Oak Holm (Quercus ilex)

Quercus rotundifolia minangka wit kebon sing apik

Gambar - Wikimedia / Paulo bebarengan

El Quercus ilex Wit mau minangka wit cemara, sok-sok shrub, sing bisa ditandur ing kebon gedhe utawa cilik. Tingkat pertumbuhane rada alon, nanging suwe saya suwe saya apik. Kajaba iku, woh-wohan sing diasilake bisa dipangan.

Yen sampeyan pengin ngerti cara ngrampungake, ojo mandek maca 🙂.

Asal lan ciri

Quercus rotundifolia, minangka jeneng ilmiah wit cemara

Iki kalebu spesies sing asli ing wilayah Mediterania, sing ditemokake ing meh kabeh Semenanjung Iberia, Kapuloan Balearic, Afrika Lor, Prancis lan Italia. Uga tuwuh ing UK. Dikenal kanthi jeneng ilmiah Quercus ilex, lan kanggo cendhak utawa cendhak, ek holm, holm oak utawa alzina.

Tuwuh ing dhuwur maksimal 16 nganti 25 meter, kanthi cangkir oval ing wiwitan sing dibunderake nalika taun-taun kepungkur. Ing kahanan apa wae, kudu dingerteni manawa bisa tetep dadi grumbulan 3-5 meter, luwih-luwih yen medan kasebut watuk banget utawa ora cukup gizi, utawa yen udan deres.

Godhonge ijo, tetep ing wit rata-rata 2,7 taun sadurunge diganti sing anyar. Dheweke duwe tekstur kulit, lan ijo peteng ing sisih ndhuwur lan luwih cerah ing sisih ngisor. Nalika isih enom duwe eri ing wates, lan yen wis diwasa, tuwuh ing cabang ngisor. Menawi mekaten, ing bentuk semak, dheweke gampang bingung karo holly.

Sampeyan dioecious, tegese ana sikil wadon lan sikil lanang. Kembang wadon cilik, dhewekan utawa klompok loro, oranye-kuning yen diwasa; sing lanang katon ing catkin gantung lan kuning. Woh kasebut minangka acorn, dawane udakara 2-3cm lan tutup sing nutupi meh setengah. Umume, butuh rata-rata 15-20 taun supaya bisa ngasilake woh kaping pisanan wiwit winih germinates.

Varietas utama

Ana macem-macem jinis utawa subspesies saka oak, sing utama yaiku:

  • Quercus ilex 'Rotundifolia': utawa Quercus rotundifolia. Dikenal minangka oak holm sing godhongé amba, oak holm manis utawa oak holm acorn sing manis, iku wit ijo saka 8 nganti 15 mèter sing asale ing Semenanjung Iberia, Afrika Lor, sawetara wilayah Prancis lan sawetara Inggris.
  • Quercus ilex 'Ilex': Asale saka sawetara wilayah Prancis lan wilayah Mediterania liyane, kayata Kepulauan Balearic utawa Italia.

Apa sing dadi perhatiane?

Yen sampeyan pengin duwe salinan, disaranake dijaga kaya ing ngisor iki:

Lokasi

Wit iku wit sing kudune ing njobo, ing srengenge kebak utawa ing semi-shade. Ora duwe oyot sing invasif, nanging butuh ruangan kanggo tuwuh mula kudu ditandur paling ora 5-6 meter saka pipa, lemah aspal lan tanduran liyane sing dhuwur.

Bumi

  • Pot kembang: Nggunakake medium sing tuwuh universal dicampur karo 30% perlite, nanging dudu tanduran sing bisa disimpen ing wadhah sajrone umure.
  • Taman: oak holm tuwuh ing lemah silikon utawa watu gamping, lemes banget.

Irigasi

Tanduran sing tahan tahan garing banget, nanging ora bakal digawe ekstrem. Supaya bisa tuwuh lan ngrembaka sing apik, perlu disiram luwih utawa kurang nalika musim panas, ngalangi bumi ora garing kabeh, lan saben 4-5 dina suwene taun.

