Pyracantha

Woh-wohan Pyracantha abang

Pyracantha minangka genus tetanduran sing biasane tuwuh minangka semak cilik. Dheweke duwe godhong ijo sing apik banget, saengga nalika ngasilake woh-wohan sing abang, kontras banget karo dheweke.

Kajaba iku, padha banget tahan. Sampeyan bisa prune meh sampeyan pengin, malah digunakake minangka bonsai. Kanthi tingkat pertumbuhan medium, yaiku, kanthi tuwuh kira-kira rong puluh sentimeter saben taun, iku gampang kanggo menehi wong dipikir pengin.

Asal lan ciri saka Pyracantha

Genus Pyracantha dumadi saka pitung spesies semak evergreen sing asalé saka Eropah lan Asia sing dikenal kanthi jeneng umum firethorn. Dheweke tuwuh ing dhuwur antara 2 nganti 6 meter, duwe godhong cilik lan ijo peteng. Dheweke mekar ing musim semi-musim panas, lan ngasilake kembang sing bisa dadi abang, kuning, oranye utawa putih.

Ing pungkasan musim gugur, woh-wohan rampung mateng, sing bunder, ukurane kira-kira siji sentimeter lan abang. Iki ngemot limang wiji, sing bisa disebar ing musim gugur kanggo germination musim semi sabanjure.

Padha gegandhengan raket karo cotoneaster, nanging ora kaya wong-wong mau, godhong Pyracantha duwe pinggiran bergerigi lan, saliyane, cabang duwe eri.

Jenis Pyracantha

Spesies Pyracantha sing paling dibudidaya yaiku ing ngisor iki:

Pyracantha angustifolia

Pyracantha minangka semak

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Iki minangka spesies asli saka China tekan dhuwure 2-3 meter. Nduweni kembang putih lan woh-wohan abang, sing ora bisa ditonton kanggo manungsa amarga beracun. Nanging ya, manuk seneng banget, mula bisa uga ditandur ing kebon. Ndhukung nganti -20ºC.

Pocacantha coccinea

Piracantas minangka tanduran hias

Iku jenis Pyracantha paling dikenal ing Eropah, asal saka (sanajan uga ditemokake ing Asia kulon). Biasane tekan dhuwure 1 nganti 2 meter, nanging bisa nganti 3 meter. Kembangé putih utawa kuning cahya, lan ngasilake woh-wohan abang sing ripen ing pungkasan mangsa panas utawa ing musim gugur. Iki astringent, nanging bisa dikonsumsi sawise masak; nyatane, senggol lan jellies digawe karo wong-wong mau. Bisa tahan frosts nganti -20ºC.

Pyracantha crenulata

Pyracantha crenulata minangka semak evergreen

Gambar - Wikimedia / Krish Dulal

La Pyracantha crenulata minangka semak evergreen asli Asia, sing ing dhuwur 5 meter. Kembangé putih lan thukul saka inflorescence berbentuk corymb (padha karo candelabrum). Woh-wohan sing abang lan cilik. Tahan nganti -20ºC.

Pyracantha fortuneana

Pyracantha fortuneana minangka semak cilik

Gambar - Wikimedia / Doctoroftcm

Iku picanta native kanggo China sing ing dhuwur 3 meter. Kembang kasebut putih lan diametere kira-kira siji sentimeter. Woh-wohan, ing tangan liyane, abang. Tahan kadhemen lan frosts nganti -17ºC.

Pyracantha koidzumii

Pyracantha koidzumii minangka tanduran evergreen

Gambar - Wikimedia / Hutan lan Kim Starr

Iki minangka duri geni sing tuwuh ing Taiwan. Tekan dhuwur 2-3 meter, lan ngasilake akeh kembang nganti diameter 3 sentimeter ing musim semi. Kembangé wernané oranye-abang. Iki tahan frosts nganti -17ºC.

Pyracantha rogersiana

Pyracantha minangka genus semak

Gambar - Flickr / John Tann

Iku piracantha native kanggo China kulon, kang ing dhuwur 4 meter. Iki minangka tanduran sing duwe godhong ijo lan ngasilake kembang putih ing musim semi. Woh-wohané bunder, werna oranye, lan ukurané watara 8 milimeter. Ndhukung nganti -17ºC.

Perawatan firethorn

Pyracantha minangka semak sing ora mbutuhake perawatan khusus. Dheweke tuwuh kanthi apik ing wilayah sedheng, ing ngendi musim beda-beda. Kajaba iku, sampeyan kudu ngerti manawa bisa ditanam ing pot lan ing kebon, amarga kanthi toleransi pruning kanthi apik, bisa ditanam ing endi wae sing dikarepake.

Nanging supaya ora ana papan kanggo mangu-mangu, ing ngisor iki kita bakal nerangake carane ngurus:

Lokasi

The Pyracantha Bisa uga ana ing wilayah sing kena srengenge langsung, utawa kanthi iyub-iyub sebagean. Nanging sing ora kudu ditindakake yaiku kudu ana ing njero omah, amarga kahanan sing ana ing njero omah (kekurangan cahya, draf, suhu sing ora owah akeh ing saindhenging taun) ora cocog kanggo tanduran kasebut duwe kesempatan kanggo urip. .

