Karakteristik lan perawatan prawan wengi (Mirabilis jalapa)

Dondiego bengi awan

Dina iki kita bakal ngomong babagan ngipi elek. Iki minangka tanduran sing asale saka Amerika tropis sing asmane ilmiah Mirabilis jalapa. Iki kalebu kulawarga Nictagináceas lan teka ing Spanyol saka Peru ing taun 1568. Wiwit iku, tanduran iki nyebar ing saindenging bawana lan ing saliyane tanduran hias, digunakake minangka purgatif.

Tanduran iki angsal nilai tinggi minangka tanduran kebon amarga kapasitas desa sing dhuwur lan wis invasif ing pirang-pirang panggonan. Apa sampeyan pengin ngerti kabeh ciri lan perawatan tanduran iki?

Karakteristik utama ngipi elek

kembang kamulyan esuk

Jeneng ilmiah kasebut tegese apik banget, apik banget, dene jalapa tegese wiwitan kotamadya Meksiko sing ditemokake. Kajaba dondiego ing wayah wengi, dikenal kanthi jeneng populer liyane kayata arrebolera, melati saka Meksiko, jalapa palsu, bella ing wayah wengi, awan lan trompet.

Iki minangka tanduran herba tahunan lan semi tahan kadhemen. Dheweke bisa ngidinke suhu sing sithik tanpa kena pengaruh tuwuh lan kesehatan. Wangun semak iki ditandhani kanthi tuber lan bercabang. Cabangé dawa banget lan cukup rapuh, luwih-luwih ing wayah suhune luwih sithik. Bisa nganti dhuwur antara 25 nganti 130 sentimeter. Nalika tuwuh, bentuk globose padha karo tanduran mrico.

Godhongé ijo lan tuwuh ing ovate tajem lan ijo ngelawan. Bisa dijaga ijo ing saindenging taun sanajan suhune adhem. Yen dilebokake ing wilayah sing adhem banget, bisa uga ilang warna ijo lan bagean pangeboman, nanging dheweke ora bakal mati. Sawise suhu apik teka maneh, tanduran bakal thukul maneh.

Kembang mekar ing wilahan bumi sisih lor nalika musim panas lan ing iklim sedheng. Kembang kasebut nduweni akeh kembang terminal kanthi wangi. Kembang kasebut tuwuh bebarengan ing klompok-klompok sing bentuké trunk lan duwe calyx pentalobulated lan mahkota tubular sing jembar ing pucuk kanthi warna sing luwih nyenengake lan apik. Werna bisa beda-beda ing antarane warna kuning, putih, jambon, abang lan motif motif warna. Tukang kebon gabungke kanthi sampurna karo tetanduran, suket lan semak liyane sing luwih sregep.

Bukak kembang kamulyan esuk diwiwiti nalika wayah surup, lan isih tetep mbukak nalika srengenge wiwit surup. Iki minangka karakteristik sing nggawe dheweke disebut lan sing unik. Nalika dina dadi mendhung lan peteng banget, bisa uga bisa diamati sawayah-wayah kanthi kembang mbukak.

Ing tanduran sing padha bisa ana kembang kanthi warna-warna, saengga bisa beda-beda lan pamer. Dheweke cocok kanggo dekorasi kebon lan ruang umum. Werna kasebut bisa dikombinasikake kanthi sampurna, menehi tanduran kaendahan ekstra.

Ing sawetara acara ditemokake yen tanduran bisa ngganti warna kembang nalika wis diwasa.

Reproduksi

kembang kanthi warna-warna

Tanduran iki Bisa ngasilake liwat wiji lan divisi umbi. Yen kita milih reproduksi kaping pisanan, mula kudu disebar nalika musim semi. Wiji dikumpulake ing wulan gugur, yen wis mateng lan duwe warna ireng sing luwih khas.

