Jinis alas

jinis alas

Kumpulan biome sing nyebar ing saindenging planet iki ngasilake ekosistem sing bisa urip. Ana macem-macem jinis alas sing duwe unsur biotik lan bisa dadi tuan rumah keanekaragaman hayati akeh ing sawijining ruangan. Antarane beda jinis alas kita duwe alas sedheng, tropis, deciduous, evergreen, boreal, lan liya-liyane. Saben wong duwe ciri khas sing beda karo liyane. Hutan penting banget kanggo level planet amarga kalebu karbon dioksida lan produksi sumber daya alam lan urip.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti yaiku macem-macem jinis alas, karakteristik lan pentinge.

Karakteristik utama

alas konifer

Sadurunge njlentrehake macem-macem jinis alas, kudu dingerteni alas kasebut. Iki minangka bioma terestrial sing dadi akehe ekosistem lan bisa duwe keanekaragaman hayati sing luar biasa. Ana macem-macem alas gumantung saka dununge lan komposisine. Ing sawetara kita nemokake akeh wit, semak lan jinis vegetasi liyane. Sampeyan uga bisa nemokake akeh spesies kewan lan liya-liyane kayata bakteri lan jamur.

Nalika nganalisa ekosistem, kita kudu ndeleng unsur-unsur sing ana. Ing tangan siji, kita duwe unsur biotik lan liyane abiotik. Pisanan yaiku unsur-unsur sing nduweni urip. Dheweke minangka elemen sing saling interaksi lan mbentuk serangkaian sesambungan slamet ing antarane spesies. Unsur abiotik yaiku unsur sing kurang urip lan dadi agen geologis kayata watu lan bumi, banyu lan hawa, lan liya-liyane. Gumantung karo karakteristik macem-macem jinis alas, kita bisa nemokake biodiversitas luwih utawa kurang. Contone, ora padha karo keanekaragaman hayati sing bakal kita tingali ing alas boreal kaya ing alas tropis.

Yen fokus ing asal-usul karakteristik alas, mula kudu ana iklim. Iklim minangka faktor penentu utama pangembangan spesies flora lan vegetasi sing wiwit berkembang. Saka vegetasi ana produksi utama ing ekosistem. Kita elinga yen rantai panganan duwe tautan sing beda-beda lan utamane produksi utama. Gumantung saka iklim, garis lintang, godhong-godhongan, meteng, intervensi manungsa lan pengaruh lingkungane, ana macem-macem jinis alas. Ayo deleng apa sejatine:

Jinis alas miturut iklim lan garis lintang

alas subtropis kanthi udan deres

Alas Boreal

Alas iki dikenal kanthi jeneng taiga lan alas sing ditemokake ing sisih lor planet iki. Dheweke minangka wilayah sing alas luwih adhem. Suhu umume antara 20 derajat maksimal lan -60 derajat minimal. Alas boreal disebarake ing wilayah sing akeh sing ngenggoni bagean saka pirang-pirang negara gedhe kayata Alaska, Norwegia, Kanada, Finlandia, Swedia lan Rusia.

Tanduran utama ing alas iki utamane Gil sing luwih akeh. Ing kene kita duwe pinus, cemoro lan kewan kayata elk, bruwang coklat, reindeer, manuk hantu, lynx boreal, ospreyantara liya.

Alas sedheng

Yaiku alas sing beda-beda miturut iklim lan garis lintang sing ana ing endi. Ing iklim sedheng, jinis alas iki ditemokake lan kalebu dhaerah-dhaerah, sanajan ditemokake ing kaloro hemisfer, luwih akeh ing sisih lor. Nemen banget amarga duwe suhu moderat lan udan deres. Umume kewan gedhe duwe katrampilan hibernasi. Kewan liyane migrasi menyang wilayah sing luwih anget kanggo nggawe musim anakan.

Dheweke duwe ciri khas duwe lemah sing subur, subur kanthi panutup vegetasi sing kandhel lan tingkat asor sing dhuwur. Kabeh kahanan lingkungan kasebut luwih milih pangembangan humus sing dadi pupuk organik kanggo pangembangan flora lan vegetasi.

Alas alas subtropis

Dheweke rada anget lan suhu rata-rata 22 derajat. Dheweke cedhak karo wilayah tropis lan ing njero vegetasi biasane luwih gedhe lan bisa uga duwe godhong jembar. Dheweke duwe curah udan deres sajrone taun lan musim kasebut ditandhani banget. Kita bisa ndeleng alas pinus, alas godhong, alas subtropis lan alas garing subtropis.

Alas tropis

Iki minangka salah sawijining jinis alas miturut garis lintang. Bisa ditemokake ing loro hemisfer ing zona tropis. Minangka salah sawijining suhu paling panas lan paling udan amarga suhu sing dhuwur. Suhu rata-rata udakara 27 derajat saben taun. Kita bisa nemokake, miturut wilayah kasebut, sawetara subtipe alas tropis:

  • Alas tropis lembab utawa udan. Uga dikenal minangka alas udan
  • Alas tropis garing.
  • Alas monsun.
  • Alas basah utawa alas banjir
  • Mangroves

Jinis alas miturut godhong-godhongan

macem-macem jinis alas miturut godhonge

Jinis alas kasebut dipérang miturut jinise godhong. Ayo deleng apa sejatine:

  • Alas ijo: Yaiku sing duwe godhong ijo lan dijaga kanthi manual.
  • Alas gundhul: Dheweke minangka alas sing misuwur amarga duwe wit sing luntur. Iki tegese godhong tiba sawetara kaping taun lan thukul maneh ing wong liya.

Jinis alas miturut vegetasi

Kajaba godhong uga bisa diklasifikasikake gumantung karo wit-witan sing ana ing alas iki:

  • Alas konifer: Hutan jinis iki biasane ditemokake ing wilayah taiga lan katon apik amarga suhu sing luwih murah. Wit utama sing ana ing wilayah kasebut yaiku pinus lan cemara. Kaloro wit kasebut kalebu kulawarga coniferous lan dijenengi amarga tuwuh ing bentuk kerucut.
  • Alas sing subur: dheweke dikenal duwe tanduran sing akeh banget lan kandhel. Sawetara alas iki minangka alas lan wit sing godhonge amba banget. Dheweke dipérang dadi alas garing, alas montane, alas montane, alas lembab lan nimbosilva.
  • Alas campuran: nggabungake rong jinis sadurunge.

Miturut derajat intervensi lan pengaruh manungsa

Kita uga bisa nggolongake macem-macem jinis alas miturut tingkat intervensi sing ditindakake manungsa lan karusakane. Ayo deleng apa sejatine:

  • Alas utama: manungsa durung melu campur lan pancen alamiah. Biasane kalebu klompok ruang alam sing dilindhungi sing ngreksa keragaman hayati.
  • Alas antropogenik: dheweke wis ngalami macem-macem pengaruh lan bisa uga ora artifisial.

Saiki kita bakal ndeleng apa sing miturut pengaruh lingkungan:

  • Alas utama: padha babar pisan alami. Ing kene manungsa durung melu-melu.
  • Alas sekunder: manungsa wis melu intervensi kanggo ngekstrak sumber daya alam. Mengko dheweke wis diramal maneh.
  • Alas gaweyan: Dheweke digawe dening manungsa lan kehutanan lagi ngupayakake.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan macem-macem jinis alas lan klasifikasi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.