Kebon Cina kaya apa?

Taman Cina nglambangake swarga

Pelukis Claude Monet sing ujar "tamanku minangka karya seni sing paling apik", sanajan saiki ana sing ujar manawa tukang kebon minangka seniman, sing darmabakti kanggo njaga ekosistem sing owah-owahan sajrone wektu. Kebon Cina uga ana sing disenengi wong-wong Kulon: eksotisme, ya, nanging uga rasa tentrem sing mabuk nalika sampeyan mlebu..

Nanging kepiye sampeyan ngrancang taman Cina? Kasunyatane: ora gampang. Ana akeh unsur sing kudu digatekake amarga, kanggo wong-wong mau, iki minangka swarga, kosmos mikro sing kabeh kudu ana ing papan kanggo nyenengake tukang kebon lan kulawargane.

Sajarah taman Cina

Taman tradisional Cina nduweni sawetara unsur

Gambar - Wikimedia / Erwin Soo

Kaya akeh kreasi gedhe sing digawe ing Asia Wétan, taman Cina wis asal mistis. Filsuf Zhuangzi negesake manawa Konfusius wis nyebutake Taman Xiwei, jeneng panguwasa legendaris sadurunge Kaisar Kuning, sing ora tau ana (kajaba ing imajinasi wong-wong mau). Iki ana ing millennium SM kapindho, nanging minangka wiwitan kabeh.

Dipercaya manawa taman Cina pisanan ana ing pucuk gunung gedhe, ing sawetara pulo ing tengah segara., lan dheweke nyimpen rahasia kalanggengan. Telung unsur kasebut (gunung, pulo, lan segara) bakal dadi peran sing penting ing evolusi desain kosmos mikro tartamtu iki.

Saiki, Kebon Cina kaya mangkono ora berkembang nganti jaman Han (206 SM - 220 M). Ing wektu iku padha golek panggonan kanggo ngaso lan, uga, mburu. Estetika kasebut ora pati penting kaya taun-taun sabanjure, antara taun 1368 lan 1644 ing jaman kita, nalika jaman pemerintahan Dinasti Ming.

Pisanan kaisar, banjur borjuis lan pungkasane agama, padha seneng Kebon kang iki dimaksudaké kanggo nggawé ulang alam idealized sing bisa dadi papan kanggo semedi kanthi tentrem.

Masalahe yaiku sawetara taman tradisional Tionghoa sing tetep utuh saiki. Iki kudu ditambahake yen, ing jaman biyen, bangunan Cina digawe saka kayu, bahan sing, kaya sing kita kenal, ngrusak wektu, lan ora tahan geni. Nanging sanajan mangkono, kita bisa ngerti kaya apa (lan apa) amarga wong-wong sing isih ngadeg, lan lukisan sing digambar para seniman ing jamane.

Carane kudu taman Cina?

Sapa wae sing pengin ngrancang taman Cina Dheweke kudu cetha banget yen kebone, karyane, kudu ditindakake tanpa nyoba nguwasani alam. Penting kanggo ngindhari pruning, amarga tujuane kanggo ngontrol tanduran, sing ana ing kebon tradisional Cina ora disenengi. Nanging, kanthi alesan iki, luwih gampang ngerti spesies sing bakal dadi bagean saka kebon, supaya bisa ditanam ing papan sing bisa tuwuh kanthi cepet.

Uga, Sampeyan kudu ngerti carane iklim mengaruhi terrain. Lan ora, aku ora mung ngomong babagan wilayah sing dipadhangi lan dibayangi sedina muput, nanging uga kepiye reaksi tanduran nalika musim liwat. Taman minangka unsur sing nduweni urip. Iki dumadi saka makhluk urip, tetanduran, kewan lan mikroorganisme (jamur, bakteri) sing menehi wujud lan adaptasi karo kahanan ing papan kasebut.

Mulane, tukang kebon tradisional Tionghoa nggawe karyane miturut praktik Feng Shui, yaiku, sinau saben unsur panggonan sing arep dibangun kanggo njupuk kauntungan saka aliran energi lan njaga harmoni. Wong Kulon uga bisa nggunakake cara liya, mesthine, nanging ora nglirwakake kasunyatan manawa taman Tionghoa duweni asal-usul mistis.

Artikel sing gegandhengan:
Cara dekorasi kebon miturut Feng Shui

Apa unsur sing ora bisa ilang?

Kebon Cina iku kuno

Iki:

  • Banyu: minangka unsur utama. Bisa dadi banyu mancur lan / utawa blumbang. Swara banyu mbantu sampeyan ngendhokke, lan uga mbantu manuk aneh utawa tawon ngilangake ngelak.
  • Watu: Amarga kita ora kabeh manggon ing cedhak gunung, kita bisa makili karo watu. Contone, numpuk ing ndhuwur saben liyane, utawa nginstal pilar.
  • Kapuloan: uga bisa diwakili nganggo watu, nanging kudu diubengi banyu, kaya ing blumbang.
  • Unsur arsitektur: kayata kreteg, pendopo, lengkungan, galeri, utawa pagoda.

Omah iku panggonan utama, nanging ora mung siji. Taman Tionghoa kalebu bagean sing diarani omah, mula kudu dijaga. Kajaba iku, dianjurake supaya omah kasebut duwe jendela gedhe kanggo ndeleng kebon.

Kebon Cina sing misuwur

Kanggo ngrampungake, ayo ndeleng taman Cina sing paling misuwur ing donya:

Residence Gunung Chengde

Chengde Chinese Garden iku salah siji sing paling misuwur

Gambar - Wikimedia / takwing.kwong

Dumunung ing provinsi Hebei, iku taman karo desain alam, kang kraton kaisar lan kuil-kuil lan taman-taman kraton campuran sampurna karo lingkungan. Macem-macem tanduran sing menehi urip, gunung lan tlaga ndadekake papan iki dianggep minangka conto paling gedhe babagan kebon Cina klasik.

Kolam Teratai Kuno

Kolam Teratai Kuno minangka taman tradisional Tionghoa

Gambar - Wikimedia / BabelStone

Salah sawijining kolam teratai sing paling misuwur ing China dumunung ing provinsi Hebei. Nanging ora, ana ora mung tetanduran. Wiwit awal padha arep mbangun taman ing banyuDadi kabeh bangunan kayata Shuidong Tower, Guanlan Pavilion, utawa Hall of Longevity diubengi dening unsur iki.

Kebon Dheweke

Taman He minangka taman Cina

Gambar - Wikimedia / 大 买家

Taman He dirancang ing pungkasan Dinasti Qing, antara taun 1644 lan 1912. C. Y Iki digawe ing malang sing luar biasa, ing ngendi gunung lan watu sing curam minangka protagonis. Senadyan mangkono, seniman kasebut bisa nggawe katon alami lan harmonis, njupuk kauntungan saka papan sing kasedhiya kanggo mbangun bangunan omah lan rockeries.

Taman tradisional Tionghoa unik, lan apik banget, ta?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.