Apa lan apa flora alas laurel?

Tampilan alas laurel

Gambar - Wikimedia / Fährtenleser

Apa sampeyan wis krungu babagan laurisilva? Ing planet sing dipanggoni, kita nemokake ekosistem sing beda-beda, masing-masing kanthi kahanan urip dhewe, lan ing wilayah kanthi iklim sing anget lan lembab, hawane ana ing tetanduran tartamtu. Akeh sing ditandur ing kebon, amarga ora mung duwe nilai hias sing gedhe, nanging uga adaptasi kanthi apik kanggo lingkungan sing beda.

Dadi, yen sampeyan pengin ngerti apa ciri khas alas laurel, ing endi dununge, flora sing ana ing endi, lan liya-liyane. ojo lali postingan iki

Apa asale alas laurel?

Alas Laurel anget lan lembab

Udakara 66 yuta taun kepungkur, umume wilayah tropis Bumi dipanggoni alas laurel. Ing wektu kasebut, sing kita kenal saiki minangka cekungan Mediterania, Eurasia lan Afrika Lor Kulon ngrasakake iklim sing luwih anget tinimbang saiki, lan flora sing ana dipercaya bisa uga padha karo alas ing Macaronesia.

Nalika es katon, ing pungkasan periode kasebut lan bagean saka Kuartal, tutup kutub ditambahi, mula suhu mudhun ing planet iki, mula pindhah flora Eropa tengah lan kidul menyang wilayah sing sisih kidul, menyang pesisir barat laut Afrika lan kepulauan Macaronesian.

Ing pungkasan jaman es, ara-ara samun ing Afrika Lor wiwit nyebar, mula flora ing wilayah kasebut kanthi bertahap diganti karo sing luwih tahan tahan garing. Mula tanduran Mediterania miwiti evolusi.

Nanging flora tersier ing Macaronesia pengin entuk wilayah sing ilang, sanajan ora gampang kanggo dheweke- Iklim luwih anget lan luwih garing tinimbang ing Era Tersier, dadi sampeyan ora bisa milih apa-apa. Saiki, pangowahan kasebut ngidini spesies unik bisa berkembang, sing mung ana ing wilayah sing spesifik.

Fitur

Alas laurel, uga diarani alas sedheng utawa alas laurel, iku kalebu jinis alas maya kanthi iklim subtropis; yaiku papan sing asor banget, anget, lan frosts entheng utawa ora ana. Papat musim kasebut ditemtokake, sanajan variasi suhu tahunan cukup moderat. Lan yen ngomong babagan udan, hujan bakal akeh lan disebar, tegese ora ana mangsa garing.

Kahanan kasebut kedadeyan ing wilayah ing ngisor iki:

  • pulau-pulau sing dununge ana ing garis lintang 25 nganti 40 lat Selatan: kaya ing kepulauan Canary, Madeira, Kepulauan Liar, Azores lan Cape Verde.
  • pesisir kulon sisih kulon antarane garis lintang 40º lan 55º: pesisir Chili, wiwit Valdivia nganti sisih kidul bawana.
  • Margit saka bawana antara garis lintang 25º lan 35º: sisih kidul wétan Brasil, Argentina, Paraguay lan Uruguay.

Kaya apa wana laurel Kanada?

Tanduran Laurel minangka perennial

La Palma
Gambar - Flickr / MPF

Iki minangka jinis alas subtropis sing ditemokake ing sawetara Pulo Canary. Ditondoi kanthi duwe lemah sing jero, udan antara 500 lan 100mm, lan suhu rata-rata antara 15 lan 19ºC.

Kita bakal nemokake asale ing periode tersier, luwih saka 20 yuta taun kepungkur. Nalika semana nyebar ing bagean gedhe saka cekungan Mediterania, nanging glasiasi ing pungkasan periode lan sajrone Kuarterner pindhah menyang wilayah sing luwih anget, kayata Afrika Lor lan Macaronesia. Nalika suhu wiwit pulih, mula nyebar menyang ara-ara samun ing Afrika Lor.

Nganti saiki, minangka salah sawijining alas sing ngalami transformasi evolusi paling sithik, saengga alas laurel Canaria minangka salah sawijining permata alam ing Eropa. Nyatane, kaya ngono, wis dingerteni dening UNESCO: Taman Nasional Garajonay diumumake dadi Situs Warisan Nasional ing taun 1981 lan Situs Warisan Dunia ing taun 1986; Terusan lan Los Tilos de la Palma, diumumake minangka Cadangan Biosfer ing taun 1983; lan Taman Pedesaan Anaga, ing Tenerife, minangka Cagar Biosfer.

Penasaran alas laurel Tenerife

Sing duwe Tenerife iku apik banget. Dolan maring alas Anaga lan Teno, Aguagarcía lan Tigaiga masif kaya lelungan menyang jaman biyen, khusus menyang Tersier. Dheweke wis meh ora owah wiwit mula, dadi ora angel golek ide babagan apa sing diarani laurel nalika wis paling apik.

