Temokake Sawit Pulau Canary, tanduran sing sampurna kanggo taman

Wit aren Kanada minangka tanduran endemik ing Kepulauan Canary

Gambar - Wikimedia / Kuldi dijupuk

Protagonis kita minangka salah sawijining tanduran sing paling asring kalebu ing desain kutha. Umum banget yen golek spesimen ing bundaran, taman, lan mesthine ing Taman Botani. Dikenal kanthi pirang-pirang jeneng, sanajan salah siji sing paling asring digunakake yaiku wit kurma kenari.

Iki minangka tanduran sing asring bisa dideleng ing taman lan kebon ing wilayah sing sedheng lan tropis ing saindenging jagad, amarga ora mung bisa adaptasi, nanging uga nduweni nilai hias sing dhuwur banget.

Asal lan karakteristik wit kurma Canaria

Sawit Pulo Canary iku unicaule

Gambar - Wikimedia / Frank Vincentz

Kelapa Sawit Canary, sing jeneng ilmiahe yaiku phoenix canariensis, asli saka Kepulauan Canary. Uga dikenal kanthi jeneng phoenix, támara, utawa sawit Pulo Canary. Iki kalebu spesies sing bisa tuwuh nganti 13 meter, kanthi kandhange nganti 1 meter. Godhonge mencolot, dawane udakara 5 nganti 7 meter, lan ijo peteng.

Mekar nalika musim semi, ngasilake kembang api (klompok kembang) bercabang ing antarane godhong, kuning-oranye. Woh-wohan kasebut ovoid, dawane 2-3 sentimeter, lan kuning oranye. Iki ngemot winih 1-2 sentimeter, bergaris rib, lan coklat muda kanthi warna.

Ora kaya kurma (Phoenix dactylifera), iku unicaule, tegese mung duwe siji batang. Tahan banget kanggo kadhemen, bisa tahan suhu 5 sanajan 7 derajat ngisor nol; Salajengipun, uga seneng panas, sanajan thermometer mundhak ndhuwur 30ºC, terus tuwuh.

Tanduran sing luar biasa iki tuwuh kanthi cepet, nanging ora bakal gedhe banget. Sajrone musim vegetatif - yaiku nalika wit palma tuwuh-, gumantung saka kahanan sing tuwuh bakal tuwuh antara 20 lan 40cm.

Kepiye carane ngrampungake?

Godhong sawit Pulo Canary pinnate

Lokasi

ing phoenix canariensis kudu ditandur ing papan sing langsung kena srengenge, amarga yen ora, bakal ngasilake godhong saya dawa lan dawa, kanthi godhonge luwih amba tinimbang umume.

Irigasi

Penting, utamane nalika musim panas, banyu sithik, umpamane 3 utawa 4 kali seminggu. Ing sisa musim, antarane irigasi 1 lan 2 minggu wis cukup.

Ing kahanan apa wae, iki bakal beda-beda gumantung karo iklim, yaiku ing suhu sing luwih anget lan garing, frekuensi irigasi bakal luwih dhuwur tinimbang ing iklim sing luwih sedheng lan / utawa lembab.

Pelanggan

Yaiku wit kurma disaranake mbayar saben minggu saben wulan musim semi lan musim panas. Kanggo nindakake iki, sampeyan bisa ngetrapake pupuk khusus kanggo wit kurma kasebut, utawa milih sing organik liyane, kayata kompos utawa pupuk kewan hérbivora.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Sajrone musim semi, sanalika frosts wis liwati. Iki minangka tanduran sing, sanajan ana ing pot nalika taun-taun kapisan, bakal tekane wektu manawa tanduran bakal ditandur. Nanging nalika dina iku teka, tandur ing pot sing umume luwih amba tinimbang jero, nggunakake landasan sing ngemot perlite lan kompos cilik.

Pruning

Godhong sawit Pulo Canary dawa

Gambar - Wikimedia / Alejandro Bayer Tamayo

Sampeyan ora prune pruning wit kurma Canaria. Mbok menawa, siji-sijine yaiku mbusak godhong garing ing pungkasan mangsa salju, nanging ora liya. Yen godhong ijo dicopot saka wit kurma, sing digayuh yaiku nyuda, amarga kudu godhong kasebut supaya bisa fotosintesis lan mula tuwuh.

