Wormwood (Artemisia absinthium)

Wormwood minangka tanduran obat

Gambar - Wikimedia / MichielSt

El wormwood Yaiku tetanduran tanduran herba sing wis suwe digunakake obat-obatan. Sajrone jaman Mesir Kuno, sifat-sifat obat-obatane wis dingerteni, ngerti yen Yunani nglumpukake lan mengko bakal dikirim menyang Eropa liyane.

Kajaba iku, minangka tanduran sing ngucapke matur nuwun banget: ora butuh ati-ati supaya sampurnapreduli apa ditandur ing pot utawa kebon. Anggere kena sinar srengenge langsung lan nampa banyu saben wektu, mula bakal dadi tanduran sing paling apik.

Apa absinthe?

Wormwood bisa ditanam ing lemah

Gambar - Flickr / Matt Lavin

El wormwood, sing jenenge ilmiah Artemisia absinthium, minangka flat vegetasi perennial (yaiku urip pirang-pirang taun), asale saka Eropa lan Afrika Lor, sanajan jaman biyen kalebu saka Eropa Kulon nganti Asia Tengah. Tuwuhe nganti 120 sentimeter, kanthi minimal 80 sentimeter yen wis diwasa. Tanduran kabeh duwe warna ijo keperakan khas, sanajan godhonge putih ing sisih mburi lan abu-abu ing sisih ngarep.

Kembangé cilik, wernané kuning pucat, lan bab iki banjur disebar dadi panicle. Dheweke thukul wiwit awal musim panas nganti tiba, lan nggunakake angin menyang polinasi. Woh iki arupa achene udakara 0,5 milimeter, kanthi bentuk silinder lan glabrous.

Apa mambu absinthe?

Iki minangka tanduran sing arum banget, kanthi ambu ora enak pait lan kuat amarga absintin, yaiku glikosida sing bisa diusir slug, aphid, mabur kubis, lan uga cacing sing ngasilake woh-wohan.

Amarga alasan iki, mula ora dianjurake kanggo masang ing pinggir dalan, nanging bisa banget ing sudhut sing cerah, kanthi tanduran aromatik liyane kayata lavender utawa peppermint.

Jeneng liya apa absinthe?

Wormwood minangka ramuan sing diarani akeh jeneng. Mbok sing paling populer yaiku »ibu kabeh jamu», Referensi babagan panggunaan obat. Nanging ana liyane kayata artemisia pait, asensio utawa suket suci.

Apa kanggo?

Kasedhiya macem-macem kagunaan, kalebu obat sing bisa ditonjol. Ayo deleng kanthi rinci apa sifat-sifat kasebut lan liya-liyane:

Panganggone obat

Iki digunakake kanggo ngatasi rasa nyeri colic lan weteng, uga cemilan. Kajaba iku, mbantu ngilangi gas, lan nggawe ati bisa luwih apik amarga nambah sekresi kandung empedu, sing bisa mbantu nyerna lemak.

Yen sampeyan wanita lan biasane duwe wektu sing ora teratur, njupuk absinthe uga migunani banget, mula bisa mbantu sampeyan normalake siklus. Nanging ati-ati, amarga rasane pait. Iki amarga salah sawijining komponen, absinthe, sing ngemot godhong lan batang.

Oalah, sadurunge sampeyan miwiti absinthe, lan yen sampeyan ora ragu-ragu, luwih becik hubungi profesional.

Efek ala wormwood

Kaya kabeh perkara ing urip, aja nyiksa. Sanajan ngombe luwih akeh banyu tinimbang sing dibutuhake, paling ora, lara weteng saya gedhe. Nanging Konsekuensi ngombe teh absinthe luwih nguwatirake tinimbang lara weteng:

  • mual
  • diare
  • mundhut napsu
  • mulas (sensasi kobong saka tenggorokan nganti weteng)
  • weteng lara

Kanggo ngindhari, penting banget supaya ora ngluwihi 5 gram absinthe saben nggawe teh. Nanging isih luwih becik njupuk kurang, antara 2,5 lan 3 gram.

Konsumsi

Panganggone liyane sing diwenehake yaiku kanggo nggawe omben-omben kayata vermouth utawa absinthe, uga dikenal minangka "peri ijo". Sing terakhir dilarang ing pirang-pirang negara, sanajan ing taun 1890an, akeh dikonsumsi ing Eropa, Amerika Selatan, lan AS.

Pungkasan, kita duwe absinthe minangka sulih kanggo spearmint utawa mint nalika pengin nyiyapake teh ijo. Iki rampung akeh ing Afrika Lor, nanging yen sampeyan pengin nyoba wis ora duwe mint utawa spearmint, sampeyan bakal ngerti apa sing bisa diganti.

Apa absinthe duwe racun?

