Apa jinis wit ing jagad iki?

Ana wit-witan sing tuwuh akeh meter

Ana jinis wit apa? Ing jagad sing kita urip, ana ewonan spesies tanduran iki, sing bok manawa bisa diklasifikasikake kanthi macem-macem cara: miturut godhong sing ana, gumantung saka papan asale, kanthi ngetrapake genus sing dadi. .. lan sapanunggalane dawa dll.

Ngerti manawa kudu dadi sebab kabungahan, amarga manungsa gumantung, luwih gedhe utawa kurang. Lan aku ora mung ngomong babagan oksigen sing diusir godhong nalika fotosintesis, nanging uga amarga iyub-iyub lan, ing pirang-pirang kasus, panganan sing disedhiyakake. Dadi, golekana.

Apa kuwi wit?

Wit-witan minangka tanduran gedhe

Sanajan kita kabeh ngerti cara ngenali wit nalika ndeleng, luwih-luwih yen ukurane tartamtu, mula uga ragu-ragu. Lan, ana tanduran tartamtu sing isih dianggep minangka wit, sanajan kasunyatane wis kabukten manawa ora ana gandhengane.

Kanthi ngelingi iki, lan supaya ora ana kebingungan, kudu dingerteni wit minangka tanduran kayu, biasane kanthi siji batang, sing cabang saka dhuwur tartamtu (Bakal gumantung karo spesies: sawetara nindakake saka rong meter, liyane saka limang, liyane ana enem ...) lan sing duwe dhuwur total luwih saka limang meter.

Beda karo tanduran liya, wit kasebut duwe sing diarani tuwuhan sekunder, sing ngidini bisa nglukis gedhe kaya sing diandharake dening genetika. Iki bisa uga amarga kayu, khusus kambium (lapisan sing ana ing mburine kulit), sing tuwuh saya suwe saya suwe saya suwe, nganti ukuran pungkasane.

Nanging banjur apa Dudu wit?

Wit kurma dudu wit-witan

Wit palem, sanajan ukurane, ora bisa dianggep wit: iku suket gedhe.

Wit-witan minangka tanduran dicotyledonous. Iki tegese rong kotiledon tuwuh ing wiji, sing nalika germin bakal dadi rong godhong primitif pisanan. Nalika tuwuh, cincin taunan dibentuk, yaiku cincin sing bisa dideleng nalika ngethok cabang utawa batang. Nanging saliyane iku, kembang biasane ukurane gampang dideleng, biasane kasusun saka 4 lan 5 kelopak.

Nanging ana sawetara tanduran sing padha karo protagonis, nanging dudu: ing monocots. Conto sing jelas sing bola-bali dibukak yaiku wit kurma. Wit palma ora mung dudu wit, nanging minangka megaforbia (suket raksasa) lan, mula, nalika ngencokake siji cotyledon katon. Kembang telapak tangan iku cilik, mesthi diklompokaké ing kembang empuk sing kurang luwih, lan oyoté dangkal.

Artikel sing gegandhengan:
Bedane tanduran monocotyledonous lan dicotyledonous

Ana pirang-pirang jinis wit apa?

Ing saindenging jagad iki ana luwih saka 60 ewu spesies wit

Agak angel dingerteni persis pirang-pirang jinis wit, amarga planet iki akeh banget, lan sanajan pedunung manungsa padha apik tenan, mula aja lali yen kita lagi alas lan alas alas, lan ing sisih liyane, asring banget spesies anyar.

Sanajan mangkono, klompok peneliti, khusus, setengah ewu, wis nggawe katalog umum pisanan sing diarani Panelusuran GlobalTree. Iku kalebu 60.065 spesies wit-witan ing saindenging jagad, sawetara sing bakal nambah nalika investigasi saya maju.

Dhaptar wit kanggo kebon

Ana macem-macem jinis, saengga ora bisa golek spesies sing cocog kanggo kebon kita. Yen sampeyan ora ngandel, iki conto:

Godhong Gulung

ing Wit godhong ringkih Yaiku wong-wong sing ilang rwaning ing wektu tartamtu taun, amarga musim panas lan panas banget, utawa amarga hawa adhem lan / utawa es wis cedhak.

Acer

Acer pseudoplatanus diwasa

Acer pseudoplatanus

Wit maple minangka wit-witan asli lan semak-semak utamane saka belahan langit sisih lor sing ditandai karo godhong lontar sing luwih kurang. Sawetara, kaya Acer pseudoplatanus o pisang palsu, umure bisa nganti 30 meter, kanthi mahkota diameter 6-7 meter. Kembangé cilik banget, dawane 1 nganti 6mm, warna putih lan / utawa jambon.

Dheweke tahan es nganti -18ºC.