Iki uga kudu ditambahake phoenix canariensis minangka spesies utama (ing Spanyol) sing kena pengaruh kuala abang, minangka hama sing bisa mateni spesimen sajrone sawetara wektu, utamane sing wis dipotong amarga serangga iki kepincut banget amarga bau sing disebabake dening luka sing disebabake nalika dipotong .

Hama

Hama sing paling mbebayani ing sawit Pulo Canary yaiku Weevil abang. Iki mengaruhi wong diwasa, ngrusak agul-agul utawa pandhuan utama, uga batang. Populasi spesies iki ing Spanyol wis suda banget amarga asile. Mula, wiwit cilik, penting banget kanggo ngobati Chloripiphos lan Imidacloprid (sapisan, suwene liyane) kanggo nyegah serangga kasebut bisa mateni spesimen sampeyan.

Siji liyane sing uga kudu dibahas yaiku paysandisia archon. Iki mengaruhi spesimen enom lan luwih akeh wong diwasa, nyokot godhong nalika durung mbukak. Yen pungkasane bisa, sampeyan bakal weruh bolongan sing bentuke kipas. Iki uga ditambani Chlorpyrifos lan Imidacloprid.

Nanging kaya ora cukup, bisa uga ana ing lingkungan sing garing lan panas mealybugs, saka macem-macem jinis (pondokan, jinis limpet, ...). Iki minangka parasit sing mangan SAP saka godhong, uga batang yen isih enom. Untunge, dheweke uga diobati kanthi serangga anti-mealybug.

Penyakit

Ora biasane duwe, nanging yen disiram kakehan lan / utawa asor banget, jamur bisa muncul lan ngrusak. Ora ana perawatan kuratif sing efektif. Luwih becik ngontrol irigasi lan ditandur ing lemah sing nyiram sumur banyu.

Multiplikasi

Yen sampeyan pengin duwe salinan liyane, sampeyan bisa nyebar wiji saka musim semi nganti musim panas, ing pot individu kanthi substrat universal. Dheweke bakal germinal udakara 2 wulan.

Rustitasitas

Spesimen diwasa nolak nganti -7ºC, nanging ngalami kerusakan. Luwih becik ora mudhun ing ngisor -4ºC.

Apa gunane diwenehake phoenix canariensis?

Sawit Pulo Canary tuwuh kanthi cepet

Gambar - Wikimedia / Emőke Dénes

Wis sawetara:

  • hias- Biasane ditandur ing kebon minangka spesimen sing terisolasi, nanging uga katon apik banget.
  • kuliner: ing pulo La Gomera (Canary Islands), getah diekstrak kanggo ngasilake madu sawit. Uga, kudu ditambahake manawa woh-wohan bisa dipangan, nanging woh-wohan kasebut ora kalebu kualitas sing apik kaya ing jaman saiki (Phoenix dactylifera).
  • wong: godhonge diowahi dadi sapu ing papan asale.

Apa sampeyan duwe ing kebon sampeyan?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

20 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   mauritius echeverri ngandika

    Kepiye carane bisa entuk sing cilik

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Mauricio.
      Sampeyan bakal nemokake tanduran iki ing toko kebon utawa kebon.
      Pilihan liyane yaiku njupuk sawetara wiji, copot bagean daging, resiki banjur disemai ing pot nganggo gambut. Bakal germin maksimal 30 dina.
      A Salam.

      1.    Debora ngandika

        Halo. Aku duwe palem iki meh dipasang ing omahku, godhonge wis ngliwati dhuwur langit-langit, bisa ngrusak tembok kanthi oyot, jubine udakara udakara 4 meter lan saya amba. Apa sing disaranake Apa mbebayani yen dipasang ing omah?

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Hai Debora.

          Ora, oyot wit kurma ora bisa nembus tembok, aja padha sumelang.

          Greetings.

    2.    Viviana ngandika

      Hai Monica, aku butuh pitulungmu, wit kurma Canaria ing Buenos Aires, mlebu musim salju, kita ngerti yen godhonge luwih garing tinimbang biasane lan pucuk godhong ijo dadi lancip lan kuning amarga rambut rambut mbukak nganti pucuk kabeh padha garing

      1.    Monica Sanchez ngandika

        Hai Viviana.
        Apa bisa dadi aku adhem? Wit sawit Canaria tahan banget karo frosts nganti -7ºC, sanajan luwih becik ora mudhun ing ngisor -3ºC.

        Sampeyan kandhani.

        Greetings.