Saliyane, yen kita pengin ngakehake divisi umbi, kita kudu nyopot lan garing nalika musim salju. Yen wis garing, tanduran ditandur ing wiwitan musim semi.

Kasarasan Mirabilis jalapa

kabeh kamulyan dondiego ing wayah wengi

Bocah-bocah wadon wengi kasebut minat banget ing kebon, kaya sing wis kasebut sadurunge, amarga ngembang lan regane deso sing apik banget sing nambah wilayah sing ditandur. Cocog kanggo nambah nilai lanskap taman utawa ruang umum lan efek sing luwih gedhe yen digabung karo tanduran abadi, semak lan suket.

Perkebunan mbutuhake tansah ing srengenge kebak. Yen ditandur ing papan kanthi warna sing luwih asor lan asor relatif dhuwur, bakal tuwuh kanthi apik, nanging meh ora bisa kembang. Yen kita pengin tanduran supaya nuduhake kabeh kaendahan lan kamulyane, luwih becik ditandur ing papan sing cerah. Disaranake nyimpen wates siji meter persegi kanggo saben tanduran nyebar wiji. Kanthi cara iki, dheweke bisa duwe wilayah dhewe kanggo tuwuh tanpa masalah utawa saingan karo nutrisi.

Lemah sing ditandur kudu subur lan lemes banget. Amarga duwe sistem oyot sing cukup jero lan umbi, mula bisa tahan nalika kahanan kahanan garing lan kurang banyu. Ing wilayah sing suhune luwih sithik lan biasane ana frosts, bagian udara bakal ilang kanggo ngirit energi lan bisa urip. Nanging, nalika musim semi bali lan suhu luwih kepenak, tunas bakal tuwuh maneh.

Salah sawijining kaluwihan tanduran iki kanggo lingkungan pesisir yaiku ndhukung salinitas kanthi cukup. Amarga alasan iki, kita bisa nemokake dondiego ing wayah wengi ing kebon cedhak pesisir.

Penyiramane kudu asring lan akeh, luwih-luwih ing wektu sing paling panas lan yen srengenge surup. Sampeyan praktis kudu ngombe saben dina, nanging tanpa nglilani banjir.

Pupuk bisa ditambahake sawise tunas utawa nandur kanthi ati-ati manawa pupuk luwih akeh kalium tinimbang karo nitrogen saengga ora ana keluwihan vegetasi lan ngembang luwih disenengi. Ing saben wektu, kita kudu eling yen apa sing paling dikarepake saka ngipi elek yaiku kembang kanggo menehi kabeh ciri. Yen pupuk ngemot zat-zat sing ngemot mikronutrien sing dibutuhake kanggo tuwuh tanduran sing pas, mula bakal tuwuh kanthi subur.

Bisa uga hama lan kahanan

mirabilis jalapa ing wayah wengi kanthi kembang sing mbukak

Tanduran iki ora duwe hama sing nyerang kanthi frekuensi dhuwur, amarga padha deso. Piyambak aphids, whiteflies lan tungau laba-laba dheweke bisa menehi masalah ing tanduran iki, luwih-luwih ing jaman paling panas. Nanging, bisa gampang dicopot nggunakake insektisida lan mitisida sing ditemokake ing pusat kebon lan toko kembang.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bakal bisa ngrasakake kamulyan ing wayah esuk lan kekuwatan hias sing gedhe.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   mercedes m tandha ngandika

    Tanduranku cilik lan aku weruh godhonge tiba. Aku ora ngerti yen panas banget utawa panas banget. Wis ora kembang amarga aku tuwuh saka nglereni. Apa saranake aku

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Halo Mercedes.

      Bisa kalorone 🙂

      Sepira kerepe sampeyan nyiram? Umume, lemah kudu di garing sawetara sadurunge disiram maneh, yen tanduran ora bakal bosok.

      Yen pengin, kirim foto menyang facebook lan supaya bisa mbantu sampeyan kanthi luwih becik.

      Greetings.