Како да изберете постројка за третман на базен?

За среќниците кои имаат базен дома или градат еден, ова значи дека треба да проверат дали сè е во ред и подготвено за најжешкото време од годината. Да се ​​има базен не е само забава и релаксација, тоа исто така вклучува трошоци и одржување. Едно од клучните парчиња се постројките за третман на базени.

Што е прочистувач на базен? Па, тоа е уред што е неопходен во системот за филтрирање. Благодарение на него, водата се чува чиста со филтер кој ги задржува нечистотиите. Како што можете да видите, од суштинско значење е да имаме пречистителна станица ако сакаме да се капеме во чиста вода и на тој начин да избегнеме идни проблеми со базенот. Затоа, ќе разговараме малку за овие уреди и како да ги набавиме.

? Топ 1 - Најдобар прочистувач на базен?

Ние ја потенцираме постројката за третман на базен ТИП за нејзината Одлична вредност за цената и добри коментари на купувачи. Овој модел има четириполен вентил со различни можности. Препорачаната големина на базенот за оваа пречистителна станица е 30 квадратни метри. Што се однесува до максималниот проток, ова е шест илјади литри на час. Пополнувањето на песок мора да биде минимум 13 килограми.

Добрите

Постројката за третман на ТИП тивко е, заштедува простор и е прилично лесно за одржување и чистење. Покрај тоа, манометарот не го означува само тековниот притисок, туку и степенот на контаминација на филтерот. Овој модел вклучува и вграден пред-филтер, кој треба да го продолжи животниот век на пумпата.

Contras

Според некои коментари на купувачите, склопот на овој чистач на базенот е комплициран, а упатствата тешко да се прочитаат.

Најдобри постројки за третман на базени

Освен нашиот топ 1, на пазарот има многу повеќе постројки за третман на базени. Следно ќе зборуваме за шесте најдобри постројки за третман на базени.

Бествеј 58383

Ние ја започнуваме листата со овој мелез за касети со бренд Bestway. Тоа е модел економичен и лесен за чување поради неговата мала големина. Има капацитет на филтрирање од 2.006 литри на час и кертриџот може да се користи околу две недели бидејќи е тип II. Чистењето на кертриџот треба да се врши приближно на секои три дена со вода под притисок.

Пумпа за филтрирање на песок за постројка за третман на вода Монзана

Втора е фабриката за третман на песок во Монзана. Неговиот волумен е мал, а потрошувачката на енергија е мала, така може да се работи подолго време. Перформансите на филтрацијата се еквивалентни на 10.200 литри на час, а максималниот капацитет е 450 вати. Има двометарски кабел за напојување.

Бествеј 58497

Продолжуваме со уште еден модел на брендот Bestway, овој пат постројка за третман на песок. Тоа е економичен модел поради малото време што е потребно за филтрирање на истиот волумен на вода. Неговата моќ на филтрирање е поголема, тој е способен да испумпува 5.678 литри на час. Плус, тој вклучува диспензерот ChemConnect и лесно-читливите манометарски притисок. Резервоарот е отпорен на корозија и издржлив.

Интекс 26644

Фабриката за третман на базени со бренд Интекс има ексклузивен систем од овој производител што го подобрува чистењето на водата автономно и без дополнителни процеси или трошоци. Тој е дизајниран за базени до 29.100 литри и со максимален проток од 4.500 литри на час. Песокот што се користи за овој модел е силициум диоксид или стакло. Браната е со дијаметар од 25,4 сантиметри и има капацитет за 12 килограми песок или 8,5 килограми во случај на стаклен песок.

Постројка за третман на сина и црна боја Deuba

Друга постројка за третман на базени што треба да се истакне е овој модел на Deuba. Тој е способен да филтрира до 10.200 литри на час а неговиот капацитет за резерва на песок е 20 килограми. Филтерот има четиринасочен вентил со четири функции: Исплакнете, мијте го филтерот, зима и филтрација. Овој прочистувач има моќност од 450 вати, а волуменот на резервоарот одговара на 25 литри.

Интекс 26676

Оваа пречистителна станица Интекс комбинира филтрација на песок со солено хлорирање, што го прави соодветен производ за надземни базени со капацитет до 32.200 литри. Вентилот на оваа пречистителна станица има шест начини и капацитетот на резервоарот е 35 килограми силициумски песок и 25 килограми во случај на стаклен песок. Што повеќе, Има систем за создавање природен хлор. Тој е способен да произведува 7 грама хлор на час.

Водич за купување постројка за третман на базен

Пред да купите прочистувач на базен, треба да се земат предвид неколку фактори. Кој е неговиот максимален капацитет? И нејзината моќ? Колку далечина може да помине? Сите овие прашања и повеќе треба да имаат самозадоволен одговор при купување на пречистителна станица.

Капацитет

Прво, важно е да се знае капацитетот на нашиот базен во однос на волуменот на вода. Ако го поделиме овој број со препорачаните часови за филтрација, ќе го добиеме потребниот капацитет за филтрирање на прочистувачот како резултат. Општо, најдобро е да се филтрирајте ја водата околу осум часа на ден и со сонце.

