Mawar (Rosa spp)

Grumbulan mawar minangka semak-semak sing duwe kembang setaun

Salah sawijining tanduran hias sing paling akeh ditanduri ing jagad iki lan wis pirang-pirang abad kepungkur yaiku mawar. Tanduran iki mekar nganti pirang-pirang wulan, ngasilake kembang sing asring gedhe lan warnane apik, kayata abang, kuning, utawa putih. Kajaba iku, sanajan ana macem-macem jinis sing ora duwe ambu, nanging ana liyane sing wujude.

Perawatan lan perawatan bushes mawar pancen gampang banget supaya bisa disimpen ing pot saben wektu. Amarga iki, Iki minangka tanduran sing bisa digunakake kanggo dekorasi balkon lan / utawa teras. 

Asal lan karakteristik mawar

Tanduran sing dikenal minangka kembang mawar utawa kembang mawar yaiku pirang-pirang grumbul, umume eri, saka genus Rosa. Kira-kira ana 100 spesies, sing tuwuh ing Asia, Amerika Utara, Eropa lan Afrika Lor, nanging sing paling akeh ditemokake ing bawana Asia. Saka varietas kasebut, luwih saka 30 ewu kultivar sing digawe, lan sing anyar muncul saben taun.

Tandha kasebut ditandai kanthi semak utawa pendaki sing bisa tuwuh ing antarane 10 sentimeter nganti 20 meter. gumantung karo spesies utawa kultivar. Batang kasebut semi-kayu, lan direksa eri sing landhep. Saka godhong sprout iki kasusun saka 5 nganti 9 leaflet utawa pinnae, kanthi wates serrated lan ijo, deciduous utawa abadi.

Kembang ukurane ukurane, ukurane antara 2 nganti 10 sentimeter. Kelopak bisa kanthi warna sing beda-beda: abang, putih, kuning, jambon, utawa uga bicolor (contone abang kanthi bintik putih). Woh iki dikenal kanthi jeneng pinggul mawar, sing kasusun saka pirang-pirang woh-wohan cilik, lan abang yen wis mateng.

Jinis grumbul mawar

Kembang mawar wis suwe banget, mula kudu diklasifikasikake supaya bisa ngerti kabeh jinis sing ana. Dadi, tanduran iki diklasifikasikake miturut spesies utawa hibrida murni sing digawe manungsa, lan miturut umure:

Tanduran kembang mawar liar

Tanduran kembang mawar liar yaiku sing tuwuh kanthi alami. Dheweke cenderung ngasilake kembang sing luwih cilik tinimbang kultivar, lan uga duwe duri liyane kanggo nyegah predator. Sawetara conto yaiku:

Rosa bankiae

Rosa bankiae minangka mawar alami

Gambar - Wikimedia / Midori

La Rosa bankiae Tanduran semak bisa digunakake minangka pendaki pendaki utawa gantung, amarga asale dawa banget sing ukurane nganti 6 meter. Iki asale saka Tiongkok, lan saiki wis narik banget Sanajan kembang kasebut, sing bisa putih utawa kuning, ukurane mung udakara 2,5 sentimeter, nanging akeh banget. Kajaba iku, meh ora ana eri lan tetep ijo.

canine wungu

Rosa canina duwe kembang cilik

La canine wungu Iki minangka semak rontog kanthi eri sing tuwuh ing Eropa, Afrika Lor lan Asia Kulon. Ukurane 2 meter ing dhuwur, lan duweni kembang kanthi diameter 4 nganti 6 sentimeter, jambon putih utawa jambon. Iki minangka tanduran kanthi duri sing sudhut mlengkung lan abrit sing thukul ing sadawane batang, lan ngasilake woh-wohan ovoid sing uga ana warna abang tuwa.

