Maple abang (Acer rubrum)

Godhong ruber Acer godhong

Gambar - Grosir Flickr / TreeWorld

El maple abang minangka salah sawijining wit godhong paling umum ing kebon sing ditemokake ing wilayah sing sedheng. Lan alasane ora kekurangan: tahan es, ora angel banget kanggo lemah lan dadi apik banget ing musim gugur sadurunge godhonge.

Pangopènan kasebut uga narik kawigaten para tukang kebon, kalebu wong anyar utawa ora. Dadi yen kita njupuk kabeh akun, paling disaranake supaya ketemu spesies iki.

Asal lan ciri

Ruber Acer asale saka Amerika Utara

Protagonis kita minangka wit sing dikenal minangka maple abang Amerika, maple Virginia, maple Kanada, utawa maple abang, lan asale saka Amerika Utara sisih wétan. Jeneng ilmiah yaiku Acer rubrum. Bisa nganti dhuwur antara 20 lan 30 meter, kadang 40m, kanthi batang lempeng antara diametere 0,5 lan 2 meter. Godhonge lobed, kanthi 3-5 lobus sing ora teratur udakara 5 nganti 10cm dawa lan amba, kanthi sisih ndhuwur ijo lan sisih ngisor putih-putih.

Kembang kasebut bisa uga lanang utawa wadon lan katon ing klompok sing beda-beda, biasane ana ing spesimen sing padha. Sing wadon abang lan kalebu 5 kelopak sing cilik banget; sing lanang mung digawe saka sari kuning. Mekar nalika awal musim semi. Woh iki samara abang nganti coklat 15 dawa nganti 25mm sing rampung diwasa ing wiwitan mangsa panas.

Biasane hibrida karo Acer saccharinum, tumuju menyang Acer x freemanii.

Kultivar

Wit sing apik banget, mula ana akeh kultivar sing dipasarake kayata:

  • Fireburst
  • Flame Florida
  • Teluk Ember
  • Sunset Abang

Kepiye perawatan maple abang?

Maple abang katon apik banget nalika musim gugur

Gambar - Wikimedia / Willow

Apa sampeyan pengin duwe spesimen ing kebon? Banjur nyaranake sampeyan menehi perawatan ing ngisor iki:

Lokasi

Iki minangka tanduran sing kudu ing luar negeri, ing srengenge kebak utawa ing semi-shade. Yen sampeyan manggon ing wilayah kanthi iklim sedheng, yaiku nalika musim panas lan mongso panas kanthi frost sing ringkih lan arang-arang, lebokake luwih apik ing papan sing sepele.

Bumi

Iku gumantung banget ing endi sampeyan arep nandur:

  • Pot kembang: nggunakake substrat kanggo tanduran asam (didol Kene) utawa akadama (entuk Kene) dicampur karo 30% kiryuzuna.
  • Taman: thukul ing macem-macem lemah. Saiki, ing basa sing alkalin banget cenderung nandhang sangsara klorosis wesi (godhong kuning amarga kurang wesi).

Irigasi

Frekuensi irigasi bakal beda-beda gumantung ing iklim lan musim taun. A) Ya, nalika musim panas bakal wayahe asring banget ngombe, ing mangsa adhem, ing sisih liyane, kanthi banyu siji utawa loro saben minggu bisa. Ing kasus apa wae, kanggo ngindhari masalah, penting banget kanggo nyetel irigasi karo kahanan lingkungan ing wilayah kasebut, amarga ora bakal disiram kaya ing papan sing udan kanthi rutin tinimbang ing musim panas, nalika musim panas ana kedadeyan saben taun. .

Mesthi wae, nggunakake banyu udan utawa tanpa jeruk nipis kapan wae sampeyan bisa. Yen sampeyan ora bisa nemokake kabeh, isi kaleng banyu 5 liter nganggo banyu keran, lan tambahake sendok utawa loro cuka. Priksa pH kanthi meter (kaya iki padha), lan priksa manawa mudhun antara 4 lan 6.