Bumi

Woh-wohan saka pyracantha bunder

  • Taman: bisa uga ana ing lemah sing subur, lan drainase apik. Mulane, yen ditanam ing papan sing gampang dicemplungake nalika udan, kita kudu nggawe bolongan, paling ora, tikel kaping pindho ukuran pot, nutupi sisih (kajaba pangkal) kanthi bolong shading utawa plastik atos. minangka digawe saka PVC, lan isi karo substrat tuwuh universal (for sale Kene) dicampur karo 30% perlite (didol Kene). Kanthi cara iki, kita bakal nyegah lemah kebon saka campuran karo substrat sing kita lebokake.
  • Pot kembang: yen arep di wadhah, ora usah ribet. Kita bakal nyelehake substrat universal lan mung. Mesthi wae, kita kudu nandur piracantha ing pot sing ana bolongan ing dhasare.

Irigasi

Sampeyan perlu kanggo mbanyoni saben 5 utawa 7 dina ing sasi kadhemen, lan kira-kira kaping pindho saben minggu ing mangsa panas. Kanggo iki, sing paling becik yaiku nggunakake banyu udan, nanging yen ora ana cara kanggo entuk, sing duwe pH antarane 4 lan 7 bakal ditindakake; yaiku, apa iku ngandhut asam, netral utawa ora banget alkalin.

Pelanggan

Disaranake banget kanggo menehi pupuk Pyracantha ing musim semi lan musim panas, yaiku nalika kembang lan woh. Kanggo iku, Kita bakal nggunakake pupuk cair yen ana ing pot, utawa bubuk utawa granulated yen ana ing kebon.. Supaya ora ana masalah, kita bakal ngetutake pandhuan kanggo nggunakake sing bakal ditemokake ing kemasan.

Minangka pupuk kita bisa nggunakake guano (kanggo didol Kene), mulsa, pupuk kewan herbivora, kompos utawa humus cacing tanah.

Pruning

The Pyracantha lagi pruned ing spring. Iki kudu ditindakake kanthi nggunakake alat sing cocog, kayata gunting anvil (adol Kene) kanggo cabang antarane 0,5 lan 1 sentimeter, utawa gergaji tangan kanggo ngethok cabang sing luwih kenthel. Kajaba iku, kudu dikumbah nganggo sabun lan banyu, sadurunge lan sawise digunakake, kanggo nyegah infeksi.

Sawise kita wis siap, kita kudu mbusak cabang garing, rusak lan sing lara. Banjur, kita bakal ngethok sing tuwuh luwih akeh tinimbang sing dikarepake kanggo menehi tanduran kaya sing dikarepake. Yen perlu, kita uga bakal prune sing, sanajan padha sehat, menehi wong katon tangled.

Multiplikasi

Sampeyan bisa njaluk salinan anyar nyebar wiji ing musim gugur supaya padha germinate watara telung sasi mengko, lan uga kanthi potongan ing spring.

Wabah lan penyakit

Shrubs iki bisa duwe mites kayata mites laba-laba, kutu daun, mealybugs lan ulat. Nanging bisa diobati nganggo insektisida ekologis kayata sabun kalium utawa bumi diatomaceous (for sale Kene), sing diomongake ing video iki:

Minangka kanggo penyakit, Sejatine bisa kena pengaruh teyeng, powdery mildew, jamur sing bakal nyebabake bintik-bintik godhong katon (kayata Cercospora utawa Gloeosporium), lan kanggo bakteri Erwinia amylovora, sing bakal nggawe godhong katon kaya diobong.

Kabeh mau, kajaba bakteri, diobati nganggo fungisida sistemik (didol Kene). Yen Pyracantha kena infeksi bakteri, copot bagian sing kena pengaruh lan, sabisane, supaya tanduran kasebut kapisah saka liyane.

Rustitasitas

Piracanta tahan beku

Umume, iku tanduran sing tahan frosts nganti -18ºC kanthi apik. Nanging kanggo informasi luwih lengkap disaranake ndeleng bagean kasebut Spesies Pyracantha saka artikel iki padha.

Panganggone Pyracantha

Duri geni digunakake minangka tanduran hias, salah siji ing Kebon, pot lan minangka bonsai. Dheweke ngasilake akeh kembang kanthi ukuran sing apik, lan woh-wohan abang sing narik kawigaten. Kajaba iku, kanthi duwe eri, dheweke dadi pager perlindungan.

Panggunaan liyane sing penting banget yaiku ngrumat satwa. Kembang kasebut mangan karo serbuk sari kanggo akeh serangga, kaya tawon; woh-wohan dadi panganan kanggo manuk, lan makutha sing kandhel lan eri dadi papan perlindungan kanggo sawetara kewan.

Apa sampeyan mikir babagan Pyracantha?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)