Lili (Lilium)

Lili minangka bulbous sing mekar nalika musim semi

Lili, uga diarani lili, minangka tanduran sing mekar nalika musim semi lan musim panas. Yen wis rampung, kembang kanthi ukuran gedhe bakal thukul saka batang, lan warna sing nyenengake yaiku ora bisa fokus ing sawetara titik.

Salah sawijining kualitas sing bisa diduweni yaiku supaya bisa nambah kanthi gampang kanthi misahake bolam sing biasane thukul sawise kembang layu. Mula, sampeyan tuku kanthi tuku siji tanduran, nanging pirang-pirang taun sampeyan bakal entuk sawetara maneh.

Kepiye tanduran Lilium?

Dikenal minangka lily utawa lily, yaiku tanduran herba abadi kalebu kulawarga genus Lilium lan kulawarga Liliaceae. Diperkirakan ana satus spesies, nanging akeh kultivar liyane. Spesies liar biasane tuwuh ing belahan bumi sisih lor, ing Eurasia lan Amerika Utara, nanging ana sawetara sing khas ing Amerika Selatan.

Yen kita fokus karo fitur, kita ngomong babagan tanduran sing tuwuh saka bohlam sing ditemokake ing ngisor lemah. Gumantung saka macem-macem, saka dhasar iki bisa muncul stolon, utawa rimpang sing bakal ngasilake bolam cilik sing anyar. Uga, ana sawetara lili sing tuwuh oyot petualang.

Godhonge biasane godhong, yaiku, dheweke mati ing sawetara taun (biasane sawise ngembang). Saliyane, ana macem-macem jinis nalika musim salju, yaiku musim sing tanduran ora aktif, njaga rosette godhong cilik.

Kembangé tuwuh saka gagang kembang, lan bisa dhewekan utawa katon klompok. Umume, ukurane amba, dhiameter nganti 10 sentimeter, lan beda warna: putih, kuning, abang, utawa jambon. Lan woh kasebut minangka kapsul trivalve sing dadi coklat nalika mateng, lan akeh wiji.

Pira wulan kembang Kembang iki metu?

Kembang lili mbukak pirang-pirang minggu saben taun. Biasane ing belahan langit sisih lor dheweke wiwit ngembang ing wulan Mei lan pungkasan wulan September, gumantung saka macem-macem lan / utawa kultivar. Ing kasus apa wae, kanggo ngrangsang ngembang, kita bisa nyubur pupuk kanggo tanduran kembang, lan ngethok sing garing.

Jinis Lilium

Saiki kita bakal ngerti macem-macem lili utama supaya sampeyan bisa ngerti dhewe carane ayu, mula sampeyan bakal luwih gampang nggawe komposisi spektakuler ing kebon utawa ing tanduran:

Bulbiferum lilium

Bulbiferum Lilium minangka tanduran kembang oranye

Dikenal minangka lily bulbous utawa lily abang, minangka tanduran sing asale saka Eropa. Minangka salah sawijining jeneng umum sing nuduhake, ngasilake kembang jeruk, lan ukurane uga apik, amarga ukurane udakara 10 sentimeter.

Lilium candidum

Kandidat Lilium nduweni kembang putih

El Lilium candidum Minangka suket sing urip ing Siria lan Palestina sing dhuwuré udakara 80 sentimeter. Kembange putih lan ukurane udakara patang inci ing diameter.

Lilium martagon

Martagon yaiku Lilium kanthi kembang cilik

Dikenal minangka bozo, Martagon utawa lili sing nangis, yaiku wong asli Eropa sing kalebu bulbous, kalebu Spanyol. Kembangé cukup sithik, luwih-luwih yèn kita mbandhingaké karo jinis lili liyane. Ukurane udakara 3-5 sentimeter, lan warnane jambon, lilac, putih.

