Cilat janë sëmundjet e rozmarinës?

Sëmundjet e rozmarinës mund të dëmtojnë seriozisht bimën nëse nuk trajtohen siç duhet

Rozmarina është një bimë aromatike dhe medicinale shumë e vlerësuar në gastronomi dhe mjekësi bimore, por si të gjitha perimet, ajo është e ekspozuar ndaj sëmundjeve të ndryshme që mund të ndikojnë në shëndetin dhe rritjen e saj. Nga kërpudhat tek dëmtuesit e insekteve, Sëmundjet e rozmarinës mund të dëmtojnë seriozisht bimën nëse nuk trajtohen siç duhet.

Në këtë artikull do të flasim për sëmundjet më të zakonshme që mund të prekin rozmarinën, simptomat e tyre dhe si të parandaloni dhe trajtoni secilën prej tyre. Nëse jeni adhurues i rozmarinës ose nëse keni një plantacion me këtë perime, ky udhëzues do të jetë shumë i dobishëm për t'i mbajtur bimët tuaja të shëndetshme dhe të forta.

Çfarë sëmundjesh ka rozmarina?

rozmarina është një bimë rezistente dhe zakonisht nuk vuan nga sëmundje të rënda

Në përgjithësi, rozmarina është një bimë e qëndrueshme dhe zakonisht nuk vuan nga sëmundje të rënda. Megjithatë, si çdo perime, mund të preken nga disa probleme, duke përfshirë kërpudha të ndryshme, insekte dhe viruse. Në vijim do të flasim më në detaje për këto patologji.

Sëmundjet e rozmarinës: Kërpudhat

Ka disa lloje të kërpudhave që mund të prekin rozmarinën, si këto:

 • Phytophthora: Kjo kërpudha mund të shkaktojë kalbjen e rrënjëve dhe mund të çojë në vdekjen e bimës. Zakonisht zhvillohet në toka me drenazhim të dobët ose në zona me lagështi të tepërt. Shih skedarin.
 • Rhizoktonia: Zakonisht sulmon fidanët dhe mund të shkaktojë kalbjen e rrënjës, kurorës dhe bazës së bimës. Zhvillohet në toka të lagështa dhe me dendësi të madhe bimësh. Shih skedarin.
 • Botritis: Kjo kërpudhat mund të shkaktojë njolla në gjethe dhe kërcell dhe mund të çojë në vdekjen e bimës. Zhvillohet në kushte lagështie të lartë dhe ajrosje të vogël.

Nëse dyshohet për praninë e një myku, pjesët e prekura të bimës duhet të hiqen dhe, nëse është e nevojshme, trajtojeni me fungicide specifike natyrore ose kimike për çdo lloj.

Sëmundjet e rozmarinës: Insektet

Jo vetëm kërpudhat, por edhe insektet mund të dëmtojnë rozmarinën. Këto shfaqen në formën e dëmtuesve dhe mund të jenë pasojë ose të shkaktojnë sëmundje të tjera, qoftë me origjinë mykotike apo virale. Ndër insektet që janë më të zakonshme në këtë bimë janë këto:

 • Afide: Këto insekte që thithin farat mund të dobësojnë bimën dhe të bëjnë që gjethet të zverdhen dhe të bien. Afidet gjithashtu nxjerrin një substancë ngjitëse të njohur si "vesa e mjaltit", e cila mund të tërheqë insekte dhe kërpudha të tjera. Shih skedarin.
 • Miza e bardhë: Mizat e bardha janë insekte të vogla të bardha që thithin lëngun e bimës, gjë që mund ta dobësojë bimën dhe të bëjë që gjethet të zverdhen dhe të bien. Ata gjithashtu mund të transmetojnë sëmundje nga një bimë në tjetrën. Shih skedarin.
 • Merimangë e kuqe: Marimanga e kuqe e merimangës është një marimang i vogël që ushqehet me lëngun e bimës dhe mund të shkaktojë zverdhje dhe rënie të gjetheve. Prania e rrjetave të imta dhe të bardha në bimë është një shenjë e një infektimi. Shih skedarin.
 • Beetle patate e Kolorados: Beetle patate është një insekt që ushqehet me gjethe dhe lule rozmarine. Larvat e brumbullit gjithashtu mund të ushqehen me rrënjët e bimës, gjë që mund ta dobësojë bimën. Shih skedarin.

Nëse zbulohet një infektim, është e rëndësishme të veprohet shpejt për të parandaluar përhapjen e tij në bimë të tjera aty pranë. Për këtë, nëse është e nevojshme, mund të përdoren insekticide natyrale ose kimike specifike për çdo lloj insekti.

