Jubaea chilensis

Jubaea chilensis minangka wit kurma sing tuwuh alon

La Jubaea chilensis Wit iki minangka wit kurma sing tuwuh alon-alon, nanging apik banget lan pedesaan, muga-muga bisa diwenehi kesempatan ing saben kebon, medium utawa gedhe. Godhong pinnate duwe keanggunan wit kurma tropis, lan wite, sanajan kandel, apik gayane.

Pangopènan sing gampang digawe dadi salah sawijining spesies sing paling apik, amarga kanthi perawatan minimal, kita bisa duwe tanduran sing spektakuler. Apa sampeyan pengin ngerti apa sejatine?

Asal lan ciri

Jubaea chilensis urip ing pegunungan

Protagonis kita yaiku sawit sing asale saka kidul Amerika Selatan, ing endi endemik ing wilayah cilik ing Chili tengah sing cocog karo Wilayah Coquimbo, Wilayah Valparaíso, Wilayah Metropolitan Santiago, Wilayah O'Higgins lan ing Wilayah Maule. Jeneng ilmiah yaiku Jubaea chilensis, lan dikenal kanthi jeneng umum Chilean, kurma madu, klapa, kaleng utawa lilla.

Ndhuwur 30 meter, kanthi batang kandel sing digawe saka serat sing bisa kenthel nganti 1,3 meter ing dhasar. Godhonge pinnate, dawane 3 nganti 5 meter lan kasusun saka leaflet linier-lanceolate kanthi sisih ngisor glaucous lan ukurane nganti 0,60m. Kembang kasebut diklumpukake ing infloresensi interfoliar sing dilindhungi spathe, lan unisexual. Woh wernane kuning lan ukurane udakara limang sentimeter nalika mateng.

Nduwe tingkat pertumbuhan sing alon banget, tuwuh maksimal 20 sentimeter saben taun tekan 6 meter kanthi umur 40 utawa 50 taun.

Apa sing dadi perhatiane?

Cesilia Jubaea bisa dhuwure luwih saka sepuluh meter

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake sampeyan menehi perawatan kasebut ing ngisor iki:

Lokasi

La Jubaea chilensis iku wit kurma sing kudu diselehake ing njaba, kanthi srengenge kebak. Ora duwe oyot sing invasif, nanging supaya bisa duwe pembangunan sing apik kudu ditandur paling ora 2 utawa 3 meter saka lemah, omah, lan liya-liyane.

Bumi

  • Taman: tuwuh ing kabeh jinis lemah anggere duwe saluran sing apik. Yen lemah ing tanah sampeyan ora duwe kapasitas saringan banyu sing apik, gawe bolongan 1m x 1m banjur dicampur karo perlite (sampeyan bisa entuk Kene) ing bagean sing padha.
  • Pot kembang: bisa disimpen pirang-pirang taun ing pot kanthi medium sing tuwuh universal (sampeyan bakal bisa adol Kene) dicampur karo 30% perlite.

Irigasi

Yaiku wit kurma sing ora ngidinke banyu toya. Adaptasi kanggo urip ing wilayah kanthi iklim Mediterania, sing ditandhani musim panas lan panas sing panas banget, mula ora perlu disiram akeh, yen oyote bakal bosok langsung. Mangkono, Disaranake banget supaya mriksa kelembapan lemah, kayata nindakake sawetara perkara ing ngisor iki:

  • Gunakake meter kelembapan digital: yen sampeyan wis dipasang, mula bakal diwartakake manawa teles ing lemah sing wis kontak karo meter kasebut. Supaya luwih dipercaya, penting sampeyan lebokake maneh nanging luwih cedhak / cedhak karo tanduran.
  • Gosok udakara 10 sentimeter ing saubenge wit kurma: lemah ing lumahing cepet banget garing, nanging lemah sing ana ing sangisore ora. Mula, ora ana sing luwih becik tinimbang ndhudhuk sithik ing saubenging tanduran kanggo ndeleng yen wis udan tenan utawa ora.
  • Timbang pot yen wis disiram lan maneh sawise sawetara dina: iki mung bisa ditindakake nalika tanduran isih enom, nanging amarga lemah garing bobote kurang saka udan, iki bakal dadi pandhuan kanggo ngerti kapan kudu ngombe lan nalika ora.

