Woh gairah (Passiflora edulis)

Passiflora edulis ngasilake woh-wohan sing bisa dipangan

La woh karep Iki minangka pendaki sing katon tropis sing migunani banget: ngasilake kembang sing apik lan woh-wohan uga bisa dipangan. Tingkat pertumbuhane cepet, mula yen nutupi, kayata, pergola minangka pilihan sing menarik banget 😉.

Nanging, Kepiye carane ngrawat kanthi apik? Yen sampeyan kepengin weruh iki, sampeyan amarga sampeyan mung nate tuku salinan utawa ngrencanakake, mula ing ngisor iki aku bakal mangsuli pitakon sampeyan.

Asal lan ciri

Passiflora edulis minangka tanduran pendakian

Iki minangka tanduran pendakian ijo saka Amerika Selatan lan Amerika Tengah sing asmane ilmiah Passiflora edulis. Iki misuwur dikenal kanthi sebutan passionflower, fruit of passion or passion fruit, lan dawane udakara 20 meter anggere wis dhukungan kanggo menek. Wit gagang kayu lan kaku, lan godhong-godhongan ijo ijo ijo peteng terus thukul.

Kembang bisa ukuran antara 5 lan 10cm ing diameter, sing paling gedhe diprodhuksi dening kultivar. Iki aromatik, putih, abang utawa biru pucet. Lan woh kasebut minangka woh wohan lonjong utawa bunder kanthi pulp sing bisa dipangan, dawane udakara 4-10cm, kanthi kulit kandel lan ora cocog kanggo dikonsumsi. Wiji sithik.

Kultivar

Ana akeh, kayata:

  • Muico: woh wungu
  • Mirim: kuning
  • Wah: kuning
  • Yee: kuning
  • Woh gandrung: kuning

Apa sing dadi perhatiane?

Deleng saka Passiflora edulis sing ditandur ing kebon sayuran

Gambar - Flickr / John Ocampo

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake dijaga kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Yaiku tanduran sing kudune njaba, ing wilayah sing padhang banget (bisa uga srengenge langsung).

Ing njero ruangan ora bisa adaptasi kanthi apik, sanajan musim salju adhem banget, bisa dijaga ing ruangan kanthi cahya sing apik lan direksa saka konsep.

Bumi

  • Taman: tuwuh ing lemah sing subur ing bahan organik lan saluran pembuangan sing apik banget.
  • Pot kembang: nggunakake medium sing tuwuh universal (entuk Kene) dicampur karo 20% perlite, pumice utawa padha.

Irigasi

Frekuensi irigasi bakal ganti sajrone taun, nanging kudu dielingi manawa woh-wohan semangat asale tropis, saka alas sing anget lan udan. Iki tegese mung bakal tuwuh sajrone wulan sing duwe suhu sithik, antara 15 nganti 30 derajat Celcius; sisane, iramae mudhun lan lahane uga bakal luwih suwe suwe saya garing.

Mula, gumantung karo iklim ing wilayah kita, kita bakal luwih akeh ngombe banyu, utawa kurang. Contone, umpamane kita manggon ing papan sing panas banget panas lan udan deres, lan ing musim adhem suhu sithik. Kita bakal ngombe rata-rata 4 kali seminggu ing mangsa anget lan rata-rata kaping 2 kaping seminggu.

Sanajan mangkono, kanggo ngindhari masalah, dianjurake banget kanggo mriksa asor lemah sadurunge disiram, kanthi meter asor digital utawa nganggo tongkat kayu sing lancip.

Pelanggan

Tumpukan kandhang jaran

En spring lan panaskaro Pupuk organik awit woh-wohan iku cocog kanggo dipangan. Yen ana ing pot, kita bakal mbayar nggunakake pupuk cair, kanthi ngetutake instruksi sing kasebut ing kontainer.

Multiplikasi

Woh gandrung multiply dening wiji lan stek ing spring. Ayo ngerti langkah-langkah apa:

Bibit

  1. Kaping pisanan, kita bakal ngisi pot kanthi landasan lan banyu sing tuwuh ing saindenging jagad.
  2. Banjur, kita bakal mbuwang wiji ing ndhuwur, supaya bisa dipisahake.
  3. Mengko, kita bakal nutupi lapisan substrat tipis.
  4. Banjur kita bakal ngombe maneh.
  5. Pungkasan, kita nyelehake pot ing njaba, kanthi semi-shade.

Mula bakal germinasi udakara 2-3 minggu kanthi suhu 18-22ºC.