Ya, iku pancen saka Mediterania lan adaptasi tanpa masalah kanggo urip ing wilayah sing musim panas garing lan anget banget lan musim salju entheng, nanging yen sampeyan duwe pitulung, sanajan uga sethithik, dadi luwih apik kanggo sampeyan.

Oalah, yen sampeyan ora ragu-ragu, priksa asor lemah sadurunge disiram. Kanggo iki, sampeyan bisa nggunakake meter asor digital utawa masang teken kayu sing lancip.

Pelanggan

Bubuk guano pupuk enak banget kanggo Quercus ilex

Bubuk guano

Wiwit awal musim semi nganti pungkasan mangsa salju / awal musim gugur sampeyan bisa mbayar sewulan sepisan karo Pupuk organik, kaya guano (sampeyan bisa tuku ing kene polvo lan ing kene Cairan) contone, ngetutake instruksi sing kasebut ing bungkus.

Multiplikasi

El Quercus ilex multiplies dening wiji utawa dening ROOT tunas ing spring. Ayo ndeleng cara nerusake ing saben kasus:

Bibit

  1. Kaping pisanan sampeyan kudu ngisi pot udakara sekitar 13cm kanthi diameter landasan universal lan banyu kanthi tliti.
  2. Sawise iku, maksimal rong wiji dilebokake ing tengah, lan ditutupi lapisan substrat tipis.
  3. Banjur tembaga utawa belerang disiram ing lumahing.
  4. Sawise iku, dheweke ditutupi lapisan substrat lancip banjur disiram maneh, wektu iki nganggo sprayer.
  5. Pungkasane, pot kasebut diselehake ing njaba, kanthi semi-shade.

Dheweke bakal germin ing 1-2 wulan.

Tunas ROOT

Tunas oyot yaiku bibit sing metu ing jejere tanduran ibu. Supaya bisa dipisahake, sampeyan kudu nggawe parit sak jerone 20cm, lan cukup copot kanthi tliti. Banjur ditandur ing pot utawa ing kebon, banjur disiram agen rooting krasan nganti katon tuwuh (biasane mbutuhake sawetara minggu).

Pruning

Ing pungkasan mangsa sampeyan bisa prunemalah drastis. Kita kudu nyingkirake cabang sing garing, lara utawa ringkih, uga bisa motong sing wis akeh banget.

Wabah lan penyakit

Tahan banget ing umum, nanging gampang diserang dening ulat defoliasi (torsi lan Limantria), uga apa sing diarani oak garing. Ora jelas sebabe panyebabe sing terakhir, nanging yen wit kasebut nampa pasokan banyu biasa lan banjur ngalami kahanan garing, mula bisa uga bakal entuk wektu sing ala banget nganti mbebayani banget.

Kanggo ngindhari masalah, kudu luwih becik ngurus Quercus ilex, menehi banyu lan 'panganan' (pupuk) yen perlu, lan sing paling penting ora kakehan motong.

Rustitasitas

Nolak frost nganti -12ºC, nanging dudu tanduran sing duwe iklim tropis.

Apa gunane?

  • Ornamental: minangka tanduran hiasan banget, sing suwe-suwe menehi iyub-iyub apik. Kajaba iku, bisa dipotong supaya diwenehi grumbul utawa bonsai.
  • PangananAcorns digunakake minangka sumber ternak ing ara-ara, nanging uga bisa dipangan kanggo manungsa.
  • Madera: Digunakake kanggo nggawe areng, lan kanggo nggawe bagean sing tahan gesekan dhuwur kayata kranjang utawa bajak.
    Kulit kayu iki di senengi amarga kulit penyamakan, utamane ing Maroko.
Woh-wohan ing oak bisa dipangan

Gambar - Wikimedia / Tony Hisgett

Apa sampeyan mikir babagan Quercus ilex?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.