Wabah Whitefly

Mabur putih

Mesthi sampeyan wis ndeleng kanthi pribadi utawa krungu mabur putih yen sampeyan duwe palawija. Iki minangka salah sawijining hama sing paling umum ing dunia pertanian lan ing kebon. Nyerang tanduran hias lan sayuran. Mula, dadi ancaman banget tumrap kabeh wong sing pengin njaga palawijine ing kahanan sing apik. Sawetara perkebunan sing paling akeh kena pengaruh yaiku tomat, zucchini, mrico, melon lan semangka.

Kita bakal nganalisis kanthi jero babagan hama sing ngganggu iki kanggo nuduhake sampeyan carane ngenali, nyegah lan nyingkirake yen tanduran kasebut kena infeksi. Apa sampeyan pengin ngerti kabeh babagan hama iki?

Kepiye cara whitefly dideteksi?

Godhong kethok putih

Serangga iki dikenal kanthi jeneng ilmiah Trialeurodes vaporariorum. Bisa tuwuh ing iklim sedheng lan lembab. Mula, wektu taun nalika ana luwih akeh serangga kasebut yaiku ing musim semi lan musim panas. Ukurane ukurane cilik (antara 1 lan 3 milimeter) lan ing antarane kulawargane bisa mbedakake macem-macem spesies.

Iki minangka wabah sing muncul kanthi cara sing rumit. Yaiku invasif sing dadi angel banget dikontrol. Siklus uripe udakara 10-30 dina. Mung sajrone wektu kasebut, bisa ngasilake dhewe bola-bali, tekan 80 nganti 300 endhog sekaligus. Iki nggawe organisme sing cepet banget.

Kemampuan kanggo nyerang palawija

Kenali whitefly

Whitefly duwe kemampuan nyerang tanduran liwat cangkem nyedhot sing duwe. Dipangan ing getah godhong nganti garing. Anane bisa dideteksi kanthi ngamati sisih ngisor godhong. Dheweke diselehake ing papan kasebut kanthi tepat amarga wilayah kasebut minangka pori-pori paling akeh ing tanduran lan duwe akses luwih apik menyang getah. Uga bisa ditemokake ing batang.

Kerusakan sing bisa nyebabake serius banget. Kanthi mangan getah, godhong bakal lemes lan nyebabake mandeg ing pangembangan lan ilang woh-wohan.

Sawetara gejala sing bisa dideleng ing budaya whitefly sing kena pengaruh yaiku tampilan bintik-bintik sing luwih entheng tinimbang warna ijo normal. Godhong garing lan kekuningan uga diamati lan molase katon. Yen tanduran kasebut kena hama iki, mula bisa uga infeksi lan penyakit liyane, kayata klorosis utawa kendel.

Cara nyegah whitefly

Endhog Whitefly

Yen sampeyan ngobrol babagan penyakit lan hama, sing paling apik yaiku nyegah. Ngindhari nyebarake whitefly ing panen apa wae ngidini kita ora kudu ngrampungake akibate. Yen hama kasebut muncul ing tanduran omah kaca, mula bakal luwih mbebayani amarga panularan sing akeh.

Sawetara langkah sing bisa mbantu ngontrol yaiku:

  • Ayo predator alami (ladybugs) tumindak nyerang whitefly.
  • Yen kita banyu kanthi terus lan cekap, kita bakal nyegah nyebar.
  • Penting, tetep tetep karo jadwal tanduran sing wis ditetepake.
  • Gawe rotasi panen sajrone taun.
  • Ngilangi suket lan suket katon ngubengi palawija.
  • Ngontrol tampilan semut. Semut nglindhungi manuk putih saka mungsuh alami.

Saliyane, yen whitefly wis muncul ing panen, sampeyan kudu nggunakake produk khusus. Ana macem-macem pestisida sing tumindak ing sistem saraf pusat panganan lan mblokir reseptor aceylcholine. Kanthi cara iki, panularan impuls syaraf diganggu lan serangga lumpuh lan mati.

