Auxin

Auxin minangka fitopormone, yaiku hormon tetanduran

Akeh wong sing ngerti manawa tanduran uga makhluk urip sing ambegan, panganan lan reproduksi. Nanging, angel mbayangake eksistensi hormon khusus kanggo tanduran. Iya sayuran duwe hormon dhewe, uga diarani fitokormon. Salah sijine yaiku auxin, sing bakal dibahas ing artikel iki.

Auxins lan pentinge tuwuh ing tanduran pisanan dijlentrehake dening Fritz Warmolt Went, ahli botani lan ahli mikologis saka Walanda. Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan hormon iki, aku saranake supaya tetep maca.

Apa sing diarani auxin?

Auxin minangka hormon tetanduran sing paling ditliti

Nalika ngomong babagan auxin, kita ngrujuk klompok fitokormon utawa hormon tetanduran tartamtu. sing tujuane kanggo ngatur tuwuhing tanduran. Kanggo nggayuh iki, dhasare nyebabake perpanjangan sel. Papan sing nggawe sintesis yaiku wilayah meristematis sing kalebu pucuke batang. Saka kana, auxin pindhah menyang wilayah liyane sing ana ing pabrik, utamane menyang pangkalan gradien konsentrasi digawe kanthi cara iki. Kasunyatan penasaran: sintesis auxin ditemokake ing macem-macem organisme kayata jamur, ganggang, bakteri lan tanduran sing luwih dhuwur. Kajaba iku, umume gegandhengan karo tahap pertumbuhan sing kuat.

Thanks kanggo panliten sing wis ditindakake ing auxin, mula bisa ditemokake sadurunge mula pentinge hormon tetanduran utawa fitokormon. Saiki ana informasi ilmiah sing akeh babagan hormon tetanduran sing malah ngluwihi pengetahuan babagan liyane. Amarga iku, pangerten manawa saiki babagan tumindak hormon ing sayuran pancen tepat. Auxin melu peraturan macem-macem proses fisiologis ing tanduran, bebarengan karo sitokinin lan gibberellin. Nanging, ana luwih akeh senyawa kanthi kapasitas sing padha.

Artikel sing gegandhengan:
Mikrobiologi

Kaya sing diarepake, manungsa wis sinau nggunakke panemune iki ing tetanen. Ana sawetara proses sing petani nggunakake fitokormon iki:

  • Akselerasi tuwuhing sayuran.
  • Promosi inisiasi oyot petualang.
  • Promosi set woh lan kembang.
  • Nyegah woh-wohan supaya ora tiba sadurunge prematur.

Auxin ing tetanen

Auxin duwe sawetara aplikasi ing tingkat pertanian

Sektor sing paling nguntungake panelitian babagan auxin yaiku tetanen. Sabanjure, kita bakal menehi komentar babagan aplikasi ing level tetanen.

Penyebaran seksual

Saiki, salah sawijining panggunaan utama yaiku nalika nerangake nyebar tanduran kanthi aseksual, salah siji liwat potongan, saham, lsp. Amarga stabilitas lan mobilitas sing kurang, auxin sing paling umum digunakake ing kasus kasebut yaiku asam butyric indole, utawa IBA. Asam 1-Naphthaleneacetic utawa ANA uga umume digunakake, nanging luwih akeh seluler, nyebabake efek kasebut ora tetep konsisten. Ing mikropropagasi budaya jaringan, auxin 2,4-D lan ANA asring digunakake kanggo ngrangsang divisi sel lan nyebabake pembentukan oyot ing kalus sing ora beda.

Artikel sing gegandhengan:
Phytopathology

Nyekel woh

Panggunaan tambahan sing umum banget yaiku nambah buah ing kahanan lan spesies tartamtu. Contone: Aplikasi naphthoxyacetic ngrangsang naleni woh tomat nalika mekar ing kahanan hawa adhem lan wengi. Nanging, ing kahanan normal panggunaan auxin iki ora ana pengaruhe. Minangka kanggo tanduran liyane, naphthoxyacetic bisa uga ora ana asil utawa ora konsisten. Nanging, nyawiji karo hormon liyane bisa ngubungake woh-wohan sawetara jinis.

Wutah woh

Uga ing tataran woh-wohan, auxin bisa digunakake kanggo nambah lan ngrangsang ukuran pungkasane. Nanging, efek iki mung bisa diraih kanthi 4-CPA lan ing sawetara spesies tanduran sing jelas banget, kayata anggur tanpa wiji. Bedane, spesies liyane mung ngasilake deformasi godhong-godhongan, ukuran woh sing ora teratur lan tundha mateng.

Gulung buah

Auxin digunakake kanggo akeh proses ing tanduran

Ana palawija sing mbutuhake nglereni woh, uga diarani penipisan buah. Minangka praktik budaya sing kalebu ngilangi woh-wohan sing akeh. Ing sawetara kasus, perlu supaya kualitas lan ukuran produksi bisa nambah, lan supaya ora ana fluktuasi utama. Kanthi nggunakake auxin sing diarani asam 1-naphthaleneacetic, tiba woh-wohan bisa ditindakake. Pokoke tujuane kanggo mbusak sebagian woh-wohan sing enom supaya ora ana kompetisi lan banjur nambah ukuran woh-wohan sing isih ana ing wit, kayata apel lan pir. Iki uga bertujuan kanggo nyuda kabeh efek negatif sing diasilake saka woh-wohan ing siklus taunan ing ngisor iki, sajrone nggawe kembang. Iki biasane dadi tujuwane ing wit apel lan zaitun.

Penylametan woh

Nanging, auxin uga bisa melu-melu pencegahan jatuhnya buah nalika lagi diwasa. Kanggo nggayuh efek iki, auxin kudu ditrapake ing woh-wohan sing arep mateng. Iki bisa tiba prematur yen ngeculake etilen kanthi alami. Biasane, teknik iki digunakake kanggo panen apel, jeruk nipis, jeruk lan jeruk bali lan tambahan sing digunakake yaiku ANA utawa 2,4-D.

Auxin minangka herbisida

Sawetara hormon kayata 2,4-do utawa Picloram dheweke duwe efek herbisida ing sawetara tanduran yen dosis kasebut dhuwur. Efek kasebut kalebu tangkep tuwuh, godhong lempitan, lan nambah kekandelan batang.

Panganggone auxin liyane

Kajaba efek sing wis kasebut sadurunge, auxins bisa ngasilake luwih akeh, kayata ing ngisor iki:

  • Wutah perangan kembang
  • Stimulasi aliran photosynthate
  • Pematangan organ sing ditundha

Muga-muga artikel iki wis mbantu sampeyan ngerti tetanduran kanthi luwih sithik lan entuk luwih akeh ilmu babagan jagad botani. Saben dina ditemokake fitur-fitur anyar sing aplikasi durung diuji.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.