Pelanggan

Sajrone musim semi lan musim panas, dianjurake banget kanggo pupuk pupuk organik lan ekologis, kayata guano, kompos, pupuk ijo, kulit endhog lan gedhang, lan liya-liyane.

Elinga yen sampeyan bakal tuwuh ing pot, luwih becik nggunakake pupuk alami kanthi format cair (kayata iki) nderek indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut.

Multiplikasi

Wiji ruber Acer suwiwine

Maple abang multiplies dening wiji ing mangsa, amarga kudu adhem supaya bisa germin. Cara kanggo nerusake yaiku:

Tahap 1 - Stratifikasi

  1. Pisanan tupperware diisi karo vermikulit sing sadurunge wis dibasahi banyu.
  2. Banjur wiji disebar lan tembaga utawa belerang disiram kanggo nyegah jamur.
  3. Sawise, dheweke ditutupi vermikulit liyane lan tupperware ditutup.
  4. Pungkasane, dilebokake ing kulkas, ing bagean kanggo sosis, produk susu, lsp., Sing bakal disimpen telung wulan.

Seminggu sapisan, tupperware bakal dibukak kanggo nganyari udhara lan, kanthi sengaja, kanggo mriksa asor vermikulit.

Tahap 2 - Wiji

  1. Sawise musim semi, baki bibit diisi (kaya sing didol Kene) utawa pot kanthi substrat tanduran asam.
  2. Banjur, wiji dilebokake ing lumahing landasan, lan ditutupi lapisan sing lancip. Lapisan iki ora kudu kandel banget, cukup supaya ora digawa angin lan tetep dikubur.
  3. Sawise, disiram kanthi sadar.
  4. Pungkasan, seedbed dilebokake ing njaba, kanthi semi-shade.

Nanging, njaga supaya bumi tetep lembab nanging ora kebanjiran banyu, kudu germinasi sajrone musim semi.

Pruning

Ora butuh. Mungkin ngethok cabang sing garing, lara utawa lemes ing pungkasan mangsa salju, nanging wis ngono.

Rustitasitas

Nolak frosts nganti -18ºC.

Apa gunane diwenehake Acer rubrum?

Kembang rubrik Acer abang

Gambar - Wikimedia / Mary Keim

Ornamental

Wit iku wit sing asri banget, cocog kanggo kebon, minangka spesimen sing diisolasi, ing klompok utawa alignment, yen medane rada jembar. Kajaba iku, malah digunakake minangka bonsai.

Iki uga menarik minangka spesies kutha, asalake duwe papan sing cukup kanggo oyot. Toleransi kanthi kondisine kutha, luwih becik tinimbang Acer saccharinum.

Kuliner

Sirup Maple diasilake kanthi getah, sanajan ora legi kaya dene Acer saccharinum.

Apa sing sampeyan pikirake babagan maple abang?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   mariella ngandika

    Apik banget, aku kepengin weruh manawa bisa nandur spesies iki ing Patagonia

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Mariella.

      Maple iki tahan frosts nganti -18ºC, lan musim panas nanging ora kakehan (nganti 30-35ºC, lan yen isih duwe banyu). Yen kahanan kasebut ana ing wilayah sampeyan, ya bisa wae.

      Greetings.

  2.   Juan ngandika

    Halo, ngendi sampeyan bisa entuk? Aku wis nggoleki ing internet lan ora bisa nemokake.
    Aku ing Patagonia

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hi, Juan.

      Apa sampeyan wis ndeleng ebay utawa amazon? Sampeyan isih entuk Kene.

      Greetings.

  3.   Nely ngandika

    Aku wis nandur pirang-pirang tanduran ing kebon, aku bisa transplantasi menyang papan sing luwih gedhe

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Nely.

      Yen sampeyan ROOT, sampeyan bisa, ing pungkasan mangsa utawa awal musim semi.

      Matur suwun!