Ana insektisida liyane sing digunakake ing hortikultura lan kanggo tanduran hortikultura omah kaca. Komponen utamane yaiku Maltodextrin. Bisa digunakake kanthi serangga lan tungau sing nyusup, nutupi spiral pernafasan lan matine. Iki uga bisa nyebabake pati lan nemplekake hama ing permukaan tanduran. Ngalangi mobilitas serangga kanthi swiwi. Mangkono kita nyingkiri kolonisasi bagean liya saka panen.

Sawetara obat ing omah

Godhong rusak

Ing ngolah kebon ekologis ana sawetara obat sing bisa ditindakake ing omah, lan bakal mbantu ngasilake kesehatan pot utawa kebon kita, kayata:

  • Papak: Gesuk udakara telung siung bawang putih lan lebokake sak liter banyu kanggo pulverize kabeh bagean tanduran sing kena pengaruh.
  •  Basil: Tanduran sing larang regane ngusir kembang putih kaya dene liyane. Tandur pirang-pirang ing kebon sampeyan.
  • Jebakan kromatik: akeh serangga sing kepincut karo warna tartamtu. Ing kasus wabah sing nyebabake kita, umume kuning. Kanggo nggawe jebakan, sampeyan mung kudu tuku karton utawa plastik kanthi warna iki, lan supaya bisa tetep, kita bisa nggunakake madu utawa minyak.

Iki kalebu nggawe tanduran kita dhewe, ngerti manawa akeh serangga duwe kekirangan kanggo warna kuning lan kepincut. Serangga kasebut bakal milih warna kuning tanpa bisa nolak. Dadi, nggunakake ilmu iki, sing kudu kita gunakake supaya bisa nyekel dheweke supaya ora bisa uwal lan ngrusak taneman kita.

Kanggo iki, kita bisa nggunakake bahan apa wae sing bisa nempel kayata lem, madu, lsp. Kita kudu eling yen nggunakake lem sing digunakake kanggo tikus mula bisa nggawe manuk kejebak lan mati. Amarga kita ora pengin iki, sing kasebut ing ndhuwur utawa lenga lan sabun bisa digunakake minangka lem. Kanthi cara iki, kita bisa nyelehake kain kuning kanthi impregnasi karo bahan kasebut saengga kembang putih kepincut lan ayo ngaturake ringkes wabah kasebut nganti tekan level sing bisa ditrima kanggo tomat lan ora ngasilake kerusakan.

Iki wis cukup wiwit saiki, kita uga kudu menehi komentar manawa ora mung si kupu putih sing bakal kepincut karo warna kuning, nanging uga serangga liyane sing migunani kanggo kebon.

Muga-muga kanthi tips iki sampeyan bisa ngilangi hama sing ngganggu iki.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

4 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Ana ngandika

    Thanks aku wis sinau akeh babagan tetanduran lan perawatane, aku arep pindhah menyang omah kanthi teras sing duwe sawetara wit buah lan aku arep nandur wong liya, muga-muga sampeyan terus nerbitake lan menehi informasi babagan perawatan tanduran lan mulane alam, aku bakal terus marani sampeyan.

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Matur nuwun kanthi sanget kanggo tembung sampeyan, Ana 🙂

  2.   cupcake utawa magda .. ngandika

    ..Aku kepepet karo informasi sing akeh banget, sanajan aku kudu ngerti pentinge ngerti carane maca ing antarane garis ... Maksudku link? ditandhani warna ing konten kaca…. kaget. yen wis adil .. maca babagan "jebakan warna" sing kalebu nggawe awake dhewe * digatekake .. kemungkinan manawa manuk kepepet lan mati; tb. kasunyatan manawa kanggo nyuda wabah kasebut, dheweke bisa uga kepincut karo serangga warna kuning .... ono gunane kanggo nyebar… .. matur suwun amarga dibukak .. lan tetep dianyari .. liwat Newsletter

    1.    Monica Sanchez ngandika

      Kita seneng banget yen sampeyan minat, Magdalena. 🙂