Aesculus

Tampilan hippocastanum Aesculus

Hippocastanum Aesculus

Aesculus minangka wit - lan sawetara shrubs - asli saka zona sedang ing belahan langit sisih lor. Spesies sing paling misuwur yaiku Hippocastanum Aesculus o Chestnut jaran, tanduran sing tuwuh nganti 30 meter kanthi mahkota udakara 6-7 meter diameteripun. Kembangé diklompokaké ing kembang putih utawa abrit, gumantung saka macem-macem.

Dheweke tahan es nganti -18ºC tanpa masalah.

Bauhinia

Wit Bauhinia

Bauhinia minangka wit sing dikenal minangka wit anggrek kanggo ngasilake kembang sing mesthi ngelingake anggrek. Dheweke asring diarani sikil sapi, urapes, utawa gadhing gunung. Dheweke tuwuh antara 5 lan 15 meter, gumantung saka macem-macem.

Dheweke tahan frosts sing ringkih nganti -7ºC.

Artikel sing gegandhengan:
Jempol unta utawa Bauhinia, wit kanthi kembang paling hiasan

Cercis

Wit cercis siliquastrum

Cercis siliquastrum

Cercis minangka wit sing asale ing belahan langit sisih lor sing tekan dhuwur antarane 6 lan 20 meter gumantung karo macem-macem. Sing paling misuwur yaiku Cercis siliquastrum, yaiku tanduran sing cocog kanggo kebon cilik sing duwe iklim sedheng utawa anget, amarga umume ora ngluwihi 6m, mula kabeh bisa nolak pruning kanthi apik.

Dheweke tahan es nganti -18ºC.

Evergreen

ing wit cemara yaiku sing tetep ijo. Nanging aja salah mikir yen ora bakal ilang godhonge, amarga ora kaya ngono. Apa sing kedadeyan yaiku sampeyan padha tiba ing saindhenging taun minangka anyar muncul. Ana tanduran sing, amarga kondhisi papan dununge, bisa dijaga pirang-pirang taun banjur nyelehake, nanging kalebu kasus sing luar biasa, umume iklim sing adhem banget.

Cedrus

Cedrus atlantica 'Glauca' ing kebon

Cedrus atlantica 'Glauca'

Cedars minangka konifer sing asale saka Afrika Lor, Timur Tengah, lan Himalaya ditondoi kanthi ukuran gedhe sing bisa digayuh (dhuwure nganti 40 meter, kanthi kanopi nganti 8m). Senadyan mangkono, dheweke ditandur kanthi wiyar ing kebon gedhe, amarga tanduran kasebut ngucapke matur nuwun banget lan regane hiasan banget.

Dheweke tahan nganti -18ºC.

Citrus

Jeruk retikulata utawa wit mandarin ing kebon

Sitrus reticulata

Jeruk minangka jinis wit-witan utawa wit-witan, woh-wohan sing akeh banget, asale saka Asia tropis lan subtropis. Klompok iki kalebu tanduran sing kondhang lan populer kayata Jeruk x sinensis (Wit jeruk), Jeruk x limon (linglang Wit), Sitrus maksima (jeruk bali cina), utawa Medica jeruk (jeruk). Dheweke tuwuh antara 5 lan 15 meter, lan ngasilake woh-wohan, akeh sing bisa dipangan, sugih ing vitamin C lan asam sitrat.

Dheweke cocog kanggo kebon cilik, lan uga kanggo pot. Mesthi wae, tahan frosts sing ringkih nganti -4ºC.

Olea

Olea europaea, dikenal minangka wit zaitun

Olea europaea

Iki minangka jinis wit-witan sing asale ing wilayah sing panas lan tropis ing Eropa kidul, Afrika, Asia kidul, lan Australasia. Udakara 6 nganti 18 meter, kanthi bagasi sing biasane kandel. Spesies sing paling populer yaiku Olea europaea (wit zaitun), amarga ngasilake woh-wohan - zaitun - sing bisa dipangan, lan uga tahan garing banget amarga asale saka Mediterania.

Dheweke tahan frosts sing ringkih nganti -7ºC.

pinus

Pinus radiata

Pinus radiata

Pinus minangka konifer saka belahan bumi sisih lor sing tuwuh ing antarane 10 lan 25 meter. Akeh wong sing dibudidayakake kanggo kaendahane uga kanggo kacang cemara, kayata Pinus pinea utawa pinus watu. Iki minangka tanduran sing butuh akeh ruangan, amarga oyot akeh (udakara 10 meter utawa luwih kanthi horisontal).

Dheweke tahan es nganti -18ºC.

Lan kanthi iki kita rampung. Apa sing sampeyan pikirake babagan wit kasebut? 🙂


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.