Cattail (Typha)

tanduran ing jejere banyu sing diarani Typha

Ana tanduran sing ana ing pinggir kali lan tlaga sing wis dadi gambar sing akrab, yaiku lonjakan dhuwur kanthi formasi silinder khas sing asring ditarik ing pikiran nalika mbayangake lanskap rawa.

Tanduran iki yaiku Typha, uga dikenal kanthi jeneng Cattail, cattail, catio gladio utawa cattail.

Fitur

tanduran ing banyu sing diarani Typha

Godhonge wis digunakake pirang-pirang atus taun kanggo nggawe kranjang, kursi lan barang liyane. Wis migunani banget minangka bahan jaringan.

Rhizome dikonsumsi ing pirang-pirang bagean kayata Bolivia lan Peru, amarga ngemot derajat pati sing dhuwur, tunas sing lembut bisa dikonsumsi sing dimasak lan serbuk sari digunakake minangka suplemen panganan.

La Typha o Cattail asring dianggep minangka gulma sing tuwuh tanpa pilih kasih ing pinggir sumber banyu, kayata tlaga lan kali. Nanging, tanduran kuno iki mulya, serbaguna lan migunani banget kalorone kanggo manungsa uga kanggo makhluk urip liyane.

Genus tanduran iki duwe macem-macem spesies sing nyebar ing saindenging jagad. Dheweke ditemokake ing wilayah rawa lan lembab minangka wilayah sepi banyu seger, tlaga, kolam, rawa, selokan lan kanal.

Tanduran akuatik iki nduweni ciri khas ramuan, yaiku, suket tahan abadiDawane bisa nganti siji nganti telung meter kanthi rata-rata 2,5 meter, dadi batang rhizomatous.

Kembang kasebut monoecious, yaiku, kembang lanang lan wadon ing tanduran sing padha. Dheweke duwe infloresensi terminal sing khas lan kalebu lonjakan silinder kembang sing kandhel banget, sing lanang ing ndhuwur lan sing wadon ing ngisor iki.

Godhong padha utawa ngluwihi dhuwure paku. Dheweke erect, bifacial, meh mesthi basal, distal, sheathing, sederhana, ora dibagi, rata, memanjang lan tipis, kanthi venation paralel, kanthi parenchyma spons.

Kembangé cilik banget, unisexual, actinomorphic, lan sing wadon hypogynous.  Kembang lanang ing paku iku dawane dawa nganti 40 cm lan ambane 15 mm lan dipisahake karo wanita kanthi 0,6-5 cm.

Kembang iki ngeculake serbuk sari ing tetrad utawa monad lan wiji kasebut duwe endosperma pati. Woh saka tanduran iki kalebu jinise dehiscent lan achene, kanthi gaya gynophore lan akronid sing cepet.

Jinis Typha

La Typha Iki minangka tanduran sing nyebar ing macem-macem wilayah ing saindenging jagad, mula jenenge duwe macem-macem jeneng, sawetara spesies lan macem-macem panggunaan. Opo maneh nyedhiyakake ekosistem sing apik kanggo manuk lan serangga, dadi bahan baku kanggo sarang manuk lan panganan kanggo akeh spesies.

Typha latifolia

Uga dikenal minangka cattail, cattail, cattail bayon reed mats utawa markisa lan gada banyu, antara liya. Spesies iki tuwuh ing zona sedang tropis lan subtropis saka belahan langit sisih lor, mekar nalika musim panas lan kedadeyan ing wilayah rawa. Bisa nganti dhuwur siji setengah nganti telung meter lan godhonge ukurane loro nganti patang sentimeter.

tanduran banyu ing njero kolam

Typha angustifolia

Spesies liya iki dikenal kanthi jeneng umum cattail, bulrush lan cattail. Bumi iki asale ing belahan langit sisih lor, utamane Amerika Utara, malah ditemokake ing Peru lan Chili.

Batang saka tanduran iki bisa dipangan lan iki misuwur banget ing Vietnam, sing diarani bón bón.

Typha domingensis

Iki lan kaya spesies liyane minangka tanduran abadi, ditemokake ing Hemisphere Lor lan utamane ing wilayah rawa. Iki dikenalake ing Amerika Utara lan dianggep subcosmopolitan.

Perawatan lan budidaya

Yen sampeyan duwe utawa pengin duwe budaya Anea, penting ngerti sawetara ciri lan tindakake sawetara tips. Sanajan minangka tanduran sing cukup tahan amarga alam liar, penting ngerti habitat sing gampang urip.

Papan dununge Typha kudu rampung ing njobo ruangan yen entuk sinar srengenge langsung. Dheweke kudu ditandur ing musim semi lan yen risiko frost ora ana. Sanajan ora nuntut banget nalika nerangake babagan lemah, penting banget supaya saluran pembuangan apik.

Minangka tanduran akuatik, derajat asor kudu dipikirake. Tanduran pinggir kali kudu duwe batang telesNanging, banyune ora bisa tekan godhong utawa paling ora. Kompos kudu digawe ing wulan sing anget karo mineral.

Pruning kudu rampung nalika kembang lan godhong garing, luwih becik nganggo gunting. Iki minangka tanduran tahan banget kanggo hama lan penyakit Lan bisa tahan adhem nganti paling sethithik 4 derajat Celcius.

La Typha Iki minangka tanduran sing tuwuh sacara spontan, dianggep ganja lan ing sawetara wilayah kaya ing Argentina malah wis ngetrapake perawatan kimia kanggo ngilangi.

Minangka tanduran sing dianggep liar, mula ora ana manual khusus kanggo budidaya, lan amarga kasunyatane wis ilang akeh lahan amarga deforestasi, sawetara komunitas nggunakake tanduran kanthi ilmu sing ana digunakake ing jaman biyen.

Migunakake cattail saiki

tanduran ing banyu sing diarani Typha

La Typha, Anea utawa Totora mesthi duwe panggunaan tradisional lan yaiku kanthi krenjang paku, perabotan digawe lan ing kasus sawetara komunitas adat malah prau cilik.

Tunas tender saka Typha angustifolia Dheweke dipangan minangka sayuran lan akeh yodium. Sawetara uga wis ditemtokake panggunaan obat kanggo ngontrol demam lan diare.

Saiki fungsi tanduran sing paling nggumunake yaiku resistensi karo agen anoxic, sing digunakake ing bidang fitoremediasi kanthi tujuan kanggo ngobati banyu limbah. Panganggone minangka a fitokumulator logam abot.

Pungkasan, kudu dielingake manawa wis dadi bahan baku kanggo nggawe kertas suwene wis pirang-pirang taun lan tampilan khas lan gegayutan banget karo lanskap lembab nggawe elemen penting ing lanskap hias.

Spesies khas Typha mesthi ana ing satwa, lan ngakoni regane dadi Pengetahuan ekologis sing menarik tenan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.