Sëmundjet e Rozmarinës: Viruset

Viruset që mund të prekin rozmarinën janë të rralla, por mund të shkaktojnë probleme të rëndësishme shëndetësore për bimën. Këta janë patogjenë që nuk mund të riprodhohen pa ndihmën e një qelize bimore dhe ato përhapen kryesisht nëpërmjet materialit bimor të infektuar ose nga vektorë të tillë si insektet. Ndër viruset që mund të prekin rozmarinën janë këto:

 • Virusi i mozaikut të domates: Shkakton njolla të verdha në gjethet e rozmarinës dhe bën që ato të përkulen dhe të marrin formë të pahijshme.
 • Virusi i mozaikut të kastravecit: Gjithashtu shkakton njolla të verdha dhe kafe në gjethet e rozmarinës. Gjithashtu, mund të shkaktojë që gjethet të bëhen të paformuara dhe të përdredhura.
 • Virusi i xhuxhit të verdhë të domates: Mund të shkaktojë një ulje të rritjes së bimës dhe të bëjë që gjethet të zverdhen dhe të mos formësohen.

Nuk ka trajtime specifike për viruset, kështu që mënyra më e mirë për të parandaluar përhapjen e saj është mbajtja e bimës të shëndetshme dhe të fortë dhe shmangia e përhapjes së bimëve të infektuara. Nëse dyshohet për praninë e një virusi, është e rëndësishme që bima e infektuar të hiqet sa më shpejt që të jetë e mundur në mënyrë që sëmundja të mos përhapet.

Si të kuroni një rozmarinë të sëmurë?

Shërimi i një rozmarine të sëmurë do të varet nga lloji i sëmundjes ose dëmtuesit që po prek bimën

Trajtimi i një rozmarine të sëmurë Kjo do të varet nga lloji i sëmundjes ose dëmtuesit që po prek bimën. Këtu janë disa këshilla të përgjithshme për trajtimin e kësaj perime:

 • Identifikoni sëmundjen ose dëmtuesin: Është e rëndësishme të identifikoni saktë problemin që po prek rozmarinën për ta trajtuar atë siç duhet.
 • Hiqni pjesët e prekura: Nëse problemi është i kufizuar në një pjesë të caktuar të rozmarinës, të tilla si një syth ose gjethe, hiqeni me kujdes për të shmangur përhapjen e problemit. Nëse bima është e prekur keq, mund të jetë e nevojshme që të pritet përsëri në bazë.
 • Trajtoni bimën me një ilaç shtëpiak ose një produkt komercial: Për të trajtuar sëmundje ose dëmtues të veçantë, mund të përdorni ilaçe shtëpiake si infuzione me hudhër, vaj neem, sapun insekticid ose produkte specifike tregtare për problemin që prek bimën.
 • Kontrolloni kushtet mjedisore: Rozmarina ka nevojë për tokë të drenazhuar mirë, ujë të mjaftueshëm dhe dritë dielli për t'u rritur shëndetshëm. Sigurohuni që të marrë rreze dielli të mjaftueshme dhe që lotimi të jetë i mjaftueshëm për nevojat e tij.
 • Parandalimi: Për të parandaluar problemet e rozmarinës në të ardhmen, sigurohuni që ta mbani bimën të fortë dhe të shëndetshme me ushqim të mirë dhe kujdes të përgjithshëm.

Nëse problemi vazhdon pavarësisht trajtimeve, këshillohet të kërkoni ndihmën e një eksperti kopshtarie ose një agronomi për t'ju dhënë një mendim dhe trajtim më specifik.

Parandalimi i kërpudhave

Parandalimi është çelësi për të shmangur shfaqjen e kërpudhave në rozmarinë. Le të shohim se si ta bëjmë atë:

 • Kontrolli i ujitjes: Kërpudhat lulëzojnë në mjedise të lagështa, prandaj është e rëndësishme të mos mbiujitni rozmarinën. Lëreni tokën të thahet pak përpara se të ujitni përsëri dhe sigurohuni që uji të mos grumbullohet në bazën e bimës.
 • Mbani ventilim të mirë: Ato përhapen edhe në ambiente të mbyllura me pak ajrim. Sigurohuni që rozmarina të ketë ajrosje dhe qarkullim të mirë të ajrit në mjedisin e saj.
 • Shmangni lagështinë: Siç kemi thënë tashmë, kërpudhat lulëzojnë në mjedise të lagështa dhe të errëta, ndaj është e rëndësishme të shmangni lagështinë në mjedisin e rozmarinës. Shmangni spërkatjen me ujë në gjethe dhe sigurohuni që ambienti i bimës të jetë i ajrosur mirë dhe të ketë ndriçim të mirë natyral.
 • Mjetet e pastra të kopshtit: Kërpudhat mund të përhapen nga një bimë në tjetrën përmes mjeteve të kopshtarisë. Është e rëndësishme t'i pastroni dhe dezinfektoni para se t'i përdorni në një perime tjetër.
 • Përdorni fungicide: Ndërsa parandalimi është strategjia më e mirë, në disa raste mund të jetë e nevojshme të përdoren fungicide për të parandaluar ose kontrolluar përhapjen e kërpudhave në rozmarinë. Fungicidet mund të jenë organike ose kimike, dhe zgjedhja juaj do të varet nga lloji i kërpudhave dhe ashpërsia e infeksionit.