Gallica wungu

Rosa gallica duwe kembang ukuran sedheng

La Gallica wungu Iki minangka shrub deciduous eri sing diarani rosebush saka Castile utawa rosebush saka Prancis. Wutah iki tuwuh ing Eropa lan Asia Kulon, lan minangka tanduran sing dhuwure 2 meter. Godhongé ijo-ijo, lan ngasilake kembang aromatik udakara 3-4 sentimeter kanthi diameter jambon.

Tanduran kembang mawar lawas

Tanduran kembang mawar lawas yaiku sing wis ana sadurunge Tea Hybrid kaping pisanan, ing taun 1867. Umume kalebu hibrida alami, yaiku tuwuh tanpa ana campur tangan manungsa, kayata:

Teh wungu

Mawar teh ukurane apik

Kanthi jeneng teh mawar, kita ngrujuk pirang-pirang mawar sing asale saka persimpangan Wungu raksasa x Rosa chinensis. Dheweke semak utawa pendaki sing ngasilake kembang aromatik nalika musim panas lan nalika musim gugur. Iki bisa dadi warna putih, jambon, lilac, utawa kuning.

Rosa x alba

Rosa alba salib alami

Gambar - Wikimedia / S. Rae

Dikenal minangka mawar putih, minangka hibrida asli ing Eropa. Yaiku semak eri lan godhong dawa ing dhuwur 2 meter. Kembange putih lan ukurane antara 6 nganti 8 sentimeter diametere. Iki tunas ing awal musim panas.

Rosa x damascena

Rosa damascena minangka semak kanthi kembang gedhe

Gambar - Wikimedia / H. Zell

Dikenal minangka damask wungu utawa mawar Kastil, lan asale saka serangkaian spesies silang ing Timur Tengah. Wutah kasebut minangka grumbul godhong nganti 2 meter, sing dilindhungi eri. Kembang kasebut wungu utawa abrit, lan diametere udakara 8 sentimeter.

Tanduran mawar modern

Tanduran mawar modern yaiku sing muncul wiwit taun 1867. Dheweke asring diklasifikasikake miturut ukuran utawa jinis kembang. Iki minangka sawetara conto:

Sato teh

Mawar teh hibrida minangka semak kembang gedhe

Gambar - Wikimedia / Anna reg

Mawar hibrida iki asale saka salib antara liya kayata Rosa x odorata, Gallica wungu utawa Rosa x damascena. Tanduran semak kanthi ukuran sing cukup cilik, dawane ora ngluwihi 2 meter. Gumantung karo kultivar bisa dadi pendaki. Kembangé ana manéka warna, lan asring diprodhuksi pirang-pirang taun.

Floribunda wungu

Mekar floribunda ngasilake kembang akeh

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Golik

Dheweke minangka hibrida sing teka saka salib Rosa chinensis y Multiflora wungu. Iki minangka grumbul udakara 1 meter utawa meter lan dhuwure setengah, yaiku ngasilake kembang kanthi diameter nganti 10 sentimeter, warna kayata kuning, abang utawa jambon pucat, lan wangi.

Polyantha wungu

Rosa polyantha ngasilake akeh kembang

Gambar - Wikimedia / A. Bar

La Polyantha wungu asale saka salib antarane Rosa chinensis y Multiflora wungu. Dheweke minangka semak eri sing mekar nalika musim semi lan nalika musim gugur, mula dheweke dihargai sanajan kembang kasebut dudu sing paling gedhe. Diameteripun 2,5 sentimeter, lan bisa dadi jambon, putih, utawa abang.

Jinis liyane

Dheweke minangka semak mawar sing populer amarga ana sebab. Contone:

David Austin Roses

Mawar David Austin gedhe

David Charles Hensaw Austin minangka panulis lan ahli botani sing seneng kembang mawar. Nyatane, dheweke nggawe bagean sing penting kanggo nggawe kultivar anyar sing nduweni keanggunan lan minyak wangi saka kembang mawar sing lawas, nanging uga duwe kemampuan ngrembaka sajrone setaun. A) Ya, angsal langkung saking 190 kultivar, ing antarane kalebu 'Constance Spry' sing kembang jambon, utawa 'Charles Austin' sing kembang oranye.

