Apa samaras lan kepiye cara nyebarake?

Samaras minangka woh-wohan sing garing nganggo swiwi

Gambar - Wikimedia / Mine

Ana macem-macem jinis woh-wohan, gumantung saka tanduran sing dimaksud lan strategi evolusi sing ditindakake. Mula, kita ngerti manawa ana sawetara sing bisa bobote pirang-pirang kilo, lan liyane sing entheng mula bisa dicekel nganggo driji siji, kayata samaras.

Samara diprodhuksi dening wit-witan lan semak-semak sing istimewa banget, lan asring ditandur minangka tanduran hias; nyatane, sawetara spesies kasebut malah digunakake minangka bonsai. Nanging, Apa sejatine lan kepiye cara nyebarake?

Samaras apa?

Wiji elm duwe swiwi

Samaras ing botani minangka kacang sing ora ana gandhengane, yaiku ora mbukak katup apa wae. Dheweke dibentuk kanthi wiji kanthi swiwi rata sing digawe saka jaringan serat. Wiji kurang luwih bunder, cilik banget - ukurane beda-beda gumantung karo spesies, nanging kanggo menehi ide, umume biasane ora ana diametere luwih saka 0,5cm. Werna uga beda-beda: sanalika thukul, umume ijo utawa ijo kuning, nanging yen wis diwasa katon abang, jambon, utawa coklat semu abang, lan pungkasane coklat.

Struktur iki luwih seneng angin supaya dheweke adoh saka wong tuwa sawetara meter utawa kilometer, mula spesies kasebut dijajah ing pojokan liya sing durung tekan saiki. Kanthi cara iki, minangka tambahan, generasi anyar bakal bisa miwiti urip tanpa kudu bersaing banget kanggo nutrisi utawa ruang.

Jinis samara

Siji tangan, kita kudu ngerti manawa ana ing samara winih kasebut bisa uga ana ing tengah swiwi woh, kayata ing kasus abu (Fraxinus) utawa elm (Ulmus), utawa ing sisih sisih woh kasebut ana swiwine sing wiji saka wiji nganti tekan sisih, kayadene maples (Acer).

Sanajan isih ana liyane: sok-sok tinimbang dadi samara, bisa uga disámara, tegese, ana loro samara sing gabung ing pojok kaya maples; utawa telung kamar kaya ing spesies kasebut Hiptage benghalensis.

Tuladha tanduran sing ngasilake samara

Kita wis nyebutake sawetara, nanging saiki luwih becik ngerti dheweke:

Maples

Maples minangka wit sing ngasilake samara

Gambar - Wikimedia / MurielBendel

ing maples Biasane minangka wit rontog utawa semak sing asale ing wilayah sing sedheng ing belahan langit sisih lor, utamane Eurasia. Dhuwure kisaran antara 2 lan 20 meter, gumantung saka macem-macem lan / utawa kultivar, lan ditondoi kanthi duwe godhong webbed sing dadi warna abang, oranye utawa kekuningan nalika musim semi lan / utawa tiba.

Ana akeh spesies, nanging sing paling akeh ditanam ing Spanyol yaiku: Acer palmatum, Acer pseudoplatanusutawa Acer platanoides, antara liya. Kabeh mau mbutuhake iklim entheng, kanthi frost mangsa, mbanyoni sedheng lan lemah sing asem.

Wit awu

Awu minangka wit sing ngasilake samaras

Wit awu umume dadi godhong, sanajan ana spesies subtropis sing ijo ijo. Kita bisa nemokake ing Amerika Utara, Eurasia, lan Afrika Lor. Dhuwure antara 15 lan 20 meter, lan dheweke duwe batang lurus kanthi mahkota godhong.

Dheweke digunakake kanthi wiyar minangka tanduran kebon, menehi bayangan sing apik. Sajrone musim gugur, dheweke dadi kuning utawa abrit, sing nambah nilai hias kaya kedadeyan Ornus Fraxinus utawa Fraxinus excelsior, loro spesies sing paling populer.

Mesthi wae, penting kanggo dicathet oyot butuh akeh papan. Dheweke ora kena ditandur kanthi jarak kurang saka sepuluh meter saka pipa, amarga kita bakal duwe risiko nyebabake kerusakan.