parandalimi i insekteve

Le të shohim tani disa pika kryesore për të parandaluar shfaqjen e insekteve:

 • Kontrolloni rregullisht: Është e rëndësishme të inspektoni rregullisht rozmarinën për ndonjë shenjë të infektimit nga insektet. Pasi të zbulohet një problem, është më e lehtë të trajtohet.
 • Mbillni në vendin e duhur: Nëse është e mundur, mbillni rozmarinën në një vend që nuk është i ekspozuar ndaj rrezeve të diellit direkte gjatë gjithë ditës, pasi kjo mund të tërheqë disa lloje insektesh. Gjithashtu shmangni mbjelljen pranë perimeve të tjera që tërheqin insektet.
 • Mbani tokën të shëndetshme: Një tokë e shëndetshme dhe e ushqyer mirë mund të ndihmojë në parandalimin e shfaqjes së insekteve në rozmarinë. Sigurohuni që të fekondoni rregullisht me një pleh organik.
 • Uji siç duhet: Lotim i duhur mund të ndihmojë në mbajtjen e rozmarinës të shëndetshme dhe parandalimin e shfaqjes së insekteve. Ujiteni bimën rregullisht dhe shmangni lagështinë e tepërt.
 • Përdorni insekticide natyrale: Në disa raste mund të jetë e nevojshme të përdoren insekticide natyrale për të parandaluar ose kontrolluar përhapjen e insekteve. Disa shembuj janë vaji i neem, hudhra dhe vaji i livandës.

parandalim i virusit

Ndryshe nga kërpudhat dhe insektet, parandalimi i viruseve në bimë është më i vështirë sepse Viruset mund të transmetohen nga burime të ndryshme, të tilla si ajri, insektet dhe veglat e kopshtit. Megjithatë, këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni:

 • Mbani bimën të shëndetshme: Bimët e shëndetshme janë më pak të prirura ndaj viruseve.
 • Sigurohuni që të përdorni mjete të pastra kopshti: Viruset mund të transmetohen përmes veglave të kopshtit, ndaj është e rëndësishme të pastroni dhe dezinfektoni mjetet përpara se t'i përdorni.
 • Parandaloni përhapjen e insekteve: Insektet mund të bartin viruse. Përdorni masat parandaluese të përmendura më lart.
 • Mbjellja në vende të përshtatshme: Viruset mund të përhapen nga një bimë në tjetrën nëse mbillen në vendet e gabuara. Është e rëndësishme të mbillni rozmarinë në një vend me hapësirë ​​të mjaftueshme midis bimëve të tjera për të parandaluar përhapjen e viruseve.
 • Eliminoni bimët e infektuara: Nëse zbulohet një bimë e infektuar me virus, është e rëndësishme ta hiqni atë sa më shpejt që të jetë e mundur për të shmangur përhapjen e virusit në bimë të tjera aty pranë.

Shpresoj që ky informacion të ketë qenë i dobishëm për ju për të parandaluar, zbuluar dhe trajtuar sëmundjet e rozmarinës.


Përmbajtja e artikullit i përmbahet parimeve tona të etika editoriale. Për të raportuar një gabim klikoni këtu.

Bëhu i pari që komenton

Lini komentin tuaj

Adresa juaj e emailit nuk do të publikohet. Fusha e kërkuar janë shënuar me *

*

*

 1. Përgjegjës për të dhënat: Miguel Ángel Gatón
 2. Qëllimi i të dhënave: Kontrolloni SPAM, menaxhimin e komenteve.
 3. Legjitimimi: Pëlqimi juaj
 4. Komunikimi i të dhënave: Të dhënat nuk do t'u komunikohen palëve të treta përveç me detyrim ligjor.
 5. Ruajtja e të dhënave: Baza e të dhënave e organizuar nga Occentus Networks (BE)
 6. Të drejtat: Në çdo kohë mund të kufizoni, rikuperoni dhe fshini informacionin tuaj.