Potencia

Друг аспект што треба да се земе предвид е моќноста на прочистувачот на базенот. Ова се мери во кубни метри на час или еквивалентно на литри (еден кубен метар е еднакво на илјада литри). Колку е поголем капацитетот на базенот, толку повеќе енергија мора да има пумпата. Со други зборови: Колку е поголем базенот, толку подолго треба да работи станицата за пречистување за да може да се изврши целосна филтрација на вода.

Одалеченост

Во однос на растојанието на кое мора да ја поставиме пречистителната станица, таа мора да биде што е можно поблиску до базенот и исто така на нивото на водата. На овој начин ќе имате пократка рута, така што чистењето на водата ќе биде многу подобро.

Квалитет и цена

Постојат различни опсези на филтри на пазарот: низок, среден и висок опсег. Обично, цената обично зависи од квалитетот на постројката за третман на базен, односно опсегот на филтерот. Иако ефтините, или оние од ниска класа, работат добро, тие можат да имаат пократок век на траење и да бидат помалку моќни. Во секој случај, ако не ги купиме од втора рака, тие обично доаѓаат со гаранција вклучена во случај да не успеат поради грешка во производството.

Колку чини филтерот за базен?

Постројките за третман на базени се основно парче за одржување на истите

Цената секогаш мора да се земе предвид и обично е многу одлучувачка при донесување одлука. Во случај на постројки за третман на базени, филтрите се поделени во различни опсези и за возврат се поврзани со цената. Колку е поголем опсегот, толку е поголема цената. Кога филтрите се од висок степен, тие обично се индустриски или се изработени од високо квалитетна пластика. Иако цената на овие е повисока, исто така се и нивните придобивки.

Филтрите со среден опсег се обично леани и изработени од полиестер или пластика. Тие обично имаат добра вредност за парите. И, конечно, филтрите за ниска класа. Овие се вообичаено направени од касети и се чести во базени што се надувуваат и се вадат.

Како да го испразните базенот со прочистувачот?

Типично, пералните машини за песок доаѓаат со селекторски вентил што укажува на опцијата за одвод. Пред да ја смените оваа позиција на вентилот, моторот секогаш мора да биде исклучен. Кога го користите овој дренажен систем, водата оди директно во мозоци, заобиколувајќи го филтерот.

Како работи мелез со касети?

Постојат различни опсези на филтри за третман на базен

Овој вид чистење му го должи своето име на филтерот за касети што го вградија. Направен е од ткиво или целулоза и служи за фаќање на нечистотии во водата. Работата на постројките за третман на касети е многу едноставна: Водата стигнува до нив, се филтрира со кертриџот и се враќа чиста во базенот.

Што се однесува до одржувањето, тоа е лесно, бидејќи треба да го исчистите филтерот и да го промените само по одредено време, во зависност од неговата состојба и индикациите дадени од производителот. Како и да е, капацитетот за филтрирање е значително помал отколку во постројките за третман на песок. Поради ова, тие се користат повеќе во мали базени, обично отстранливи или надуени.

Каде да купите

Денес имаме многу различни начини за купување производи. Можеме да избереме помеѓу интернет платформи, физички стоковни куќи или дури и производи од втора рака. Discussе разговараме за некои од достапните опции подолу.

Амазон

Willе започнеме со разговор за Амазон. Оваа гигантска платформа преку Интернет нуди сите видови производи, вклучувајќи прочистувачи на базени и повеќе додатоци. Нарачајте преку Амазон многу е удобно и породувањето обично е брзо, особено ако сме членови на Amazon Prime.

Брикомарт

Во Брикомарт можеме да најдеме постројки за третман на базени од сите опсези. Тие исто така нудат други производи за чистење, како што се роботи или хидраулични средства за чистење. Покрај тоа, професионални вработени со искуство во базени можат да нè советуваат таму.

пресекот

Меѓу многуте начини за стекнување на постројки за третман на базени, тука е и „Карфур“. Овој огромен супермаркет има неколку постројки за третман на базени од различен опсег на продажба. Тој исто така нуди и други производи поврзани со базени како филтри, роботи, хлор, итн. Добра опција е да разгледате и да купите недела.

Лерој Мерлин

Освен што ни нуди голем избор на постројки за третман на базени, Лерој Мерлин Има многу производи и додатоци погодни и за базенот и за градината. Друга предност што ја нуди овој голем магацин е неговата услуга за клиенти, каде што можеме да ве советуваме професионалци во овој сектор.

Втора рака

Ако сакаме да заштедиме што е можно повеќе при купување на постројка за третман на базени, имаме можност и да ја купиме од втора рака. Сепак, мора да запомниме дека во овие случаи не е вклучена гаранција, затоа треба да провериме дали работи правилно пред да ја извршиме уплатата.

Како што можеме да видиме, постројките за третман на базени се неопходни. Но, ние мора да земеме предвид различни фактори како што се капацитетот на базенот и моќноста на пречистителната станица. Важно е да изберете пречистителна станица што одговара на нашиот базен и на нашата економија.