Tanduran kayata viñátigo, jeruk liar, heather utawa willow, lan liya-liyane, tuwuh ing pegunungan pulo kasebut, dadi lanskap sing luar biasa.

Apa flora alas laurel?

Laurisilva ditondoi kanthi duwe tanduran jinis lauroid

Madeira.
Gambar - Wikimedia / Luismiguelrodrigues

Sanajan alas laurel tegese alas laurel ing basa Latin, kasunyatane yaiku tanduran sing bisa ditemokake ing papan kasebut dudu mung mung laurel; ya bisa uga ana, nanging luwih saka grumbul / wit iki apa ana flora jinis lauroid. Iki tegese padha mirip karo Laurus, khusus godhonge.

Lan yaiku, yen sampeyan dadi tanduran yen pengin urip, sampeyan kudu ngindhari kelembapan, yaiku kaya sing ditindakake dening Laurus: yen sampeyan nate weruh, sampeyan bakal ngerti godhongé kulit, lan saliyane iku ditutupi lapisan lilin, sing ndadekake dheweke tetep garing sanajan asor. Kajaba iku, dheweke duwe mukron apical sing luwih seneng netes, mula gampang banget supaya tetep sehat ing kahanan kasebut.

Tanduran jinis Lauroid duwe strategi sing apik banget kanggo urip. Lan ora mung sing dakkandhakake, nanging uga wong liya, kayata:

  • Wutah lianoid: ana akeh sing tuwuh condong lan / utawa ngganggu awake dhewe ing batang lan cabang supaya bisa njupuk sinar srengenge sabisa.
  • Epifitisme: sawetara sing ditindakake yaiku germin lan tuwuh ing cabang wit utawa tanduran gedhe.

Dadi, gumantung saka wilayah kasebut, lan utamane belahan bumi, alas laurel bakal dipanggoni:

Hemisfer Lor

Laurisilva minangka jinis alas subtropis

Gambar - Wikimedia / GerritR

Sing paling umum yaiku:

  • Nganiaya: minangka genus wit-witan ijo sing asale saka Neotropika, Amerika Serikat Tenggara, Asia Wétan lan Tenggara, lan pulau-pulau Macaronesia. Asor kasebut bisa nganti tekan udakara 15 nganti 30 meter, lan ngasilake woh-wohan sing biasane dipangan. Spesies sing paling misuwur yaiku Persea americana (alpukat utawa alpukat).
  • Prunus: Minangka genus wit lan godhong-godhongan ijo utawa ijo sing tuwuh ing dhuwur antarane 4 lan 12 meter. Akeh spesies sing ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan, kayata Prunus armeniaca (apricot), Prunus dulcis (kacang almond) utawa Prunus persica (wit peach). Deleng file.
  • Maytenus: iku kalebu jinis wit-witan utawa semak cilik, umume asale saka Amerika, nanging uga ing Asia Kidul, Afrika, sisih lor-kulon Kepulauan Canary, lan sisih lor-wétane Ethiopia. Dhuwuré antara 5 nganti 7 meter.
  • Ocotea: minangka jinis wit-witan lan semak cemeng sing asli ing Amerika Tengah lan Selatan, India Kulon, lan Afrika kalebu Madagaskar. Dhuwuré antara 4 lan 15 mèter.
  • Ixx: yaiku genus semak utawa wit cemara sing asale saka wilayah sing sedang ing belahan langit sisih lor. Spesies sing paling misuwur yaiku Akuifolium lentur (holly).
  • Quercus: Minangka genus wit-witan ijo utawa godhong-godhongan asli ing Eropa, Asia Kulon, Amerika Utara lan Amerika Selatan sing umume tekan dhuwur nganti 20 meter.
  • Laurus: yaiku genus semak cemara utawa wit-witan sing asale saka wilayah Mediterania. Ukurane bisa nganti 5 nganti 10 meter.
  • Pakis: minangka seri tanduran sing asale saka wilayah sing anget lan lembab ing donya, sing bisa tuwuh dadi tanduran asor (umume) utawa minangka semak belukar (Dicksonia, Blechnum, lsp).

Wilahan kidul

Saliyane sing bakal kita deleng ing belahan langit sisih lor, kembang konifer sing khas uga tuwuh, kayata:

  • Araucaria: yaiku genus saka seri konifer sing asale saka Amerika Selatan, Pulo Norfolk, Australia wétan lan Guinea Baru. Ukurane bisa nganti 20 meter utawa luwih. Deleng file.
  • Nothofagus: yaiku genus saka pirang-pirang wit sing dikenal minangka beech kidul sing asale saka Australia, Selandia Baru, Chili, Argentina, Guinea Baru lan Kaledonia Baru. Deleng file.

Kepiye kahanan sampeyan saiki?

Laurisilva lagi rusak banget dening manungsa. Sanajan spesies sing tuwuh ing umume kuat lan kuat, tekanan sing didhukung pancen gedhe banget. Deforestasi, kanggo nggunakake kayu utawa tuwuh spesies "luwih migunani" liyane, ngrusak alas ing saindenging jagad, mbebayani macem-macem jinis tanduran lan kewan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.