  2.   Victor Hernandez ngandika

    Halo Aku pengin transplantasi kanariensis Phoenix sing ana ing pot udakara 35 gram. menyang pot sing luwih gedhe. Kapan nyaranake sampeyan nindakake, saiki utawa ngenteni rada suwe? Apa sampeyan nyaranake lempung utawa pot plastik? Aku manggon ing Zamora lan ing kene mongso adhem mongso adhem. Matur nuwun

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Victor.
      Yen sampeyan manggon ing Zamora, ngarep-arep luwih becik ing pungkasan Maret / April.
      Bahan pot ora preduli. Ing lempung kasebut wujude luwih apik, nanging yen sampeyan arep ngirim menyang kebon, plastik kasebut luwih disaranake.
      A Salam.

  3.   Martin Gustavo Piriz Sosa ngandika

    Sugeng siang Saka Uruguay, aku pindhah 8 wulan kepungkur lan ing papan kasebut ana wit kurma 7 utawa 8 meter La Canaria saiki duwe godhong ijo ing Piala, aku nggawa godhong garing 70! Yen sampeyan bisa menehi tangan pamulihan, aku matur nuwun! Aku bakal ngirim foto liwat mail yen prelu!

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Martin Gustavo.
      Sampeyan bisa uga butuh "panganan." Pupuk karo pupuk khusus kanggo wit kurma - didol ing nursery - lan tindakake pandhuan sing kasebut ing paket kasebut. Sampeyan uga bisa nambah kompos organik (guano, pupuk jaran) ing batang.
      A Salam.

  4.   Alfredo Lopez ngandika

    Aku duwe Phoenix Canariensis ing wadhah plastik lan aku pengin nggawa ing darat, nalika iku wektu paling apik ing provinsi Buenos Aires. Wilayah ing endi frosts ana, apa tahan?
    GRACIAS

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Alfredo.
      Luwih becik dilakoni ing musim semi. Nanging ora tahan salju, kaya sing dituduhake ing artikel kasebut, nanging nalika ditandur langsung menyang lemah, ora ana risikone.
      A Salam.

  5.   Cristobal ngandika

    Halo, aku duwe 4 wit kurma Kepulauan Canary lan godhong kekuningan dipasang karo bintik-bintik coklat. Amarga aku ora ngerti apa sing ilang yen ana penyakit utawa ora duwe gizi, mangga sampeyan menehi saran bisa nulungi dheweke. Matur suwun dhisik.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Cristobal.
      Saka sing dietung, kayane padha duwe jamur. Aku nyaranake ngobati fungisida sistemik, miturut pandhuan sing kasebut ing paket kasebut.
      Greetings.

      1.    Cristobal ngandika

        Thanks Monica kanggo jawaban sampeyan, sampeyan ngerti aku ora nate takon babagan pitakon sadurunge yaiku wit kurma iki wis ana, ing antarane 2,3 meter, apa sampeyan mikir manawa fungisida bisa nulungi dheweke. Matur nuwun kanthi sanget maneh kanggo balesan sampeyan.

        1.    Monica Sanchez ngandika

          Halo Cristobal.
          Ya, ya, bakal rampung, mung miturut ukuran sampeyan kudu nambah luwih akeh.
          Semprot produk kanthi apik ing godhonge, lan uga banyu kanthi banyu sing dicampur karo produk cilik.
          Mesthi wae, aja nganti ngluwihi dosis sing dituduhake ing paket kasebut.
          Matur suwun!

  6.   Pepa ngandika

    Matur nuwun kanggo info! Aku pengin ngerti apa woh-wohan bisa dipangan lan apa sing bisa ditindakake.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Pepa.

      Woh-wohan iku bisa dipangan, nanging ora rasane kepenak kaya kurma umume.

      Greetings.

  7.   ester ngandika

    Halo, aku ngira telapak tangan iki dioecious lan mulane mung wanita sing ngasilake woh. Aku kepengin ngerti kapan sampeyan bisa ngerti manawa tanduran iki lanang utawa wadon, suwene pirang-pirang taun suwene kudu ngasilake woh.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Ester.

      Pancen, ana spesimen wanita lan lanang. Sing pertama yaiku ngasilake kembang kanthi jumlah akeh, banjur tanggal nalika polinasi. Kembang ing sikil lanang luwih cilik, lan kurang akeh.

      Wit sawit Canarian sing sehat wiwit mekar udakara udakara 4 taun.

      Greetings.