Nangis wungu

Mawar sing nangis dadi semak belukar

Dheweke minangka kultivar sing ditondoi kanthi nggantungake cabang utawa batang. Dheweke asring dicangkok menyang wong liya kanggo kembang sing luwih dhuwur utawa resistensi penyakit sing luwih apik. Contone, kita nyoroti 'Les Quatre Saisons', macem-macem kembang jambon sing ukurane kira-kira 3-4 sentimeter, sing thukul saka pertengahan musim semi nganti pungkasan musim panas.

Artikel sing gegandhengan:
+7 jinis kembang mawar

Ngrawat grumbulan mawar ing pot lan ing kebon

Tanduran mawar minangka tanduran sing ngucapke matur nuwun banget. Dheweke ora butuh ati-ati, mula cocog karo pamula. Nanging ayo ndeleng kanthi rinci kabeh sing dibutuhake:

Lokasi

Mawar kudu ing njobo. Penting, supaya dheweke dibuwang ing njaba amarga ing njero omah ora bisa tuwuh kanthi subur amarga ora ana cahya.

Apa arep ing lemah utawa ing pot, dheweke kudu duwe ruangan sing cukup kanggo tuwuh. Asale ora invasif, mula kita ora prelu kuwatir babagan iki.

Suwene pirang-pirang jam sunar srengenge mawar?

Supaya kembang mawar bisa mekar sampeyan kudu menehi minimal 4 jam srengenge langsung saben dina. Oalah, ana sawetara pengecualian, kayata grumbul mawar pitiminí sing bisa ana ing semi-shade tanpa langsung kena srengenge kapan wae.

Lemah utawa landasan

  • Taman: kembang mawar tuwuh ing lemah sing akeh nutrisi. Kajaba iku, iki ora kudu banjir gampang.
  • Pot kembang: yen disimpen ing pot, bisa digunakake medium sing tuwuh universal.

Irigasi

Dheweke ora tahan kahanan garing. Amarga iku, kita bakal ngombe rata-rata 3 kali seminggu nalika musim panas, lan 1-2 kali seminggu ing musim semi, musim gugur lan musim salju. Yen bisa, kita bisa nggunakake banyu udan utawa banyu jeruk nipis.

Kajaba iku, sampeyan aja nganti udan kembang nalika banyu, amarga yen ora bakal garing sadurunge wayah.

Pelanggan

Mawar dipotong ing mangsa adhem

Supaya kabeh sing kudu tuwuh saya gedhe lan bisa ngasilake akeh kembang, disaranake kanggo pupuk kembang mawar sajrone musim vegetatifyaiku, wiwit musim semi nganti musim gugur.

Kanggo tujuan iki, kita bakal nggunakake pupuk kayata humus worm, utawa guano (didol Kene). Liyane sing apik banget yaiku pupuk pitik (angger garing), utawa kompos.

Pruning

Nalika prune grumbulan mawar? Gumantung. Ana rong jinis pruning: latihan siji, sing rampung ing pungkasan mangsa, lan pruning kembang sing jelas ditindakake nalika mekar.

  • Pruning formasi: kalebu ngilangi cabang sing mati lan lara, uga pengisep (yaiku cabang sing thukul saka ngisor batang, sing cenderung luwih tipis tinimbang liyane lan godhonge luwih cilik). Uga, batang kasebut kudu dipotong kanthi sethithik kanggo ngontrol tuwuhing tanduran.
  • Pruning kembang: Kembang sing wis garing kudu dikethok, contone nganggo gunting. Nanging ati-ati, sampeyan ora mung kudu nyopot kembang, nanging uga sawetara sentimeter batang. Yen batang iki dawane udakara 20 sentimeter, bakal dicopot udakara 5 sentimeter; nanging yen mung 10 sentimeter, kurang saka setengah bakal dicopot.
Artikel sing gegandhengan:
Cara nggawe kembang mawar mekar

