Tanduran udara: ciri lan perawatan

Tillandsia fasciculata, tanduran udara

Tillandsia fascikulata // Gambar - Wikimedia / Hans Hillewaert

Alam nggawe tanduran sing unik banget: ana sing dhuwur banget, kaya-kaya kepengin munggah ing langit, ana sing tuwuh ing kawasan teduh, ing endi sinar srengenge meh ora tekan, lan ana liyane sing dununge ing antarane loro kasebut: tanduran udara. Ing endi wae manuk utawa angin nyelehake wiji, ing kana bakal germin, sanajan ana ing bolongan ing cabang wit.

Dheweke kepengin banget, mula mbaka sithik, kita bakal luwih akeh weruh ing nursery lan toko kebon, amarga, Kajaba iku, dheweke ora butuh perhatian banget supaya katon ayu.

Karakteristik tanduran udara

Anggrek umume tanduran epifit

Phalaenopsis ing wit.

Tanduran udhara padha ngasilake wiji sing bobote sithik banget, mula bisa digawa angin menyang cabang-cabang sing paling dhuwur, ing endi biasane germin. Nyatane, ing alas lan alas, siji mung kudu ndangu supaya bisa ngerteni sepira efisiensine ngasilake bibit cahya kasebut.

Tingkat tuwuhing spesies iki beda-beda, lan bisa cepet utawa luwih alon, gumantung ora mung kanggo genetika saben wong, nanging uga kanggo kondhisi ing wilayah kasebut. Dadi, sing asale saka wilayah tropis sing lembab cenderung tuwuh luwih cepet tinimbang sing asale saka wilayah sing garing utawa, uga sebaliknya.

Jinis tanduran udara

Kanggo kasunyatan manawa ana macem-macem macem-macem, luwih becik diklasifikasikake miturut ciri. Mangkono, saiki kita ngerti:

  • Tanduran udara epifit: yaiku sing tuwuh ing tanduran, nanging tanpa cilaka kanthi cara apa wae.
  • Tanduran udara lithofitik: yaiku sing tuwuh ing watu, atap lsp.
  • Tanduran udara ijo: yaiku sing, miturut jenenge, duwe godhong ijo. Dheweke asale saka papan sing asor banget.
  • Tanduran udara abu-abu: yaiku sing duwe godhong abu-abu lan batang. Iki dibentuk dening sisik cilik sing diarani trichome, sing kaya rambut kompleks sing dibentuk dening epidermis saka godhong lan umure ringkes. Sel sing isih mati ing trichome, diisi hawa; kanthi cara iki, dheweke nggambarake cahya. Nanging ana liyane: trichome nyerep kelembapan, mula sampeyan mung kudu nyemprotake supaya bisa kembang.

Rong jinis dibedakake: macem-macem godhong ijo lan godhong abu-abu. Tilas kasebut mbutuhake iklim sedheng lan papan sing teduh supaya bisa urip; ing sisih liyane, sing terakhir urip luwih becik kena srengenge.

Kasunyatan sing kepengin weruh yaiku tanduran iki lagi wae duwe oyot, mung sing kudu nyekel papan sing wis germin.

5 jeneng tanduran udara

Yen sampeyan pengin ngerti tanduran udara sing paling misuwur, sing bisa duwe omah lan uga taman sing kepengin weruh, waca pilihan kita:

Oats aula (Kacang Billbergia)

Kacang kacang Billbergia minangka bromeliad epifit

Gambar - Wikimedia / David J. Stang

La Kacang Billbergia Iki minangka bromeliad abadi saka Brasil, Paraguay, Uruguay lan Argentina, sing urip ing watu-watu; yaiku lithophyte. Wujude gumpalan godhong dawa lancip, ijo zaitun, kanthi ukuran 30-50 sentimeter. Iki ngasilake kembang sing diklompokaké ing kembang.

