo ndeleng apa sing dadi pangopènane.

Asal lan ciri

Jasminum nudiflorum minangka semak kebon sing apik

Imagne - Wikimedia / Vmenkov

Dikenal minangka mlathi mangsa, mlathi San Jose utawa mlathi kuning, yaiku semak pendakian sing pucet asale saka China. Ukurane bisa nganti ndhuwur ora luwih saka 3 meter, kanthi godhong pinnate ijo peteng disusun kanthi cara sing ngelawan.

Mekar ing musim salju lan nganti musim semi saka cabang tanpa godhong taun kepungkur. Kembangé cilik, dhiameter 1-2cm, warnane kuning padhang, lan sanajan ngetokake aroma sing nyenengake, kembang iki ora kuwat kaya kembang mlathi liyane.

Artikel sing gegandhengan:
Kapan melati mekar?

Apa sing dadi perhatiane?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, saranake sampeyan supaya ngrampungake kanthi cara ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing kudu ing njobo, ing srengenge kebak utawa ing semi-shade. Yen sampeyan manggon ing wilayah sing panas banget (kanthi maksimal luwih saka 30ºC lan minimal luwih saka 20ºC), mula bakal dijaga luwih aman saka srengenge.

Bumi

Gumantung:

  • Taman: ora nuntut, ngidinke watu gamping tanpa masalah. Nanging dheweke luwih seneng dadi sugih ing humus, lan kanthi saluran sing apik.
  • Pot kembang: isi karo medium sing lagi tuwuh universal (didol Kene) utawa nganggo mulch (didol Kene).

Irigasi

Jasmine musim salju mekar nalika musim semi lan musim salju

Gambar - Wikimedia / Salomé Bielsa

Frekuensi irigasi kudu biasa, ngindhari ekstrem. Ora bisa nahan kahanan garing, nanging uga ora ana banyu sing mbebayani, mula disaranake mriksa asor lemah. Kanthi cara iki, oyot bakal nampa banyu kapan wae dibutuhake banget.

Lan kanthi cara kasebut, aja udan godhong utawa kembang. Kajaba iku, penting yen sampeyan ngombe, sampeyan saestu banyu; Tegese, yen sampeyan tambah akeh banyu sing dibutuhake, yen ana ing pot, sampeyan bakal bisa ngerteni yen metu liwat bolongan pembuangan; lan ing sisih liyane, yen sampeyan duwe ing lemah, tambah minimal 7-10 liter.

Pelanggan

Saindhenging taun, nanging utamane ing musim salju lan musim semi, sampeyan bisa (lan menehi saran supaya sampeyan nindakake) mbayar sampeyan Jasminum nudiflorum con Pupuk organikWiwit cara iki sampeyan bakal duwe tanduran sehat sing bakal tuwuh kanthi kekuatan lan semangat, lan uga bakal ngasilake pirang-pirang kembang saben taun.

Kaya ngono, sampeyan bisa nggunakake kompos, guano, utawa liya-liyane sing bakal ditemokake ing tautan, nanging yen sampeyan duwe pot, gunakake pupuk cair kaya sing adol iki Kene, nderek indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut.

Multiplikasi

Multiply kanthi cuttings lan ngisep nalika musim semi. Kepiye cara nerusake ing saben kasus? Kita pitutur marang kowe:

Motong

Sampeyan kudu ngethok cabang kayu semi-hard sing ana godhong, impregnate pangkone agen rooting krasan utawa rooting hormon (didol Kene) lan tanduran ing pot kanthi gambut dilebokake ing njaba, dilindhungi saka srengenge langsung.

Kanggo ngindhari jamur, ora nandur tabur belerang (didol Kene) ing sadhuwure landasan.

Enom

Pengisep minangka tunas sing metu saka oyot, ing kabeh sisi tanduran. Kanggo misahake sampeyan kudu nggawe parit sak jerone 20cm, lan kanthi bantuan piso bergerigi sadurunge disinfeksi alkohol, potong lan copot saka lemah.

Banjur sampeyan mung kudu nandur ing pot utawa ing area kebon liyane.

Pruning

Melathi kuning dipotong sawise ngembang, kanthi semangat, kaya grumbul mawar. Aja wedi motong cabangé luwih saka separo; kanthi sampeyan bakal njaluk dheweke entuk sing anyar sing bakal tuwuh ing taun ngarep.

Mesthi wae, gunakake alat pruning kanggo disinfeksi sadurunge lan sawise digunakake, kanthi alkohol apotek utawa sawetara tetes mesin cuci piring. Gagal nglakoni bakal duwe risiko kena infeksi jamur, bakteri lan / utawa virus.

Hama

Cottony mealybug, hama sing bisa diduweni

Sampeyan bisa uga duwe ing ngisor iki:

  • Borers: ing njero batang lan cabang larva saka galeri Hylesinus sing digali, ngrusak tanduran. Ditambani nganggo insektisida tartamtu. informasi luwih lengkap.
  • Mealybugs: dadi cottony, jinis limpet utawa liya-liyane. Sampeyan bakal weruh ing godhong, utamane ing godhong sing alus. Dheweke diperangi karo insektisida anti-mealybug utawa karo bumi diatom (dosis sing terakhir yaiku 35 gram saben liter banyu). informasi luwih lengkap.
  • Cantáridas: iku kumbang, Lytta vesicatoria, sing duwe awak ijo sing dawa lan dawa sing ukurane 1-2 sentimeter. Godhong mlathi kadhang kala dipangan. Sampeyan ora prelu diobati umume, nanging yen sampeyan ndeleng manawa akeh, olesake bumi sing diatomasi.
  • Weevil: padha kaya kumbang saka genus Otiorrhynchus, warna peteng lan dawane 5 nganti 12mm. Nambani insektisida klorida, utawa bumi diatom.
  • Jasmine Piral: Uler Margaroth utawa moth Glyphodes unionalis dipangan ing godhong enom. Dheweke diolah nganggo insektisida adhedhasar belerang utawa tembaga.
  • Bor batang: ulat kupu Zeuzera pyrina padha mbukak galeri ing batang diameteripun 1cm. Werna kuning, lan tuwuh nganti 6cm yen wis gedhe.

Penyakit

Sampeyan bisa uga duwe ing ngisor iki:

  • Cilik: umume mengaruhi godhong sing paling enom, sing ditutupi bintik coklat lan garing. Diobati nganggo fungisida. informasi luwih lengkap.
  • ROOT bosok: bisa kedadeyan yen lemah asor banget utawa subur banget. Ngontrol risiko lan, kanthi cara nyegah, bisa diatasi nganggo fungisida ekologis saben wulan.
  • Tuberkulosis: cabang katon kutil utawa tumors sing diasilake bakteri Pseudomonas savastanoi. Nular banget (ing antarane tanduran), mula kabeh bagean sing kena pengaruh kudu dikethok lan dibakar.

Tanduran utawa transplantasi wektu

El Jasminum nudiflorum ditandur ing musim gugur yen swasana entheng, utawa pungkasan mangsa salju. Yen wis diwenehi ing pot, sampeyan kudu transplan nganti luwih gedhe saben rong utawa telung taun.

Rustitasitas

Nolak frosts nganti -17ºC, nanging ing iklim panas ora tuwuh kanthi apik, amarga kudu adhem suwene sawetara minggu supaya bisa kembang.

Tampilan Jasmine Kuning

Gambar - Wikimedia / Hanson59

Apa sing sampeyan pikirake babagan melati kuning?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Cyril Nelson ngandika

    menarik

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun, Cyril. 🙂