Tembok sel tanduran

Tembok sel tanduran menehi kaku lan nemtokake struktur tanduran

Ing sajroning biologi, ana cabang sing diarani biologi sel, sadurunge dikenal minangka sitologi, sing tanggung jawab kanggo panelitian sel. Mikroorganisme iki kalebu kabeh makhluk urip duwe ciri lan struktur dhewe-dhewe, gumantung saka jinis sing ana. Amarga dadi subyek sing jembar lan kompleks, mula saiki kita bakal fokus ing bagean botani: Tembok sel tanduran.

Yen sampeyan kepengin sinau babagan topik kasebut lan pengin ngerti luwih akeh babagan sel cilik tanduran iki, aku saranake sampeyan terus maca. Kita bakal nerangake apa fungsi sel tanduran sadurunge ngomong apa tembok sel tanduran. Banjur kita bakal ngomong babagan struktur lan komponen kasebut.

Apa fungsine sel tanduran?

Sel tanduran duwe struktur lan komponen dhewe-dhewe

Sadurunge ngomong babagan tembok sel tanduran, ayo luwih dhisik nerangake fungsi sel tanduran. Iki minangka jinis sel eukariotik sing mbentuk jaringan tanduran ing organisme kasebut sing dadi bagean saka kerajaan Plantae.

Dheweke duwe kamiripan tartamtu karo sel kewan. Ing kalorone kasus kasebut, sel kasebut minangka sel eukariotik sing ngemot inti, sitoplasma, membran, lan informasi genetik keturunan sing dibedakake. uga dikenal kanthi jeneng DNA. Nanging, ana prabédan sing penting banget antara rong jinis sel kasebut. Sayuran duwe kemampuan fotosintesis. Iki minangka proses kimia ing endi tanduran nggunakake energi ringan kanggo nyintesis zat organik, saengga nerbitake oksigen.

Apa tembok sel tanduran?

Nalika ngomong babagan tembok sel tanduran, tegese lapisan kaku lan tahan sing ndhukung macem-macem kekuwatan lan pertumbuhan osmotik. Lokasine minangka bagian njaba membran plasma ing sel tanduran, uga jamur, bakteri, archaea lan alga. Fungsi tembok yaiku nglindhungi isi sel, menehi kaku lan netepake struktur tanduran. Kajaba iku, tumindak minangka mediator ing antarane sel lan lingkungan.

Apa struktur tembok sel tanduran?

Tembok sel tanduran kasusun saka tembok utama, tembok sekunder lan lamela tengah

Tembok sel tanduran duwe total telung bagean dhasar babagan strukture. Kita bakal menehi komentar babagan ing ngisor iki:

  1. Tembok utami
    Biasane kandel antara 100 lan 200 nanometer lan ditemokake ing kabeh sel tanduran. Yaiku tembok sing kasusun saka akumulasi telung utawa papat lapisan mikrofibril selulosa. Iki diadaptasi kanthi sampurna kanggo tuwuhing sel amarga mikrofibril, amarga slide ing antarane, ngasilake pamisahan dawa.
  2. Tembok sekunder
    Sanajan umum banget, ora ana ing kabeh tanduran. Tembok sekunder minangka lapisan sing jejer karo membran plasma. Ngemot akeh selulosa, lignin lan suberin. Kajaba iku, ora bisa deformasi uga ora ngidini sel tuwuh saya gedhe. Sawise tuwuhing sel rampung, tembok sekunder dibentuk. Umume, luwih kenthel tinimbang tembok utama ing jaringan kayu.
  3. Lamella agêng
    Lamella tengah yaiku lapisan sing fungsine melu tembok utama. Komponen utamane yaiku pektin lan hemiselulosa.

Komposisi tembok sel tanduran

Tembok sel tanduran digawe saka karbohidrat, protein lan polimer liyane

Babagan komposisi tembok sel tanduran, beda-beda gumantung karo jinis sel lan klompok taksonomi sing beda. Biasane Iki kalebu jaringan sing digawe saka karbohidrat, protein, lan fosfolipid. Kabeh mau ditempelake ing matriks gelatin sing sabanjure kalebu protein lan karbohidrat liyane.

Karbohidrat

Selulosa minangka komponen utama tembok sel tanduran. Iki minangka polisakarida fibrillar sing diatur dadi mikrofibril. Antarane 15% lan 30% bobot garing saka tembok sel tanduran cocog karo biomolekul organik iki. Babagan mikrofibril selulosa, iki kaiket karo karbohidrat non-fibrillar, diarani hemiselulosa.

Artikel sing gegandhengan:
Apa klorofil?

Ana komponen liyane sing penting banget kanggo tembok sel tanduran: Pectin. Polisakarida non-fibrillar iki sugih karo asam D-galakturonik sing terhidrasi banget lan pang-heterogen kasebut. Matriks pektin tanggung jawab kanggo porositas tembok. Kajaba iku, nyedhiyakake pangisi sing fungsine kanggo ngatur pH.

Protein

Komponen liya ing tembok sel tanduran yaiku protein struktural. Iki biasane sugih ing siji utawa loro asam amino, lagi glycosylated lan duwe domain kanthi urutan sing mbaleni. Umume protein kasebut duwe struktur fibrillar sing ora bisa dipindhah liwat ikatan kovalen ing antarane utawa karo karbohidrat. Dina iki kita ngerti manawa protein struktural nglumpukake ing tembok sel tanduran sajrone tataran pangembangan sing beda-beda lan uga kanggo nanggepi macem-macem kahanan stres. Iki minangka protein struktural ing tembok sel tanduran:

  • HRGPs: Protein sing kaya Hydroxyproline, extensin
  • PRP: Protein sing akeh protein
  • GRPs: Protein sing akeh glikine
  • AGP: Protein sugih ing arabinogalactans

Ing jaringan protein lan polisakarida, ana uga sawetara protein sing larut:

  • Enzim sing ana gandhengane karo produksi nutrisi, kayata glukosidase.
  • Enzim sing ana gandhengane karo metabolisme tembok. Tuladha: Xyloglucanotransferases, peroksidase, lacases
  • Protein sing gegandhengan karo pertahanan
  • Protein transportasi

Polimer

Uga ana polimer liya sing dadi bagean saka komposisi tembok sel tanduran. Sawise selulosa, komponen sing paling akeh yaiku lignin. Iki minangka polimer amorf sing kaku minangka asil saka gabungan alkohol fenilpropil lan macem-macem asam. Biasane akumulasi ing tembok sekunder. Nanging, kadang-kadang bisa muncul ing lamela tengah jaringan sing wis mati utawa nekrotik.

Artikel sing gegandhengan:
Gibberellins

Cutin lan suberin minangka polimer tembok sel tanduran liyane. Iki digawe saka asam lemak rantai dawa sing saling ngiket nggawe jaringan telu dimensi sing kaku. Kaloro polimer biasane akumulasi ing tembok sekunder, nanging bisa uga katon ing tembok utama kanthi cara sing luar biasa.

Lilin tetep disorot. Iki ora nyedhiyakake kekakuan, nanging ya, impermeability kanggo banyu. Cutin lan suberin uga nyedhiyakake anti banyu, nanging ora akeh.

Ing biologi umume, sel minangka kabeh jagad sing saiki isih diselidiki. Kita mung wis ngobrol babagan bagean saka sel tanduran ing kene, nanging ana akeh liyane sing kudu dipelajari.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.