Nettle (Urtica)

Nettle minangka tanduran sing migunani banget

La nettle Iki minangka tanduran sing biasane ora duwe kenangan sing apik, lan kanthi alesan sing apik: ing gagang uga ing sisih ngisor godhong duwe rambut sing nyengat, kanthi tutul kulit, nerbitake cairan sing ngasilake gatel lan stinging. Mesthi ora nggumunake yen luwih saka siji lan luwih saka loro nganggep umum banget ing lapangan.

Nanging apa sing bakal sampeyan ucapake marang aku yen aku ngandhani yen apike sampeyan tuwuh ing kebon utawa ing teras? Lan duwe macem-macem panggunaan obat lan kanggo ngolah kebon? Yen sampeyan pengin ngerti apa sejatine, banjur aku bakal mbukak kabeh rahasia kanggo sampeyan 🙂.

Asal lan karakteristik nettle

Kembang nettle nalika musim semi utawa musim panas

Sanajan kabeh padha kayane padha karo kita, udakara rong puluh spesies kalebu genus Urtica sing dingerteni. Umume tetanduran shrubby perennial sing bisa nganti paling dhuwur 1,5 metros asale ing wilayah sing sedheng utawa anget ing donya, utamane Hemisfer Lor.

Godhong kasebut oval, kanthi wates bergerigi, pucuk, ijo tuwa lan ukurane nganti 15 sentimeter. Ing sisih ngisor duwe macem-macem rambut sengat sing ngemot asam format, resin, lan histamin, uga batang sing tuwuh. Batang kasebut wernane semu semu semu semu semu semu semir utawa kuning, tegak, bercabang lan bolong ing njero njero batang.

Dheweke mekar wiwit musim panas. Kembang kasebut diklompokake ing panicle, lan umume unisexual lan cilik nganti 10cm. Sing wadon wis dawa nggandhol catkin, lan sing lanang luwih cekak. Woh kasebut minangka kapsul sing diarani achene garing.

Spesies utama

Sing paling populer yaiku:

Dioica Urtica

Tampilan dioica Urtica

Dikenal minangka jelatang utawa jaring ijo sing luwih gedhe, minangka tanduran shrubby abadi saka Hemisphere Lor kajaba Amerika. Ing Spanyol umum banget ing saindenging negara, kalebu kaloro kepulauan (Kepulauan Balearic lan Canary). Tuwuhe antara 50 nganti 150 sentimeter, ing lemah sing akeh nitrogen, kayata kebon, kebon, kebon, koral, ing gunung, lsp.

Ferox urtica

Tampilan ferox Urtica

Gambar - Flickr / Mollivan Jon

Dikenal minangka ongaonga, minangka endemik tanduran shrubby menyang Selandia Baru sing bisa nganti dhuwur nganti 5 meter, dadi kategori paling dhuwur; lan uga salah sawijining sing paling mbebayani. Bedane saka liyane ora mung karo dhuwure, nanging uga godhonge, sing luwih sempit lan spiny, lan eri sing luwih dawa, tekan 8 sentimeter.

Urtica membranacea

Tampilan Urtica membranacea

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Iki minangka tanduran sing asale saka Mediterania sing, ora beda karo nettle ijo, iku tanduran siklus taunan; yaiku, mung sawetara wulan, bakal tuwuh, tuwuh, kembang lan mati. Uga bisa nganti dhuwur siji setengah meter, nanging sing biasane tetep ana 40-60 sentimeter. Umume ndeleng ing papan sing kosong lan rada rendhet.

Urtica urens

Ndeleng urtica urens

Gambar - Flickr / chemazgz

Dikenal minangka nettle cilik, cokotan tangan, cokotan mabur, picasarna utawa ronchona, Iki minangka ramuan abadi sing tuwuh ing meh kabeh Hemisphere Lor. Kembang kasebut lilac, lan thukul saka musim gugur nganti musim semi, woh ing musim pungkasan.

Nettle kanggo apa?