Elm

Elms minangka wit sing ngasilake samaras

Elms minangka wit deciduous utawa semi-deciduous sing tuwuh ing Hemisfer Lor. Iki minangka tanduran kanthi bagasi umume lurus lan mahkota sing bunder banget lan bunder sing nyedhiyakake warna sing apik banget. Dheweke bisa nganti dhuwur 25 meter, nanging sing paling umum yaiku ora ngluwihi 15 meter.

Sistem oyot, kayadene wit awu, kuwat banget. Wit-witan kasebut dheweke kudu ditandur nganti adoh saka pipa, paling ora sepuluh meter, yen ora bakal ana masalah.

Sayange, sampeyan uga kudu nimbang jinis kasebut rentan banget kanggo penyakit sing diarani graphiosis, disebabake jamur Ceratositis ulmi. Akibate, akeh spesies sing ing bebaya kepunahan, kalebu Ulmus suntingan sing ana ing Spanyol, utawa Ulmus glabra.

Kepiye carane nyebar samaras?

Samaras diprodhuksi dening tanduran sing urip ing wilayah sing ana es, mula yen pengin dheweke germin, kita kudu nyebar nalika musim salju. Nanging ing ngendi? Yen suhu mudhun ngisor 0 derajat ing wilayah kasebut, kita bisa nandur ing pot; Saiki, yen ora kaya ngono, kita kudu nyusun ing kulkas sajrone 2-3 wulan.

Ayo goleki carane rampung:

Sows ing panci

Langkah-langkah sing kudu kita tindakake kanggo nyebar samara ing pot yaiku ing ngisor iki:

  1. Sing kudu ditindakake yaiku ngethok swiwi, amarga yen ora bosok bisa narik jamur parasit sing bakal ngrusak wiji kasebut.
  2. Sawise iku, kita isi pot kanggo lemah kanggo tanduran asam yen ana wit maple (didol Kene), utawa nganggo mulch (didol Kene) utawa landasan universal (didol Kene) yen wit elms utawa awu.
  3. Banjur, kita ngombe lan nyelehake siji utawa rong wiji kanggo saben pot, di wenehake.
  4. Saiki, kita nyemprotake tembaga bubuk ing ndhuwur kanggo nyegah jamur.
  5. Pungkasan, kita rampung ngisi pot karo landasan, lan yen pengin banyu maneh.

Sajrone musim semi, wiji bakal wiwit germin.

Stratifikasi ing kulkas

Yen kita urip ing wilayah sing suhu mudhun kurang saka 0 derajat, nanging ing musim salju umume entheng, kanthi suhu maksimum antara 10-20 hoC, sing paling apik stratify mau ing kulkas nderek langkah-langkah iki:

  1. Kita bakal ngisi tupperware plastik transparan kanthi tutup kanthi vermikulit sing wis lembab sadurunge.
  2. Sawise iku, kita bakal nambah tembaga bubuk, kayata nambah uyah menyang salad.
  3. Banjur, kita bakal nyelehake wiji - tanpa swiwi-, rada beda siji lan sijine.
  4. Sabanjure, kita bakal nutupi vermikulit.
  5. Kanggo ngrampungake, kita nutup tupperware lan dilebokake ing kulkas, ing bagean susu, sayuran, lsp. (TANPA ing mesin pembeku).

Kita bakal nggawa dheweke ing kana suwene 2-3 wulan (yen maples, disaranake tetep 3 wulan, nanging yen elms utawa wit awu bisa wolung minggu). Sajrone wektu kasebut, seminggu sepisan kita bakal njupuk tupperware metu saka kulkas lan mbukak kanggo nganyari udara, lan banyu yen ndeleng vermikulit wis garing.

Nalika musim semi teka, kita bakal nandur ing pot saben bisa germin lan tuwuh kanthi normal.

Awu germinates nalika musim semi

Gambar - Wikimedia / Krzysztof Ziarnek, Kenraiz

Apa sampeyan mikir babagan topik iki? Muga-muga sampeyan wis sinau akeh babagan samara.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Roberto ngandika

    Informasi sing apik banget

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur suwun Roberto kanggo komentar 🙂