Saliyane absentin, absinthe duwe minyak esensial yaiku thujone, saliyane flavonoid. Bahan-bahan kasebut bisa dadi racun kanggo awak, nanging ora beracun (yaiku, bisa nyebabake rasa ora nyaman, nanging ora pati). Sanajan panggunaan terus-terusan wis pundung. Apa maneh, absinthe, minuman sing kasebut, dilarang ing sawetara negara amarga bisa nyebabake sistem saraf.

Perawatan Wormwood

Wormwood minangka tanduran sing tuwuh cepet

Gambar - Wikimedia / Niccolò Caranti

Kepiye "ibu kabeh tanduran" kudu dirawat? Tanpa mangu-mangu, yen sampeyan pengin tuwuh tanduran iki, kudu dipikirake kabeh sing bakal diandharake ing ngisor iki:

Lokasi

Wormwood minangka tanduran sing butuh akeh cahya. Amarga alasan iki, kudu dilebokake ing wilayah sing cerah, supaya entuk cahya pirang-pirang jam saben dina (paling ora, kudu diwenehi limang jam / dina).

Yen sampeyan arep ditandur ing lemah, wenehake ukuran diwasa sing bisa diduweni, supaya dilebokake ing mburi tanduran sing luwih cilik.

Bumi

Iki minangka tanduran sing tuwuh ing lemah sing sithik, entheng lan sugih gizi. Mula, disaranake sampeyan ing ngisor iki:

  • Pot kembang: sampeyan bisa nggunakake landasan universal; Saiki, luwih becik dicampur karo perlite ing bagean sing padha yen ora ana, amarga iki njamin manawa oyot bisa tuwuh kanthi bener.
  • Taman: nalika ditandur ing lemah, priksa manawa lemah nyedhot lan nyaring banyu kanthi cepet. Yen ora kaya ngono, disaranake nggawe bolongan udakara 50 x 50 sentimeter, lan isi karo landasan universal.

Irigasi

Irigasi biasane minangka salah sawijining tugas sing paling angel dikontrol, nanging iki ora kedadeyan nalika absinthe. Iki minangka tanduran sing nolak kahanan garing lan garing, sing uga ora perlu disiram yen disimpen ing lemah. Kasunyatane, minangka salah sawijining tanduran sing paling wedi karo waterlogging. Mangkono, Sampeyan ora kudu disiram luwih saka sepisan utawa kaping pindho saben minggu.

Pelanggan

Yen sampeyan pengin aku tuwuh luwih sehat, pupuk tanduran nganggo guano (didol Kene) wiwit musim semi nganti tiba. Iki minangka pupuk alami sing akeh nutrisi, sing uga efektifitas cepet. Nanging ati-ati: tindakake pandhuan sing digunakake ing huruf, amarga yen sampeyan ngluwihi dosis, sampeyan bisa nyebabake akeh masalah ing absinthe (contone, sampeyan bakal weruh manawa oyot bakal kobong, tuwuh bakal saya alon lan / utawa godhonge bakal dadi ireng ireng).

Multiplikasi

Kembang wormwood kuning

Gambar - Flickr / Andreas Rockstein

Kanggo nambah absinthe sampeyan kudu ngerti Sampeyan bisa nindakake kanthi cara sing beda-beda: wiji utawa kanthi petani. Ayo ndeleng cara nerusake:

Bibit

  1. Wangsulan: Bab ingkang sapisanan yaiku ngisi pot utawa nampan bibit kanthi landasan bibit.
  2. Sabanjure, landasan kudu direndhem.
  3. Banjur, pasang sawetara wiji ing saben soket utawa ing saben pot, rada beda.
  4. Pungkasan, tutup nganggo lapisan substrat sing lancip, lan lebokake papan winih (dadi pot utawa nampan kanthi bolongan) ing papan sing cerah.

Anggere wiji seger, dheweke bakal germinal udakara sepuluh dina kanthi suhu antara 15 lan 25ºC.

Divisi Tiller

Iki minangka cara sing luwih cepet kanggo njupuk salinan anyar. Amarga tanduran rhizomatous, sampeyan mung kudu ngekstrak saka pot, nemokake rimpang lan nganggo piso bergerigi utawa gunting sing diinfeksi, potong dadi loro.

Yen ana ing lemah, sampeyan kudu nemokake roti sing luwih dhisik, digali udakara 10 sentimeter saka batang utama, lan ambane udakara 30 sentimeter. Banjur kanthi gergaji tangan cekak.

Pruning

Disaranake nanging ora wajib. Yen sampeyan pengin duwe bantalan kompak, sampeyan kudu motong batang sing sithik (udakara 5 nganti 10 sentimeter, gumantung saka ukuran tanduran sampeyan) pungkasan mangsa salju.

Rustitasitas

Absinthe tahan suhu nganti -12ºC. Saka genus Artemisia, kalebu salah sawijining sing paling adhem, mula yen suhu mudhun luwih sithik, sampeyan kudu nglindhungi kanthi kain anti-frost utawa plastik.

Tuku ngendi?

Entuk wiji saka kene:


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.