Hama Rosebush

Tanduran kembang mawar bisa uga duwe hama iki:

  • Spider abang: minangka tungau abang sing bakal ditemokake ing sisih ngisor godhong. Tanduran kasebut nyuda lemah, mula prelu ditambani kanthi bumi utawa acarisida sing diatomasi nalika dideteksi.
  • Mealybugs: serangan saka cottony mealybug. Iki ditemokake ing godhong lan gagang, lan nyedhot SAP saka tanduran. Iki dicopot nganggo bumi diatom (didol Kene), pyrethrins utawa sabun kalium.
  • Uler palsu Rosebush: padha larva ing tawon Arge rosae. Dheweke duwe awak putih kanthi bintik-bintik ireng, endhas ireng lan mburi kuning. Godhong kasebut dipangan, mula prelu ditambani kembang mawar kanthi minyak neem (didol Kene) utawa bumi sing diatomasi.
  • Aphids: Yaiku aphids ijo utawa coklat sing ngonsumsi wiji kembang lan godhong. Ing kasus sing parah, jamur kandel katon, sing nutupi godhong-godhongan cilik karo bubuk ireng. Dheweke dicopot nganggo bumi diatom utawa pyrethrins.

Penyakit grumbul mawar

Rosem bushes bisa duwe macem-macem penyakit sajrone urip:

  • Titik ireng: yaiku bintik-bintik cemeng kanthi bentuk kurang luwih bunder sing diprodhuksi dening jamur spesies kasebut Marssonina rosae. Dheweke katon utamane ing godhong ngisor. Diobati karo fungisida sing ngemot tembaga.
  • Cilik: yaiku penyakit jamur sing ditularake jamur Peronospora sparsa. Iki nyebabake bintik-bintik warna wiwit wungu nganti putih katon ing godhong, tunas lan uga kembang. Suwe-suwe bagean sing kena pengaruh ireng lan ambruk. Ditempuh karo fungisida sing ngemot tembaga utawa belerang (didol Kene).
  • Jamur bubuk: tangan jamur bubuk yaiku penyakit jamur sing ditularake dening Sphaerotheca pannosa. Tanduran mawar sing kena pengaruh duwe godhong sing ditutupi bubuk putih abu-abu. Ditempuh karo fungisida jamur anti-bubuk, kayata iki.
  • Roya: iki minangka penyakit jamur sing, ing kasus bushes mawar, ditularake dening jamur spesies kasebut Phragmidium mucronatum. Iki ngasilake benjolan kuning-oranye ing sisih ngisor godhong. Bisa diobati nganggo fungisida sing ngemot horsetail (didol Kene) utawa tembaga.

Multiplikasi

Tanduran kembang mawar umume dikalikan karo stek ing musim semi. Nggunakake kauntungan saka pruning tetep, dhasar batang - sing ijo - bisa diregepake karo hormon rooting (didol Kene) lan tanduran ing kebon utawa ing pot kanthi landasan, kayata vermikulit utawa gambut. Dheweke bakal ROOT udakara rong minggu.

Spesies murni bisa ditambah karo wiji uga. Iki disebar ing mangsa adhem, ing winih winih kanthi substrat kayata mulsa, lan tetep disiram, ing semi-shade. Sajrone musim semi, dheweke bakal mulai germin.

Rustitasitas

Kembang mawar yaiku tanduran sing seneng karo iklim sedheng, kanthi musim panas sing entheng lan mongso adhem. Umume kultivar kultivar sing dipasarke tahan frost nganti -18ºC tanpa ana masalah, saengga bisa dijaga ing njaban ruangan taun tanpa ana masalah ing akehe Spanyol; lan yen sampeyan manggon ing wilayah sing adhem, kanthi kain anti-es sampeyan bakal dijaga.

Tanduran kembang mawar minangka tanduran sing mekar nalika musim semi

Apa sampeyan mikir babagan mawar? Sampeyan duwe wong?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.