Anyelir hawa (Tillandsia ionantha)

Carnation saka udhara minangka tanduran udara

Gambar - Wikimedia / Mokkie

La Tillandsia ionantha Iki minangka unggulan udara kanthi keunggulan, sing paling misuwur kanthi jeneng kasebut: carnation of air. Asale saka Meksiko nganti Kosta Rika, lan ditrapake kanthi ngasilake roset kanthi godhong ukurane 6 nganti 8 sentimeter. Godhong iki kulit, lan dawane 4 nganti 9 sentimeter. Kembangé diklompokaké ing paku ing klompok nganti 3 unit, lan warna lilac.

Epidendrum (Epidendrum paniculatum)

Paniculatum Epidendrum minangka anggrek epifit

Gambar - Wikimedia / Orchi

Epidendrum minangka anggrek epifit gedhe, sing bisa ngluwihi 4 meter. Iki asale saka alas tropis sing lembab ing Amerika. Tanduran kasebut tuwuh minangka tabung silinder, lempeng, lan saka antarane 18 lan 20 godhong thukul, asring nganggo garis ungu nganti garis abang.

Anggrek kupu-kupu (Phalaenopsis)

Phalaenopsis minangka anggrek epiphytic utawa lithophytic

ing phalaenopsis yaiku anggrek epifit, sawetara lithofit, asale ing Asia Kidul-Kulon, Australia sisih lor lan Hutan Rendah ing Peru. Godhonge bisa ijo utawa daun, nanging umume kultivar sing dipasarake umume ijo. Dheweke bisa nggayuh dhuwur 40-50 sentimeter ing budidaya, lan ngasilake godhong ijo sing peteng lan rada kulit. Kembangé diklompokaké ing kembang empon lateral lan branched, kanthi warna sing warna-warni (jambon, putih, kuning, abang, bikolor, ...).

Vanilla (Vanilla planifolia)

Vanilla minangka pendaki hias banget

La Vanilla planifolia Iki minangka anggrek epifit kanthi kebiasaan pendakian sing asale saka Meksiko lan Amerika Tengah. Yen nduwe dhukungan, bisa nganti dhuwur luwih saka 4 meter, lan ditondoi kanthi ngembangake batang silinder, kandel nganti 3-4cm, lan ijo. Godhong kasebut elips-oblong utawa ovate-elips, daging, lan ijo. Kembangé diklompokaké ing kembang kembang, lan putih, ukurané 5-7cm.

Perawatan tanduran udhara

Tillandsia oaxacana

Tillandsia oaxacana // Gambar - Wikimedia / KENPEI

Tanduran udara cocog kanggo pamula, utawa sing ora duwe akeh wektu kanggo ngurus tanduran. Yen sampeyan pengin ngerti cara ngrampungake, iki minangka pandhuan perawatan dhasar:

  • Irigasi: mesthine kudu moderat, nggunakake banyu udan utawa tanpa jeruk nipis. Yaiku tanduran udara abu-abu, kayata umume Tillandsia, amarga duwe trichom, bisa nyedhot kelembapan kanthi luwih cepet liwat godhong, mula mung kudu disemprotake.
  • Pelanggan: bisa dibayar nanging nganggo pupuk empuk, kayata sing khusus kanggo anggrek (didol Kene), nderek indikasi sing ditemtokake ing paket kasebut.
  • Substrat: amarga tanduran udara, penting yen landasan duwe saluran banyu sing apik banget. Amarga alasan iki, substrat anggrek digunakake kanggo sing kasebut ing ndhuwur, utawa liyane kayata pumice.
  • Lokasi: kudu diselehake ing wilayah sing padhang, nanging ngindhari srengenge langsung. Yen dijaga ing njero omah, ruangane kudu padhang banget.

Menarik, bener? Apa sampeyan wani duwe tanduran udara? Kaya sing wis sampeyan ngerteni, dheweke beda banget karo sing beda ing daratan, mula uga perawatane beda. Nanging dheweke mesthi ngerti.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Rebecca China Cortez ngandika

    Apike yen nyelehake jeneng saben tanduran sing ditampilake ing karya iki.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Rampung 🙂