Motong

Kanggo nambah woh-wohan semangat kanthi potongan sampeyan kudu ngethok batang udakara 30cm, impregnate basis karo contone canela minangka agen rooting krasan, lan tanduran ing pot nganggo vermikulit (entuk Kene) sadurunge dibasahi banyu. Kanthi cara iki, bakal ROOT ing 3-4 minggu.

Hama

Tahan banget, nanging bisa diserang dening:

  • Mites: kaya laba-laba abang. Dheweke mangan SAP saka godhong, lan gumantung karo spesies sing nenun kobra ing antarane supaya bisa obah. Deleng file.
  • Mealybugs: umume cottony, nanging bisa dadi jinis limpet. Dheweke seneng ngetrapake godhong lan woh-wohan enom kanggo dipangan. Deleng file.
  • Aphids: bisa coklat, kuning, ijo utawa malah abang, lan ukurane udakara 0,5cm. Dheweke mangan SAP saka godhong lan kembang. Deleng file.

Telung hama iki dikontrol kanthi apik karo insektisida ekologis, kayata sabun kalium (didol Kene), sing lenga neem (didol Kene) ombak bumi diatomaceous (didol Kene).

Pruning

Sawise ngembang, 2 utawa maksimal 3 tunas kudu dipotong saka batang sing wis kembang.

Tanduran utawa transplantasi wektu

En primavera, nalika risiko frost wis liwati. Yen wis digawe pot, pindhah menyang sing luwih gedhe saben rong utawa telung taun.

Rustitasitas

Ora tahan es lan uga ora adhem. Suhu minimal sing ditahan yaiku 0º.

Apa gunane?

Woh gairah minangka woh sing bisa dipangan

Ornamental

Woh semangat minangka tanduran hiasan banget, cocog kanggo pergola anget, kisi utawa tembok kebon (utawa teras 😉).

Bisa dipangan

Pulp woh bisa dipangan; nyatane, digunakake kanggo resep gula-gula lan jajanan. Jus, sirup, lan koktail uga digawe. Kajaba iku, bisa dikonsumsi kanthi seger.

Nilai nutrisi saben 100 gram kaya ing ngisor iki:

  • Karbohidrat: 23,38g
    • Gula-gula: 11,20g
    • Serat: 10,4g
  • Lemak: 0,70g
  • Protein: 2,20g
  • Banyu: 72,93g
  • Vitamin A: 64 μg
  • Vitamin B1: 0 mg
  • Vitamin B2: 0,130 mg
  • Vitamin B3: 1,500 mg
  • Vitamin B6: 0,100 mg
  • Vitamin C; 30 mg
  • Vitamin E: 0,02mg
  • Vitamin K: 0.7 μg
  • Kalsium: 12 mg
  • Wesi: 1,60mg
  • Magnesium: 29 mg
  • Fosfor: 68 mg
  • Kalium: 348 mg
  • Natrium: 28mg
  • Seng: 0,10 mg

Obat. Apa mupangat kesehatan buah sing semangat?

Kabeh mau:

  • Ngurangi rasa nyeri otot lan regane mudhun.
  • Nyuda watuk. Uga mbantu panandhang asma lan masalah napas liyane.
  • Nguatake sistem kekebalan awak, amarga kandungan vitamin, utamane A lan C.
  • Ngatur pencernaan, dadi menarik yen kalebu ing panganan yen sampeyan ngalami masalah sembelit.
  • Es diuretik, mula dadi panganan sing mbantu ngilangi bobot awak.
Tampilan tanduran Passiflora edulis 'Flavicarpa'

Gambar - Wikimedia / Claudemir Brundani

Apa sampeyan mikir babagan kembang semangat?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Olivia Garcia ngandika

    Kayane aku duwe, nanging ora nate ngasilake woh, mula aku ora yakin, kembang iku padha lan dheweke kandha yen diarani bunga semangat, tenfo ing pot ing kebon, nanging ora ngasilake. Sing bisa tak lakoni.
    Gracias

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Hai Olivia.

      Kembang woh karep ana hermaprodit. Tanduran sampeyan isih enom, utawa bisa uga ora ana papan utawa kompos. Luwih becik dibuahi nalika musim semi lan musim panas nganggo pupuk organik, kayata pupuk sapi utawa guano, miturut pandhuane pabrike.

      Greetings.

  2.   Jose Antonio Pazos ngandika

    Aku disenengi. Iku gampang lan gampang dingerteni. Matur nuwun kanggo nuduhake karo kita.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun kanggo nuduhake pendapat sampeyan 🙂

      Matur suwun!