Lilium Oriental

Lily oriental minangka hibrida

Gambar - Wikimedia / Jim Evans

Como Lilium Oriental utawa lily oriental kita waca seri hibrida sing asale saka Asia. Dheweke duwe kembang gedhe lan uga wangi banget. Ing klompok iki, kita nyorot Lilium 'Stargazer', kanthi kembang jambon sing peteng; 'Pengabdian' kanthi kembang putih; utawa 'Rosato' kanthi kembang jambon alus,

Lilium lancifolium

Lancifolium Lilium minangka oranye bulbous

El Lilium lancifolium Tanduran iki dikenal minangka kembang dasi brindle, lan bisa ditemokake ing Asia Wetan kanthi liar. Kembange oranye kanthi bintik-bintik ireng, diameteripun udakara 4 sentimeter.

Lilium longiflorum

Longiflorum Lilium nduweni kembang putih gedhe

Gambar - Flickr / A Yee

El Lilium longiflorum, sing diarani lili Paskah minangka wong asli Jepang. Ukurane nganti sak meter, lan ngasilake kembang putih, kanthi wewangian sing legi. Diameteripun udakara 10-12 sentimeter.

Kepiye carane ngurus tanduran Lilium?

Lili minangka tanduran sing bisa ditandur ing pot, tanduran, utawa ing kebon. Dheweke umume digunakake kanggo nggawe komposisi kembang utawa karpet, amarga adaptasi banget karo lingkungan sing beda. Nanging dheweke butuh pirang-pirang perkara kanggo berkembang:

Ana ing endi masang lili?

Penting banget yen entuk sinar matahari langsung minimal limang jam saben dina. Tanduran iki ora tuwuh biasane yen kurang cahya; nyatane, yen dipasang ing iyub-iyub, kita bakal bisa ndeleng manawa gagangé tuwuh ing arah sumber cahya sing paling kuat. Kanthi mangkono, bakal menehi kesan yen tuwuh kanthi cepet, nanging kita ora prelu mikir manawa tumindak kasebut apik, amarga sing bakal kedadeyan yaiku bakal lemes.

Lemah utawa landasan

Lampu lily cepet bosok yen ditandur ing lemah sing ora cocog, kayata lemah sing kompak lan abot. Kanggo ngindhari, Sampeyan perlu supaya lemah, lemah keropos, saengga banyune sirkulasi tanpa alangan. Mung banjur tanduran kita bakal tuwuh kanthi normal.

Yen bakal ana ing wadhah, kayata pot kembang utawa tanduran, kudu digatekake manawa substrat kasebut kudu entheng. Amarga iku, disaranake campuran kayata gambut ireng karo 30% perlite.

Irigasi lan pupuk

Lili minangka bolam perennial

Frekuensi irigasi kudu diganti nalika mangsane lumaku. Ing musim semi lan utamane musim panas, amarga nalika tuwuh lan suhu anget, kita bakal menehi banyu udakara kaping pindho saben minggu. Nanging amarga ing musim gugur lan musim salju, dheweke bakal ngaso, lan amarga bumi uga bakal suwe saya garing, kita bakal mbuwang banyu. Kasunyatane, yen nalika musim gugur lan / utawa musim salju, udan biasane udan-udan, mula kudu udan nalika nggawe garing banget.

Supaya dheweke menehi kembang kanthi kualitas apik, dianjurake banget supaya dilebokake mulsa (didol Kene), casting cacing, utawa malah kompos. Nanging ya, yen di pot, luwih becik nggunakake pupuk cair, miturut pandhuan ing wadhah kasebut. Lan yen kita lebokake pupuk granulated utawa bubuk ing pot, substrat bisa uga duwe masalah nyaring banyu; Akibate, oyot bakal rusak.

Wektu tandur bohlam

Yen sampeyan wis tuku bolam, elinga nandur ing pungkasan mangsa utawa awal musim semi. Kanthi cara iki, dheweke bakal duwe cukup wektu kanggo nandur lan nggawa kembang ing musim sing pas.

Multiplikasi

Lili multiply kanthi misahake bolam, lan kadang uga wiji:

  • Pamisahan bohlam: sawise ngembang, Lilium kudu ditinggalake ing lemah utawa ing pot sajrone rong utawa telung wulan. Sawise wektu kasebut, kita bisa nggali bolam lan misahake sing cilik. Mengko, iki bakal ditanam ing papan liya, dikubur udakara rong sentimeter.
  • Bibit: kembang lili iku hermaphrodit, mula yen spesimen sampeyan duwe wiji, sampeyan bisa nyebar ing musim semi ing wiji kayata tray kanthi bolongan utawa pot, kanthi vermikulit (didol Kene) utawa mulsa. Sijine ing papan sing cerah, lan banyu saben wektu supaya landasan ora garing. Mangkono, dheweke bakal germin sajrone sewulan.