Pelanggan

Wiwit awal musim semi nganti musim panas (sampeyan uga bisa musim gugur yen sampeyan urip ing iklim sing entheng) kudu dibayar pupuk ekologis, sewulan sepisan. Saka pengalaman, aku menehi saran supaya sampeyan nggunakake guano, amarga sugih nutrisi lan efektifitas cepet banget. Sampeyan bisa cair (kanggo pot) Kene lan bubuk Kene.

Multiplikasi

Woh-wohan saka cabai Jubaea dibunderaké

La Jubaea chilensis multiplies dening wiji ing spring. Langkah-langkah kanggo tindakake yaiku:

  1. Sing pertama ditindakake yaiku nyelehake ing gelas nganti 24 jam. Sing tetep ngambang bisa dibuwang amarga ora bisa urip.
  2. Banjur pot diisi karo medium sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite, lan disiram.
  3. Sabanjure, wiji dilebokake kanthi misahake udakara limang sentimeter ing antarane, lan ditutupi lapisan substrat sing cukup kandel saengga ora langsung kena srengenge.
  4. Pungkasane, disiram maneh, wektu iki nganggo sprayer, lan pot dilebokake ing njaba, kanthi srengenge kebak.

Dheweke bakal butuh wektu suwe kanggo germin: wiwit 4 wulan nganti setaun.

Wabah lan penyakit

Cukup tahan, nanging luwih-luwih nalika isih enom bisa kena pengaruh:

  • Mealybugs: dheweke bisa dadi cottony utawa limpet-like. Dheweke mangan SAP saka godhong, nanging bisa dihindari kanthi insektisida anti-mealybug.
  • Belalang lan walang: padha dipangan ing godhong. Bisa nyingkiri kanthi obat kasebut.
  • Jamur: yen disiram kakehan bakal katon. Sampeyan kudu ngontrol risiko lan ngobati fungisida yen wis kurang banyu.

Rustitasitas

Tahan kadhemen lan frost uga nganti -20ºC. Uga tahan suhu nganti 35-38ºC.

Apa gunane?

Kajaba digunakake kanggo hiasan, duwe kagunaan liyane:

  • Kulit buah bisa dipangan. Bisa dipangan seger nanging uga bisa digunakake ing manisan.
  • Kanthi godhong mau biasane digawe omah ing sandhinge adobe, lan uga digunakake kanggo topi lan dekorasi.
  • SAPs diekstrak kanggo nggawe madu sing legi banget, nanging mung ing kebon palem sing ditrapake.

Iki minangka wit kurma ing bebaya serius kepunahan amarga ilang habitat lan panggunaan sing ora bisa dikendhaleni, mula penting mung digunakake kanggo tanduran hiasan.

Pemandangan cabai jubaea ing habitat

Apa sampeyan mikir babagan Jubaea chilensis?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Jose Miguel ngandika

    Ringkesan apik banget. Aku seneng karo telapak tangan iki. Aku duwe 3 udakara 60 cm. lan 3 sing anyar teka ing dalan sing saya gedhe.
    Aku ngrencanakake nandur 1 meter saka tembok lan 1.5 mt. dek kayu. Yen ora ana oyot invasi, kenapa sampeyan kudu nandur 2 utawa 3 meter saka bangunan?

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo José Miguel.

      Disaranake nandur sing adoh banget kanggo ukuran ukuran. Batang diwasa kandel (dhiameter 1,50m), lan godhonge gampang ukurane 3-4 meter.
      Yen cedhak banget karo tembok, mula bakal miring, utawa bisa uga ambruk.

      Salam 🙂