Wit teh ragi sempit (Melaleuca alternifolia)

Kembang alternifolia Melaleuca putih

Gambar - Flickr / Alpha

La Melaleuca alternifolia Tanduran utawa wit sing apik banget kanggo nggayuh privasi ing area kebon utawa teras. Sanajan ora disaranake nyelehake ing jejere kolam (luwih akeh amarga godhong sing rontog tinimbang oyot), katon apik kaya pager medium-dhuwur sing wewatesan karo kabeh utawa bagean situs kasebut.

Kaya adhine, minangka tanduran sing tahan banget nalika garing, uga uga frosts sing ringkih. Nanging kayane ora cukup, nduweni sifat obat sing menarik banget.

Asal lan karakteristik saka Melaleuca alternifolia

Melaleuca alternifolia minangka wit cilik

Dikenal minangka wit teh sing godhong sempit (ora bakal bingung karo Camellia sinensis, yaiku grumbul sing digawe teh), yaiku tanduran semak utawa wit sing dhuwure 5 meter asli ing pesisir lor New South Wales (Australia). Makutha kasebut bercabang banget, mula kandhel banget, lan digawe saka godhong lurus, dawane 10-35mm kanthi ambane 1mm, sing menehi aroma sing nyenengake.

Kembang tuwuh ing paku 3 nganti 5cm lan putih. Wohé cilik, dibunderaké, lan kayu-kayuan, diameteré 2-3mm nalika mateng. Wiji sing padha cilik, lan ireng.

Kepiye perawatan sing dibutuhake?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake dijaga kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Wit teh godhong sempit kudu ing luar negeri, saenipun ing srengenge kebak sanajan bisa tuwuh kanthi warna.

Amarga ciri khas, perlu ditinggalake paling ora siji meter ing antarane jubin lan tembok, tembok, lsp. awit kanthi cara iki bakal bisa nggayuh pembangunan sing luwih apik.

Bumi

  • Pot kembang: sampeyan bisa ngisi landasan universal kanggo tanduran (didol Kene).
  • Taman: ora nuntut, angger duwe got sing apik.

Irigasi

Sampeyan bakal gumantung ing ngendi sampeyan duwe:

  • Pot kembang: sajrone banyu panas, rata-rata 2 utawa 3 kali seminggu, nanging sajrone taun kanthi siji utawa rong minggu sampeyan bakal cukup.
  • Taman: kanthi 2 utawa 3 mbanyoni seminggu, taun pertama sing ditandur ing lemah bakal cukup. Wiwit taun kapindho, yen minimal 350mm presipitasi tahunan mudhun, sampeyan bakal bisa nyebar irigasi.

Pelanggan

Sajrone saben wulan sing anget taun iki, luwih becik sampeyan mbayar saben wektu, contone karo guano sing produk alami (pupuk laut) akeh gizi, utawa yen sampeyan luwih milih kompos kayata pupuk biru (didol Kene).

Preduli saka sing sampeyan gunakake, tututi pandhuan sing ditemtokake ing kemasan produk amarga risiko overdosis dhuwur (ya, uga yen sampeyan nggunakake guano, amarga konsentrasi banget yen nambah luwih saka sing dibutuhake bakal ngobong oyot 😉).

Multiplikasi

Woh-wohan saka Melaleuca alternifolia iku sithik

Gambar - Wikimedia / Geoff Derrin

La Melaleuca alternifolia multiplies dening wiji ing spring. Kanggo entuk persentase sukses sing luwih dhuwur, disaranake luwih dhisik ngenalake segelas banyu sajrone 24 jam, banjur nyebar ing nampan bibit utawa pot plastik kanthi landasan tartamtu (didol Kene).

Dikubur sithik, cukup saupama ora bisa diusir angin, banjur disiram karo belerang (didol Kene) kanggo nyegah jamur lan akibate uga damping-off utawa bosok tunas tunas.

Artikel sing gegandhengan:
Damping-mati utawa pati bibit: kepiye cara nyegah?

Sawise disiram, pasang wiji ing njaba, ing semi-shade. Dadi, lan njaga landasan lembab nanging ora dibanjiri, mula bakal germinal udakara rong minggu.

Pruning

Disaranake ora prune. Tanduran semak minangka bentuk sing apik banget. Nanging, sampeyan bisa mbusak cabang sing metu saka batang yen pengin luwih mirip wit, uga sing garing, ringkih utawa rusak ing musim gugur utawa pungkasan mangsa salju.

Tanduran utawa transplantasi wektu

Sampeyan pengin miwiti dekorasi kebon utawa butuh transplantasi, sampeyan kudu ngenteni nganti tekan musim semi kanggo nandur. Nalika suhu mundhak ndhuwur 15ºC, wayahe ideal bakal teka.

Wabah lan penyakit

Tahan banget tumrap hama lan penyakit sing umum.

Rustitasitas

La Melaleuca alternifolia tahan frosts nganti -7ºC.

Apa gunane diwenehi?

Ornamental

Minangka spesies hiasan banget, dianjurake banget kanggo taman perawatan sing kurang utawa kanggo balconies utawa teras sing "penting" mbutuhake shade. Tumbuh kanthi rega sing cukup, lan amarga ora duwe hama utawa penyakit, mung kanthi cara disiram lan dibuahi, sampeyan bakal entuk wit cilik utawa semak sing asri.

Medicinal

Produk minyak esensial melaleuca alternifolia

Minyak esensial wit ragi sing sempit yaiku antiseptik, antifungal, antibiotik lan marasake awakmu. Sampeyan uga bisa ngatasi rasa ora nyaman sacara tenggorokan lan tutuk kanthi nggunakake garut kanthi sawetara tetes produk sing diencerke ing banyu.

Efek samping minyak esensial wit teh sing ragi sempit

Ing dosis sing kurang, beracun kanggo bocah lan kewan. Gejalanya yaiku:

  • ataxia
  • dizziness
  • mual
  • disorientasi
  • alahan
  • koma ing kasus sing abot

Panganggone mung disaranake kanggo wong diwasa, lan mung yen ana ing kulit lan rambut, lan kanthi dosis cilik sajrone wektu sing cendhak.

Apa sampeyan mikir babagan Melaleuca alternifolia?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.