Saiki kita wis ndeleng spesies utamane, luwih becik dipikirake kanggo apa tujuane, bener? Ya, iki wangsulan:

Medicinal

Kasedhiya antioksidan, anti-inflamasi, hipoglikemik, bakterisida, sifat diuretik lan bisa uga digunakake kanggo ngatasi masalah kulit cilik.

Sampeyan kudu nglumpukake - kanthi sarung tangan - godhong lan batang sing isih sehat, antara wulan Mei nganti Agustus. Banjur, sampeyan bisa nggawe garing utawa nggawe infus.

Bisa dipangan

Amarga sifat-sifat obat amarga tanduran ora beracun utawa mbebayani yen wis entek cairan sing nyengat (iki bisa ditindakake kanthi dilebokake banjur goyang ing banyu), lagi dipangan seger utawa ing salad.

Ngolah kebon

Nettle minangka tanduran sing gampang banget dirawat

Nettle duwe macem-macem panggunaan ing kebon:

  • Iki minangka obat serangga.
  • Ndhukung sistem kekebalan tanduran.
  • Iki minangka pupuk sing apik kanggo lemah, amarga akeh nitrat lan biostimulan.
  • Iki apik banget minangka aktivator kompos.

Cara nggunakake

Carane digunakake? Kanggo iku sampeyan kudu ngetutake langkah iki:

  1. 1kg tanduran dipanen, tanpa oyot, sadurunge ngembang utawa yen wiwit kembang.
  2. Banjur, dilebokake ing ember kanthi banyu sepuluh liter, lan kanthi ukuran sing bobote abot supaya tetep ana ing sisih ngisor.
  3. Saben 1-2 dina sampeyan kudu aduk banyu. Dadi nganti 15 dina.
  4. Sawise wektu kasebut, lan yen sampeyan ndeleng gelembung ora katon maneh lan mambu ora enak, mula bakal kudu nyaring lan nyimpen ing botol nganti ora digunakake.

dose

Dosis bakal gumantung karo sing pengin digunakake:

  • Yen ora diresiki, iku luwih becik kanggo nyepetake pemecahan kompos.
  • Ngencerake 1/50 (persiapan 1 liter kanggo 50 banyu) iku apik kanggo nyegah lan minangka perawatan kanggo hama kayata tungau utawa kutu kutu.
  • Ngencerake 1/20 (1 liter persiapan kanggo 20 banyu) ngrangsang germinasi lan tuwuh wiji.
  • Ngencerake 1/10 (1 liter persiapan kanggo 10 banyu) ngrangsang tuwuh.

Pilihan liyane yaiku tuku sing wis digawe lan tindakake langkah sing dituduhake ing paket 🙂:

Kepiye cara nettle?

Nettle minangka tanduran sing akeh migunani

Pungkasan, luwih becik sampeyan ngerti apa sing sampeyan butuhake:

Lokasi

Yaiku tanduran sing kudune ing luar negeri, ing semi-bayangan.

Bumi

  • Pot kembang: ora nuntut. Sampeyan bisa ngisi karo landasan universal (didol Kene).
  • Taman: tuwuh ing kabeh jinis lemah angger wae subur lan lemes banget.

Irigasi

Siraman nettle 3-4 kali seminggu nalika musim panas, lan kurang luwih suwene taun.

Pelanggan

Ora prelu, sanajan sampeyan pengin bisa mbayar nganggo pupuk organik, kayata guano (didol Kene) ing musim semi lan musim panas.

Multiplikasi

Nettle multiplies dening wiji ing spring, sing kudu disebar ing wiji wiji kanthi bolongan got sing diisi substrat universal. Sampeyan kudu nyoba ora nyelehake akeh banget ing winih sing padha, amarga yen ora kabeh ora bakal diwasa.

Selehake ing njaba, ing semi-shade, lan tetep ing landasan lembab. Kanthi cara kasebut bakal germinal sajrone rong utawa rong minggu.

Rustitasitas

Gumantung saka spesies kasebut, nanging umume bisa ditolak -7ºC.

Nettle minangka tanduran sing menarik

Apa sampeyan wani tetanduran?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.