Hama

Ana sawetara hama sing mengaruhi lili, lan kalebu:

  • Tungau bohlam: nyebabake kerusakan ing bohlam, sing dadi bosok. Mung perawatan sing efektif yaiku nyegah, sadurunge ditanam, kanthi insektisida kayata diazinon.
  • Cryoceros: yaiku serangga sing mangan godhong lan kembang. Untunge, bisa dicegah lan dicopot nganggo pyrethrins.
  • Aphids: iki aphids dununge ana ing godhong anyar tanduran lan ing tunas kembang. Dheweke mangan ing getah, mula kita bakal bisa ndeleng bintik-bintik warna lan cacat. Dheweke bisa gelut karo bumi sing beda-beda (didol Kene).
  • Wisata: ing lelungan Dheweke bisa mengaruhi bohlam, nyebabake cacat lan bintik-bintik coklat, lan uga ing sisih udara nyebabake bintik-bintik ing kembang lan godhong, malformasi lan kelemahan umum. Digunakake karo serangga anti-thrips (kayata iki).

Penyakit

Lilium minangka bulbous sing mekar nalika musim semi

Minangka penyakit, bisa uga kena ing ngisor iki:

  • Botrytis: ing botrytis Iki minangka jamur sing, ing lili, ngasilake bintik-bintik coklat sing bunder ing endi wae (godhong, batang lan kembang). Dilawan karo fungisida sing ngemot tembaga (didol Kene).
  • Lily monotel: yaiku seri virus sing mbentuk kembang lan ngowahi warna godhong. Ora ana perawatan, kajaba tuku tanduran lan bolam sing sehat, tanpa ana gejala utawa penyakit sing paling sithik.
  • Phytopthora: yaiku jamur sing nyebabake bintik-bintik mauve peteng katon ing batang, khusus ing pangkal. Titik iki nyebar ing saindenging tanduran, tekan godhong, sing dadi kuning. Diobati nganggo fungisida sing nggawa tembaga.
  • Pythium: yaiku jamur sing bosok oyot. Ing kasus sing parah, bisa mateni tanduran. Iki uga diobati nganggo fungisida sing nggawa tembaga.
  • Rhizoctonia: yaiku jamur sing bosok bohlam. Godhonge lemes, lan tunas bisa ora kabukak. Ora ana perawatan sing efektif; luwih becik ngilangi tanduran sing kena pengaruh.
  • Virus titik lily nekrotik (LSV): Iki minangka virus sing nyebabake munculé bintik klorik ing godhong. Dheweke wiwit kekuningan kanthi bentuk memanjang, lan banjur dadi ireng. Kembang cacat, lan tanduran saya lemes. Ora ana perawatan uga.

Rustitasitas

Resistensi Lilium kanggo kadhemen beda-beda gumantung karo spesies lan asale. Nanging umume kita ngomong babagan tanduran sing tahan suhu sithik nganti -4ºC.

Apa tegese lili?

Yen sampeyan pengin ngerti apa tegese kembang kasebut miturut warnane, mula kita bakal ngobrol karo sampeyan:

  • Lilium kuning: yaiku kembang sing pamer, pamer sing nglambangake rasa seneng, urip, lan rasa syukur.
  • Lilium putih: lily putih minangka simbol saka kesucian lan kemurnian.
  • Lilium jeruk: minangka perwakilan semangat, optimisme, kreatifitas lan uga katresnan sing tuwuh.
  • Lilium abang: lili abang nglambangake katresnan minangka pasangan, lan semangat.
  • Lilium jambon: lili jambon nglambangake pemuda, kelembutan lan karya sing apik.

Tuku ngendi?

Yen sampeyan pengin duwe lili, klik ing kene lan campuran campuran bolam:

Ora ditemokake produk


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.